Pinot sejrer på toppen af Tourmalet - Fuglsang og Thomas taber tid
20. juli 2019 17:10Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Franske Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) var stærkest på mytiske Col du Tourmalet, hvorfor han vandt 14. etape af Tour de France. FDJ-kaptajnen vandt foran Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) og Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma).

Highlights: Fransk triumf pu00e5 flere fronter pu00e5 Tourmalet

se mere cykling på

Col du Tourmalet dannede rammerne om dagens finale på 14. etape af Tour de France. Efter fremragende forarbejde af holdet kunne Thibaut Pinot sætte prikken over i'et ved at tage etapesejren på toppen af den mytiske stigning foran landsmanden Julian Alaphilippe, der fortsatte med at imponere i den gule førertrøje.

I begyndelsen af etapen kom et stort udbrud på 17 ryttere afsted med blandt andre Vincenzo Nibali, Tim Wellens og Ilnur Zakarin. Store dele af udbruddet blev dog hentet på Col du Soulor, hvor Movistar satte et malende tempo i feltet. Det spanske hold fortsatte det hårde tempo i feltet frem mod finalen på Tourmalet, hvilket kostede for ryttere som Romain Bardet, Nairo Quintana og Adam Yates, der røg helt ud af klassementet i dag.

 

I den absolutte finale var det Groupama-FDJ og Jumbo-Visma, der dominerede i favoritgruppen. De to holds hårde tempo blev også for meget for danske Jakob Fuglsang, der med en kilometer til toppen måtte slippe favoritterne, ligesom også Geraint Thomas overraskende måtte kapitulere. Pinot blev aldrig rystet, hvofor franskmanden på de sidste meter tog sejren og henviste sine konkurrenter til de sekundære placeringer.

 

Julian Alaphilippe forsvarede naturligvis den gule førertrøje med sin andenplads på dagens etape. Fuglsang sluttede etapen på en 10. plads 53 sekunder efter Pinot, og danskeren ligger nu på ottendepladsen i klassementet fem minutter og 22 sekunder efter Alaphilippe.

 

Etapereferat:

117,5 kilometer fra Tarbes til toppen af Col du Tourmalet var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 14. etape af Tour de France. Undervejs skulle rytterne op af de to kategoriserede stigninget, Cote de Labatmale (1,4 km - 6,7 % i snit) og Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit), inden Col du Tourmalet (19 km - 7,4 % i snit) ventede i finalen. Etapen bød i alt på 3418 højdemeter på den korte og intense bjergetape i Pyrenæerne.

 

Fra etapens start angreb Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), og Hajen fra Messina fik sin tidligere holdkammerat Peter Sagan (Bora-hansgrohe) med på hjul. De to ryttere fik skabt sig et afgørende hul til feltet, der endnu ikke havde taget kontrol på etapen.

 

Få kilometer senere blev der dannet en stor forfølgergruppe, der bestod af 15 ryttere. Rytterne var Guillaume Martin (Wanty Gobert), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Rein Taaramae, Romain Sicard og Lilian Calmejane (Direct Energie), Alexis Vuillermoz (AG2R), Ilnur Zakarin og Marco Haller (Katusha-Alpecin), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Luis Léon Sanchez (Astana), Carlos Verona (Movistar), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) og Matej Mohoric (Bahrain Merida).

 

Stort udbrud kontrolleres af Quick-Step og Groupama-FDJ

Efter omkring 20 kilometers cykelløb var Sagan og Nibali hentet af den store forfølgergruppe, hvorfor der var samlet et stort udbrud på 17 ryttere helt i front. I mellemtiden angreb Simon Geschke (CCC) og Pierre Luc-Perichon (Cofidis) fra feltet, og de to ryttere lå derfor på mellemhånd med lidt under to minutter op til udbruddet.

 

Nede i feltet tog Deceuninck-Quick Step ansvar i føringsarbejdet i forsvaret af Julian Alaphilippes gule førertrøje, men mere interessant var det, at Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) havde sendt nogle af sine holdkammerater frem for at hjælpe til med føringsarbejdet. Derfor kunne noget tyde på, at franskmanden havde en mission med dagens bjergetape.

 

Afstanden lød på omkring tre minutter, da udbruddet tog hul på kategori 1-stigningen Col du Soulor (11,9 km - 7,8 % i snit) med lidt under 70 kilometer til mål. Taaramae, Haller, Henao og Mohoric og Ladagnous faldte hurtig fra på stigningen, mens Zakarin forcerede. Russeren blev dog hurtigt hentet igen.

 

Movistar forcerer på Col du Soulor

Udviklingen var også interessant i feltet, hvor Movistar forcerede. Derfor tydet noget på, at klassementskampen for alvor ville blive åbnet på dagens bjergetape. Forceringen betød også, at Romain Bardet (AG2R) og Adam Yates (Mitchelton-Scott) måtte slippe tidligt. De to ryttere viste dermed store svaghedstegn.

 

Oppe i udbruddet skete der også stor udskilning, hvor det kun var Nibali, Gesbert, Zakarin, Verona, Wellens, Sánchez, Calmejane og Sicard tilbage helt i front. Wellens angreb kort før toppen med Nibali på hjul i jagten på de eftertragtede bjergpoint. Lidt senere kom også Gesbert op til de to ryttere, mens Zakarin var nærmeste forfølger. Wellens vandt bjergspurten foran Nibali, mens feltet rundede toppen lidt under to minutter efter frontgruppen.

 

Efter nedkørslen fra Col du Soulor kom Gesbert tilbage til Nibali og Wellens helt i front, mens en forfølgergruppe bestående af Zakarin, Sicard, Kämna, Sánchez og Calmejane fortsat var på mellemhånd 30 sekunder efter. Feltet kørte ind på fronttrioen, der nu kun havde et forspring på under et minut med 10 kilometer til bunden af Col du Tourmalet.

 

Udbruddet forsøger at holde liv i håbet om etapesejr

Med 30 kilometer til mål var der samling i front, hvor forfølgergruppen fik kontakt med fronttrioen. Dermed var samlet otte ryttere i front, som ikke havde de største chancer for en etapesejr grundet det høje tempo i feltet.

 

Sicard ville have et forspring inden Col du Tourmalet, hvorfor han angreb solo. Den franske Direct Energie-rytter fik lov at køre væk fra udbruddet, der lod sig falde tilbage til feltet. Gesbert og Calmejane var de eneste fra udbruddet, der fortsatte jagten på Sicard, der tog hul på Col du Tourmalet med et forspring på halvandet minut til feltet.

På de første kilometer af stigningen kørte Gesbert væk fra Calmejane i forfølgergruppen, der ikke kunne følge Arkea-rytterens tempo. Franskmandens kørte hurtigt op til Sicard og passerede ham med det samme, hvorfor han nu var alene i front.

 

Movistar fortsætter udskilningen på Col du Tourmalet - Quintana i problemer

I feltet var det stadig Movistar, der svingede taktstokken med et meget hårdt tempo. Det spanske holds høje tempo kostede endnu en gang for Adam Yates, der efter at være kommet tilbage til feltet på dalstykket hen imod Tourmalet igen faldte fra. Helt i front tabte Gesbert efterhånden terræn, hvorfor franskmandens forspring lød på 30 sekunder med 12 kilometer til toppen.

 

Med ti kilometer til toppen faldte Pello Bilbao (Astana) fra i favoritgruppen, hvorfor Fuglsang var uden hjælperyttere i finalen. I samme øjeblik blev Gesbert hentet, mens Nairo Quintana blev sat af sine egne holdkammerater, der fortsatte det hårde tempo for Mikel Landa.

 

Barguil angriber

Iført den franske tricolore angreb Warren Barguil (Arkea-Samsic) fra favoritgruppen. Franskmanden fik skabt sig et pænt hul, imens Ineos tog over i føringsarbejdet i favoritgruppen, der var blevet kraftig reduceret til kun at bestå af 15 ryttere.

 

Pinot kunne ikke vente længere med at røre på sig, hvorfor han og Gaudu forcerede med syv kilometer til toppen. FDJ-duoen fik et hurtigt modsvar af Fuglsang, men det lykkedes ikke for dem at få etableret et afgørende forspring.

 

Forceringen fra FDJ betød, at Barguils flotte angreb blev neutraliseret med fem kilometer til mål. Samtidig blev Porte og Mas hægtet af, hvorfor de to ryttere kunne se frem til et tidstab på dagens bjergetape. Favoritgruppen var nu reduceret til kun at bestå af de bedste klassementsryttere.

 

Jumbo Visma tæmmer konkurrenterne på vej mod toppen

En kilometer senere angreb Gaudu, hvilket kostede for Valverde, der blev sat. I første omgang var der intet modsvar til forceringen fra FDJ-rytteren, der dog få meter senere blev kørt ind af et talstærkt Jumbo Visma-hold, som sad med Laurens De Plus, George Bennett og Steven Kruijswijk i favoritgruppen.

 

De Plus satte et malende tempo for sin kaptajn Kruijswijk på vej mod toppen af mytiske Tourmalet, mens konkurrenterne stadig så hinanden an. Bennet var næste mand til at følge op på De Plus’ hårde arbejde, der havde lagt en dæmper på angrebene.

 

Thomas og Fuglsang må slippe kort før toppen

Med to kilometer til toppen var Fuglsang i problemer, hvorfor danskeren blev hægtet af sammen med Barguil og Uran. Buchmann angreb på den sidste kilometer, hvilket overraskende kostede for Thomas, der måtte slippe favoritgruppen. Dermed bestod favorigruppen kun af Landa, Bernal, Buchmann, Pinot, Kruijswijk og Alaphilippe.

 

På de sidste 200 meter angreb Pinot fra favoritgruppen uden svar fra konkurrenterne. Franskmanden fortsatte alene mod toppen, hvor han krydsede målstregen i ensom majestæt.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Imponeret Philipsen: Ewan gav mig næsten en forkølelse

Impey vil lave Tour Down Under-hattrick

Ny rekord: 22 danske cykelryttere på WorldTouren

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Dumoulin vil genfinde gammelt våben

Fransk sprinter skadet på træningslejr

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Sejrende Iserbyt måtte grave dybt

Optakt: 1. etape af Tour Down Under

Video i artiklenOptakt: Tour Down Under

Iserbyt vinder foran Aerts efter intens duel

Worst vinder i Frankrig efter spændende finale

Viviani: Det var nok umuligt at slå Ewan i dag

Ewan efter sejr: Føltes godt derude

Video i artiklenNyt managerspil til Tour Down Under - Præmier til top 25

Ewan med overlegen sejr i Adelaide - Mørkøv syver

LIVE nu: Følg regnbuetrøjen i årets første store cykelløb

Haller efter første skifte i otte år: Bahrain-McLaren er unikt

Winder vinder Tour Down Under - italiener snupper sidste etape

Hård Tour de Yorkshire-rute præsenteret

LØRDAG

Optakt: Schwalbe Classic (Down Under Classic)

Cancellara: Van der Poel vinder ikke Flandern og Roubaix i år

Belgisk legende: Evenepoel er podiekandidat i Giroen

Ewans usunde træning: Som at ryge 47 cigaretter

Bernal vil genvinde Touren: Skærer ned på løbsdagene

Sam Bennett: Ønsker ikke at være første sprinter til ikke at vinde

Roglic: Jeg er favoritten til Tour de France

Michelle Lauge Quaade bliver sportschef

Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart

Eksklusivt interviewLund om OL: Målet er top-otte

Bernal, Thomas, Froome - og Carapaz? Giro-vinderen vil have Tour-debut i 2020

Winder efter sejr: Lærte af sidste år

Froome: Tour de France er min eneste målsætning

Ung nordmand klar til møde med supersprintere

Amerikaner snyder Spratt og kører sig i førertrøjen

FREDAG

Debat: Et rent dansk Tour de France-hold

DM-bronzevinder i pointløb skifter til Team AURA Energi

UEC offentliggør "Super Cykel-EM" i 2021

Giro-direktør advarer italienske hold: Ikke sikre på Giro-invitation i fremtiden

Bennett bliver Jumbo-Vismas kaptajn i Tour Down Under

Fremtiden på plads: FDJ og Groupama forlænger til 2024

Tidligere Tour-treer led af spiseforstyrrelse: Ville leve uden mad

Fransk supersprinter kører ikke Touren for andet år i træk

Van Aert fortsætter cross-sæson efter VM

Brutal stigning skal igen afgøre Tour of Oman

Porte roser Mads Pedersens VM-triumf: Et fantastisk løb

Det danske cross-landshold er udtaget til VM i Schweiz

Eksklusivt interviewKamp drømmer om Ardennerne i 2020 - Intet Danmark Rundt til Trek

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Bakelants om sent holdskifte: Overvejede at begynde på en uddannelse

Preidler afviser brug af doping før 2018

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Spratt efter sejr: Jeg var underdog i den afsluttende spurt

Spratt overtager førertrøjen efter etapesejr i Tour Down Under

Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder

TORSDAG

OL-håbet smuldrer for Cavendish

Kruijswijk må forlade træningslejr med knæproblemer

Brailsford bekræfter: Carapaz og Dennis til Giroen – Bernal og Thomas til Touren

RCS uddeler wildcards til tre italienske forårsløb

Powless skal køre klassement i sit første løb i EF-trøjen

Wildcards til Giro d'Italia er uddelt

Video i artiklenIngen alkohol på Lotto Soudal møder fuld opbakning fra veteran

Video i artiklenViviani dæmper forventingerne inden sæsonstart

Test: AGU Vintercykeltøj til herrer

Eksklusivt interviewMathiesen vil jagte klassement og OL-enkeltstart i travl sommer

Evenepoel fastslår: Jeg har store mål

Thomas vil være Ironman efter karrieren

Ackermann afslører sine sæsonmål: Bliver stærkere og stærkere

Contador om Froomes kørestil: En af de mærkeligste ryttere

Se alle de professionelle cykelhold 2020

Hjemmebanefavorit vinder sæsonåbner i massespurt

ONSDAG

Sunweb-talent ude med bristet testikel

AG2R-rytter rykker tilbage til hjemlandet

Casper P. til start i dansk tredagesløb med hollandsk sprinter

Boswell indstiller karrieren efter hjernerystelse

Israel Start-Up Nation indgår partnerskab med Formel 1-hold

Stor tv-oversigt: Disse løb kan du se i dansk tv i 2020

Bevin med hjerteproblemer ude af Tour Down Under

NTT har holdet klar til Tour Down Under uden danskere

Valgren og Stokbro starter sæsonen i Frankrig