Tratnik sikrer stor sejr efter langt soloridt
20. oktober 2020 16:32Foto: Sirotti
af Benjamin Blirup Cilleborg og Nikolaj Corfitz Jensen

Dagens etape af Giro d'Italia blev afgjort blandt morgenudbruddet, mens feltet tog sig en halv hviledag. 

Jan Tratnik vinder 16. etape af Giro d’Italia

se mere cykling på

Dagens bjergrige etape af Giro d'Italia blev en for udbryderne, da feltet hurtigt besluttede sig for at udskyde gårsdagens hviledag med nogle timer. Finalen blev animeret af Jan Tratnik (Bahrain-McLaren), der efter mange kilometer alene blev hentet af Ben O'Connor (NTT) på dagens sidste længere stigning. Duoen endte med at spurte om etapen på den afsluttende mur, hvor Tratnik var klart hurtigst og tog karrierens største sejr. 

 

Etapereferat

Hele 28 ryttere rev sig løs fra feltet, da 16. etape blev skudt i gang, hvor maratonetapen på 229 kilometer skulle køres.

 

Dagens store udbrud bestod af Francois Bidard, Geoffrey Bouchard, Andrea Vendrame og Larry Warbasse (Ag2r La Mondiale), Alessandro Bisolti og Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli Sidermec), Manuele Boaro og Fabio Felline (Astana), Enrico Battaglin og Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Alessandro Tonelli og Filippo Zana (Bardiani - CSF - Faizanè), Matteo Fabbro og Pawel Poljanski (Bora Hansgrohe), Kamil Malecki og Joey Rosskopf (CCC), James Whelan og Ruben Guerreiro (EF), Stefano Oldani (Lotto Soudal), Einer Rubio og Sergio Samitier (Movistar), Ben O’Connor (NTT), Salvatore Puccio og Ben Swift (Ineos Grenadiers), Julien Bernard (Trek Segafredo), Valerio Conti (UAE Emirates), Lorenzo Rota og Giovanni Visconti (Vini Zabú - Brado - KTM).

 

Med maksimalt 68 point til bjergtrøjen var der lagt op til duel mellem Visconti og Guerreiro, som havde henholdsvis 118 og 87 point.

 

Duellen skydes i gang

Først på etapen lå kategori 2 stigningen Madonnina del Domm, og her var den portugisiske vinder af 9. etape først over stigningen og de 18 point, mens Visconti fik de tilbageværende otte point. De to kamphaner var rykket mere end et minut væk fra resten af gruppen, men lod sig efterfølgende falde tilbage. Imens kontrollerede Deceuninck - Quick-Step nede i feltet, hvor forspringet var bygget op til først 5, senere 6 minutter, hvor 35 kilometer blev kørt den første time.

 

Duellen fortsatte på etapens anden stigning, hvor der blev indledt en lang spurt til toppen. Denne gang var det Visconti, der tog de ni point, mens Guerreiro blev tildelt fire. Til gengæld var der ikke meget kamp om den indlagte spurt, som Vendrame fik flest point for. På samme måde stoppede Max Richeze (UAE Team Emirates) med at kæmpe, da han stod af cyklen. Med kaptajnen Fernando Gavirias positive corona-prøve og blot fredagens flade etape tilbage var der heller ikke de store belønninger tilbage til leadout-rytteren.

 

Forspringet var oppe på otte minutter, da udbruddet nåede den tredje stigning. Nær toppen blev Visconti ført frem af Rota, men da Guerreiro fik problemer med gearene og trak ud til siden, kunne italieneren udbygge forspringet uden at få blodsmag i munden. Ved indgangen til de tre omgange var Alvaro Hodeg og Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-step) stadig i fronten af feltet.

 

Soloangreb i udbruddet

Med 70 kilometer til mål ramte udbruddet målomgangen, som skulle tilbagelægges tre gange og som indeholdte den skarpe Monte di Ragogna, som stiger med 9% i gennemsnit over tre kilometer, samt to mindre mure, der også kunne give rytteren problemer. Her spillede Guerreiro tidligt ud og tog bjergpointene i overlegen facon, mens Visconti hurtigt opgav at følge med portugiseren og snuppede andenpladsen.

 

Guerreiro blev først hentet, da en ny række angreb kom i udbruddet - her var det Manuele Boaro, der tog initiativ, og Jan Tratnik, der fulgte med. De to dygtige rouleurs samarbejdede fint, og efter små 20 kilometer foran de resterende udbrydere, var de stadigvæk ikke hentet. Forfølgerne angreb hinanden i ét væk, hvilket ikke hjalp på samarbejdet, og ved anden passage af Monte di Ragogna havde Tratnik, som knækkede Boaro mod toppen, 35 sekunder til de øvrige forfølgere.

 

 

Denne gruppe bestod af Swift, Bouchard, O’Connor, Tonelli og Malecki. Afstanden til den store udbrydergruppe var dog begrænset, og grupperne var langt fra fastlåste. På den efterfølgende mur fik de også selskab af Enrico Battagling, der som Tratniks holdkammerat roligt kunne sidde på hjul og nyde tanken om, at han med sin stærke spurt ville være en af favoritterne, hvis der skulle komme samling.

 

I feltet var der fortsat ro på, og med 30 kilometer til mål var der hele 14 minutter op til de forreste, der altså med sikkerhed skulle køre om etapesejren.

 

Fart på forfølgerne

Tratnik holdte et fint tempo men var tydeligt mærket på den næste stigning, hvor forfølgergruppen begyndte at hale ind på ham. Her stod Swift for en stor del af føringsarbejdet på stigningerne, mens samarbejdet fungerede upåklageligt på de flade stykker.

 

Det samme kunne ikke sige om de øvrige udbrydere, der nu lå halvandet minut efter Tratnik og ét minut efter gruppen på mellemhånd. Det begyndte at synes usandsynligt, at de skulle komme i spil igen, og vinderen skulle dermed formentligt findes i enten seksmandsgruppen på mellemhånd eller hos sloveneren i fronten af løbet.

 

Med 15 kilometer til mål ramte de forreste dagens sidste hårde stigning, og her var det Ben O'Connor, der med det samme lagde pres på. I første omgang kunne kun Swift og Battaglin følge ham, men sidstnævnte måtte hurtigt slippe, og kort tid efter var det også Swifts tur til at opgive. O'Connor fortsatte ufortrødent og fik med en vanvittig spurt netop lukket hullet til Tratnik på toppen af stigningen. 

 

Duoen samarbejdede fornemt efter nedkørslen, og med to kilomter til mål havde de over et minut til forfølgerne, som bestod af Bouchard, Battaglin, Swift og Malecki. Dermed var det sikkert, at vinderen nu sad i forreste gruppe. 

 

O'Connor kørte ind på den første kilometer med Tratnik i sit hjul, og australieren prøvede fra bunden af den afsluttende stigning at knække Tratnik med en tidlig forcering. Det viste sig dog at være en fejl, da Tratnik accelererede forbi ham mens vejen stadig steg og tog en overlegen sejr med syv sekunder ned til O'Connor. Enrico Battaglin spurtede sig til tredjepladsen foran Malecki og Swift. 

 

I feltet var Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) stærkeste mand og tog nogle sekunder i spurten, hvor de største klassementsryttere, deriblandt Jakob Fuglsang (Astana), kom ind lige efter. De store tidsforskelle udeblev dog. 

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
Jan Tratnik
Nyheder
Bahrain-McLaren
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lucinda Brand vinder kvindernes cross-løb

Cross

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Vanthourenhout vinder i Tabor

Cross

Almeida om vild Giro: Det var fantastisk

Landevej

Gasparotto indstiller karrieren

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Zoidl bliver hos sit østrigske mandskab

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Gustav Wang nupper femteplads i Tabor

Cross

Wout van Aert efter Kortrijk: Glad for tredjepladsen alligevel

Cross

Hollandsk veteran håber at blive sportsdirektør en dag

Landevej

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Betsema spurtede for tidligt: Skulle have ventet

Cross

Trodser horribel start: Brand stolede på sin spurt hele vejen

Cross

Uenigheder med UCI: Intet Hammer Series i 2021

Landevej

Sejrherren Iserbyt efter storduel: Van Aert kørte fantastisk

Cross

Iserbyt sejrer i Kortrijk

Cross

Hollandsk opvisning: Brand vinder for anden uge i streg

Cross

Anders Lund nomineret til årets træner

Landevej

Nibali rygtes til INEOS i 2022

Landevej

Geoghegan Hart drømmer om at vinde alle Grand Tours

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Chloé Dygert fortsat i problemer efter likes til Trump-budskaber

Landevej

Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Fra WorldTouren til DCU-hold: Byriel vender hjem

Landevej

Vandenbergh stopper endegyldigt karrieren

Landevej

18-årig colombianer træder i Bernals fodspor

Landevej

Richard Carapaz bruger Svampebob Firkant til at lære engelsk

Landevej

Medie: Den hollandske cykelunion hemmeligholdt positiv EPO-prøve

Landevej

De danske ryttere til VM i e-cykling kører løbet i København

E-cykling

Tidligere fransk mester stopper karrieren

Landevej

Oversigt: Slutresultater af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Trio skifter til Team Qhubeka-ASSOS

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Fini snakker cykle-cross med Radio Tour

Cross

Danske Michael Carbel stopper karrieren

Landevej

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Landevej

Arkéa-Samsic boss har stadig tiltro til Quintana

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Tour de Suisse har ruten og datoerne klar til 2021

Landevej

36-årige Marcato: Jeg fortsætter på UAE Team Emirates i 2021

Landevej

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej

Veteranen Gilbert: Sulten er der stadig

Landevej