Prøv vores nye app
Pinot sejrer på toppen af Tourmalet - Fuglsang og Thomas taber tid
20. juli 2019 17:10Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Franske Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) var stærkest på mytiske Col du Tourmalet, hvorfor han vandt 14. etape af Tour de France. FDJ-kaptajnen vandt foran Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) og Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma).

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Col du Tourmalet dannede rammerne om dagens finale på 14. etape af Tour de France. Efter fremragende forarbejde af holdet kunne Thibaut Pinot sætte prikken over i'et ved at tage etapesejren på toppen af den mytiske stigning foran landsmanden Julian Alaphilippe, der fortsatte med at imponere i den gule førertrøje.

I begyndelsen af etapen kom et stort udbrud på 17 ryttere afsted med blandt andre Vincenzo Nibali, Tim Wellens og Ilnur Zakarin. Store dele af udbruddet blev dog hentet på Col du Soulor, hvor Movistar satte et malende tempo i feltet. Det spanske hold fortsatte det hårde tempo i feltet frem mod finalen på Tourmalet, hvilket kostede for ryttere som Romain Bardet, Nairo Quintana og Adam Yates, der røg helt ud af klassementet i dag.

 

I den absolutte finale var det Groupama-FDJ og Jumbo-Visma, der dominerede i favoritgruppen. De to holds hårde tempo blev også for meget for danske Jakob Fuglsang, der med en kilometer til toppen måtte slippe favoritterne, ligesom også Geraint Thomas overraskende måtte kapitulere. Pinot blev aldrig rystet, hvofor franskmanden på de sidste meter tog sejren og henviste sine konkurrenter til de sekundære placeringer.

 

Julian Alaphilippe forsvarede naturligvis den gule førertrøje med sin andenplads på dagens etape. Fuglsang sluttede etapen på en 10. plads 53 sekunder efter Pinot, og danskeren ligger nu på ottendepladsen i klassementet fem minutter og 22 sekunder efter Alaphilippe.

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Etapereferat:

117,5 kilometer fra Tarbes til toppen af Col du Tourmalet var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 14. etape af Tour de France. Undervejs skulle rytterne op af de to kategoriserede stigninget, Cote de Labatmale (1,4 km - 6,7 % i snit) og Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit), inden Col du Tourmalet (19 km - 7,4 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 3418 højdemeter på den korte og intense bjergetape i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start angreb Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), og Hajen fra Messina fik sin tidligere holdkammerat Peter Sagan (Bora-hansgrohe) med på hjul. De to ryttere fik skabt sig et afgørende hul til feltet, der endnu ikke havde taget kontrol på etapen.

 

Få kilometer senere blev der dannet en stor forfølgergruppe, der bestod af 15 ryttere. Rytterne var Guillaume Martin (Wanty Gobert), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Rein Taaramae, Romain Sicard og Lilian Calmejane (Direct Energie), Alexis Vuillermoz (AG2R), Ilnur Zakarin og Marco Haller (Katusha-Alpecin), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Luis Léon Sanchez (Astana), Carlos Verona (Movistar), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) og Matej Mohoric (Bahrain Merida).

Annonce

 

Stort udbrud kontrolleres af Quick-Step og Groupama-FDJ

Efter omkring 20 kilometers cykelløb var Sagan og Nibali hentet af den store forfølgergruppe, hvorfor der var samlet et stort udbrud på 17 ryttere helt i front. I mellemtiden angreb Simon Geschke (CCC) og Pierre Luc-Perichon (Cofidis) fra feltet, og de to ryttere lå derfor på mellemhånd med lidt under to minutter op til udbruddet.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i forsvaret af Julian Alaphilippes gule førertrøje, men mere interessant var det, at Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) havde sendt nogle af sine holdkammerater frem for at hjælpe til med føringsarbejdet. Derfor kunne noget tyde på, at franskmanden havde en mission med dagens bjergetape.

 

Afstanden lød på omkring tre minutter, da udbruddet tog hul på kategori 1-stigningen Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit) med lidt under 70 kilometer til mål. Taaramae, Haller, Henao og Mohoric og Ladagnous faldte hurtig fra på stigningen, mens Zakarin forcerede. Russeren blev dog hurtigt hentet igen.

 

Movistar forcerer på Col du Soulor

Udviklingen var også interessant i feltet, hvor Movistar forcerede. Derfor tydet noget på, at klassementskampen for alvor ville blive åbnet på dagens bjergetape. Forceringen betød også, at Romain Bardet (AG2R) og Adam Yates (Mitchelton-Scott) måtte slippe tidligt. De to ryttere viste dermed store svaghedstegn.

 

Oppe i udbruddet skete der også stor udskilning, hvor det kun var Nibali, Gesbert, Zakarin, Verona, Wellens, Sánchez, Calmejane og Sicard tilbage helt i front. Wellens angreb kort før toppen med Nibali på hjul i jagten på de eftertragtede bjergpoint. Lidt senere kom også Gesbert op til de to ryttere, mens Zakarin var nærmeste forfølger. Wellens vandt bjergspurten foran Nibali, mens feltet rundede toppen lidt under to minutter efter frontgruppen.

 

Efter nedkørslen fra Col du Soulor kom Gesbert tilbage til Nibali og Wellens helt i front, mens en forfølgergruppe bestående af Zakarin, Sicard, Kämna, Sánchez og Calmejane fortsat var på mellemhånd 30 sekunder efter. Feltet kørte ind på fronttrioen, der nu kun havde et forspring på under et minut med 10 kilometer til bunden af Col du Tourmalet.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Udbruddet forsøger at holde liv i håbet om etapesejr

Med 30 kilometer til mål var der samling i front, hvor forfølgergruppen fik kontakt med fronttrioen. Dermed var samlet otte ryttere i front, som ikke havde de største chancer for en etapesejr grundet det høje tempo i feltet.

 

Sicard ville have et forspring inden Col du Tourmalet, hvorfor han angreb solo. Den franske Direct Energie-rytter fik lov at køre væk fra udbruddet, der lod sig falde tilbage til feltet. Gesbert og Calmejane var de eneste fra udbruddet, der fortsatte jagten på Sicard, der tog hul på Col du Tourmalet med et forspring på halvandet minut til feltet.

På de første kilometer af stigningen kørte Gesbert væk fra Calmejane i forfølgergruppen, der ikke kunne følge Arkea-rytterens tempo. Franskmandens kørte hurtigt op til Sicard og passerede ham med det samme, hvorfor han nu var alene i front.

 

Movistar fortsætter udskilningen på Col du Tourmalet - Quintana i problemer

I feltet var det stadig Movistar, der svingede taktstokken med et meget hårdt tempo. Det spanske holds høje tempo kostede endnu en gang for Adam Yates, der efter at være kommet tilbage til feltet på dalstykket hen imod Tourmalet igen faldte fra. Helt i front tabte Gesbert efterhånden terræn, hvorfor franskmandens forspring lød på 30 sekunder med 12 kilometer til toppen.

 

Med ti kilometer til toppen faldte Pello Bilbao (Astana) fra i favoritgruppen, hvorfor Fuglsang var uden hjælperyttere i finalen. I samme øjeblik blev Gesbert hentet, mens Nairo Quintana blev sat af sine egne holdkammerater, der fortsatte det hårde tempo for Mikel Landa.

Annonce

 

Barguil angriber

Iført den franske tricolore angreb Warren Barguil (Arkea-Samsic) fra favoritgruppen. Franskmanden fik skabt sig et pænt hul, imens Ineos tog over i føringsarbejdet i favoritgruppen, der var blevet kraftig reduceret til kun at bestå af 15 ryttere.

 

Pinot kunne ikke vente længere med at røre på sig, hvorfor han og Gaudu forcerede med syv kilometer til toppen. FDJ-duoen fik et hurtigt modsvar af Fuglsang, men det lykkedes ikke for dem at få etableret et afgørende forspring.

 

Forceringen fra FDJ betød, at Barguils flotte angreb blev neutraliseret med fem kilometer til mål. Samtidig blev Porte og Mas hægtet af, hvorfor de to ryttere kunne se frem til et tidstab på dagens bjergetape. Favoritgruppen var nu reduceret til kun at bestå af de bedste klassementsryttere.

 

Jumbo Visma tæmmer konkurrenterne på vej mod toppen

En kilometer senere angreb Gaudu, hvilket kostede for Valverde, der blev sat. I første omgang var der intet modsvar til forceringen fra FDJ-rytteren, der dog få meter senere blev kørt ind af et talstærkt Jumbo Visma-hold, som sad med Laurens De Plus, George Bennett og Steven Kruijswijk i favoritgruppen.

 

De Plus satte et malende tempo for sin kaptajn Kruijswijk på vej mod toppen af mytiske Tourmalet, mens konkurrenterne stadig så hinanden an. Bennet var næste mand til at følge op på De Plus’ hårde arbejde, der havde lagt en dæmper på angrebene.

Annonce

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Thomas og Fuglsang må slippe kort før toppen

Med to kilometer til toppen var Fuglsang i problemer, hvorfor danskeren blev hægtet af sammen med Barguil og Uran. Buchmann angreb på den sidste kilometer, hvilket overraskende kostede for Thomas, der måtte slippe favoritgruppen. Dermed bestod favorigruppen kun af Landa, Bernal, Buchmann, Pinot, Kruijswijk og Alaphilippe.

 

På de sidste 200 meter angreb Pinot fra favoritgruppen uden svar fra konkurrenterne. Franskmanden fortsatte alene mod toppen, hvor han krydsede målstregen i ensom majestæt.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Julian Alaphilippe
Nyheder Profil Resultater Statistik
Ineos Grenadiers
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Astana Qazaqstan Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Soudal - Quick Step
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr

Annonce

Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

Annonce

Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr

Annonce

Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
VIS FLERE

Annonce