Prøv vores nye app
Tratnik sikrer stor sejr efter langt soloridt
20. oktober 2020 16:32Foto: Sirotti
af Benjamin Blirup Cilleborg og Nikolaj Corfitz Jensen

Dagens etape af Giro d'Italia blev afgjort blandt morgenudbruddet, mens feltet tog sig en halv hviledag. 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Dagens bjergrige etape af Giro d'Italia blev en for udbryderne, da feltet hurtigt besluttede sig for at udskyde gårsdagens hviledag med nogle timer. Finalen blev animeret af Jan Tratnik (Bahrain-McLaren), der efter mange kilometer alene blev hentet af Ben O'Connor (NTT) på dagens sidste længere stigning. Duoen endte med at spurte om etapen på den afsluttende mur, hvor Tratnik var klart hurtigst og tog karrierens største sejr. 

 

Etapereferat

Hele 28 ryttere rev sig løs fra feltet, da 16. etape blev skudt i gang, hvor maratonetapen på 229 kilometer skulle køres.

 

Dagens store udbrud bestod af Francois Bidard, Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame og Larry Warbasse (Ag2r La Mondiale), Alessandro Bisolti og Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli Sidermec), Manuele Boaro og Fabio Felline (Astana), Enrico Battaglin og Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Alessandro Tonelli og Filippo Zana (Bardiani - CSF - Faizanè), Matteo Fabbro og Pawel Poljanski (Bora Hansgrohe), Kamil Malecki og Joey Rosskopf (CCC), James Whelan og Ruben Guerreiro (EF), Stefano Oldani (Lotto Soudal), Einer Rubio og Sergio Samitier (Movistar), Ben O’Connor (NTT), Salvatore Puccio og Ben Swift (Ineos Grenadiers), Julien Bernard (Trek Segafredo), Valerio Conti (UAE Emirates), Lorenzo Rota og Giovanni Visconti (Vini Zabú - Brado - KTM).

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Med maksimalt 68 point til bjergtrøjen var der lagt op til duel mellem Visconti og Guerreiro, som havde henholdsvis 118 og 87 point.

 

Duellen skydes i gang

Først på etapen lå kategori 2 stigningen Madonnina del Domm, og her var den portugisiske vinder af 9. etape først over stigningen og de 18 point, mens Visconti fik de tilbageværende otte point. De to kamphaner var rykket mere end et minut væk fra resten af gruppen, men lod sig efterfølgende falde tilbage. Imens kontrollerede Deceuninck - Quick-Step nede i feltet, hvor forspringet var bygget op til først 5, senere 6 minutter, hvor 35 kilometer blev kørt den første time.

 

Duellen fortsatte på etapens anden stigning, hvor der blev indledt en lang spurt til toppen. Denne gang var det Visconti, der tog de ni point, mens Guerreiro blev tildelt fire. Til gengæld var der ikke meget kamp om den indlagte spurt, som Vendrame fik flest point for. På samme måde stoppede Max Richeze (UAE Team Emirates) med at kæmpe, da han stod af cyklen. Med kaptajnen Fernando Gavirias positive corona-prøve og blot fredagens flade etape tilbage var der heller ikke de store belønninger tilbage til leadout-rytteren.

Annonce

 

Forspringet var oppe på otte minutter, da udbruddet nåede den tredje stigning. Nær toppen blev Visconti ført frem af Rota, men da Guerreiro fik problemer med gearene og trak ud til siden, kunne italieneren udbygge forspringet uden at få blodsmag i munden. Ved indgangen til de tre omgange var Alvaro Hodeg og Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-step) stadig i fronten af feltet.

 

Soloangreb i udbruddet

Med 70 kilometer til mål ramte udbruddet målomgangen, som skulle tilbagelægges tre gange og som indeholdte den skarpe Monte di Ragogna, som stiger med 9% i gennemsnit over tre kilometer, samt to mindre mure, der også kunne give rytteren problemer. Her spillede Guerreiro tidligt ud og tog bjergpointene i overlegen facon, mens Visconti hurtigt opgav at følge med portugiseren og snuppede andenpladsen.

 

Guerreiro blev først hentet, da en ny række angreb kom i udbruddet - her var det Manuele Boaro, der tog initiativ, og Jan Tratnik, der fulgte med. De to dygtige rouleurs samarbejdede fint, og efter små 20 kilometer foran de resterende udbrydere, var de stadigvæk ikke hentet. Forfølgerne angreb hinanden i ét væk, hvilket ikke hjalp på samarbejdet, og ved anden passage af Monte di Ragogna havde Tratnik, som knækkede Boaro mod toppen, 35 sekunder til de øvrige forfølgere.

 

 

Denne gruppe bestod af Swift, Bouchard, O’Connor, Tonelli og Malecki. Afstanden til den store udbrydergruppe var dog begrænset, og grupperne var langt fra fastlåste. På den efterfølgende mur fik de også selskab af Enrico Battagling, der som Tratniks holdkammerat roligt kunne sidde på hjul og nyde tanken om, at han med sin stærke spurt ville være en af favoritterne, hvis der skulle komme samling.

 

I feltet var der fortsat ro på, og med 30 kilometer til mål var der hele 14 minutter op til de forreste, der altså med sikkerhed skulle køre om etapesejren.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

Fart på forfølgerne

Tratnik holdte et fint tempo men var tydeligt mærket på den næste stigning, hvor forfølgergruppen begyndte at hale ind på ham. Her stod Swift for en stor del af føringsarbejdet på stigningerne, mens samarbejdet fungerede upåklageligt på de flade stykker.

 

Det samme kunne ikke sige om de øvrige udbrydere, der nu lå halvandet minut efter Tratnik og ét minut efter gruppen på mellemhånd. Det begyndte at synes usandsynligt, at de skulle komme i spil igen, og vinderen skulle dermed formentligt findes i enten seksmandsgruppen på mellemhånd eller hos sloveneren i fronten af løbet.

 

Med 15 kilometer til mål ramte de forreste dagens sidste hårde stigning, og her var det Ben O'Connor, der med det samme lagde pres på. I første omgang kunne kun Swift og Battaglin følge ham, men sidstnævnte måtte hurtigt slippe, og kort tid efter var det også Swifts tur til at opgive. O'Connor fortsatte ufortrødent og fik med en vanvittig spurt netop lukket hullet til Tratnik på toppen af stigningen. 

 

Duoen samarbejdede fornemt efter nedkørslen, og med to kilomter til mål havde de over et minut til forfølgerne, som bestod af Bouchard, Battaglin, Swift og Malecki. Dermed var det sikkert, at vinderen nu sad i forreste gruppe. 

Annonce

 

O'Connor kørte ind på den første kilometer med Tratnik i sit hjul, og australieren prøvede fra bunden af den afsluttende stigning at knække Tratnik med en tidlig forcering. Det viste sig dog at være en fejl, da Tratnik accelererede forbi ham mens vejen stadig steg og tog en overlegen sejr med syv sekunder ned til O'Connor. Enrico Battaglin spurtede sig til tredjepladsen foran Malecki og Swift. 

 

I feltet var Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) stærkeste mand og tog nogle sekunder i spurten, hvor de største klassementsryttere, deriblandt Jakob Fuglsang (Astana), kom ind lige efter. De store tidsforskelle udeblev dog. 

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
Jan Tratnik
Nyheder
Bahrain-McLaren
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
LIVE nu: Kron angriber i finalen

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

Annonce

Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app

Annonce

Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

Annonce

Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre

Annonce

Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
VIS FLERE

Annonce