EKSKLUSIVT INTERVIEW

Niklas Larsen ramt af kraftig hjernerystelse: Kunne ikke gå en tur
31. januar 2022 11:00Foto: Uno-X Procycling
af Christian Frese

Tilbage i efteråret 2019 brækkede Niklas Larsen benet under en bytur, og nu har den 24-årige dansker så igen været igennem et måneder langt skadeshelvede. Her fortæller han hele historien, der startede ved det alvorlige styrt på 1. etape af PostNord Danmark Rundt tilbage i august.

Annonce

Datoen var den 10. august 2021. Det var 1. etape af PostNord Danmark Rundt. Der var 18 kilometer til mål. Den forsvarende mester lå i asfalten - og han havde slået sig.

 

Alligevel var Christian ’Gummi’ Andersen sikker i sin sag. Niklas Larsen skulle nok komme til start på den følgende dags etape.

 

Men Larsen mødte ikke op, hverken i Ribe eller for den sags skyld nogen andre steder i de resterende to måneder af sæsonen.

Sølv til Danmark: Se de danske baneryttere modtage medaljer

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Larsens exit blev begrundet med en hjernerystelse. Den 24-årige OL-sølvvinder havde blandt andet også pådraget sig et brud på en knogle i skulderen, afrevet en del af ledvæggen rundt om ledskålen i samme skulder samt fået et hårdt slag på en knogle i lænden. Men det var hjernerystelsen, som skulle sætte sit præg på resten af hans 2021. 

 

Hjernerystelsen blev nemlig starten på måneder med smerter, træthed og meget lidt cykling - stik imod hovedpersonens første indskydelse.

 

”Efter etapen kørte jeg tilbage til bussen. Jeg var lidt forslået, men lagde ikke mærke til det store. Jeg troede, at det var fint. Jeg havde lidt problemer med min skulder, men tænkte, at jeg nok bare peb lidt,” siger Larsen og fortsætter:

Annonce

 

”På hotellet lavede vores holdlæge nogle test og sagde, at jeg ikke skulle køre de næste etaper, fordi jeg havde symptomer på en hjernerystelse. Jeg tænkte mere på skulderen.”

 

Heller ikke dagen efter kunne Larsen mærke nogen som helst tegn på, at de næste måneder skulle blive blandt karrierens sværeste. Trods holdlægens dom troede han ikke selv på, at han var ramt af en hjernerystelse.

 

Men så fandt symptomerne vej til danskerens hoved.

 

”Jeg tog hjem. Første tanke var, at jeg skulle slappe af i de første par dage. Jeg syntes så, at det gik fint nok. Men dagen efter PostNord Danmark Rundt sluttede, tog jeg til et arrangement, hvor jeg godt kunne mærke, at der var noget oppe i hovedet, som ikke var super godt. I forhold til lyde.”

 

De fysiske kvaler tager til

Larsen tog konsekvensen og besøgte Team Danmark i Brøndby. Beskeden var klar. På den ene side havde han næsten ingen hudafskrabninger, og knoglerne ville hurtigt hele. På den anden havde han fået en kraftig hjernerystelse.

 

”Jeg holdt lidt ro efter det. Jeg tænkte, at jeg ville prøve at lave nogle normale ting, for jeg fik at vide, at det første step var at få sin hverdag til at hænge sammen uden symptomer. Så kunne man begynde at træne,” fortæller Larsen.

 

Ikke desto mindre stod det hurtigt klart, at en normal hverdag havde lange udsigter.

 

”Jeg blev svimmel nogle gange. Tingene blev tågede, for eksempel hvis jeg gik en tur, så lige pludselig kunne jeg bare mærke, at det hele blev overvældende. Som om at der var for mange indtryk. Jeg blev svimmel og fik lyst til at sætte mig ned på fortovet. Min balance var dårlig. Hvis jeg skulle stå stille og koncentrere mig, stod jeg og vippede.”

 

”Jeg lagde mærke til, at min koncentrationsevne var meget svag. Jeg kunne ikke fokusere. Og jeg blev unormalt træt. Jeg kunne ikke holde mine øjne åbne, selvom jeg ikke havde lavet så meget. Som cykelrytter har du nogle gange en følelse af at være træt, når du står op om morgenen, men her kunne jeg nærmest ikke komme ud af sengen. Jeg havde en ekstra træt fornemmelse. Den er svær at beskrive. Når jeg prøvede at sætte mig op på cyklen, kunne jeg ikke rigtig få mig selv til at træde i pedalerne.”

 


Niklas Larsen havde et flot forår, inden styrtet ved PostNord Danmark Rundt i august satte en stopper for hans 2021-sæson. Her er han blevet treer ved GP Herning. Foto: Stefanie og Dennis Boutrup | Grand Prix Herning.

Annonce

 

Larsen kan ikke præcis genkalde, hvornår han første gang klikkede i pedalerne ovenpå styrtet fem kilometer fra Esbjerg. Til gengæld husker han udmærket, hvor længe han befandt sig i sadlen.

 

”Jeg prøvede at køre fem minutter. Det var måske to uger efter. Det var ret besværligt. Det føltes ikke rigtig godt,” fortæller Larsen og forklarer:

 

”Jeg sætter mig op. Så går det fint i to minutter. Måske i det tredje. Men når vi begynder at nærme os de fem minutter, så er det, som om at det hele bliver lidt tungt. Mit hoved bliver tungt, og jeg får trykken i hovedet. Det bliver svært at fokusere ordentligt.”

 

Hjernerystelsen har efterladt Larsen med meget få minder om, hvad han egentlig foretog sig fra august til oktober. Tværtimod mindes han de ting, som han ikke var i stand til at gøre.

 

”Efter jeg begyndte at kunne mærke, at der var noget galt, tænkte jeg, at jeg bare skulle gå nogle ture. Jeg tænkte, at det kunne jeg sagtens. Da jeg så fandt ud af, at jeg heller ikke kunne gå en tur, vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre.”

Annonce

 

”Jeg kunne egentlig godt se fjernsyn i starten. Så måtte jeg jo prøve at gøre det og sidde derhjemme og finde på ting at lave. Men det blev bare gradvist værre, så gåturene røg i vasken, og jeg begyndte at få ondt i hovedet af at se fjernsyn. Jeg kan ikke rigtig huske, hvad jeg lavede, udover at snakke med min kæreste, sove en gang imellem og læse lidt bøger.”

 

Stress og frustration

Med undtagelse af de få minutter på hometraineren var Uno-X-rytteren limet til sofaen, og han er da heller ikke bleg for at indrømme, at den begivenhedsløse hverdag tog hårdt på ham.

 

”Det var ret svært. Meget tid går med, at man ikke rigtig laver noget. Så man føler sig lidt uduelig på en eller anden måde. Jeg får ofte ekstra energi af at være cykelrytter. Et boost af at træne. En glad fornemmelse. En følelse af at få noget ud af dagen. Så mentalt var det ret hårdt.”

 

”Jeg tror også, at jeg begyndte at blive lidt stresset efter noget tid - over, at jeg bare lå derhjemme. Der er jo ting, jeg gerne vil nå. Jeg vil gerne tilbage og være cykelrytter og køre for holdet. Det var frustrerende, og det gør bare, at man bliver ekstra stresset oven i det. Det hjælper nok heller ikke på noget.”

 

I selve styrtet var Larsen offer for andre rytteres fejltrin. Men i det efterfølgende forløb erkender han, at han selv har begået fejl. At han måske undervurderede sin læges råd om at give hovedet og kroppen ro efter det voldsomme møde med asfalten.

Annonce

 

”Måske det hænger sammen med, at man er vant til at presse sig lidt ekstra som cykelrytter. Jeg fik i hvert fald presset mig selv lidt for meget i starten. Jeg ville gerne tilbage. Men jeg fandt ud af, at det ikke fungerede at lave nogle dagligdagsting. Så jeg måtte slappe ekstra meget af.”

 

Det fik Larsen gjort, og langsomt derefter bevægede han sig skridt for skidt mod en mere normal hverdag. Hvordan det præcis gik til, og hvordan danskeren så har det i dag, kan du læse om i de kommende dage her på Feltet.dk.

INFO
Niklas Larsen
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 26. januar 2023

Følg stjerneparaden i fredagens hårde løb på Mallorca samt kongeetapen i Argentina
Landevej
Video i artiklenDansker drømmer om Tour de France - men nedtoner fordel
Video
Evenepoel undrer sig over Bernal: Det var selvmord
Landevej
Eksklusivt interviewHvor sikker er Krons Tour-plads egentlig? Her er hans vurdering
INTERVIEW Landevej
Sprintertalent kritiserer afslutning: Det er farligt
Landevej
Verdensmesteren melder fra til VM
Cross
Eksklusivt interviewAsgreen gør status inden comeback og kommenterer Lefevere-udtalelser
INTERVIEW Landevej
Optakt: GP Cycliste de Marseille La Marseillaise
Landevej
Optakt: Cadel Evans Great Ocean Road Race
Landevej
Girmay utilfreds med ruten: Det var ikke en rigtig spurt
Landevej
Store sprintere starter sæsonen i Saudi-Arabien
Landevej
Dagens sejrherre konkluderer: Det er der, min styrke ligger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Alcudia
Video

Annonce

EF-rytter tager overraskende første sejr på Mallorca
Landevej
Styrt og udbrud dikterede slaget i Lambaréné
Landevej
Norsgaards sæsondebut er offentliggjort
Landevej
Uno-X med ny kæmpe løbsinvitation
Landevej
Manager om franske stjerners konflikt: Jeg beder ikke mine ryttere om at være venner
Landevej
Lækket gruppesamtale: Fransk stjerne sviner holdkammerat
Landevej
Belgisk stjernefrø slipper med skrækken
Landevej
Uheldig italiener sætter dato på comeback
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewStor analyse: De unge stjerner, det grå guld og dem, der brændte ud
INTERVIEW Landevej
Optakt: Trofeo Ses Salines-Alcudia
Landevej
Verdensmesteren afslører: Forsøgte sent angreb
Landevej

Annonce

Klæd dig på til 2023-sæsonen med vores store sæsonguide
Landevej
WorldTour-løb er aflyst
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af Vuelta a San Juan
Video

Annonce

Dansk komet roses efter udbrud og leadout
Landevej
Gaviria griner: Fredag taber jeg en halv time
Landevej
Stjerne runder milepæl og overtager førertrøjen
Landevej

Onsdag den 25. januar 2023

Asgreen udskyder comeback for anden gang
Landevej
Status på Bjerg efter styrt
Landevej
Ikonisk Vingegaard-billede vinder pris
Landevej
Alaphilippe: Vægten fra regnbuetrøjen er forsvundet
Landevej
Storebror van der Poel ærgrer sig
Cross
Holdkammerat til Pedersen afslører særlig taktik
Landevej
Sejrende Costa: Det er utroligt
Landevej
Eksklusivt interviewFini og Degns hold med store nyheder
INTERVIEW MTB
Casper P. firer, mens tidligere verdensmester vinder på Mallorca
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Calvia
Video
Trods rygter: Quintana fortsætter karrieren
Landevej
Optakt: Trofeo Calvia
Landevej
Nyt flot dansk resultat i TotalEnergies-hattrick
Landevej
Uno-X modtager wildcard til monument
Landevej
Dumoulin offentliggør ny rolle
Landevej
Fransk darling: Jeg skal prøve noget nyt
Landevej
Dansker-optakter 2023: En klassikergigant skal have revanche
Landevej
Dansker-optakter 2023: Her er Casper P. allerede nu bedre end Mørkøv
Landevej
Dansker-optakter 2023: Man kan håbe, han tager det næste skridt
Landevej
Her er Hollands stjernespækkede VM-trupper
Cross
Stor sandsynlighed for Pogacar-debut i spansk grusløb
Landevej
Mere end seks år efter pension: Hoogerland gør comeback
Landevej
Lampaert ærgrer sig over taktikken: Remco havde benene til at vinde
Landevej
Succesfuldt kaosangreb i finalen var planlagt: Vi måtte prøve det
Landevej
Oversigt: Onsdagens seks danskere i aktion
Landevej
Lund op i top 10 - men skulle slet ikke have spurtet
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Vuelta a San Juan
Video

Tirsdag den 24. januar 2023

Optakt: 3. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
Stor overraskelse: Omdiskuteret stortalent tager fusen på sprinterne
Landevej
Optakt: 4. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
UAE Tour præsenterer rute med speciel etape
Landevej
Eksklusivt interviewSelvsikker ung dansker har rettet alt mod sit livs største løb
INTERVIEW Landevej
Ineos giver opdatering på stjerne efter styrt
Landevej
Et umage par: Cipollini og van der Poel hænger ud
Landevej
Oversigt: Danskernes kommende løb
Landevej
Vine sender holdet til tops og Australien forbi Danmark
Landevej
Chefen udpeger danskeres sæsondebut
Landevej
Sportschef om Lottos guldfugl: Vi skal ikke være overilede
Landevej
Sidste chance for at slå rivalen: Jeg har ikke flere år
Landevej
Asgreen laver sen ændring i løbsprogrammet
Landevej
Alaphilippe: Flandern Rundt passer mig næsten bedre end ardennerne
Landevej
Super-VM stiller multi-atleter i dilemma: Det er ikke et godt program
Landevej
Revser medierne: Hvor er aviserne, der skal udfyldes i agurketiden?
Landevej
Stjernespækket belgisk trup til VM - men én stjerne mangler
Cross
Chefen om Asgreens skade: Jeg var meget skuffet
Landevej
Dansker på podiet i ny TotalEnergies-triumf
Landevej
Ærgerlig førertrøje forklarer sig
Landevej
VIS FLERE

Annonce