Prøv vores nye app
Overblik: Alle danske etapesejre i Giro d'Italia gennem tiden
17. maj 2023 07:20Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Nu 11 ryttere har gennem tiden hentet 14 etapesejre i Giro d’Italia til bogen om dansk cykelhistorie. Kan du huske dem alle sammen? Feltet.dk har samlet et overblik over de danske succeser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Efter 11 års tørke sikrede Mads Pedersen torsdag den 11. maj 2023 Danmark etapesejr nummer 13 i Giro d´Italias 114 år lange historie.

 

Sejren kom 56 år efter den første og blev fem dage senere fulgt af nummer 14 i skikkelse af Magnus Cort. Herunder har vi samlet overblikket over de nu 11 danske sejrherrer og deres i alt 14 triumfer i den italienske Grand Tour.

 

1. sejr: Ole Ritter - 16. etape 1967

 

Læs også
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet

 

Den første dansker i Giro d’Italia var legendariske Ole Ritter. Mange historier er gennem tiden fortalt om Ritter, som blandt andet har medvirket i flere film af Jørgen Leth.

 

I 1967 fik danskeren kontrakt med Germanvox-Wega, og kampen mod uret var hans specialitet. 16. etape bød på en enkeltstart mellem Mantova og Verona, og en vaskeægte overraskelse blev det til denne dag. Verdensmesteren Rudi Altig og Jacques Anquetil var blandt de ryttere, som blev sat til vægs af Ole Ritter, som senere skulle gå hen og tage timerekorden.

 

2. sejr: Ole Ritter - 17. etape 1969


Året efter Ole Ritters timerekord kørte han endnu en gang Giro d’Italia med stor succes. Ritter er den bedste dansker gennem tiden i løbet. 17. etape bød dette år på en tur fra Ligure til Pavia. 182 kilometer i starten af juni bød danske Ritter en masse italienere op til dans.

Annonce

 

Et soloangreb førte til én af de sejre, som mange cykelryttere siden har længtes efter. Kigger man på resultatlisten denne dag, finder man 9 italienere i top-10. Alle, herunder Marcello Bergamo, blev slået af Ole Ritter.

 

3. sejr: Ole Ritter - 20. etape 1971


Den danske Mr. Giro slog også til i 1971. Karrieren var langtfra på vej ind i efteråret, da 30-årige Ritter for femte gang i streg kørte Giro d’Italia. Det blev den sidste gang, at han kunne fejre en etapesejr i løbet, men til gengæld var det endnu engang en flot én af slagsen.

 

Etape 20b det år sluttede med en enkeltstart til Milano. Denne gang i Dreher-tøj. 1971 var året, hvor Ritter satte legenden Eddy Merckx på plads på en enkeltstart i Sardinien Rundt. Derfor overraskede det ingen, at den senere vinder af Giro d’Italia 1971, Gösta Pettersson, måtte give fortabt.

 

De 20 kilometer endte endnu en gang med en sejr til Ritter, hvis karriere sluttede i 1977.

 

4. sejr: Jørgen Marcussen - 5. etape 1980


Året er 1980. Renault-mandskabet tog den franske Tour de France-legende Bernhard Hinault til Giro d’Italia, og franskmanden splittede favoritfeltet ad. Tidligt i løbet lagde han sig allerede tæt på fronten, men på femte etape mødte han en udfordring.

 

Udfordringen var dansk, hed Jørgen Marcussen og scenen var i den norditalienske by Pisa. Næsten ti år efter Ole Ritter tog den seneste danske etapesejr på en enkeltstart, skulle der endnu en enkeltstart til at hente den fjerde danske etapesejr.

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Efter 36 kilometers kamp mod uret, fik Bernhard Hinault ikke sin etapesejr. Jørgen Marcussen, som kørte for Bianchi det år, var nemlig dagens bedste og henviste franskmanden til dagens andenplads.

 

5. sejr: John Carlsen - 8. etape 1989


Fra Marcussen skulle der igen gå ni år, før Danmark fik etapesejre i Giro d’Italia. Til gengæld fik Danmark også hele tre af slagsen i 1989, den første startende med John Carlsen, som dette år var loyal hjælperytter for irske Stephen Roche.

 

Med mål på Gran Sasso d’Italia i over 2000 meters højde, startede Carlsen etapen for Fagor-holdet med at køre i udbrud. I finalen sad han med ryttere som Marino Lejaretta, Luis Herrera og Erik Breukink, det forhindrede ham dog ikke i at blive dagens bedste rytter.

 

Den professionelle karriere startede med Fagor i 1988, og sluttede på Tonton Tapis kun fire år senere i 1991.

Annonce

 

6. sejr: Bjarne Riis - 9. etape 1989


Den danske cykelscene jublede stadig over Carlsens etapesejr, da 9. etape startede dagen efter. På etapen til Gubbio var både Rolf Sørensen og Bjarne Riis i udbrud, og det skulle også blive til en dansk duel mellem Il Biondo og Riis, som dette år var hjælperytter for Laurent Fignon.

 

På resultatlisten finder man Rolf Sørensen på ottendepladsen, men på dagen var det en spurt mellem Riis og Sørensen, hvoraf sidstnævnte efterfølgende blev degraderet i klassementet.

 

7. sejr: Jesper Skibby - 19. etape 1989


Danskerne kunne egentlig forlade Giro d’Italia 1989 med et tilfredsstillende resultat, når det kommer til etapesejre. Det holdt dog ikke Jesper Skibby tilbage. På etapen til Tortona var rytteren med i dagens finale, hvor der skulle kæmpes til sidste meter.

 

Efter et langt udbrud endte fire ryttere sammen målstregen. Franco Vona og Jesper Skibby kæmpede for at holde liv i udbruddet, mens feltet buldrede afsted bag dem. Massimo Ghirotto og Piotr Ugrumov kom også med til målstegen, men alle måtte de give fortabt overfor Skibby.

 

8. sejr: Bjarne Riis - 7. etape 1993


1993 blev det sidste år på Ariostea for Bjarne Riis, inden karrieren senere hen skulle bringe ham forbi Gewiss-Ballan og slutteligt Telekom-holdet, som senere bød på en Tour de France-sejr. Inden da skulle mindre sejre dog hentes.

Annonce

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Bjarne Riis havde prøvet det én gang før, da han i 1993 på 7. etape igen fik en god idé. På en meget varm etape bidrog Bjarne Riis hele dagen til et udbrud, hvor italiensk tilstedeværelse blandt andet blev udgjort af Michele Coppolillo og Giancarlo Perini.

 

De to italienere forsøgte at åbne spurten, men efter en lang dag på 242 kilometer med høj sol, kunne Riis slå de to italienere. Den ottende danske sejr i Giro d’Italia blev Bjarne Riis’.

 

9. sejr: Rolf Sørensen - 9. etape 1995


Efter at have kæmpet med Bjarne Riis seks år tidligere, blev det i 1995 endelig Rolf Sørensens tur. Allerede på femte etape det år havde han været i udbrud i kampen for en etapesejr, men han blev dog slået af Filippo Casagrande.

 

På 9. etape til Salerno var situationen dog en anden. Der var ikke noget udbrud, der holdt til stregen. Til gengæld bød de 165 kilometer på en afsluttende massespurt, og det skulle vise sig at være lige efter Rolf Sørensens hoved.

 

Il Biondo, som han blev kaldt efter sine mange år i Italien med sit blonde hår, slog han Francesco Frattini i spurten og tog sin eneste etapesejr i Italiens største etapeløb.

Annonce

 

10. sejr: Nicolaj Bo Larsen - 17. etape 1996

 

Amore & Vita-Selle SMP havde i 1996 Nicolaj Bo Larsen med i truppen til Giro d’Italia, hvor han flere gange forsøgte at gøre sig gældende. Sammen med Laurent Roux startede han udbruddet på 17. etape. Det skulle vise sig at blive en langsommelig affære.

 

Bo Larsen og Roux fik hele 228 kilometer i fronten. Feltet jagtede dem en hel dag, men en punktering til den førende og senere vindende Pavel Tonkov satte tempoet tilbage i feltet og med hele 16 minutters forspring kunne Roux og Bo Larsen køre sammen til målstregen. Danskeren var hurtigst efter næsten seks timer i sadlen.

 

11. sejr: Chris Anker Sørensen - 8. etape 2010


Nicolaj Bo Larsens sejr i 1996 skulle blive den sidste i flere cykelgenerationer for Danmark. Da den næste sejr endelig kom, var det en fin én af slagsen i bjergrigt terræn. På Terminillo kom Saxo Bank-rytteren Chris Anker Sørensen først til målstregen.

 

189 kilometers bjergetape så et udbrud på i alt 17 ryttere køre væk fra feltet. Ved foden af den godt17 kilometer lange stigning Terminillo havde de stadig flere minutters forspring, og muligheden for sejr var inden for alles rækkevidde.

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Det var dog Simone Stortoni, som satte dagens mest faretruende tempo. Chris Anker Sørensen sled dog langsomt Stortoni op, og han holdt samtidig feltet på afstand.

Annonce

 

12. sejr: Lars Bak - 12. etape 2012


Den seneste danske etapesejr i Giro d’Italia, indtil den 11. maj 2023, er fra 2012. På året for den danske Giro d’Italia-start kom danskerne også fra løbet med en etapesejr - dog på italiensk jord.

 

En kuperet 12. etape gav mulighed for et dansk udbrud, og den daværende Lotto-Belisol-rytter så sit snit for at deltage. Der var mange angreb i førergruppen, men Lars Bak holdt et fint tempo og sad med hele vejen igennem.

 

Med to kilometer til mål angreb Lars Bak og satte blandt andet Jan Bakelants og lykkeridderen Sandy Casar til vægs. I Sestri Levante kom Bak først, og tog dermed den 12. etapesejr til Danmark. Han blev dermed den niende dansker til at klare sig bedst på en etape i den italienske Grand Tour.

 

13. sejr: Mads Pedersen - 6. etape 2023

 

På mange måder hvilede der et tungt forventningspres på Mads Pedersen. Alle forventede, at Trek-rytteren skulle snuppe en etapesejr i sit tredje Giro d´Italia. Ja, faktisk var forventningerne ved løbets start nok fra mange, at han skulle tage mindst et par stykker for at leve op til sit enorme niveau.

Annonce

 

Et styrt og hurtigere rivaler i Michael Matthews og Kaden Groves havde forpurret de første par chancer, men på den fjerde af slagsen var der gevinst. Alessandro De Marchi og Simon Clarke lurede på hinanden, og så kunne Mads Pedersen, heldigvis for ham med resten af feltet bag sig, spurte sig vej forbi og over målstregen til hyldest i fodboldgale og festglade Napoli.

 

Triumfen fuldendte den 27-åriges samling af Grand Tour-etapesejre, i øvrigt på næstkortest tid af alle ryttere i historien. Efter 30 år havde Jesper Skibby omsider fået selskab.

 

14. sejr: Magnus Cort - 10. etape 2023

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Fem dage var gået, siden Magnus Cort havde måttet sande, at Mads Pedersen blev den første til at melde sig ind i Jesper Skibby-klubben blandt danskere med etapesejre i alle tre Grand Tours.

 

Men så ramte Giro-feltet en ordentlig gang danskervejr midt i Toscanas kuperede terræn. Perfekt for Cort, der efter en vild start fik tilslutning til Alessandro De Marchi og Derek Gee, foran et felt der var blevet reduceret af både stigninger og Covid-19.

Annonce

 

Det lille udbrud fik aldrig meget mere end fire minutter, men det betød intet. Feltet fik nemlig aldrig hentet trioen, og i afslutningen var Cort lige så iskold, som vejret var det denne tirsdag. EF-stjernen svarede på et angreb fra Gee, inden han let overspurtede begge af sine rivaler til Grand Tour-etapesejr nummer ni, nu fordelt over Giro, Tour og Vuelta.

 

 

Fotos: Sirotti.

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Sådan fuldførte brite flot soloridt
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden

Annonce

Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
VIS FLERE

Annonce