EKSKLUSIVT INTERVIEW

Portræt: Frederik Muff
18. september 2023 18:00Foto: Dorte Adelfred
af Mads Højvig Kring

ColoQuicks Frederik Muff er en af Danmarks bedste temporyttere og en af de største profiler på den hjemlige scene, men hvordan er den 30-årige vestjyde dertil? Feltet.dk har lavet et portræt af Frederik Muff.

Annonce

Portættet bringes her som en genudgivelse. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 14. august 2023. Bemærk, at interviewet er lavet inden, at Muff satte sine danske rekorder på 10 og 30 kilometer den 12. august.

 

Livet som omrejsende cykelrytter er sjældent glamourøst, men til gengæld kommer man hjem med gode historier og stærke fællesskaber.

 

”Vi boede på sådan et Ibis Budget nede på havnen i Antwerpen, og når man hører det, kan man næsten gætte sig til, hvilket klientel der bor på Ibis Budget på havnen.”

Frederik Muff i 6-mands udbrud på 1. etape af Tour of Norway

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det er en af det danske kontinentalhold Team ColoQuicks store profiler, Frederik Muff, der fortæller om turen til UCI-løbet Antwerp Port Epic.

 

”Vi skulle ned og spise på sådan et sted, der hedder World Kitchen, som vi var blevet anbefalet af hotellet. Jeg tror, det var en 600 kvadratmeter stor Kina-buffet. Det er det vildeste sted, jeg har været i mit liv. Både fordi, at det alligevel ikke var helt Kina-buffet, det var bare alt godt fra alle mulige forskellige lande, blandet med pomfritter,” griner den langlemmede vestjyde.

 

”Hvert femte minut var der sådan en Happy Birthday-sang, der kørte over højtaleranlægget, hvor alle stillede sig op og klappede, mens der blev båret en kage med lys i ind. Jeg tænker, at der var noget med, at man kunne spise gratis på sin fødselsdag. Men der var bare propfyldt derinde, og de der belgiere syntes bare, at det var det fedeste i hele verden.”

Annonce

 

Lige midt i det kaos sad ColoQuicks syv ryttere med stab og skulle forberede sig på næste dags cykelløb mod en perlerække af WorldTour-stjerner.

 

Dagen efter havde de tre mand i top 17, og Nicklas Pedersen havde slået blandt andre supersprinteren Giacomo Nizzolo i spurten om 7. pladsen.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Frederik Muff på sidste etape af PostNord Danmark Rundt 2022. Foto: Dorte Adelfred

 

Den sene start

Frederik Muff kørte sit første licensløb i foråret 2014, da han var 21 år. Han var sommeren inden flyttet til Aarhus, hvor han var startet i CK Aarhus for at give det der cykelsport et skud efter mange år som fodboldspiller. Muff kendte ikke så mange i Aarhus, så cykelklubben blev hans indgangsvinkel til at lære nye mennesker at kende i byen.

 

Læs også
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France

 

Fra start blev han fanget af et fremragende klubmiljø, og han kørte med til træning hen over vinteren. Da løbssæsonen startede om foråret fik han sin licens, hvor han startede fra bunden i D-klassen.

 

Der blev han dog ikke så længe, for Muff fandt ud af, at han især havde talent for at træne, og at det kunne bære ham langt.  I starten gik træningsugen med klubtræning tirsdag, en rulletur onsdag, fridag torsdag, en kort tur fredag, og så kørte de cykelløb i weekenden.

 

Det var især træningen, der var sjovt for Muff, selvom nogle af træningerne kan virke lidt gammeldags.

 

”Vi kørte blandt andet sådan nogle koldstartsintervaller. Ud fra en devise om, at hvis man nu glemte at varme op til cykelløb, så kunne man træne kroppen til at starte uden opvarmning. Jeg tror, at uanset hvor dybt man graver i fysiologibøgerne, så finder man ikke noget, der giver mening med det. Men det var sgu sjovt,” griner Muff.

 

Allerede i september havde han optjent så mange licenspoint, at han rykkede op i A-klassen, hvilket blev lidt af en omvæltning.

 

”Man kan føle sig nok så meget som en konge i D, C og B-klassen og synes, at nu ruller det. Men da jeg rykkede i A-klassen, der fik jeg eddermame tæsk.”

Annonce

 

Den famøse A-klasse var en helt anden verden, hvor de store kanoner kørte, og dem skulle man ikke lige køre op og skubbe til, når man var en ung klub-rytter. Der var et hierarki, hvor navne som Rasmus Guldhammer, Michael Reihs, Martin Mortensen og Jesper Odgaard var øverst, og dem havde man respekt for.

 

Fascinationen af enkeltstarten

Frederik Muff er i dag en af de mest prominente danske temporyttere, hvilket blandt andet viste sig med en 5. plads til årets DM i enkeltstart, hvor han slog en del af de fremmødte WorldTour-ryttere. Det fokus er ikke kommet ud af det blå, tværtimod har han haft ambitioner i den retning helt siden D-klassen.

 

Hans store idol som barn var den amerikanske enkeltstartslegende David Zabriskie, og Frederik Muffs første sejr kom efter et 55 kilometers soloangreb, hvor han slog feltet i D-klassen med to minutter.

 

Læs også
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Frederik Muff blev jysk-fynsk mester i enkeltstart i 2019.

 

Allerede det første år kørte han sit første DM i enkeltstart, mens han stadig var B-rytter. På en lånt cykel endte han næstsidst, knap 10 minutter efter den vindende Rasmus Quaade, men resultatet gav ham blod på tanden. Tre år senere havde han klatret sig helt op i top 20 til DM - i øvrigt som bedste klubrytter - på en cykel, der nok ikke gav de bedste vilkår på enkeltstarten.

Annonce

 

”Det var en Focus med gamle udvendige kabler og mekanisk gearskifte, så det var en, hvor man godt kunne se, at det måske ikke var lynhurtigt udstyr. Fra 2018 får jeg ny cykel, og så er det der, jeg for alvor peger mig ind på den type, jeg er i dag,” fortæller han.

 

I de år bliver Muff gradvist bedre, og i 2018 er han oppe på at cykle cirka 30.000 kilometer om året, hvilket er nogenlunde tilsvarende de fleste WorldTour-ryttere - mens han stadig kørte for Team Aura Energi, som er et DCU-hold.

 

I samme periode var Muff i journalistpraktik i Kolding Kommune, og transporten blev en god anledning til at få kilometer i benene.

 

”Det gav også lidt street credit, hvis man snakkede med folk på kontoret. Når man sagde, at man skulle cykle hjem, og så sagde de, 'Nå, hvor bor du så?' 'Jeg bor i Aarhus.' Det kunne godt give lidt point."

 

Kontinental-karrieren

Frem mod 2020-sæsonen tog Muff selv kontakt til BHS-PL Beton Bornholm og det endte med, at han skiftede til op på kontinental-niveau efter godt fem år hos Team Aura-CK Aarhus.

Annonce

 

Livet som kontinental-rytter skulle gerne have ført et stort udenlandsprogram med sig, men de nåede kun at køre Tour of Antalya i Tyrkiet, før hele cykelkalenderen blev lagt ned i marts.

 

Ved hjælp af blandt andet Zwift fik Muff holdt gejsten og disciplinen oppe og begyndte at sætte wattrekorder, og derfor var han i flyvende form, da han stillede op til sit syvende DM i enkeltstart med tre sejre i træk fra A-klassen i bagagen.

 

Læs også
Mads P. og Skjelmose får 'Traktoren' på holdet

 

Til et historisk vindblæst danmarksmesterskab kørte Frederik Muff en perfekt disponeret enkeltstart, og det gav ham en bronzemedalje, karrierens på det tidspunkt bedste resultat.

 

”Det var en fed oplevelse. Jeg havde også lidt selv set det komme. Jeg tog virkelig et niveauspring i 2020 på min enkeltstart. Måske også qua, at jeg kom på hold med Martin Toft, som var rigtig dygtig til det, og kunne lære lidt af Mr. Miyagi, var jeg lige ved at sige,” siger Muff og bryder ud i et grin.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

I 2020 skiftede Frederik Muff til BHS-PL Beton Bornholm. Foto: Peter Ebro / Argon 18

Annonce

 

Muffs debutsæson på kontinental-scenen gjorde, at der pludselig var interesse fra ColoQuick, som gerne ville have fat i vestjyden. Han havde egentlig ikke tænkt sig at søge væk fra Bornholm, men det Skive-baserede hold kunne tilbyde en bedre pakke, både økonomisk og udstyrsmæssigt, og ikke mindst så de Muff som en central del af deres nye fokus på enkeltstarten.

 

Et stadig intakt udrejseforbud fra Danmark flyttede ColoQuicks træningslejr i 2021 til Glyngøre, hvor han med det samme faldt ind på holdet socialt.

 

Hurtigt fandt han også ind i en rolle som kulturbærer og mentor for den yngre del af truppen, hvor han kan lære fra sig af hans erfaring og give de unge knægte lidt ro i maven.

 

”Det er det samme, jeg har fået i min egen karriere tidligere, når jeg har kørt på holdet med nogen, der har kørt flere år, så har jeg også lyttet på dem. Fordi der måske er noget rutine, som man kan bruge til noget.  Så det er ret fedt at kunne give et eller andet tilbage.”

 

Når man snakker med Frederik Muff, er det også tydeligt, at han har en indgroet trang til at gøre tingene ordentligt og optimere, hvor der optimeres kan. Uanset om det gælder kost, træning eller udstyr, så skal det gøres helhjertet.

Annonce

 

"Jeg ved, at hvis jeg har optimeret alt, hvad jeg kan på min cykel, og hvis jeg har optimeret alt, hvad jeg kan på min kost og min træning, så den dag, jeg skal konkurrere, kan jeg ikke have det som undskyldning."

 

Læs også
Colbrelli med dybtfølt besked til Van Hooydonck

 

Følelsen af at tabe og så vide nøjagtig, hvor man har slækket på indsatsen, må være den mest frustrerende følelse som cykelrytter, og for Muff, og mange andre, er det uanset, om man er verdens bedste, eller om man prøver at kæmpe sig frem i den danske A-klasse.

 

Den manglende professionelle drøm

Siden november har Muffs rolle på ColoQuick været endnu mere integreret, da han nu er ansat på deltid i Calvex, som er den virksomhed, der ejer cykelholdet. Her laver han presse og kommunikation, men samtidig har de en aftale, der gør det muligt for Muff at træne og leve endnu mere fokuseret, fordi cykelhold og virksomhed hænger sammen.

 

”Det er ikke længe siden, vi fik rykket et møde med hele virksomheden, fordi jeg ikke kunne. Fordi Brian (ejeren af Calvex, red.) sagde, at ’du er ansat, fordi du også skal køre på cykel’. Så vi skal ikke aflyse et cykelløb, fordi vi har et møde i virksomheden,” fortæller Muff.

 

Derfor kan Muff nu have en hverdag, hvor han stort set lever som professionel, og derfor kan han optimere på endnu flere punkter og lave endnu flere resultater.

Annonce

 

Drømmen for de fleste kontinental-ryttere er selvfølgelig at lave så gode resultater, at der kommer et professionelt hold med en kontrakt, men det ville ikke nødvendigvis være lykken for Frederik Muff, der har fundet ind i en velfungerende tilværelse på ColoQuick.

 

Faktisk har drømmen aldrig rigtig været der.

 

”Den tror jeg aldrig, jeg har haft, fordi jeg ærligt talt har været så dårlig de første år, jeg kørte i A-klassen. Jeg har ikke været en magtfaktor på nogen måde i A-klassen, så jeg har ikke tænkt, at nu skal jeg være professionel.”

 

”Problemet er, at hvis jeg skulle køre et fuldt professionelt program, så tror jeg, der ville være for mange løb, hvor jeg ville have svært ved at følge med, for at være helt ærlig. Jeg ville i hvert fald være en, der maksimalt kunne køre med i udbrud. Og at køre sådan et program, det ville ikke nødvendigvis være lykken for mig,” fortæller han.

 

Fra på tirsdag skal Frederik Muff køre det største cykelløb i Danmark, PostNord Danmark Rundt, hvor ColoQuick skal forsøge at gentage succesen fra 2019, hvor Niklas Larsen snød alle WorldTour-holdene.

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 21. september 2023

Følg Kraghs trøjeforsvar på kongeetapen i Luxembourg
Landevej
Lettede franskmænd efter guld: Troede ikke, det ville gå vores vej
Landevej
Hurtig spanier med intraspansk skifte
Landevej
Gigatalent tog suverænt guld: Troede det ville blive svært
Landevej
Lige ved og næsten for Jumbo-talent: Jeg må blive stærkere
Landevej
Video i artiklenStor diskussion om Jumbos Vuelta: Jeg bryder mig ikke om det
Video
Lykkelig belgier: Kragh åbnede meget tidligt
Landevej
Mads P. og Skjelmose får 'Traktoren' på holdet
Landevej
Verdensmestrene skuffer - Frankrig tager guld
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour de Luxembourg
Video
Kragh snydt på målstregen - kører sig i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenVingegaard giver Evenepoel en ordentlig øretæve, forudser Brian Holm
Video
Oversigt: EM i landevejscykling 2023
Landevej
Italienske juniorer vinder guld
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Sygdomsramt fransk profil melder afbud til EM
Landevej
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning
Landevej
Vuelta-stjerne åbner op for nye ambitioner
Landevej
Bernal: Jeg føler mig stadig som en vinder
Landevej
Amstel Gold Race får ny arrangør
Landevej
Video i artiklenRadio Tour diskuterer fremtiden for Groves
Video
Video i artiklenHolm roser Quick-Steps dominans i Slovakiet
Video
Ewan vil ikke gå: Jeg har stadig en kontrakt
Landevej
Holdet giver melding på Küng efter voldsomt EM-styrt
Landevej
Sportsdirektør forklarer stjerners tidlige exit
Landevej
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France
Landevej
17-årigt multitalent skriver speciel WorldTour-kontrakt
Landevej
Starttider: EM i holdstafet
Landevej

Onsdag den 20. september 2023

Rørt Van Aert begræder Van Hooydoncks karrierestop: Det er unfair
Landevej
Test: Scott Road RC-landevejssko
Udstyr og test
Europamester dedikerer sejren til afdød holdkammerat
Landevej
Bahrain snupper talent med mellemlanding
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Detroniseret mester ser lovende perspektiv i EM-sølv
Landevej
Særlig mangel adskiller fransk profil fra verdenstoppen
Landevej
Video i artiklenSe Kragh blive slået på 1. etape af Tour de Luxembourg
Video
Van Aert indrømmer fejl, der kostede ham sølvet
Landevej
Ung belgier henter fjerde sejr i år - dansk niendeplads
Landevej
Video i artiklen19-årig blev europamester: Følte mig svagere end ved VM
Video
Video i artiklenSe afgørelsen på EM-enkeltstarten
Video
Video i artiklenMister medaljen: Stjerne hamrer ind i barrieren
Video
Britisk teenager høster guld - Bjerg firer
Landevej
Video i artiklenKraghs overmand reagerer på sejr
Video
Fuglsangs holdkammerat sejrer foran Søren Kragh
Landevej
Van Hooydonck stopper karrieren efter biluheld
Landevej
U23-herrer indløste egne forhåbninger ved EM
Landevej
Video i artiklenSærlig omstændighed gør sejren endnu sødere for Reusser
Video
Video i artiklenUttrup Ludwig efter EM i enkeltstart: Vinden gjorde det hårdt
Video
Fuglsang og franske stjerner er udgået på 1. etape
Landevej
Video i artiklenSe afgørelsen på kvindernes EM i enkeltstart
Video
Schweizer fortsætter sin dominans – danskerne udenfor top 10
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Optakt: Omloop van het Houtland Lichtervelde
Landevej
Optakt: Tour de Luxembourg
Landevej
Dansk fænomen reagerer på ny guldmedalje: En vanvittig sæson
Landevej
Dansk konti-hold får aftale på plads med ”kulturbærer”
Landevej
Danmark høster to nye EM-medaljer
Landevej
Ewan døjer med skade – dropper sprinterløb
Landevej
Nykåret sjællandsk mester rykker et niveau op
Landevej
Purung komet udraderer al modstand på EM-enkeltstart
Landevej
Dansk megatalent gør det igen: Smadrer rivalerne og bliver europamester
Landevej
22-årig Leopard TOGT-rytter indstiller karrieren
Landevej
Dansker med fremme på EM-enkeltstarten i italiensk favoritsejr
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef vurderer medaljehåb og føler sig sikker på flere ting
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewBjerg udpeger ambitiøst EM-mål på rute, ”hvor du næsten bliver blæst af cyklen”
INTERVIEW Landevej
Dansker færdig på WorldTour-hold
Landevej
Video i artiklenHård kritik fra Holm: Nu må I simpelthen stoppe
Video
Starttider: EM i enkeltstart
Landevej
De tre Grand Tours i euro: Jumbo-Visma smadrer rivalerne
Landevej

Tirsdag den 19. september 2023

Van Aert udpeger EM-favoritten og fortæller om sygdom
Landevej
EF Education henter britisk kæmpetalent
Landevej
Dansk sprinter skal kæmpe mod de bedste – Ung stagiaire udtaget igen
Landevej
Kuss siger stop: Glad for at være færdig
Landevej
Optimistisk Fuglsang udtaget til at køre klassement i hjemmebaneløb
Landevej
Belgisk WorldTour-hold irettesat af UCI
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal igen i kamp mod stjernerne: Ligger virkelig godt til mig
INTERVIEW Landevej
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
Landevej
VIS FLERE

Annonce