Paris-Nice-analyse: Den havde du gemt godt, Magnus!
13. marts 2019 18:00 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

I disse dage køres Paris-Nice, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 4. etape.

Fantastisk! Kraftpræstation af Kong-Cort sikrer sejren på 4. etape i Paris-Nice

se mere cykling på

At dansk cykelsport befinder sig i en guldalder, skal man ikke have fulgt meget med for at vide. Faktisk behøver man blot at have set et par ugers cykelløb i 2019, hvor Jakob Fuglsang med en samlet sejr i Ruta del Sol og en 2. plads i Strade Bianche har fået sin bedste sæsonstart i en ellers lang karriere, og Søren Kragh kørte som en sand motorcykel på vejene i Algarve, hvor han blot endnu engang bekræftede, at han går en stor fremtid i møde.

 

Med historisk mange ryttere på WorldTouren har Danmark aldrig haft en bredere palet i de store løb - bare så på denne uges to store WorldTour-løb, hvor ikke færre end 12 danskere er til start - men alligevel har det været Fuglsang og Kragh, der har stjålet overskrifterne. Michael Valgren kom ganske stærkt fra start i Algarve, men er siden blevet kraftigt svækket af den virus, der red det portugisiske løb som en mare, og selvom han har været dybt imponerende, er det endnu ikke blevet til de store resultater for Kasper Asgreen.

 

En af de ryttere, der er fløjet under radaren, er sidste års Tour-helt, Magnus Cort. Astana-rytteren har ellers tradition for at starte sæsonen som lyn og torden, men i år har der været temmelig stille om den hurtige dansker. En halvsløj indsats i Oman, hvor han slet ikke spillede samme dominerende rolle som i tidligere udgaver, blev fulgt op af en anonym præstation i Omloop. En aggressiv indsats i Kuurne var et vidnesbyrd om, at formen var bedre end som så, men da han i denne uges vindblæste Paris-Nice, hvor han var udset som en vigtig mand til at beskytte de sårbare Ion Izagirre og Miguel Angel Lopez i sidevinden, slet ikke var synlig i de barske betingelser, heller ikke ved siden af den nye kaptajn, Luis Leon Sanchez, da denne punkterede på et kritisk tidspunkt på 2. etape, fik man blot styrket fornemmelsen af, at Cort modsat snart sagt enhver anden Astana-rytter havde mistimet formen frem mod klassikerne.

 

Corts hat er imidlertid fyldt med kaniner, og han har for vane at hive en af dem op, når man mindst venter. Mange vil sikkert huske, hvordan en træt og formsvag Cort efter et skuffende EM kom elendigt fra start i BinckBank Tour. Alligevel endte han med at vinde en stor WorldTour-etape fra et udbrud på en dag, hvor sprinterne totalt kiksede deres jagt, og hvor Cort med samme autoritet som i forbindelse med sin Tour-etapesejr med stor autoritet kontrollerede sine følgesvende til slut.

 

Det var lidt af det samme, vi var vidner til i dag. Den alt andet end prangende start på løbet efterlod ikke meget håb om, at danskeren kunne hænge på, da han efter en overraskende passiv start på en dag, der var skabt til angreb, havde fundet vej til dagens 13-mandsudbrud. En Cort i storform ville ganske vist sagtens kunne håndtere det kuperede terræn i Massif-Central, men i kamp mod de to udbryderkonger Thomas De Gendt og Alessandro De Marchi samt klatretalentet Giulio Ciccone, der netop har givet Pinot og Bardet stryg på stigningerne i Haut-Var, så det umuligt ud for den tilsyneladende formsvage dansker.

 

De kedelige fornemmelser blev da også kun bekræftet, da Cort allerede på en af finalens første stigninger måtte slippe Ciccone, De Marchi og De Gendt, da de sammen med et andet talent, Elie Gesbert, kørte væk. Med vanlig dansk kølighed kæmpede han sig imidlertid sammen med Mathias Le Turnier tilbage, men det lignede i den grad en stakket frist. Også på næste stigning gravede han nemlig dybt for at hænge på, og det lignede blot et spørgsmål om tid, inden de mere klatre- og tilsyneladende formstærke ryttere satte ham af.

 

Sådan gik det bare ikke. Da udbruddet ramte de to sidste stigninger, var det en forvandlet Cort, der aldrig gav sine rivaler en meter. Hverken De Marchi eller Ciccone, som vidste, at de på stregen var slået af de hurtigere De Gendt og Cort, kunne med deres forceringer på den sidste stigning ryste danskeren, der nu pludselig ikke blot hang på, men også var en af de mest aktive i føringsarbejdet. Så snart toppen blev rundet, stod det da også klart, at danskeren var den soleklare favorit, og at kun det taktiske spil og et sent angreb kunne berøve Danmark vores første WorldTour-sejr i år.

 

Det angreb kom aldrig. Med god hjælp fra De Gendt, der som bekendt har mere råstyrke end taktisk snilde, holdt Cort farten så høj, at alle mistede lysten til at angribe. Alligevel sad man og frygtede for de forventede slagtehug mod danskeren, der jo indlysende var gruppens hurtigste. Som bekendt er det bedste forsvar imidlertid et angreb, og mens alle forventede, at han skulle koncentrere sig om spurten, fjernede Cort al tvivl om, hvem der var gruppens stærkeste, da han med et effektivt ryk satte sine udmattede følgesvende og med samme overlegne autoritet som i forbindelse med sidste års tog udbrudssejre regulært kørte sine følgesvende midt over.

 

Sejren ændrer med ét fornemmelsen af, at Cort ikke er klar til klassikerne. Man vinder kun en så hård Paris-Nice-etape, hvis man er knivskarp, og dermed ser det hele pludselig meget lysere ud for manden, der er vores bedste kort til næste lørdags Milano-Sanremo. Nuvel, det ser stadig meget svært ud for danskeren at vinde et løb, hvor han er oppe mod langt hurtigere folk, men nu giver det i det mindste et håb om, at Danmark kan komme hjem fra årets første monument med et godt resultat.

 

For Astana var sejren særdeles velgørende. Det enormt succesrige kasakhiske superhold havde nemlig oplevet en sjælden krise i dette løb, hvor de var mødt op med et af løbets tre stærkeste mandskaber. Med klatrestærke Miguel Angel Lopez og de tempostærke Ion og Gorka Izagirre synes holdet at være dækket ind til alle mulige scenarier, men det fik den nordfranske sidevind effektivt forpurret. Bevares, Luis Leon Sanchez er enormt velkørende og ligger samlet nr. 2 efter opmærksom kørsel i de indlagte spurter, men der er ikke mange, der tror, at den store spanier kan klare sig på Col du Turini på lørdag. Nu har Cort imidlertid vendt bøtten på hovedet - og hvis Lopez løber med sejren på lørdag, ender det hele jo alligevel meget godt for holdet, der i år er gået fra sejr til sejr.

 

For De Gendt var det dybt frustrerende, at han gik glip af en tredje sejr i det løb, der var rammen om hans store gennembrud for nu næsten et lille årti siden. Man må alligevel tage hatten af for belgieren, der allerede i går, hvor han lå i vinden fra km 70 indtil 4-5 km fra mål, viste storform. Det er velkendt, at det er langt sværere at tage udbrudssejre i de ugelange etapeløb end i grand tours, men den regel gælder bare ikke for feltets udbryderkonge nr. 1, der sidste år leverede nogle mageløse soloridt i både Romandiet og Catalonien. I år har han sat sig den ambitiøse plan at jagte etaper i alle tre grand tours, og dermed er der garanti for, at vi kommer til at tale uendelig meget om De Gendt også i 2019.

 

Det gør vi helt sikker også om De Marchi og Ciccone. Forud for etapen var det så sikkert som amen i kirken, at De Marchi og De Gendt ville jagte udbruddet, og helt som forventet endte de også begge med at komme med, da de 13 mand slap fri overraskende tidligt. I sidste ende rakte det ikke for den brølstærke italiener, men chancen skal nok komme igen. På et profilfattigt CCC-hold bliver udbrud nemlig dagens orden i de fleste etapeløb, og derfor kunne De Marchi, der som bekendt allerede har vundet tre Vuelta-etaper, en hovedfigur i mange løb i det kommende år.

 

Det gør Ciccone også. Italieneren har været udskreget til et af sportens største klatretalenter, da han på uhørt maner som nyprofessionel vandt en stor Giro-etape. Siden har skader sat hans udvikling tilbage, men i sidste års Giro kom han tilbage på sporet. Nu er han kommet til et Trek-hold, der ikke just har overflod af klatrere, og derfor burde vi kunne få masser af plads til at nyde det italienske stortalent folde sig ud, når vi rammer hans rigtige terræn i de høje bjerge.

 

Dagens tabere var Mitchelton-Scott, Bahrain-Merida og Deceuninck-Quick Step, der alle arbejdede stenhårdt for at bringe hhv. Matteo Trentin, Sonny Colbrelli og Philippe Gilbert frem til sejr. Som jeg skrev i gårsdagens optakt, ville det imidlertid blive enormt svært at hente et brølstærkt udbrud - og et sådan får man altid med en hård start som den, vi havde i dag - i en finale, der ikke bød på meget fladt terræn.

 

Reelt var det nemlig kun Mitchelton, Astana og Sky, der havde styrken til at skabe samling, men med Cort i udbrud skulle kasakkerne intet, og briterne valgte klogelig at spare kræfter til en weekend, hvor de kan få nok at gøre med at forsvare et forventet forspring til Kwiatkowski. Da Deceuninck og Bahrain havde for få klatrere, var det op til australierne at gøre det meste af arbejdet, men selvom de brugte klasseskyts som Simon Yates, Esteban Chaves og til slut endda klassementsrytteren Jack Haig, og Bahrain kastede Domenico Pozzovivo ind i jagten, var der intet at stille op mod dagens superudbrud. Måske havde det været anderledes, hvis ikke Mikel Nieve var styrtet, men det siger meget om kvaliteten af frontgruppen, at Mitchelton end ikke med denne trup kunne lukke hullet.

 

Alligevel kan Trentin lune sig ved bevidstheden om, at han er i skræmmende god form. Det har han været siden det første pedaltråd i Valencia for halvanden måned siden, og i hvert eneste løb siden da har han spillet en dominerende rolle. Nu skal han blot undgå de uheld, der ødelagde hans åbningsweekend, for alt tyder på, at han er klar til en forrygende klassikersæson.

 

Det er Sonny Colbrelli også. Italieneren havde ellers et lidt skuffende Omloop, men i dag viste han, at den gode form fra sæsonstarten ikke er forsvundet. Det lå ellers ikke på den flade for ham at klare dagens udfordringer, men reelt var han aldrig i vanskeligheder. Og da først han overlevede stigningerne, var det klart, at han ville vinde spurten, for i et stigende opløb som dette er det vel kun Peter Sagan og Michael Matthews, der kan slå den italienske superpuncheur.

 

I finalen fik vi også lejlighed til at beundre to formstærke franskmænd, vi kommer til at meget til i weekenden. Løbene i Ardeche og Drome viste os allerede, at supertalentet Valentin Madouas har lagt yderligere på i forhold til en allerede flot debutsæson, der kulminerede med et stærkt Paris-Tours, og at Lilian Calmejane er sig selv igen efter et sløjt 2018. I dag viste de begge med et sent angreb, at den gode form stadig er intakt, og selvom de næppe kan være med i kampen om sejren på en rute, hvor 5. og 7. etape er for vanskelige, ligner de begge gode bud på hovedaktører på søndagens ukontrollerbare 8. etape.

 

For klassementsrytterne blev det blot en dag, der skulle overstås. Kwiatkowski kunne have gået efter lidt bonussekunder, men det ville have kostet for meget for Sky at skulle jagte hårdt over 212 km. I stedet valgte de at spare sig, for polakken, der allerede nu er i gult, kan meget vel øge sit forspring på morgendagens enkeltstart. Dermed ser det ud til, at briterne skal løfte en stor del af ansvaret de kommende dage, og derfor skulle der sættes kræfter i banken. Det skulle der også for løbets øvrige klassementsfolk, der ikke havde meget at vinde i terræn som dette, og som alle får brug for hver en kraftressource på morgendagens vigtige enkeltstart.

 

Fra i morgen får vi nemlig det første klare billede af, hvem der kan vinde årets Paris-Nice. Sidevinden har ganske vist allerede reduceret favoritfeltet betragteligt, men for de overlevende er det bjergene og tidskørslen, der vil afgøre slaget, og i den sammenhæng kan de 25 km tonserkørsel på ingen måde overvurderes. Kwiatkowski og Wilco Kelderman ser i hvert fald frem til at sikre sig et betragteligt forspring inden det store slag på Turini på lørdag.

 

Og Cort? Ja, han kan tage sig en halv hviledag. Og fremover er der ingen grund til bekymring, hvis han ser skidt ud i de kommende dage. Han gemmer nemlig bare formen godt og venter på næste lejlighed til at hive en bornholmsk kanin op af hatten.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

TIRSDAG

Wiggins med råd til Campenaerts: Forlad Lotto - de arbejder stadig som i 1974

Giro d’Italia 2019 - Udgåede ryttere

Optakt: 11. etape af Giro d’Italia

Ackermann efter hårdt styrt: Jeg kan heldigvis stadig køre

Vaughters om nyt colombiansk stjerneskud: Han minder meget om Valverde

Giro d'Italia-analyse: Den franske stjernes ulogiske sejr

Følg Giroens hyldest til Coppi på Milano-Sanremo-etapen

Viviani efter tredje andenplads: Demare var stærk

Demare: Nu gjorde vi det færdigt

Honoré: Svigermor gav mig filosofilæsning med til Giroen

Christopher Juul-Jensen efter etapen: Det var en meget nem dag

Optakt: Hammer Series Stavanger

Demare vandt efter fremragende spurt – Ackermann i stort styrt

Optakt: Tour de l’Ain

Demare vandt på let dag – Ackermann styrtede

Riwal med internationalt hold til Hammer Stavanger

Schwarzwald Super - udfordring og nydelse

Robert Gesink er tilbage på cyklen efter styrt i Liège-Bastogne-Liège

Kom med Team Jumbo-Visma da Roglič styrtede på 6. etape: Grande casino, that’s the Giro!

Lefevere om manglende sejre: Vinder vi, bliver jeg glad, hvis ikke vi vinder, vil verden gå videre

Worre: Roglic kan risikere at vinde med mere end ti minutter

Kom med på eksklusiv rundtur i Astanas luksuriøse holdbus

Glyngøre bliver værtsby for DM i holdløb i år

Kennedy efter sejr: Vi havde ikke forventet at ramme udbruddet

Catherine Marsal stopper i Danmarks Cykle Union

Bjerg: Campenaerts’ timerekord skræmmer mig ikke

Manzana Postobon-dopingsynder accepterer ikke den positive test

Viviani og Ewan vil udgå efter 11. etape af Giro d’Italia

Ryttere om ”kedelig” giro-start: Vær tålmodige

Stadig massive snemængder på Giro-toppe

1500 watt og 6000 kalorier - Se de vildeste data fra Giroens første uge

Christopher Juul-Jensen: Vi har samme tilgang som fra start

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Ackermann vil fortsætte med at vinde

Van der Poel planlægger debut i Paris-Roubaix i 2020

Fransk stortalent forlænger med FDJ

Colombianer suspenderet efter fund af testosteron

Voeckler tror på fransk Tour-sejr

Roglic klar til at øge føring yderligere

Dobbeltsejr til Mitchelton-SCOTT Women ved spansk klassiker

Nibali afviser Giro som duel med Roglic

Optakt: 10. etape af Giro d’Italia

Giro d'Italia-analyse: The Party Killer

Landa efter kæmpe tidstab: Jeg tror stadig på sejren

Mollema trods næsthurtigste opkørsel: Følelsen var ikke super

Yates på hviledagen: Jeg har arbejdet for hårdt til at opgive nu

Den canadiske mester kan se frem til en længere skadespause

Jonas Vingegaard med for Jumbo Visma ved Hammer Stavanger

I dybden med Astans enkeltstartscykel: Diskbremser, 8,3 kg og 55-44/11-30-gear

Vigtigheden af at spise rigtigt: Den altafgørende kost, fedtstoffer og Fuglsangs fiskeolie

Van Hooydonck forlænger med CCC til og med 2021

Mitchelton-SCOTT er klar til titelforsvar ved Hammer Stavanger

Conti efter regnfuld enkeltstart: Sigtbarheden var dårlig

Landstræner Mads Bødker gør status på World Cup-løbet i Albstadt

Valgren vil rette op på et skuffende forår med ny træner og et højdetelt

Van der Poel: Dumt af følge Schurter i begyndelsen

Teunissen efter sejr: Det var bestemt ikke planen

coloQuick fanget i taktisk spil

SØNDAG

Prades efter samlet sejr: Holdet gjorde forskellen i dag

Niklas Larsen sekser – 25-årige hollænder vinder samlet i Frankrig

Campenaerts efter defekt: Cykelskiftet kostede mig sejren

Yates efter enkeltstart: Jeg havde en dårlig dag

Vinokurov efter Lopez tidstab: Giroen er ikke slut endnu

Roglic efter enkeltstart: Jeg kunne ikke tage chancer i svingene

Taktisk genistreg giver Teunissen den samlede sejr og etapesejren i Frankrig

Roglic vinder også Giroens anden enkeltstart – mens Conti holder fast i førertrøjen

Stor Androni-triumf på 3. etape af Vuelta Aragón - Prades vinder samlet

Roglic leverer - Conti forsvarer

Flückiger slår van der Poel ved World Cup-afdeling i Albstadt

Malene Degn i top ti ved første World Cup-afdeling - Langvad udgår

Jumbo Visma-trio forlænger deres kontrakt med to år

Tour of California-analyse: Det koldblodige slovenske supertalent

Sagan missede 18. etapesejr: Jeg reagerede muligvis en smule sent

EF efter andenplads til 21-årig neo-pro: Vi ville have mere

Stortalent: Den smukkeste sejr i min karriere

Nibalis træner om enkeltstarten: Han taber ikke mere end 30-40 sekunder til Roglic

Glad Asgreen vil overveje etapeløb i fremtiden

Ung hollænder slår Sagan i Californien - Pogacar vinder samlet

LØRDAG

Italiener vinder sidste etape hos kvinderne – Van der Breggen vinder samlet

Optakt: 9. etape af Giro d’Italia

Teunissen glad for sejren