Roglic leverer - Conti forsvarer
19. maj 2019 16:47 af Mathias BlohmFoto: Sirotti

Primoz Roglic cementerede i dag, at han er storfavorit til at løbe med den samlede sejr i årets Giro d'Italia, da han, ligesom på løbets første enkeltstart, var hurtigste mand af alle på løbets lange, anden enkeltstart. Valerio Conti tabte som ventet tid, men holder dog foreløbigt fast i sin førertrøje.

Roglic vinder også Giroens anden enkeltstart – mens Conti holder fast i førertrøjen

se mere cykling på

Han bliver større og større favorit som dagene går.

 

Primoz Roglic startede Giro d'Italia som favorit til den samlede sejr, og den rolle er ikke blevet mindre, efter slovenen i dag slog samtlige sine konkurrenter med over et minut.

 

Timerekordholderen Victor Campenaerts havde længe bedste tid i San Marino, men han måtte ligesom alle løbets øvrige ryttere se slået af Roglic, der klarede den 34,8 kilometer lange enkelstart 11 sekunder hurtigere end belgieren.

 

Den lyserøde førertrøje sad forud for dagens etape på Valerio Conti, der havde 5:24 til Primoz Roglic på 12. pladsen. Med en enkeltstart der var 3:34 langsommere end slovenens, kan den 26-årige italierner glæde sig over, at han kan tage trøjen med hjem på hviledagen i morgen. 

 

Etapereferat:

Den 34,8 kilometer lange enkeltstart tog rytterne fra adriaterhavskystbyen Riccione lidt sydøst for Rimini og ind i verdens femte mindste land, republikken San Marino, hvor byen, der bærer landets navn var målby.

 

Rutens første halvdel var relativt flad, og først ved den anden mellemtid efter 22,1 kilometer begyndte det at gå op mod San Marino by. På de sidste godt 12 kilometer skulle rytterne tilbagelægge godt 500 højdemeter, så etapen bød på terræn for både tempospecialister og klatrer.

 

Den sydlige del af Emilia-Romagna-regionen, der nok er mest kendt for parmesanost, vin og hurtige biler, viste sig afgjort ikke fra sin smukkeste side, da tunge skyer med dertilhørende regn lå tungt over området.

 

Det var derfor regnvåde veje og omskifteligt vejr, der bød de tilbageværende 164 startende ryttere velkommen til Giroens niende etape.

 

Ingen voldsomt interessant navne startede blandt de første 29 ryttere, og Scott Davies (Dimension Data) satte derfor relativt let bedste tid blandt de først 29 ryttere, da han kom ind i tiden 54:29. Det var hele fem minutter og ti sekunder bedre, end etapens først startende rytter, Nico Denz (AG2R).

 

Campenaerts sætter bedste tid

Som rytter nummer 30 på startrampen var det dog ventet, at timerekordholderen Victor Campenaerts, trods den afsluttende bakke, ville kunne sætte en tid, der kunne holde i lang tid.

 

Den belgiske Lotto-Soudal-rytter var da også 45 sekunder hurtigere end Davies ved første mellemtid efter 11,5 kilometer, og ved anden mellemtid, som altså kom lige hvor bakken rigtig tog ved, var hans forspring udbygget til 1:19.

 

Ved mål var det belgisk tempo-fænomen hele 2:26 bedre end Davies, og med tiden 52:03 gav han de øvrige favoritter et mål at leve op til.

 

Efterfølgende kom en lang række ryttere, der ikke på forhånd var de store forventninger til, og de forventninger - eller mangel på samme - levede de til fulde op til. Chad Haga (Sunweb) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal) klemte sig begge ind imellem Campenaerts og Davies, mens Christopher Juul-Jensen viste fin form ved at køre sig ind på en midlertidig tiendeplads i tiden 55:29.

 

Favoritterne starter

Med start nummer 34 og 32 var Tanel Kangert (EF) og Tao Geoghegan Hart (Ineos) to af de første ryttere, der signalerede, at favoritterne så småt var på vej, og de blev hurtigt efterfulgt af stæke ryttere som Mikel Landa (Movistar), Ilnur Zakarin (Katusha), Pavel Sivakov (Ineos), Richard Carapaz (Movistar) og Esteban Chaves (Mitchelton-Scott).

 

Ingen af disse ryttere kunne dog true Campenaerts tid ved første mellemtid, men de kunne til gengæld glæde sig over, at den regn, der var silet ned, da de startede dagens etape, på dette tidspunkt var ophørt.

 

I målområdet var der stadig drivvåde veje da den helt store forhåndsavorit, Primoz Roglic, trillede ned ad den lyserøde startrampe. Også Simon Yates startede på våde veje, så på den måde gjorde vejrguderne ikke forskel på løbets favoritter.

 

I San Marino kom Tanel Kangert ind i næstbedste tid - 59 sekunder efter Victor Campenaerts, mens hverken Jan Polanc, Ilnur Zakarin, Richard Carapaz eller Bob Jungels kunne gøre esteren kunsten efter og begrænse tidstabet til under et minut.

 

Nærmest samtidig satte Primoz Roglic sjette bedste tid ved første mellemtid, da han rullede over stregen der i en tid, der var 33 sekunder langsommere end Campenaerts, der dog havde haft betydelige bedre forhold.

 

Kort efter kom Bauke Mollema i mål i San Marino i næstbedste tid. Hollænderen havde kun tabt 49 sekunder til Campenaerts, og havde fra anden mellemtid til mål hentet hele 46 sekunder på belgieren, og pludselig lignede han lidt overraskende en podiekandidat på dagen.

 

Primoz Roglic kørte kort efter over stregen ved anden mellemtid, og sloveneren havde ikke vundet men derimod tabt yderligere tid til Campenaerts, således at han nu skulle hente 51 sekunder på de sidste 12,2 kilometer.

 

Conti runder feltet af

Som sidste mand kørte Valerio Conti (UAE) ud på den startrampe, der så fint matchede hans lyserøde førertrøje. Det var dog forventet, at den 26-årige romer med en jævn indsats kunne holde fast i den trøje, som enhver italienske cykelrytter har så godt et øje til.

 

I mellemtiden var Mikel Landa kommet i mål en forholdsvis skuffende tid 2:52 efter Campenaerts, og han måtte derfor også se sig slået af sin egen løjtnant Carapasz.

 

Også Miguel Angel Lopez måtte skuffende tage indkassere et ganske markant tidstab. Colombianeren havde undervejs haft en punktering, men selv uden punkteringen, ville Astanas Superman have haft svært ved at holde sig under den to minutters-grænse, han forud for løbet havde sat sig for de tre enkeltstarter. 3:44 lød tidstabet til Campenaerts således på.

 

Vincenzo Nibali kunne heller ikke slå Campenaerts tid, men Hajen fra Messina formåede trods alt af begrænse sit tidstab til bare 54 sekunder. Selvom vinderen af løbet i 2017 dermed tabte hele 11 sekunder til Mollema på den afsluttende stigning, kunne han notere sig for en midlertidig tredjeplads.

 

Yates skuffer - Roglic leverer

Dermed var Simon Yates næste mand i mål, men trods en fin start kunne briten på ingen måde holde farten på de to sidste tredjedele af ruten. På målstregen kunne Yates mest af alt glæde sig over, at det var Tony Gallopin, der startede bag ham, for ellers havde der været en seriøs risiko for, at han, trods starttider med hele tre minutters mellemrum, var blevet hentet bagfra.

 

55:03 lød tiden for den lille brite, og dermed var han præcis tre minutter langsommere end Campenaerts. Som om den ikke var svær nok at sluge for sidste års Vuelta-vinder, var han knapt klikket ud af sine pedaler, inde han kunne se en slovener klædt helt i gult køre over målstregen.

 

Ganske som forventet kom Primoz Roglic nemlig ind i ny bedste tid, og de 51 sekunder, han ved anden mellemtid havde været efter Campenaerts, var på målstregen blevet vekslet til et forspring på 11 sekunder.

 

Conti forsvarer

Med Roglic i mål manglede kun de 12 udbrydere fra sjette etape, der alle pludselig var blevet klassementsfolk, men helt som ventet var der ingen af dem, der kunne køre sig så meget som i nærheden af Roglic’ tid.

 

Det eneste store spørgsmål var derfor, om Valerio Conti kunne begrænse sit tidstab til de 5:24 han forud for dagens enkeltstart havde haft til Primoz Roglic.

 

I mål indkasserede italieneren et tidstab på 3:34 til dagens vinder, og dermed kan han glæde sig over, at han både i morgen (hviledag) og i overmorgen kan trække den lyserøde trikot over hovedet igen. 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Van Vleuten vinder for fjerde gang

Van Emden genvinder det hollandske mesterskab

Gilbert efter tredjeplads: Holdet kørte perfekt

De Bondt: Glad for sejren – Lasse Norman meldes klar til DM efter styrt

De Bondt genvinder Halle Ingooigem efter dramatisk finale

Israel Cycling Academy henter to stagiaires

Medie: Nacer Bouhanni skifter til Arkéa-Samsic efter sæsonen

Test: Mondraker CHRONO CARBON R

UCI annoncerer ændringer til kvindernes WorldTour

LIVE nu: Er de belgiske stjerner klar til de nationale mesterskaber?

Groupama-FDJ udtager sin trup til Tour de France

AG2R-veteran vil stoppe karrieren næste år

Ekspert peger på Wout van Aert som ny belgisk mester i enkeltstart

Feillu: Mistænkeligt at farten i løbene er så høj

Lilian Calmejane forlænger med Total Direct Energie indtil 2021

UCI suspenderer VM-sølvvinder i Downhill efter positiv dopingtest

Toft Madsen inden DM: Umiddelbart kører jeg lige så stærkt som sidste år

Astana udtager Fuglsang og Cort til Tour de France

Vraget til Touren: Gilbert havde set frem til sit tiende Tour de France

Optakt: Halle-Ingooigem

Sportsdirektør: Asgreen skal være hjælperytter, men han er i stand til mere

Contador: Bernal er uden tvivl en af favoritterne til Touren

Tyrkiet Rundt er ikke et WorldTour-løb fra næste sæson

Danskerhold tager step ned

To belgiske forårsklassikere bliver på WorldTouren til og med 2022

Officielt: Kasper Asgreen og Michael Mørkøv til Tour de France

Fransk cykelforbund rasende over Alaphilippe og Bardet

Oversigt: Seks ud af 22 hold er udtaget til Tour de France

Dansk mekaniker gør Deceuninck klar til DM og Touren

Van Vleuten all in på de hollandske mesterskaber

Produktnyt: Isadore Alternative Line

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Pierre Latour har haft en dårlig optakt til titelforsvar: Jeg var ikke på cyklen i fire måneder

Huub-Wattbike om UCIs World Cup-ændringer: Det ødelægger sporten

Medie: Gilbert ikke udtaget til Tour de France

Rolland kæmper for at finde niveauet

Van Avermaet i OL-dilemma

Wanty klar med det endelige Tour-mandskab

Brian Holm forud for Touren: Jeg tror på Fuglsang

Præmier til top 100 og dagspræmier i Tour-spillet

Honoré er til start ved belgisk endagsløb

AG2R forlænger kontrakten med hovedsponsor

Tidligere CSC-rytter etablerer nyt spansk kvindehold

Lotto-manager: Alle kører for Ewan i Touren

Efter hjertefejl: Kiryienka genvinder enkeltstart ved European Games

Produktnyt: Scott Addict RC

Nyt colombiansk stjerneskud rygtes til UAE og Astana

Rift om Wanty-kaptajn: Klausul kan sende ham til FDJ

Medie: Benoot millimeter fra at blive Sunweb-rytter

Schweizisk magtdemonstration på enkeltstarten ved European Games

Vingegaard på vej tilbage fra skade og ser frem mod DM

AG2R uden Bardet ved de franske mesterskaber

Bekræftet: Her er Lotto Soudals Tour de France-trup

Gazzettaen: Aru kører Tour de France

Sejrende Wiebes: En sprinter søger altid bekræftelse

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid