EKSKLUSIVT INTERVIEW

Hårdt ramt Rodenberg lå indenfor i ugevis - nu gør han comeback
23. januar 2023 17:30Foto: Team DSM / Patrick Brunt
af Christian Frese

Frederik Rodenberg er efter planen tilbage i feltet ved Saudi Tour efter mere end fem måneder uden løb. DSM-danskeren fortæller her om sine forhåbninger for kontraktåret med hollænderne.

Annonce

Du kan her læse henholdsvis første og anden del af historien om Frederik Rodenbergs vanskelige afslutning på 2022.

 

Efter allerede at have måtte afslutte sin 2022-sæson i slutningen af august er Frederik Rodenberg klar til at gøre comeback.

 

Den 24-årige dansker er fortsat på vej tilbage mod fuld træningsstyrke, efter at et styrt på Amager i sommer kostede ham en hjernerystelse.

Tendens ærgrer Brian Holm

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Ikke desto mindre sender Team DSM ham allerede i aktion ved Saudi Tour fra den 30. januar.

 

”Det bliver en tidlig start. Men det er egentlig bare fedt. Forhåbentlig bliver det ikke det hårdeste løb i verden, så jeg kan komme igennem et par etaper. Og så må vi se, hvor jeg står henne derefter,” siger Rodenberg til Feltet.dk og tilføjer:

 

”Jeg er faktisk rigtig glad for, at de viser mig den tillid, at jeg kan få et løb. Og så se, hvad jeg kan.”

Annonce

 

Først i januar vendte Rodenberg tilbage til noget, der bare minder om normal træning. I dag kæmper han stadig både på de længere træningsture og væk fra cyklen med en ualmindelig træthed, og hovedpinen kommer og går hver dag.

 

Rodenberg (nr. 2 fra højre) var med til at vinde VM-guld og sætte verdensrekord i 2020. Foto: Argon 18 Denmark / Peter Ebro.

 

Selvom han i januar qua symptomerne har måttet tage en hviledag i ny og næ, har hans krop imidlertid i store træk vist sig at kunne holde til den øgede træningsmængde.

 

Det giver forventninger om, at Saudi Tour ikke kommer for tidligt.

 

”Ja, i hovedet tror jeg, at jeg er klar. Det handler også lidt om bare at skubbe til grænserne en gang imellem. Det har jeg også fundet ud af i løbet af de seneste fire-fem måneder. At man skal skubbe det til grænserne. Og selvom det ikke er så sjovt i momentet, så kan det virkelig betale sig en uge eller to senere,” siger Rodenberg og uddyber:

 

”Så det er også det, vi håber på sker her. At vi skubber til den grænse, der hedder cykelløb og andre folk rundt omkring en hele tiden. Så vi kan speede det hele op lidt hurtigere. Men det hele er meget trial and error. Vi ved det jo ikke, men det er det, der er vores forhåbning.”

 

Okay, og dermed sagt at du heller ikke er bange for, at du kunne risikere at presse hovedet for meget og få tilbagefald?

 

”Nej, det er jeg ikke. For hvis jeg har en dag, hvor jeg bare er helt færdig efterfølgende, så trækker vi mig ud. Så er det ikke værre end det. Så har jeg set de andre gange, at så går der ikke mere end en dag, hvor jeg er lidt mere træt, og så er jeg tilbage. Jeg er ikke et sted mere, hvor jeg tager to skridt tilbage, og så er jeg to uger i sengen. Der er jeg heldigvis ikke mere.”

 

Formen og rollen

Måske bliver hovedet klar til løbet, men efter fire måneder stort set uden træning vil benene ikke ligefrem være til at drive Rodenberg frem i front på kategori 1-løbets fem etaper.

 

”Fysisk er jeg på ingen måde 100 procent klar. Men jeg behøver måske heller ikke at være 100 procent klar fysisk for at komme igennem et par etaper. Det er også en mental ting, at man starter sæsonen og kommer godt i gang sammen med resten af gruppen. Så det ser jeg utrolig meget frem til,” udtaler Rodenberg og fortsætter:

Annonce

 

”Så må man jo bare sætte sig op til, at det bliver en hård omgang. Men der er heller ikke noget pres på, at jeg skal ud at performe og køre sprintafslutninger eller noget endnu. Det er ligesom bare for at få mig inkorporeret så hurtigt som muligt i gruppen. Det sætter jeg egentlig bare pris på.”

 

Rodenberg (yderst til venstre) hyldes blandt flere andre danske banestjerner på Frederiksberg for indsatsen ved OL 2021. Foto: Feltet.dk.

 

Hvad rollen i gruppen så angår, beskriver Rodenberg, at han i første omgang skal agere leadout-mand. I kraft af den ringe optakt til sæsonen er hans løbsprogram efter Saudi Tour dog endnu ukendt, og det samme er derfor den sprinter, som han primært skal samarbejde med.

 

”Saudi Tour er tidligt for mig at starte, så vi tager det lidt dag for dag og løb for løb og ser, hvor jeg er henne. Så heldigvis er der ikke noget fast program. Men der er plads til, at jeg kan komme ind og ud af forskellige løb, hvis jeg er klar til det.”

 

”Vi har to-tre sprintere, som vi kører for, og vi er ikke helt fastlåst på, hvilken konstellation der er den bedste endnu. For mange af os er jo ret unge. Så der bliver noget rotation i det, inden vi låser os fast senere på sæsonen, højst sandsynligt. Jeg er ikke sikker på, hvem der bliver min sprinter endnu.”

Annonce

 

"En lortesituation"

Som konsekvens af en knæskade og senere hjernerystelsen havde Rodenberg blot 16 løbsdage i sin debutsæson hos Team DSM. Og efter en alt andet end optimal forberedelse til sit kontraktår er han udmærket klar over, at hans situation kunne have set bedre ud.

 

”Ja, hvis man kigger på den udefra, så er det rimelig nemt at sige, at det er en virkelig lortesituation, for at sige det mildt. Det er det i og for sig også,” siger Rodenberg, der dog ingenlunde er gået i panik.

 

”Jeg finder ro i, at jeg er et godt sted, og jeg er på et virkelig godt hold, som jeg er inde i en god samtale med. De har tilliden til, at når jeg er 100 procent, så er jeg også noget værd for dem. Og ja, det er også det, jeg selv tror på.”

 

”Og så hjælper det jo heller ikke at stresse over det. Hvis jeg ikke har en kontrakt næste år, så har jeg ikke en kontrakt, og så ser jeg på, hvordan min situation så er. Men jeg går ind til sæsonen her med målet om, at jeg også er professionel cykelrytter næste år. Det her er et step på vejen. Det er godt nok et kæmpe bump på vejen. Men det er forhåbentlig starten på min karriere.”

 

Rodenberg vinder 2. etape af Albertina Baltyk - Karkonosze Tour i 2020. Foto: Mario Stiehl.

Annonce

 

Tanker om Grand Tour-debut og egne sejrschancer er for nu pakket langt væk. Nu drejer det sig om at komme tilbage på det niveau, der gav ham WorldTour-kontrakten, og så bliver der måske alligevel en mulighed for selv at bestige et podie i år.

 

”Hvis alt flasker sig, og der er tid i sæsonen til det, så har jeg også en lille forhåbning om, at jeg kan køre VM på banen. Hvis der ikke ligger nogen konflikterende løb på samme tid. Så kunne jeg godt tænke mig at se, om jeg kunne træde ind igen og se, hvor jeg kunne stå henne med OL 24 i tankerne,” siger Rodenberg, der har vundet flere medaljer med 4.000-meterholdet.

 

VM ligger dog først i august, næsten et år efter styrtet på diget og præcis to år efter Rodenbergs berømte kollision med Charlie Tanfield i OL-semifinalen. Måske et passende sted at lægge hjernerystelsen definitivt bag sig.

 

”Det har sgu ikke været sjovt for nogen, hverken for mig selv, min familie eller min kæreste. Men vi har fået det vendt. Og jeg synes, at det går rigtig godt lige nu. Så jeg håber bare at kunne holde fast i det momentum ind til den nye sæson,” slutter Frederik Rodenberg.

 

Rodenberg lider ikke længere meget af synsforstyrrelser, men laver fortsat synstræning og vil også gøre det i de kommende måneder.

Annonce

INFO
Frederik Rodenberg
Nyheder Profil Resultater Statistik
Team DSM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 30. maj 2023

Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej

Annonce

Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Annonce

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
Kristoff har taget første Uno-X-sejr i hjemmebaneløbet: Vi har brudt en barriere
Landevej
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Udstyr og test
ABC dominerede Pinse Cuppen
Landevej
Minut for minut: Thijssen var uimodståelig i Limburg
Landevej
Endnu en gang: Dansk stortalent slået med få centimeter
Landevej
Optakt: Ronde van Limburg
Landevej
Giro-åbenbaring fik fornem pris
Landevej
Jury gnider salt i såret: Ackermann får bøde for sit styrt
Landevej
Roglic tvivler på Touren i år - bekræfter vild historie om den tabte kæde
Landevej
Lynoptakt: 3. etape af Tour of Norway
Landevej
Milan fortryder særligt én etape efter karrierens første Giro
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Video i artiklenCort og Healy klæder sig ud og laver fis med journalist
Landevej
Konkurrent ekstatisk over Cavendish: Han er en legende
Landevej
Produktnyt: Nyt dæk fra Pirelli - det hurtigste nogensinde
Udstyr og test
Almeida har planer om endnu en Grand Tour
Landevej
Leadout-mand for Mads P. overraskede: Jeg er meget hurtig
Landevej
Jumbo-chef: Roglic er indbegrebet af vores hold
Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick til start i Frankrig: Vi stiller altid til start med tanke på at vinde
INTERVIEW Landevej
Ung Trek-belgier jubler efter sejr i Norge: Ingen kunne komme tæt på
Landevej
Eksklusivt interviewUno-X-dansker vurderer chancerne inden sprinterløb: Der er ikke langt op til de bedste
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Pinot jubler over "smuk historie": Mit livs bedste løb
Landevej
CO: Play og ABC sejrede ved Herning
Landevej
Roglic indikerer Grand Tour-valg i 2024 - Eksperten afskriver sejr
Landevej

Søndag den 28. maj 2023

Video i artiklenDelte meninger om Geraint Thomas’ leadout for Cavendish
Video
Video i artiklenGiro-vinderen Roglic: Han må være lavet af noget specielt
Video
Ekstatisk Roglic: Den vil jeg huske resten af mit liv
Landevej
Thomas kørte Cavendish frem til sejr: Nu hjælper jeg en bror
Landevej
Cavendish ovenpå Giro-triumf: Jeg er ret følelsesladet for at være ærlig
Landevej
Video i artiklenSkal Cavendish køre Tour de France? Eksperterne er ikke i tvivl
Video
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 21. etape af Giroen
Video
Video i artiklenGeraint Thomas forklarer føring for Cavendish
Video
Video i artiklenSe rørt Cavendish sætte ord på kæmpe triumf
Video
Dideriksen med topplacering i WorldTour-løb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Giroen 2023
Video
Thomas fører Cavendish til sejr i Rom - Roglic sætter kronen på værket
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour of Norway
Video
Video i artiklenBelgisk stortalent smadrer konkurrenterne - Lund med nyt topresultat
Landevej
VIS FLERE

Annonce