Paris-Nice-analyse: Den havde du gemt godt, Magnus!
13. marts 2019 18:00 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

I disse dage køres Paris-Nice, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 4. etape.

Fantastisk! Kraftpræstation af Kong-Cort sikrer sejren på 4. etape i Paris-Nice

se mere cykling på

At dansk cykelsport befinder sig i en guldalder, skal man ikke have fulgt meget med for at vide. Faktisk behøver man blot at have set et par ugers cykelløb i 2019, hvor Jakob Fuglsang med en samlet sejr i Ruta del Sol og en 2. plads i Strade Bianche har fået sin bedste sæsonstart i en ellers lang karriere, og Søren Kragh kørte som en sand motorcykel på vejene i Algarve, hvor han blot endnu engang bekræftede, at han går en stor fremtid i møde.

 

Med historisk mange ryttere på WorldTouren har Danmark aldrig haft en bredere palet i de store løb - bare så på denne uges to store WorldTour-løb, hvor ikke færre end 12 danskere er til start - men alligevel har det været Fuglsang og Kragh, der har stjålet overskrifterne. Michael Valgren kom ganske stærkt fra start i Algarve, men er siden blevet kraftigt svækket af den virus, der red det portugisiske løb som en mare, og selvom han har været dybt imponerende, er det endnu ikke blevet til de store resultater for Kasper Asgreen.

 

En af de ryttere, der er fløjet under radaren, er sidste års Tour-helt, Magnus Cort. Astana-rytteren har ellers tradition for at starte sæsonen som lyn og torden, men i år har der været temmelig stille om den hurtige dansker. En halvsløj indsats i Oman, hvor han slet ikke spillede samme dominerende rolle som i tidligere udgaver, blev fulgt op af en anonym præstation i Omloop. En aggressiv indsats i Kuurne var et vidnesbyrd om, at formen var bedre end som så, men da han i denne uges vindblæste Paris-Nice, hvor han var udset som en vigtig mand til at beskytte de sårbare Ion Izagirre og Miguel Angel Lopez i sidevinden, slet ikke var synlig i de barske betingelser, heller ikke ved siden af den nye kaptajn, Luis Leon Sanchez, da denne punkterede på et kritisk tidspunkt på 2. etape, fik man blot styrket fornemmelsen af, at Cort modsat snart sagt enhver anden Astana-rytter havde mistimet formen frem mod klassikerne.

 

Corts hat er imidlertid fyldt med kaniner, og han har for vane at hive en af dem op, når man mindst venter. Mange vil sikkert huske, hvordan en træt og formsvag Cort efter et skuffende EM kom elendigt fra start i BinckBank Tour. Alligevel endte han med at vinde en stor WorldTour-etape fra et udbrud på en dag, hvor sprinterne totalt kiksede deres jagt, og hvor Cort med samme autoritet som i forbindelse med sin Tour-etapesejr med stor autoritet kontrollerede sine følgesvende til slut.

 

Det var lidt af det samme, vi var vidner til i dag. Den alt andet end prangende start på løbet efterlod ikke meget håb om, at danskeren kunne hænge på, da han efter en overraskende passiv start på en dag, der var skabt til angreb, havde fundet vej til dagens 13-mandsudbrud. En Cort i storform ville ganske vist sagtens kunne håndtere det kuperede terræn i Massif-Central, men i kamp mod de to udbryderkonger Thomas De Gendt og Alessandro De Marchi samt klatretalentet Giulio Ciccone, der netop har givet Pinot og Bardet stryg på stigningerne i Haut-Var, så det umuligt ud for den tilsyneladende formsvage dansker.

 

De kedelige fornemmelser blev da også kun bekræftet, da Cort allerede på en af finalens første stigninger måtte slippe Ciccone, De Marchi og De Gendt, da de sammen med et andet talent, Elie Gesbert, kørte væk. Med vanlig dansk kølighed kæmpede han sig imidlertid sammen med Mathias Le Turnier tilbage, men det lignede i den grad en stakket frist. Også på næste stigning gravede han nemlig dybt for at hænge på, og det lignede blot et spørgsmål om tid, inden de mere klatre- og tilsyneladende formstærke ryttere satte ham af.

 

Sådan gik det bare ikke. Da udbruddet ramte de to sidste stigninger, var det en forvandlet Cort, der aldrig gav sine rivaler en meter. Hverken De Marchi eller Ciccone, som vidste, at de på stregen var slået af de hurtigere De Gendt og Cort, kunne med deres forceringer på den sidste stigning ryste danskeren, der nu pludselig ikke blot hang på, men også var en af de mest aktive i føringsarbejdet. Så snart toppen blev rundet, stod det da også klart, at danskeren var den soleklare favorit, og at kun det taktiske spil og et sent angreb kunne berøve Danmark vores første WorldTour-sejr i år.

 

Det angreb kom aldrig. Med god hjælp fra De Gendt, der som bekendt har mere råstyrke end taktisk snilde, holdt Cort farten så høj, at alle mistede lysten til at angribe. Alligevel sad man og frygtede for de forventede slagtehug mod danskeren, der jo indlysende var gruppens hurtigste. Som bekendt er det bedste forsvar imidlertid et angreb, og mens alle forventede, at han skulle koncentrere sig om spurten, fjernede Cort al tvivl om, hvem der var gruppens stærkeste, da han med et effektivt ryk satte sine udmattede følgesvende og med samme overlegne autoritet som i forbindelse med sidste års tog udbrudssejre regulært kørte sine følgesvende midt over.

 

Sejren ændrer med ét fornemmelsen af, at Cort ikke er klar til klassikerne. Man vinder kun en så hård Paris-Nice-etape, hvis man er knivskarp, og dermed ser det hele pludselig meget lysere ud for manden, der er vores bedste kort til næste lørdags Milano-Sanremo. Nuvel, det ser stadig meget svært ud for danskeren at vinde et løb, hvor han er oppe mod langt hurtigere folk, men nu giver det i det mindste et håb om, at Danmark kan komme hjem fra årets første monument med et godt resultat.

 

For Astana var sejren særdeles velgørende. Det enormt succesrige kasakhiske superhold havde nemlig oplevet en sjælden krise i dette løb, hvor de var mødt op med et af løbets tre stærkeste mandskaber. Med klatrestærke Miguel Angel Lopez og de tempostærke Ion og Gorka Izagirre synes holdet at være dækket ind til alle mulige scenarier, men det fik den nordfranske sidevind effektivt forpurret. Bevares, Luis Leon Sanchez er enormt velkørende og ligger samlet nr. 2 efter opmærksom kørsel i de indlagte spurter, men der er ikke mange, der tror, at den store spanier kan klare sig på Col du Turini på lørdag. Nu har Cort imidlertid vendt bøtten på hovedet - og hvis Lopez løber med sejren på lørdag, ender det hele jo alligevel meget godt for holdet, der i år er gået fra sejr til sejr.

 

For De Gendt var det dybt frustrerende, at han gik glip af en tredje sejr i det løb, der var rammen om hans store gennembrud for nu næsten et lille årti siden. Man må alligevel tage hatten af for belgieren, der allerede i går, hvor han lå i vinden fra km 70 indtil 4-5 km fra mål, viste storform. Det er velkendt, at det er langt sværere at tage udbrudssejre i de ugelange etapeløb end i grand tours, men den regel gælder bare ikke for feltets udbryderkonge nr. 1, der sidste år leverede nogle mageløse soloridt i både Romandiet og Catalonien. I år har han sat sig den ambitiøse plan at jagte etaper i alle tre grand tours, og dermed er der garanti for, at vi kommer til at tale uendelig meget om De Gendt også i 2019.

 

Det gør vi helt sikker også om De Marchi og Ciccone. Forud for etapen var det så sikkert som amen i kirken, at De Marchi og De Gendt ville jagte udbruddet, og helt som forventet endte de også begge med at komme med, da de 13 mand slap fri overraskende tidligt. I sidste ende rakte det ikke for den brølstærke italiener, men chancen skal nok komme igen. På et profilfattigt CCC-hold bliver udbrud nemlig dagens orden i de fleste etapeløb, og derfor kunne De Marchi, der som bekendt allerede har vundet tre Vuelta-etaper, en hovedfigur i mange løb i det kommende år.

 

Det gør Ciccone også. Italieneren har været udskreget til et af sportens største klatretalenter, da han på uhørt maner som nyprofessionel vandt en stor Giro-etape. Siden har skader sat hans udvikling tilbage, men i sidste års Giro kom han tilbage på sporet. Nu er han kommet til et Trek-hold, der ikke just har overflod af klatrere, og derfor burde vi kunne få masser af plads til at nyde det italienske stortalent folde sig ud, når vi rammer hans rigtige terræn i de høje bjerge.

 

Dagens tabere var Mitchelton-Scott, Bahrain-Merida og Deceuninck-Quick Step, der alle arbejdede stenhårdt for at bringe hhv. Matteo Trentin, Sonny Colbrelli og Philippe Gilbert frem til sejr. Som jeg skrev i gårsdagens optakt, ville det imidlertid blive enormt svært at hente et brølstærkt udbrud - og et sådan får man altid med en hård start som den, vi havde i dag - i en finale, der ikke bød på meget fladt terræn.

 

Reelt var det nemlig kun Mitchelton, Astana og Sky, der havde styrken til at skabe samling, men med Cort i udbrud skulle kasakkerne intet, og briterne valgte klogelig at spare kræfter til en weekend, hvor de kan få nok at gøre med at forsvare et forventet forspring til Kwiatkowski. Da Deceuninck og Bahrain havde for få klatrere, var det op til australierne at gøre det meste af arbejdet, men selvom de brugte klasseskyts som Simon Yates, Esteban Chaves og til slut endda klassementsrytteren Jack Haig, og Bahrain kastede Domenico Pozzovivo ind i jagten, var der intet at stille op mod dagens superudbrud. Måske havde det været anderledes, hvis ikke Mikel Nieve var styrtet, men det siger meget om kvaliteten af frontgruppen, at Mitchelton end ikke med denne trup kunne lukke hullet.

 

Alligevel kan Trentin lune sig ved bevidstheden om, at han er i skræmmende god form. Det har han været siden det første pedaltråd i Valencia for halvanden måned siden, og i hvert eneste løb siden da har han spillet en dominerende rolle. Nu skal han blot undgå de uheld, der ødelagde hans åbningsweekend, for alt tyder på, at han er klar til en forrygende klassikersæson.

 

Det er Sonny Colbrelli også. Italieneren havde ellers et lidt skuffende Omloop, men i dag viste han, at den gode form fra sæsonstarten ikke er forsvundet. Det lå ellers ikke på den flade for ham at klare dagens udfordringer, men reelt var han aldrig i vanskeligheder. Og da først han overlevede stigningerne, var det klart, at han ville vinde spurten, for i et stigende opløb som dette er det vel kun Peter Sagan og Michael Matthews, der kan slå den italienske superpuncheur.

 

I finalen fik vi også lejlighed til at beundre to formstærke franskmænd, vi kommer til at meget til i weekenden. Løbene i Ardeche og Drome viste os allerede, at supertalentet Valentin Madouas har lagt yderligere på i forhold til en allerede flot debutsæson, der kulminerede med et stærkt Paris-Tours, og at Lilian Calmejane er sig selv igen efter et sløjt 2018. I dag viste de begge med et sent angreb, at den gode form stadig er intakt, og selvom de næppe kan være med i kampen om sejren på en rute, hvor 5. og 7. etape er for vanskelige, ligner de begge gode bud på hovedaktører på søndagens ukontrollerbare 8. etape.

 

For klassementsrytterne blev det blot en dag, der skulle overstås. Kwiatkowski kunne have gået efter lidt bonussekunder, men det ville have kostet for meget for Sky at skulle jagte hårdt over 212 km. I stedet valgte de at spare sig, for polakken, der allerede nu er i gult, kan meget vel øge sit forspring på morgendagens enkeltstart. Dermed ser det ud til, at briterne skal løfte en stor del af ansvaret de kommende dage, og derfor skulle der sættes kræfter i banken. Det skulle der også for løbets øvrige klassementsfolk, der ikke havde meget at vinde i terræn som dette, og som alle får brug for hver en kraftressource på morgendagens vigtige enkeltstart.

 

Fra i morgen får vi nemlig det første klare billede af, hvem der kan vinde årets Paris-Nice. Sidevinden har ganske vist allerede reduceret favoritfeltet betragteligt, men for de overlevende er det bjergene og tidskørslen, der vil afgøre slaget, og i den sammenhæng kan de 25 km tonserkørsel på ingen måde overvurderes. Kwiatkowski og Wilco Kelderman ser i hvert fald frem til at sikre sig et betragteligt forspring inden det store slag på Turini på lørdag.

 

Og Cort? Ja, han kan tage sig en halv hviledag. Og fremover er der ingen grund til bekymring, hvis han ser skidt ud i de kommende dage. Han gemmer nemlig bare formen godt og venter på næste lejlighed til at hive en bornholmsk kanin op af hatten.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Tour-managerspillet er klar - Præmier til top 100 og etapevinderne

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid

Flotte danske resultater i Nations Cup LVM Saarland Trofeo

Massiv colombiansk dominans i Baby-Giroen

Merlier snød de store drenge i Elfstedenronde

Suveræne Rodenberg dansk U23-mester

Demare lukker og slukker i Frankrig

Ewan snød Groenewegen i spurten

Démare vinder fjerde etape af Route d'occitanie efter intens spurt

Carthy fuldender maraton-bedrift – Bernal sejrer samlet

Nizzolo efter etapesejren i Slovenien Rundt: Det var en lang spurt

Nizzolo vinder sidste etape - Ulissi tager samlet sejr i Slovenien Rundt

Giacomo Nizzolo vinder sidste etape i Slovenien - Ulissi tager samlet sejr

Hodeg: Holdet var fantastisk

Første sejr i sæsonen for Visconti

LIVE nu: Forsvarer Bernal sig på den sidste vilde bjergetape?

Sosa: Jeg havde brug for denne sejr

Rohan Dennis: Jeg var ikke klar over, at træningen var gået så godt

Hodeg og Deceuninck-Quick Step triumferede i Heistse Pijl

Würtz Schmidt: Planen var at gøre løbet hårdt

Jumbo-Visma-rytter om sin første sejr: Det skulle jo ske en dag

LØRDAG

Det colombianske stjerneskud frygtede at tabe trøjen i Schweiz

Optakt: Søndagens etaper i Slovenien, Holland og Frankrig

Lampaert efter første sejr i 12 måneder: Jeg havde ikke forventet det

Optakt: 9. etape af Tour de Suisse

Søren Kragh: En skuffelse, at jeg ikke var tættere på sejren

Ulissi: Vi vidste, at Visconti var hurtigst

Tour de Suisse-analyse: Vidunderbarnets fænomenale forsvar

Følg de afsluttende etaper i Slovenien, Frankrig og Holland

Mads Würtz tre'er på afkortet etape

Lampaert vinder i Schweiz - to danskere i top tre

Ivan Sosa efter etapesejr: Det er en stor dag for mig

Sosa tager stor sejr på fransk bjergetape

Snu italiener sejrer i de slovenske bjerge

ColoQuick-talent slår verdensmesteren til U23 DM

"Kommende Paris-Roubaix-vinder" skifter til EF

Resultat af DM-Master Enkeltstart

Flyvende Benoot glad for egne data: Mine bedste tyve minutter nogensinde

Cofidis-belgier regner ikke med Tour-udtagelse efter stor solosejr

Mas i angreb i Schweiz: Resultatet øger min selvtillid

Cofidis udtager første fire ryttere til Touren - Jesper Hansen ikke iblandt

Riwal skal op mod van der Poel og otte Tour de France-hold på norsk Mont Ventoux

FREDAG

Rohan Dennis trods tidstab: Jeg er tilfreds

Optakt: Lørdagens etaper i Slovenien, Holland og Frankrig

Groenewegen efter sejr: Jeg føler mig klar til Touren

Patrick Konrad efter fjerdeplads: Jeg gav alt hvad jeg havde

Optakt: 8. etape af Tour de Suisse

Video: Geraint Thomas tilbage på cyklen

Ulissi: Jeg ville virkelig gerne vinde

Bernal om sejren i Tour de Suisse: En af de største

Tour de Suisse-analyse: Truslen fra tempokongen

Vanbilsen sejrer på hjemmebanen i Hageland

Groenewegen fejrer fødselsdag med sejr

Demare tog favoritsejr i Route d'Occitanie

Bernal sejrer på Gotthard - Udbygger føring inden enkeltstart

Demare sejrer i hjemlandet