Livet som omrejsende cykelrytter er sj\u00e6ldent glamour\u00f8st, men til geng\u00e6ld kommer man hjem med gode historier og st\u00e6rke f\u00e6llesskaber.<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
\u201dVi boede p\u00e5 s\u00e5dan et Ibis Budget nede p\u00e5 havnen i Antwerpen, og n\u00e5r man h\u00f8rer det, kan man n\u00e6sten g\u00e6tte sig til, hvilket klientel der bor p\u00e5 Ibis Budget p\u00e5 havnen.\u201d<\/p>\r\n\r\n
\n\t\t\t\t\t\t\t\t
Frederik Muff i 6-mands udbrud p\u00e5 1. etape af Tour of Norway<\/p>\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
Det er en af det danske kontinentalhold Team ColoQuicks store profiler, Frederik Muff, der fortæller om turen til UCI-løbet Antwerp Port Epic.
”Vi skulle ned og spise på sådan et sted, der hedder World Kitchen, som vi var blevet anbefalet af hotellet. Jeg tror, det var en 600 kvadratmeter stor Kina-buffet. Det er det vildeste sted, jeg har været i mit liv. Både fordi, at det alligevel ikke var helt Kina-buffet, det var bare alt godt fra alle mulige forskellige lande, blandet med pomfritter,” griner den langlemmede vestjyde.
”Hvert femte minut var der sådan en Happy Birthday-sang, der kørte over højtaleranlægget, hvor alle stillede sig op og klappede, mens der blev båret en kage med lys i ind. Jeg tænker, at der var noget med, at man kunne spise gratis på sin fødselsdag. Men der var bare propfyldt derinde, og de der belgiere syntes bare, at det var det fedeste i hele verden.”
Lige midt i det kaos sad ColoQuicks syv ryttere med stab og skulle forberede sig på næste dags cykelløb mod en perlerække af WorldTour-stjerner.
Dagen efter havde de tre mand i top 17, og Nicklas Pedersen havde slået blandt andre supersprinteren Giacomo Nizzolo i spurten om 7. pladsen.
Artiklen fortsætter under billedet.

Frederik Muff på sidste etape af PostNord Danmark Rundt 2022. Foto: Dorte Adelfred
Den sene start
Frederik Muff kørte sit første licensløb i foråret 2014, da han var 21 år. Han var sommeren inden flyttet til Aarhus, hvor han var startet i CK Aarhus for at give det der cykelsport et skud efter mange år som fodboldspiller. Muff kendte ikke så mange i Aarhus, så cykelklubben blev hans indgangsvinkel til at lære nye mennesker at kende i byen.
Fra start blev han fanget af et fremragende klubmiljø, og han kørte med til træning hen over vinteren. Da løbssæsonen startede om foråret fik han sin licens, hvor han startede fra bunden i D-klassen.
Der blev han dog ikke så længe, for Muff fandt ud af, at han især havde talent for at træne, og at det kunne bære ham langt. I starten gik træningsugen med klubtræning tirsdag, en rulletur onsdag, fridag torsdag, en kort tur fredag, og så kørte de cykelløb i weekenden.
Det var især træningen, der var sjovt for Muff, selvom nogle af træningerne kan virke lidt gammeldags.
”Vi kørte blandt andet sådan nogle koldstartsintervaller. Ud fra en devise om, at hvis man nu glemte at varme op til cykelløb, så kunne man træne kroppen til at starte uden opvarmning. Jeg tror, at uanset hvor dybt man graver i fysiologibøgerne, så finder man ikke noget, der giver mening med det. Men det var sgu sjovt,” griner Muff.
Allerede i september havde han optjent så mange licenspoint, at han rykkede op i A-klassen, hvilket blev lidt af en omvæltning.
”Man kan føle sig nok så meget som en konge i D, C og B-klassen og synes, at nu ruller det. Men da jeg rykkede i A-klassen, der fik jeg eddermame tæsk.”
Den famøse A-klasse var en helt anden verden, hvor de store kanoner kørte, og dem skulle man ikke lige køre op og skubbe til, når man var en ung klub-rytter. Der var et hierarki, hvor navne som Rasmus Guldhammer, Michael Reihs, Martin Mortensen og Jesper Odgaard var øverst, og dem havde man respekt for.
Fascinationen af enkeltstarten
Frederik Muff er i dag en af de mest prominente danske temporyttere, hvilket blandt andet viste sig med en 5. plads til årets DM i enkeltstart, hvor han slog en del af de fremmødte WorldTour-ryttere. Det fokus er ikke kommet ud af det blå, tværtimod har han haft ambitioner i den retning helt siden D-klassen.
Hans store idol som barn var den amerikanske enkeltstartslegende David Zabriskie, og Frederik Muffs første sejr kom efter et 55 kilometers soloangreb, hvor han slog feltet i D-klassen med to minutter.
Artiklen fortsætter under billedet.

Frederik Muff blev jysk-fynsk mester i enkeltstart i 2019.
Allerede det første år kørte han sit første DM i enkeltstart, mens han stadig var B-rytter. På en lånt cykel endte han næstsidst, knap 10 minutter efter den vindende Rasmus Quaade, men resultatet gav ham blod på tanden. Tre år senere havde han klatret sig helt op i top 20 til DM - i øvrigt som bedste klubrytter - på en cykel, der nok ikke gav de bedste vilkår på enkeltstarten.
”Det var en Focus med gamle udvendige kabler og mekanisk gearskifte, så det var en, hvor man godt kunne se, at det måske ikke var lynhurtigt udstyr. Fra 2018 får jeg ny cykel, og så er det der, jeg for alvor peger mig ind på den type, jeg er i dag,” fortæller han.
I de år bliver Muff gradvist bedre, og i 2018 er han oppe på at cykle cirka 30.000 kilometer om året, hvilket er nogenlunde tilsvarende de fleste WorldTour-ryttere - mens han stadig kørte for Team Aura Energi, som er et DCU-hold.
I samme periode var Muff i journalistpraktik i Kolding Kommune, og transporten blev en god anledning til at få kilometer i benene.
”Det gav også lidt street credit, hvis man snakkede med folk på kontoret. Når man sagde, at man skulle cykle hjem, og så sagde de, 'Nå, hvor bor du så?' 'Jeg bor i Aarhus.' Det kunne godt give lidt point."
Kontinental-karrieren
Frem mod 2020-sæsonen tog Muff selv kontakt til BHS-PL Beton Bornholm og det endte med, at han skiftede til op på kontinental-niveau efter godt fem år hos Team Aura-CK Aarhus.
Livet som kontinental-rytter skulle gerne have ført et stort udenlandsprogram med sig, men de nåede kun at køre Tour of Antalya i Tyrkiet, før hele cykelkalenderen blev lagt ned i marts.
Ved hjælp af blandt andet Zwift fik Muff holdt gejsten og disciplinen oppe og begyndte at sætte wattrekorder, og derfor var han i flyvende form, da han stillede op til sit syvende DM i enkeltstart med tre sejre i træk fra A-klassen i bagagen.
Til et historisk vindblæst danmarksmesterskab kørte Frederik Muff en perfekt disponeret enkeltstart, og det gav ham en bronzemedalje, karrierens på det tidspunkt bedste resultat.
”Det var en fed oplevelse. Jeg havde også lidt selv set det komme. Jeg tog virkelig et niveauspring i 2020 på min enkeltstart. Måske også qua, at jeg kom på hold med Martin Toft, som var rigtig dygtig til det, og kunne lære lidt af Mr. Miyagi, var jeg lige ved at sige,” siger Muff og bryder ud i et grin.
Artiklen fortsætter under billedet.

I 2020 skiftede Frederik Muff til BHS-PL Beton Bornholm. Foto: Peter Ebro / Argon 18
Muffs debutsæson på kontinental-scenen gjorde, at der pludselig var interesse fra ColoQuick, som gerne ville have fat i vestjyden. Han havde egentlig ikke tænkt sig at søge væk fra Bornholm, men det Skive-baserede hold kunne tilbyde en bedre pakke, både økonomisk og udstyrsmæssigt, og ikke mindst så de Muff som en central del af deres nye fokus på enkeltstarten.
Et stadig intakt udrejseforbud fra Danmark flyttede ColoQuicks træningslejr i 2021 til Glyngøre, hvor han med det samme faldt ind på holdet socialt.
Hurtigt fandt han også ind i en rolle som kulturbærer og mentor for den yngre del af truppen, hvor han kan lære fra sig af hans erfaring og give de unge knægte lidt ro i maven.
”Det er det samme, jeg har fået i min egen karriere tidligere, når jeg har kørt på holdet med nogen, der har kørt flere år, så har jeg også lyttet på dem. Fordi der måske er noget rutine, som man kan bruge til noget. Så det er ret fedt at kunne give et eller andet tilbage.”
Når man snakker med Frederik Muff, er det også tydeligt, at han har en indgroet trang til at gøre tingene ordentligt og optimere, hvor der optimeres kan. Uanset om det gælder kost, træning eller udstyr, så skal det gøres helhjertet.
"Jeg ved, at hvis jeg har optimeret alt, hvad jeg kan på min cykel, og hvis jeg har optimeret alt, hvad jeg kan på min kost og min træning, så den dag, jeg skal konkurrere, kan jeg ikke have det som undskyldning."
Følelsen af at tabe og så vide nøjagtig, hvor man har slækket på indsatsen, må være den mest frustrerende følelse som cykelrytter, og for Muff, og mange andre, er det uanset, om man er verdens bedste, eller om man prøver at kæmpe sig frem i den danske A-klasse.
Den manglende professionelle drøm
Siden november har Muffs rolle på ColoQuick været endnu mere integreret, da han nu er ansat på deltid i Calvex, som er den virksomhed, der ejer cykelholdet. Her laver han presse og kommunikation, men samtidig har de en aftale, der gør det muligt for Muff at træne og leve endnu mere fokuseret, fordi cykelhold og virksomhed hænger sammen.
”Det er ikke længe siden, vi fik rykket et møde med hele virksomheden, fordi jeg ikke kunne. Fordi Brian (ejeren af Calvex, red.) sagde, at ’du er ansat, fordi du også skal køre på cykel’. Så vi skal ikke aflyse et cykelløb, fordi vi har et møde i virksomheden,” fortæller Muff.
Derfor kan Muff nu have en hverdag, hvor han stort set lever som professionel, og derfor kan han optimere på endnu flere punkter og lave endnu flere resultater.
Drømmen for de fleste kontinental-ryttere er selvfølgelig at lave så gode resultater, at der kommer et professionelt hold med en kontrakt, men det ville ikke nødvendigvis være lykken for Frederik Muff, der har fundet ind i en velfungerende tilværelse på ColoQuick.
Faktisk har drømmen aldrig rigtig været der.
”Den tror jeg aldrig, jeg har haft, fordi jeg ærligt talt har været så dårlig de første år, jeg kørte i A-klassen. Jeg har ikke været en magtfaktor på nogen måde i A-klassen, så jeg har ikke tænkt, at nu skal jeg være professionel.”
”Problemet er, at hvis jeg skulle køre et fuldt professionelt program, så tror jeg, der ville være for mange løb, hvor jeg ville have svært ved at følge med, for at være helt ærlig. Jeg ville i hvert fald være en, der maksimalt kunne køre med i udbrud. Og at køre sådan et program, det ville ikke nødvendigvis være lykken for mig,” fortæller han.
Fra på tirsdag skal Frederik Muff køre det største cykelløb i Danmark, PostNord Danmark Rundt, hvor ColoQuick skal forsøge at gentage succesen fra 2019, hvor Niklas Larsen snød alle WorldTour-holdene.