Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Prof-kontrakten røg i vasken: Dansk sprintertalent ser nye muligheder i holdskifte
05. december 2022 08:01Foto: WordUp Projects
af Artikel: Gustav Volstrup Sønderlund. Interview: Jacob Espander Clemen

Som en del af Uno-X’ udviklingshold håbede Tobias Aagaard at rykke op på det norsk-danske ProTeam, men da det ikke lykkedes, bød det nye fusionshold med Riwal sig. Over for Feltet.dk fortæller den unge dansker om skiftet og den missede chance for at blive professionel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Da Tobias Aagaard Hansen forud for 2021-sæsonen blev en del af Uno-X i form af en kontrakt på ProTeamets udviklingshold, øjnede den dengang kun 18-årige dansker en professionel kontrakt på det norsk-danske hold i horisonten.

 

Nu godt to år efter må sprintertalentet desværre sande, at det i første omgang ikke kunne lade sig gøre, idet han i 2023 fortsætter på kontinentalniveau på det nye fusionshold Leopard Riwal.

 

Og selvom Uno-X-talentet ser fornyede muligheder for tilværelsen i cykelsporten, havde han hellere set, at han var trådt et skridt opad i karrierestigen.

 

Læs også
To danskere indgår: Se Uno-X’s Tour de France-bruttotrup

 

”Jeg var ærgerlig over det, fordi jeg følte, vi var inde i et fint samarbejde,” konstaterer han kontant over for Feltet.dk.

 

”Jeg håbede som demorytter at komme op på det professionelle hold, men det kan man så se ikke blev til noget. Sådan er det jo,” fortsætter den 20-årige og afslører dermed, at han havde den professionelle kontrakt i kikkerten.

 

Dog er rytteren fra Odense hurtig til at slå fast, at der ikke er noget ondt blod imellem ham og hans nu fortidige arbejdsgiver.

Annonce

 

”De tilbød ikke nogen kontrakt, men de var flinke nok til at sige det relativt tidligt i sæsonen, så det var god stil af dem,” siger han og pointerer i samme ombæring, hvor godt et hold, det ellers var at køre på for ham som ung rytter.

 

”Jeg kan dog også se det fra deres side, fordi jeg havde ikke de store resultater på landevejen - måske lidt i kraft af, at jeg ikke havde kørt så mange løb for dem,” tilføjer Aagaard, der blindt erkender, at de manglende resultater var udslagsgivende for den manglende kontrakt.

 

Årsagen bag de udeblivende resultater mener danskeren blandt andet kan findes i, at holdets løbsprogram sjældent passede en tungere sprinter som ham.

 

Men en anden årsag kan have haft en lige så stor betydning for det skuffende ophold det det rød- og gul-klædte udviklingshold:

 

”Jeg tror, det var en kombination af skolen og løbsprogrammet. Jeg gik i skole, hvor jeg missede nogle løb, og så var Uno-X' løbsprogram til tider lidt for hårdt til mig. Vi havde mange kuperede løb. Det var især de løb, jeg missede med skolen, der var lidt ærgerlige i forhold til, at det lige var de løb, der passede til min ryttertype.”

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Som en del af Uno-X' projekt var Tobias Aagaard udset en potentiel fremtid på ProTeamet. Det skulle dog ikke gå den vej for danskeren. Foto: WordUp Projects.

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

Riwal som andenprioritet efter prof-kontrakt

I stedet for en fremtid på Uno-X’ ProTeam faldt valget på det nyligt fusionerede Leopard Riwal for Aagaard.

 

Og af de tilbud, den unge dansker fik, var Riwal det mest naturlige og oplagte bud i fynboens øjne.

 

”Da Riwal kom, var jeg rimelig hurtig til at vælge dem. Det var dem jeg kiggede efter først og tænkte, hvis jeg kom derhen, var det nok det bedste for mig,” pointerer Aagaard og fortsætter:

 

”Jeg føler, at det er det kontinentalhold på den danske scene med det stærkeste setup. Jeg synes, jeg kan få lidt flere muligheder for løb. De har et flot løbsprogram. De har nogle flere UCI-løb på noget højere niveau, hvor der måske er lidt større chance for, at der er nogle større hold, der kigger.”

Annonce

 

Samtidig løfter sprinteren også sløret for, at nogle af de andre danske kontihold var i spil, men at Riwal altså klart havde førsteprioritet.

 

”Nogle af de danske kontihold (kom med tilbud, red.). Rimelig naturligt. Det var der, jeg optimalt så mig selv, så jeg ikke skulle rejse alt for lang til udlandet, så jeg stadig kunne blive i Danmark, når det mest bare er kontihold, jeg kunne søge.”

 

Den tidligere beskrevede udmelding fra Uno-X’ side om, at Aagaard tidligt på sæsonen fik at vide, at han ikke ville få kontrakt, blev også nyttig for forhandlingerne med Riwal, hvilket danskeren også udtrykker sin taknemmelighed for.

 

”Vi begyndte snakken engang i august. Jeg snakkede også med andre hold for at se, hvor mulighederne lå,” afslører han om de indledende forhandlinger med det nye fusionshold.

 

Forhandlingerne blev også hjulpet på vej af en række flotte resultater i sensommeren og efteråret.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Tour de Romandie

 

Her hentede den hurtige dansker en massespurtssejr i Baltic Chain Tour foran blandt andre WorldTour-sprinteren Martin Laas og hentede yderligere to top-fem-placeringer i det estiske etapeløb.

 

Endeligt sluttede han UCI-sæsonen af med en flot 13.-plads i det vilde norske grusløb Gylne Gutuer. Disse resultater var blandt andet medvirkende til at få kontrakten i hus.

 

”Så gik det rigtig godt for mig i slutningen af året, men der var det lidt for sent. Det hjalp mig dog til en anden kontrakt med Riwal,” forklarer den 20-årige.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Nok engang kom årets højdepunkt på cykelbanen for Tobias Aaagard, da han sikrede VM-bronze i 4000 meter holdforfølgelse med det danske landshold. Foto: Sirotti.

 

Mulighed for mere passende løb

Selvom Riwal og Uno-X Dare Development Team på papiret kører på samme niveau, ser sprintertalentet skiftet til det dansk-luxembourgske hold som et lille skridt i den rigtige retning.

Annonce

 

Årsagen til dette er, at hans nye arbejdsgiver som udgangspunkt har et lidt mere attraktivt løbsprogram.

 

”Jeg ved ikke, om Riwal er et bedre hold som sådan. Der er lidt forskellige perspektiver. På Uno-X Development var der et perspektiv med, at jeg nemmere kunne blive professionel. På Riwal er der gode muligheder for, at jeg kan køre nogle af de store løb, og jeg har nogle flere chancer for at køre flere massespurter i udlandet og også i større løb end 2.0 løb.”

 

Og særligt dét var et af de afgørende trækplastre, der fik fynboen til at drage til det nye fusionerede hold.

 

”Og så kan man også måle sig op med nogle bedre ryttere i stedet for, at jeg kun ligger og kører 2.0 løb. Jeg tror, det bliver rigtig godt næste år med flere muligheder, forhåbentlig,” fremhæver han.

 

Læs også
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

 

Med en stærk spurt i baghånden gør Aagaard det også klart, hvad ambitionerne er for opholdet på Leopard Riwal.

Annonce

 

Specielt sejren i Baltic Chain Tour gav danskeren blod på tanden.

 

”Jeg plejer ikke at sætte nogle konkrete mål men prøver at være den bedste version af mig selv og se, hvor det bærer hen. Jeg håber at vise mig frem i nogle flere massespurter og konkurrere på et højere niveau der, fordi jeg føler, jeg hører hjemme i massespurter,” slår han stensikkert fast uden dog at fremhæve særlig løb, han drømmer om at køre.

 

Til trods for, at massespurterne på landevejen er en stor prioritet, er der stadig en anden drøm, der trækker i ham:

 

”Jeg vil også gerne udvikle mig på banen og holde ved der, så det er lidt en kombination,” afslører han og bekræfter dermed, at cykelbanen fortsat får lige så meget kærlighed som landevejen.

 


I 2021 vandt Tobias Aagaard EM-guld i en alder af bare 19 år sammen med Carl-Frederik Bevort, Rasmus Lund Pedersen og Matias Malmberg. Foto: UEC.
 

Banedrømmen er sidestillet med landevejen

Netop drømmen om en stor banekarriere fylder stadig meget i hovedet på det 20-årige talent, der har hentet størstedelen af karrierens succeser her.

Annonce

 

Særligt med 4000-meter-holdet har han haft massiv succes ved at vinde EM-guld i 2021 og sølv året efter, inden han ved VM var med til at køre en bronzemedalje hjem.

 

Derfor er banecyklingen naturligt stadig en væsentlig prioritet, og han konstaterer klokkeklart, at landevejen og banen betyder lige meget.

 

”Jeg vil helst gøre begge dele og prøve at finde en mellemvej. Jeg vil gerne banen men vil ikke gå på kompromis ved, at jeg er meget på banen. Jeg synes, det supplerer hinanden ret godt, fordi vi er på mange, lange træningslejr med baneholdet, og det gør mig også til en bedre landevejsrytter,” forklarer han sin prioritering med.

 

Læs også
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne

 

Og det er især det miljø, der er omkring banecykling i Danmark, der tiltaler den unge fynbo.

 

”Jeg synes generelt, at projektet på banen er en fed ting at være del af. Uanset om du er på træningslejr, samlinger eller løb, er det altid sjovt at være med banen. Og så er det et virkelig professionelt miljø, hvor jeg lærer at blive professionel i min tilgang til tingene,” uddyber han.

Annonce

 

Samtidig er de bedre resultater på banen også medvirkende til at holde motivationen for projektet høj.

 

”Jeg har medaljer til både EM og VM nu. Det tager længere tid på vejen for at fuldføre sit potentiale, hvorimod der er lidt flere yngre folk på banen,” pointerer han og erkender, at banecyklingen fortsat er hans stærkeste side.

 

Den høje prioritering af banecykling har dog været lidt af en bet for hans kommende arbejdsgiver, idet en balance mellem landevejen og banen kan virke vanskelig at finde.

 

Men Aagaard forsikrer, at han og holdet har en plan, som de tror meget på.

 

”Det er altid en udfordring, fordi landevejsholdene tit vil have, at man er mest på landevejen. Med Riwal er vi kommet ind i et fint samarbejde, og jeg håber, det kommer til at lykkes godt, at man kan kombinere banen og landevejen. Det giver jo også noget god omtale til Riwal, hvis jeg kører rigtig stærkt i verdenstoppen på banen.”

Annonce

 

”De vil gerne have, at jeg er til landevejsløbene, men det virker til, at de har fundet et kompromis. De kan godt se, at når jeg er en måned på højdetræningslejr, bliver jeg også en bedre landevejsrytter. De baneløb vi har i år ligger ret godt i forhold til landevejssæsonen,” runder den spurtstærke dansker af.

 

Til næste år venter tre Nation Cups på banen for 4000-meter-holdet, som bliver afgørende for kvalifikation til OL i 2024.

 

Dem afslører Aagard bliver prioriteret meget højt for ham, hvilket hans kommende arbejdsgiver har fuld forståelse for.

INFO
Tobias Aagaard
Nyheder
Riwal Cycling Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Visma sikrer sig polsk talent

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg en spændende tirsdag med løb i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
VIS FLERE

Annonce