Pinot sejrer på toppen af Tourmalet - Fuglsang og Thomas taber tid
20. juli 2019 17:10 af Mathias Høj Foto: Sirotti

Franske Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) var stærkest på mytiske Col du Tourmalet, hvorfor han vandt 14. etape af Tour de France. FDJ-kaptajnen vandt foran Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) og Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma).

Highlights: Fransk triumf pu00e5 flere fronter pu00e5 Tourmalet

se mere cykling på

Col du Tourmalet dannede rammerne om dagens finale på 14. etape af Tour de France. Efter fremragende forarbejde af holdet kunne Thibaut Pinot sætte prikken over i'et ved at tage etapesejren på toppen af den mytiske stigning foran landsmanden Julian Alaphilippe, der fortsatte med at imponere i den gule førertrøje.

I begyndelsen af etapen kom et stort udbrud på 17 ryttere afsted med blandt andre Vincenzo Nibali, Tim Wellens og Ilnur Zakarin. Store dele af udbruddet blev dog hentet på Col du Soulor, hvor Movistar satte et malende tempo i feltet. Det spanske hold fortsatte det hårde tempo i feltet frem mod finalen på Tourmalet, hvilket kostede for ryttere som Romain Bardet, Nairo Quintana og Adam Yates, der røg helt ud af klassementet i dag.

 

I den absolutte finale var det Groupama-FDJ og Jumbo-Visma, der dominerede i favoritgruppen. De to holds hårde tempo blev også for meget for danske Jakob Fuglsang, der med en kilometer til toppen måtte slippe favoritterne, ligesom også Geraint Thomas overraskende måtte kapitulere. Pinot blev aldrig rystet, hvofor franskmanden på de sidste meter tog sejren og henviste sine konkurrenter til de sekundære placeringer.

 

Julian Alaphilippe forsvarede naturligvis den gule førertrøje med sin andenplads på dagens etape. Fuglsang sluttede etapen på en 10. plads 53 sekunder efter Pinot, og danskeren ligger nu på ottendepladsen i klassementet fem minutter og 22 sekunder efter Alaphilippe.

 

Etapereferat:

117,5 kilometer fra Tarbes til toppen af Col du Tourmalet var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 14. etape af Tour de France. Undervejs skulle rytterne op af de to kategoriserede stigninget, Cote de Labatmale (1,4 km - 6,7 % i snit) og Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit), inden Col du Tourmalet (19 km - 7,4 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 3418 højdemeter på den korte og intense bjergetape i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start angreb Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), og Hajen fra Messina fik sin tidligere holdkammerat Peter Sagan (Bora-hansgrohe) med på hjul. De to ryttere fik skabt sig et afgørende hul til feltet, der endnu ikke havde taget kontrol på etapen.

 

Få kilometer senere blev der dannet en stor forfølgergruppe, der bestod af 15 ryttere. Rytterne var Guillaume Martin (Wanty Gobert), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Rein Taaramae, Romain Sicard og Lilian Calmejane (Direct Energie), Alexis Vuillermoz (AG2R), Ilnur Zakarin og Marco Haller (Katusha-Alpecin), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Luis Léon Sanchez (Astana), Carlos Verona (Movistar), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) og Matej Mohoric (Bahrain Merida).

 

Stort udbrud kontrolleres af Quick-Step og Groupama-FDJ

Efter omkring 20 kilometers cykelløb var Sagan og Nibali hentet af den store forfølgergruppe, hvorfor der var samlet et stort udbrud på 17 ryttere helt i front. I mellemtiden angreb Simon Geschke (CCC) og Pierre Luc-Perichon (Cofidis) fra feltet, og de to ryttere lå derfor på mellemhånd med lidt under to minutter op til udbruddet.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i forsvaret af Julian Alaphilippes gule førertrøje, men mere interessant var det, at Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) havde sendt nogle af sine holdkammerater frem for at hjælpe til med føringsarbejdet. Derfor kunne noget tyde på, at franskmanden havde en mission med dagens bjergetape.

 

Afstanden lød på omkring tre minutter, da udbruddet tog hul på kategori 1-stigningen Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit) med lidt under 70 kilometer til mål. Taaramae, Haller, Henao og Mohoric og Ladagnous faldte hurtig fra på stigningen, mens Zakarin forcerede. Russeren blev dog hurtigt hentet igen.

 

Movistar forcerer på Col du Soulor

Udviklingen var også interessant i feltet, hvor Movistar forcerede. Derfor tydet noget på, at klassementskampen for alvor ville blive åbnet på dagens bjergetape. Forceringen betød også, at Romain Bardet (AG2R) og Adam Yates (Mitchelton-Scott) måtte slippe tidligt. De to ryttere viste dermed store svaghedstegn.

 

Oppe i udbruddet skete der også stor udskilning, hvor det kun var Nibali, Gesbert, Zakarin, Verona, Wellens, Sánchez, Calmejane og Sicard tilbage helt i front. Wellens angreb kort før toppen med Nibali på hjul i jagten på de eftertragtede bjergpoint. Lidt senere kom også Gesbert op til de to ryttere, mens Zakarin var nærmeste forfølger. Wellens vandt bjergspurten foran Nibali, mens feltet rundede toppen lidt under to minutter efter frontgruppen.

 

Efter nedkørslen fra Col du Soulor kom Gesbert tilbage til Nibali og Wellens helt i front, mens en forfølgergruppe bestående af Zakarin, Sicard, Kämna, Sánchez og Calmejane fortsat var på mellemhånd 30 sekunder efter. Feltet kørte ind på fronttrioen, der nu kun havde et forspring på under et minut med 10 kilometer til bunden af Col du Tourmalet.

 

Udbruddet forsøger at holde liv i håbet om etapesejr

Med 30 kilometer til mål var der samling i front, hvor forfølgergruppen fik kontakt med fronttrioen. Dermed var samlet otte ryttere i front, som ikke havde de største chancer for en etapesejr grundet det høje tempo i feltet.

 

Sicard ville have et forspring inden Col du Tourmalet, hvorfor han angreb solo. Den franske Direct Energie-rytter fik lov at køre væk fra udbruddet, der lod sig falde tilbage til feltet. Gesbert og Calmejane var de eneste fra udbruddet, der fortsatte jagten på Sicard, der tog hul på Col du Tourmalet med et forspring på halvandet minut til feltet.

På de første kilometer af stigningen kørte Gesbert væk fra Calmejane i forfølgergruppen, der ikke kunne følge Arkea-rytterens tempo. Franskmandens kørte hurtigt op til Sicard og passerede ham med det samme, hvorfor han nu var alene i front.

 

Movistar fortsætter udskilningen på Col du Tourmalet - Quintana i problemer

I feltet var det stadig Movistar, der svingede taktstokken med et meget hårdt tempo. Det spanske holds høje tempo kostede endnu en gang for Adam Yates, der efter at være kommet tilbage til feltet på dalstykket hen imod Tourmalet igen faldte fra. Helt i front tabte Gesbert efterhånden terræn, hvorfor franskmandens forspring lød på 30 sekunder med 12 kilometer til toppen.

 

Med ti kilometer til toppen faldte Pello Bilbao (Astana) fra i favoritgruppen, hvorfor Fuglsang var uden hjælperyttere i finalen. I samme øjeblik blev Gesbert hentet, mens Nairo Quintana blev sat af sine egne holdkammerater, der fortsatte det hårde tempo for Mikel Landa.

 

Barguil angriber

Iført den franske tricolore angreb Warren Barguil (Arkea-Samsic) fra favoritgruppen. Franskmanden fik skabt sig et pænt hul, imens Ineos tog over i føringsarbejdet i favoritgruppen, der var blevet kraftig reduceret til kun at bestå af 15 ryttere.

 

Pinot kunne ikke vente længere med at røre på sig, hvorfor han og Gaudu forcerede med syv kilometer til toppen. FDJ-duoen fik et hurtigt modsvar af Fuglsang, men det lykkedes ikke for dem at få etableret et afgørende forspring.

 

Forceringen fra FDJ betød, at Barguils flotte angreb blev neutraliseret med fem kilometer til mål. Samtidig blev Porte og Mas hægtet af, hvorfor de to ryttere kunne se frem til et tidstab på dagens bjergetape. Favoritgruppen var nu reduceret til kun at bestå af de bedste klassementsryttere.

 

Jumbo Visma tæmmer konkurrenterne på vej mod toppen

En kilometer senere angreb Gaudu, hvilket kostede for Valverde, der blev sat. I første omgang var der intet modsvar til forceringen fra FDJ-rytteren, der dog få meter senere blev kørt ind af et talstærkt Jumbo Visma-hold, som sad med Laurens De Plus, George Bennett og Steven Kruijswijk i favoritgruppen.

 

De Plus satte et malende tempo for sin kaptajn Kruijswijk på vej mod toppen af mytiske Tourmalet, mens konkurrenterne stadig så hinanden an. Bennet var næste mand til at følge op på De Plus’ hårde arbejde, der havde lagt en dæmper på angrebene.

 

Thomas og Fuglsang må slippe kort før toppen

Med to kilometer til toppen var Fuglsang i problemer, hvorfor danskeren blev hægtet af sammen med Barguil og Uran. Buchmann angreb på den sidste kilometer, hvilket overraskende kostede for Thomas, der måtte slippe favoritgruppen. Dermed bestod favorigruppen kun af Landa, Bernal, Buchmann, Pinot, Kruijswijk og Alaphilippe.

 

På de sidste 200 meter angreb Pinot fra favoritgruppen uden svar fra konkurrenterne. Franskmanden fortsatte alene mod toppen, hvor han krydsede målstregen i ensom majestæt.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Alaphilippe tilbage efter pause: Han havde nået grænsen

Spanier tog sejren i Limousin

Præmier for +65.000 kroner i Vuelta-spillet? Spillet starter lørdag

Hollandsk mester hurtigst i Norge – Dideriksen treer

Giro-vinderen ude af Vueltaen efter styrt

Colombianer sejrede i Tour de l'Avenir

Startlisten til Vuelta a España med rygnumre

Starttiderne til holdtidskørslen (1. etape) i Vueltaen

Deceuninck-Quick Steps mekaniker blogger under Vueltaen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

McNulty: Unge rytteres succes viser, at sporten er renere

Rasmus Quaade efter andenplads: Jeg er virkelig tilfreds med min enkeltstart

Niklas Larsen rykker frem i klassementet: Det var lige, som det skulle være

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt

Følg kongeetapen i PostNord Danmark Rundt

Würtz Schmidt: Jeg begyndte at lide ret hurtigt

Toft vandt endelig i Danmark Rundt: Forløsningen er rigtig stor

Martin Toft vinder enkeltstarten – Mads Würtz ny mand i PostNord-førertrøjen

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Benoot begravede holdkammerat: Han var også min ven

Froome accepterer otte år gammel Vuelta-sejr

Vuelta a Espana: Outsiderne

Team Ineos laver sen udskiftning i Vuelta-trup

Lars Bak kører karrierens sidste danske løb

Valverde vil hente etapesejre i Vuelta a España

Jesper Worre prøvede at lokke hollandsk stjerne med mange penge

John Degenkolb skifter til Lotto Soudal

Jansen: Jeg forstod ikke de andre rytteres taktik i finalen

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter

Calmejane efter sejr: Det var hævn

Laporte efter Vivani-transfer: Jeg har stadig personlige ambitioner

ONSDAG

Dempster vinder hollandsk éndagsløb

Rodenberg: Det var en ret stresset dag

Vuelta a Espana: Podiekandidaterne

Calmejane tager første sejr siden marts

Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt

Dansk verdensmester forsøgte forgæves: Jeg tog en chance

Rasmus Byriel glad for holdets etapesejr efter at have ofret sig

Benoot efter sejr: Min professionelle karriere begyndte i Danmark Rundt

Jonas Vingegaard uheldigt fra start i PostNord Danmark Rund

ColoQuick-kaptajn tager vigtig tid: Det kan være afgørende

Flot sejr til Benoot på 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Ung brite efter voldsomt styrt i l´Avenir: Husker ikke rigtig noget

Martin Toft: Det er bare fuld blæs

Rodenberg: Jeg kan slå verdensklassesprintere

Ung komet vil vinde i Grand Tour-debut

Reaktioner før 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Vinokurov tror på Fuglsang: Kan opnå mere

Tysk stortalent skifter til Bora-Hansgrohe

Quick-Step henter stærk italiener hos Astana

Transferlisten 2019-2020

Jakob Fuglsang skriver ny kontrakt til 2021

Bekræftet: Kamp skriver WorldTour-kontrakt

PostNord Danmark Rundt sendes nu live i 59 lande

Prøv banecykling til Bike Blowout messen

Overblik: Vuelta startlisten - alle 22 hold

Würtz: Forventer hård 1. etape

Kamp: Jeg vil vinde løbet sammenlagt

Klar til Danmark Rundt? Sæt dit hold - spillet starter kl. 13.30

TIRSDAG

ColoQuick sportsdirektør: Vi skal søge chancen hver dag

Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne

Tom Pidcock på hospitalet efter styrt i Tour de l’Avenir

Tidligere verdensmester planlægger karrierestop efter OL i Tokyo

Optakt: 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Geoghegan Hart og Poels i spidsen for INEOS til Vueltaen

Havik vandt foran Greipel i GP Stad Zottegem

Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne

Movistar henter to colombianske klatretalenter

Landis om tvunget navneskifte: Personlig vendetta

Fuglsang: Her er mit mål til Vueltaen

Vuelta a Espana: Favoritten

Dansk udbrudstogt ender i schweizisk triumf i Tour de l’Avenir

Vuelta a España: Ruten, etaper og etapeprofiler

Jumbo-Visma øger sit budget i jagten på Grand Tour-succes

38-årige østrigsk veteran opsat på at fortsætte karrieren i 2020

CCC henter Giro-etapevinder

Van Aerts cross-sæson i fare

Overblik: 172 WorldTour-ryttere uden kontrakt - 5 danske

På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg

MANDAG

Caja Rural-Seguros udtager formstærkt Vuelta-hold