Annonce

Roglic-sejr efter vanvittig favoritdyst på Moncalvillo
28. oktober 2020 17:20Foto: Unipublic / Photogomez Sport
af Andy Joachim Pedersen

Primoz Roglic tog en flot etapesejr efter en vanvittig favoritdyst på Alto de Moncalvillo, mens Richard Carapaz forsvarede sin førertrøje i en tæt, tæt kamp.

Roglic tager dramatisk etapesejr på vild bjergetape! Se den sidste km her

se mere cykling på

Efter Movistar Team havde ført hele dagen, blev det til et opgør mellem favoritterne på dagens finalestigning Alto de Moncalvillo, hvor Hugh Carthy og EF Pro Cycling satte et ondt tempo, før briten angreb og kørte væk. Det startede en sand favoritkrig.

 

Primoz Roglic og Richard Carapaz kæmpede især mod hinanden i en sand favoritkrig, hvor det til sidst lykkedes for Roglic at vinde etapesejren.

 

Danske Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) sad flot med i finalen og kørte det bedste, han kunne for Sepp Kuss og Primoz Roglic.

 

Etapereferat:
Tom Dumoulin, Kenny Elissonde og Michal Golas stillede ikke til start på dagens etape i Vuelta a España af forskellige etaper. Det ændrede dog ikke på starttempoet, hvor rytterne gav den maksimalt gas.

 

Jesus Ezquerra (Burgos-BH) og Callum Scotson (Mitchelton-Scott) var de første ryttere til at angribe og få hul, de blev dog hentet hurtigt igen.

 

Stan Dewulf (Lotto Soudal), Angel Madrazo (Burgos-BH), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Tosh van der Sande (Lotto Soudal) og Ben Dyball (NTT) angreb efterfølgende og slog hullet. Rui Costa (UAE Team Emirates) og Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep) kørte op til udbruddet, mens van der Sande faldt fra.

Annonce

 

Julien Simon (Total-Direct Energie) kørte ligeledes op til udbruddet, hvis udbrud endelig begyndte at vokse efter 25 kilometer af etapen.

 

INEOS og EF tager kontrollen hen mod første stigning
Herefter var det altså Team INEOS og EF Pro Cycling, der kastede mange kræfter i at stabilisere udbruddet på fem minutter. Specielt Chris Froome (INEOS) var aktiv i denne noget uvante rolle for briten.

 

Oppe i udbruddet gik samarbejdet godt og føringerne gik på skift mellem rytterne, hvor specielt Cavagna viste sig flot frem. Da rytterne var på vej hen mod Puerto de la Rasa, som var dagens første stigning, var der altså for alvor ro på gemytterne.

 

Lige inden stigningen angreb Hector Saez og Jhojan Garcia (begge Caja Rural). Målet var at køre sidstnævnte op til udbruddet, og de fik da også et hul fra feltet. Her slog også Team INEOS lidt ud i jagten på udbryderne, som de ikke havde så travlt med at køre ind.

 

Puerto de la Rasa starter med Movistar-udskilning
På dagens første stigning satte Movistar Team det hårde tempo i fronten af feltet. Saez afleverede Garcia i bunden af stigningen, og så skulle han selv lukke hullet til frontgruppen. Mange ryttere begyndte af falde fra i feltet, dog umiddelbart kun de hurtige og tunge folk.

Annonce

 

Movistar Teams hårde ryk gjorde, at Garcia tabte sit forspring langsomt hen mod toppen, mens udbruddets forspring også formindskedes. Det så efterhånden ret svært ud for udbruddet, som hen over toppen af stigningen tabte mere og mere tid.

 

I hovedfeltet skete der også ting og sager. Movistars kraftige forcering splittede feltet i mange grupper, og mange ryttere måtte bruge kræfter på at køre sig tilbage til hovedfeltet hen mod dagens sidste stigning: Alto de Moncalvillo.

 

Udbruddet lukkes langsomt - kampen kan begynde
Umiddelbart var alle de absolutte storfavoritter med i frontgruppen. Dog var Luis Leon Sanchez (Astana) blandt de ryttere, som blev fanget nede bagved i forfølgergrupperne. Movistar Team var dog fortsat fuldtallige og trykkede til.

 

Udbruddet splittedes og hentedes af feltet lige inden stigningen startede med godt ti kilometer til mål, mens en mindre gruppe med 45-50 ryttere i feltet nu skulle kæmpe om etapesejren. Der var altså lagt op til et favoritopgør af de større.

 

Stan Dewulf og Ben Dyball var de sidste to ryttere ude foran. Da først stigningen startede begyndte rytterne atter at rasle af nede bagved, da Movistar Team fortsat havde fronten.

Annonce

 

Valverde angriber først - EF spiller stort ud
Der var stilstand et stykke tid ind på stigningen, mens stigningsprocenterne steg gradvist mere og mere. Med lidt over seks kilometer til mål spillede Alejandro Valverde (Movistar Team) ud som den første af de spanske ryttere.

 

Han blev dog lukket hurtigt ned igen af Jumbo-Visma, som tog fronten med Sepp Kuss (Jumbo-Visma). Gorka og Ion Izagirre (Astana) røg af nede bagved, mens holdene i frontgruppen fortsat holdt et stabilt og hårdt tempo.

 

Herefter sendte Hugh Carthy (EF Pro Cycling) sin holdkammerat Michael Woods (EF Pro Cycling) front for at skrue på tempoet endnu engang.

 

Woods skærer fyldet fra
Danske Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) sad med i frontgruppen, til der var 20 mand tilbage, før han måtte give slip. Til sidst sad kun den absolutte top af klassementet tilbage. Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe) røg af som næste mand.

 

Hugh Carthy (EF Pro Cycling) angreb og kørte væk med Sepp Kuss (Jumbo-Visma) med to kilometer til målstregen. Richard Carapaz (INEOS) måtte slippe elastikken og køre i sit eget tempo, mens Primoz Roglic (Jumbo-Visma) ikke kunne køre med.

Annonce

 

Der kom dog samling på feltet igen kort efter, hvor Sepp Kuss kørte væk igen og angreb forfra. Det fik også Richard Carapaz og Primoz Roglic til at køre væk sammen oppe foran, hvor de passerede Kuss.

 

Ny jagt begyndes
Enric Mas (Movistar Team) var blandt de mest ramte på stigningen, mens Sepp Kuss ikke havde mere i sig efter sit angreb. Vlasov tog Martin og Carthy med op til de to i front, før han kørte væk på stigningen.

 

Endnu engang var Roglic altså ikke færdig endnu. Han lukkede hullet til Vlasov sammen med Carapaz og Dan Martin. De fire ryttere sad kortvarigt i front sammen.

 

Roglic lagde et slangehug med 700 meter til målstregen, som satte de andre. Carapaz jagtede det bedste, han kunne, men det ændrer ikke på, at sloveneren endte med at rende med en vanvittig flot etapesejr.

 

Dan Martin blev nummer tre på etapen, mens Carapaz altså forsvarede sin førertrøje. Ireren Martin rykkede op på tredjepladsen i klassementet efter etapen, hvor Carthy altså endte med at tabe tid i finalen til de tre bedste ryttere trods sin kørelyst.

Annonce

 

Dagens store tidstab gik til Grossschartner, Marc Soler (Movistar Team), Alejandro Valverde (Movistar Team) og Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), som alle tabte over halvandet minut til den vindende Roglic.

INFO
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Stybar vender tilbage til VM i cyklecross

Cross

Eksklusivt interviewVil tilbage til 2019-niveauet: Quaade bliver hos Riwal Cycling Team

Landevej

3. afdeling af Uno-X Cup køres onsdag - tilmeld dig her

E-cykling

Eksklusivt interviewJuul-Jensen løfter lidt af sløret for løbsprogrammet

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Team Jumbo-Visma?

Landevej

Video i artiklenGør dig klar til 2021 - kæmpe gennemgang af holdene

Landevej

Eksklusivt interviewSøren Kragh Andersen – Hvad kan vi forvente i 2021?

Landevej

Annonce