Prøv vores nye app
Roglic i opvisning: Tager Tour-revanche med suverænt OL-guld
28. juli 2021 10:07Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Primoz Roglic rejste sig fra den store Tour de France-nedtur, da han i dag satte to fede streger under sine evner som tempospecialist med en guldmedalje ved OL i Tokyo. Sloveneren slog Tom Dumoulin og Rohan Dennis, mens danske Kasper Asgreen blev nummer syv.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Et vederstyggeligt tempo fra start gav i dag pote for Primoz Roglic, der blandt andet undervejs på ruten kortvarigt overhalede danske Kasper Asgreen, som startede før sloveneren. De to kombattanter lå længe og skiftedes til at overhale hinanden undervejs, men der var intet at gøre mod sloveneren.

 

De tungere folk som Filippo Ganna og Stefan Küng tabte terræn på de kuperede dele af ruten, der ikke talte til deres fordel, mens ryttere som Tobias Foss og Remi Cavagna missede top-10 i dagens løb, hvilket var en skuffelse for de to ryttere.

 

Blandt skuffelserne var også en træt Wout van Aert, der tabte mængder af tid på stigningerne, hvor kræfterne ganske enkelt ikke var til stede. Da først Roglic kørte i mål, var det med en helt suveræn tid på 55.04, der slog alle hidtil satte tider helt suverænt.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Asgreen kørte kort efter i mål som midlertidig treer i 56.52, og han kunne sidde på tredjepladsens hotseat i mål og se resten af konkurrenterne krydse målstregen. Rohan Dennis var den første til at skubbe danskeren af podiet.

 

Mens Asgreen blev skubbet længere ned af ryttere som Stefan Küng, Wout van Aert og Filippo Ganna, var der ingen af dem, der kunne slå hverken Tom Dumoulin og Rohan Dennis af podiet, der dermed kunne se sig selv stå med henholdsvis sølv og bronze bag Roglic, der suverænt vandt VM-guld.

 

Kasper Asgreens syvendeplads er det bedste danske resultat, siden enkeltstarten igen blev en del af OL-programmet i 1996. De hidtil bedste resultater stod Bjarne Riis for i 1996 og Lars Bak i 2012, begge gange med en 14. plads.

Annonce

 

Løbsreferat:

Ahmed Wais indledte herrernes enkeltstart ved dette OL, da han klokken 7 dansk tid kørte ned ad rampen.

 

Dagen skulle byde på en sand styrkeprøve fordelt udover de 44 kuperede kilometer på og omkring Fuji-racerbanen, der skulle køres to gange. De største favoritter der kørte ned ad rampen omkring klokken ni, men inden da skulle vi have en række stærke underdogs igennem.

 

Ved første mellemtid nåede syreren Wais akkurat at komme først, inden Saeeid Safarzadeh (Iran) kom få sekunder efter og satte ny bedste tid.

 

Begge blev dog skubbet markant i baggrunden, da først Niklas Arndt (Tyskland) og efterfølgende Stefan de Bod (Sydafrika) satte bedre tider, der kunne bruges som pejlemærke for de efterfølgende ryttere. Ved anden enkeltstart udbyggede De Bod sit forspring til Arndt fra syv til 18 sekunder.

 

Hugo Houle (Canada) startede ikke som lyn og torden, og ved første mellemtid var han således efter både Arndt og De Bod. Canadieren fandt sig dog noget bedre til rette på stykket frem imod første målpassage og anden mellemtid, hvor han slog begge og satte ny bedste tid.

 

Samtidig begyndte nogle af dagens etapeløbsryttere at køre ned ad rampen, da Tao Geoghegan Hart (Storbritannien) og Richie Porte (Australien) kørte ud på ruten.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Klokken otte kørte Remco Evenepoel (Belgien), der af Kasper Asgreen var blevet spået som en af forhåndsfavoritterne, ned ad rampen som den tidligst startende medalje-kandidat.

 

 

En anden rytter, der også bejlede til medaljerne, var Alberto Bettiol (Italien) der kørte ud på ruten lige efter Evenepoel.

 

Canadier med hurtig tid

Samtidig kom de første ryttere i mål, og det var Niklas Arndt, der havde indhentet fem ryttere derude, som krydsede stregen i første og bedste tid.

Annonce

 

Den stod dog ikke længe, da De Bod snart kom blæsende 52 sekunder hurtigere. Houle var dog heller ikke langsom, og det lykkedes den rutinerede canadier at slå sydafrikaneren med de allermindste marginaler.

 

Forbi første mellemtid var Porte langt efter Houles tid, men overraskende nok var Evenepoel også langsommere end canadieren med en håndfuld sekunder.

 

Det var Bettiol dog ikke, og den lunefulde italiener satte ny bedste mellemtid 11 sekunder hurtigere end Evenepoel. Rigoberto Uran (Colombia) kom forbi tiden som femmer.

 

Ved anden mellemtid var Evenepoel fortsat et par sekunder efter Houle, og belgieren kom ikke rigtig tættere på canadieren. Han indhentede dog snart Porte, der ikke havde en god dag på cyklen.

 

Bettiol var i mellemtiden gået lidt mere i stå, da han ikke kunne matche Houle og Evenepoel ved anden mellemtid. Han var 17 sekunder efter Evenepoel nu.

Annonce

 

Læs også
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg

 

Colombianer skygger Evenepoel

Aleksandr Vlasov (Ruslands Olympiske Komité) lagde godt ud på dagens rute, og han var næstbedst ved første mellemtid og omkring Evenepoel på anden. Russeren var således godt kørende i Tokyo.

 

Uran kørte sig langsomt op på dagens rute, og ved anden mellemtid gik den garvede colombianer således forbi Vlasov og op på siden af Evenepoel, men stadig lidt bag uhyggelige Houle.

 

Frem imod den tredje mellemtid gav Evenepoel den dog gas, og han førte ved de følgende mellemtider, men en flyvende Uran kunne slå belgieren med 20 sekunder ved fjerde mellemtid, og med syv sekunder ved femte. Det lignede dermed en tæt affære mellem de to, der tog afstand til Houle.

 

I mål slog Evenepoel Houle med 35 sekunder, og Bettiol kunne ikke matche belgieren, men det kunne Uran og lidt til. Den rutinerede colombianer, der ikke fik sin ønskede afslutning på Touren, kunne tage revanche og sætte sig i hot-seat.

 

Asgreen ud på ruten med favoritterne

Samtidig kunne Kasper Asgreen give sig i kast med OL-ruten, da han kørte ud som en af favoritterne lidt efter Tom Dumoulin (Holland) og lidt før Primoz Roglic (Slovenien), Geraint Thomas (Storbritannien) og Rohan Dennis (Australien).

Annonce

 

Snart efter kørte også Wout van Aert (Belgien) og Filippo Ganna (Italien) ud på ruten, og så var der åben styrkeprøve mellem favoritterne.

 

Dumoulin satte ny bedste første mellemtid, hvor han barberede 15 sekunder af den.

 

 

Lidt efter kom Asgreen forbi 17 sekunder efter hollænderen i tredjebedste tid. Dette var dog også på den mindst passende del af ruten for danskeren. Roglic kom dog snart og slog Dumoulins tid med to sekunder. Tiderne stod hastigt for fald nu.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

Remi Cavagna (Frankrig) og Rohan Dennis havde begge gode dage på cyklen. De krydsede mellemtiden få sekunder efter de bedste i samme tid. I mellemtiden kom Kasper Asgreen forbi anden mellemtid. Nu 20 sekunder efter Dumoulin.

Annonce

 

Samtidig kørte Ganna forbi første mellemtid mindre end et sekund hurtigere end Roglic, men nok til at han var hurtigst efter knap 10 kilometer.

 

Samtidig blæste Tom Dumoulin forbi tredje mellemtid 40 sekunder hurtigere end Patrick Bevin (New Zealand), der i ly af favoritternes starten havde sat bedste tid. Hollænderen var samtidig også 45 sekunder hurtigere end Asgreen, der kom forbi lidt efter.

 

Slovener tager fat

Ved anden mellemtid viste Primoz Roglic, at ned-Touren ikke har påvirket ham. Sloveneren var bedste af alle lige foran holdkammeraten Wout van Aert og tre sekunder foran verdensmesteren Ganna.

 

Status var det samme ved tredje mellemtid. Roglic var stadig hurtigst her næsten ni sekunder foran Dumoulin og Ganna samt ti sekunder foran Dennis og Van Aert. Den olympiske titel var dermed stadig åben om end med en slovensk favorit, da rytterne kørte ud på anden omgang.

 

Her fortsatte Roglic sine takter. Ved fjerde mellemtid var han således 30 sekunder hurtigere end konkurrenterne, og han indhentede faktisk Asgreen ude på anden omgang. Danskeren kørte dog forbi sloveneren på nedkørslen og det flade henimod bakken, men på de stejle procenter, blev Asgreen kørt ind igen.

Annonce

 

 

Det lignede dermed slovensk guld, alt imens Dennis, Ganna og Dumoulin var helt lige. Primoz Roglic krydsede målstregen i den suveræne tid 55.04, mens Kasper Asgreen kort efter krydsede 56.52, hvilket på daværende tidspunkt lå til en bronzemedalje, da kun Tom Dumoulin var hurtigere med 56.05. 

 

Det var dog en stakket frist for Asgreen med det virtuelle bronze, da Rohan Dennis som næste rytter slog danskerens tid med 44 sekunder.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Ganna og Küng mangler i mål

Blandt de store tempofænomener, der manglede i mål var schweiziske Stefan Küng, der efter en mindre god start fik kørt sig godt tilbage i løbet i den sidste halvdel.

 

Schweizeren svingede en anelse hen mod målstregen, men måtte ligeledes se podiet glippe. Han slog akkurat ikke Dennis, men pressede Asgreen en placering yderligere ned. Det samme gjorde Wout van Aert, der med otte sekunder slog danskeren, men dog nok ikke levede op til sine forventninger til dette OL.

Annonce

 

En anden, der med stor sandsynlighed skuffede sig selv, var Filippo Ganna, der heller ikke tog medaljer i dag. Det blev en tæt affære for italieneren, der dog endte på en femteplads. Der var dermed fire sekunder mellem nummer to og nummer fem.

 

Dette OL var det andet i karrieren for Roglic, der også var med ved OL i Rio de Janeiro, hvor han dengang blev nummer ti på enkeltstarten. Det er således første gang, at Roglic ved et stort mesterskab tager en sejr, da han tidlgiere ved såvel EM som VM ikke er lykkedes med at vinde. Det bedste resultat her er en andenplads ved VM i 2017.

 

Med danske øjne blev der skrevet et nyt kapitel i OL-historien, da Asgreens syvendeplads er det bedste danske resultat, siden enkeltstarten blev en del af OL-programmet i Atlanta i 1996.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce