Overblik: Alle danske etapesejre i Giro d'Italia gennem tiden
27. maj 2020 11:00Foto: RCS Sport
af Andy Joachim Pedersen

Hele ni danskere har gennem tiden hentet 12 etapesejre i Giro d’Italia til bogen om dansk cykelhistorie. Kan du huske dem alle sammen? Feltet.dk har samlet et overblik over de danske succeser.

Mens vi venter på cykelsporten: Cancellara om lockdown og Giro-passionen

se mere cykling på

Dansk cykelhistorie indeholder mange profiler og store sejre. I denne tid, hvor Giro d’Italia skulle være kørt, kigger Feltet.dk tilbage i historien med fokus på de etapesejre, som er blevet hentet, siden den første dansker kørte løbet i 1967.

 

Fortællingen om danskerne i Giro d’Italia er en fortælling om succes fra starten. Ni danske ryttere har vundet etapesejre i løbet i de seneste 53 år, hvoraf den seneste af slagsen kom i 2012.

 

1. sejr: Ole Ritter - 16. etape 1967

 

Den første dansker i Giro d’Italia var legendariske Ole Ritter. Mange historier er gennem tiden fortalt om Ritter, som blandt andet har medvirket i flere film af Jørgen Leth.

 

I 1967 fik danskeren kontrakt med Germanvox-Wega, og kampen mod uret var hans specialitet. 16. etape bød på en enkeltstart mellem Mantova og Verona, og en vaskeægte overraskelse blev det til denne dag. Verdensmesteren Rudi Altig og Jacques Anquetil var blandt de ryttere, som blev sat til vægs af Ole Ritter, som senere skulle gå hen og tage timerekorden.

 

2. sejr: Ole Ritter - 17. etape 1969


Året efter Ole Ritters timerekord kørte han endnu engang Giro d’Italia med stor succes. Ritter er den bedste dansker gennem tiden i løbet. 17. etape bød dette år på en tur fra Ligure til Pavia. 182 kilometer i starten af juni bød danske Ritter en masse italienere op til dans.

 

Et soloangreb førte til én af de sejre, som mange cykelryttere siden har længtes efter. Kigger man på resultatlisten denne dag, finder man 9 italienere i top-10. Alle, herunder Marcello Bergamo, blev slået af Ole Ritter.

 

3. sejr: Ole Ritter - 20. etape 1971


Den danske Mr. Giro slog også til i 1971. Karrieren var langtfra på vej ind i efteråret, da 30-årige Ritter for femte gang i streg kørte Giro d’Italia. Det blev den sidste gang, at han kunne fejre en etapesejr i løbet, men til gengæld var det endnu engang en flot én af slagsen.

 

Etape 20b det år sluttede med en enkeltstart til Milano. Denne gang i Dreher-tøj. 1971 var året, hvor Ritter satte legenden Eddy Merckx på plads på en enkeltstart i Sardinien Rundt. Derfor overraskede det ingen, at den senere vinder af Giro d’Italia 1971, Gösta Pettersson, måtte give fortabt.

 

De 20 kilometer endte endnu engang med en sejr til Ritter, hvis karriere sluttede i 1977.

 

4. sejr: Jørgen Marcussen - 5. etape 1980


Året er 1980. Renault-mandskabet tog den franske Tour de France-legende Bernhard Hinault til Giro d’Italia, og franskmanden splittede favoritfeltet ad. Tidligt i løbet lagde han sig allerede tæt på fronten, men på femte etape mødte han en udfordring.

 

Udfordringen var dansk, hed Jørgen Marcussen og scenen var i den norditalienske by Pisa. Næsten ti år efter Ole Ritter tog den seneste danske etapesejr på en enkeltstart, skulle der endnu en enkeltstart til at hente den fjerde danske etapesejr.

 

Efter 36 kilometers kamp mod uret, fik Bernhard Hinault ikke sin etapesejr. Jørgen Marcussen, som kørte for Bianchi det år, var nemlig dagens bedste og henviste franskmanden til dagens andenplads.

 

5. sejr: John Carlsen - 8. etape 1989


Fra Marcussen skulle der igen gå ni år, før Danmark fik etapesejre i Giro d’Italia. Til gengæld fik Danmark også hele tre af slagsen i 1989, den første startende med John Carlsen, som dette år var loyal hjælperytter for irske Stephen Roche.

 

Med mål på Gran Sasso d’Italia i over 2000 meters højde, startede Carlsen etapen for Fagor-holdet med at køre i udbrud. I finalen sad han med ryttere som Marino Lejaretta, Luis Herrera og Erik Breukink, det forhindrede ham dog ikke i at blive dagens bedste rytter.

 

Den professionelle karriere startede med Fagor i 1988, og sluttede på Tonton Tapis kun fire år senere i 1991.

 

6. sejr: Bjarne Riis - 9. etape 1989


Den danske cykelscene jublede stadig over Carlsens etapesejr, da 9. etape startede dagen efter. På etapen til Gubbio var både Rolf Sørensen og Bjarne Riis i udbrud, og det skulle også blive til en dansk duel mellem Il Biondo og Riis, som dette år var hjælperytter for Laurent Fignon.

 

På resultatlisten finder man Rolf Sørensen på ottendepladsen, men på dagen var det en spurt mellem Riis og Sørensen, hvoraf sidstnævnte efterfølgende blev degraderet i klassementet.

 

7. sejr: Jesper Skibby - 19. etape 1989


Danskerne kunne egentlig forlade Giro d’Italia 1989 med et tilfredsstillende resultat, når det kommer til etapesejre. Det holdt dog ikke Jesper Skibby tilbage. På etapen til Tortona var rytteren med i dagens finale, hvor der skulle kæmpes til sidste meter.

 

Efter et langt udbrud endte fire ryttere sammen målstregen. Franco Vona og Jesper Skibby kæmpede for at holde liv i udbruddet, mens feltet buldrede afsted bag dem. Massimo Ghirotto og Piotr Ugrumov kom også med til målstegen, men alle måtte de give fortabt overfor Skibby.

 

8. sejr: Bjarne Riis - 7. etape 1993


1993 blev det sidste år på Ariostea for Bjarne Riis, inden karrieren senere hen skulle bringe ham forbi Gewiss-Ballan og slutteligt Telekom-holdet, som senere bød på en Tour de France-sejr. Inden da skulle mindre sejre dog hentes.

 

Bjarne Riis havde prøvet det én gang før, da han i 1993 på 7. etape igen fik en god idé. På en meget varm etape bidrog Bjarne Riis hele dagen til et udbrud, hvor italiensk tilstedeværelse blandt andet blev udgjort af Michele Coppolillo og Giancarlo Perini.

 

De to italienere forsøgte at åbne spurten, men efter en lang dag på 242 kilometer med høj sol, kunne Riis slå de to italienere. Den ottende danske sejr i Giro d’Italia blev Bjarne Riis’.

 

9. sejr: Rolf Sørensen - 9. etape 1995


Efter at have kæmpet med Bjarne Riis seks år tidligere, blev det i 1995 endelig Rolf Sørensens tur. Allerede på femte etape det år havde han været i udbrud i kampen for en etapesejr, men han blev dog slået af Filippo Casagrande.

 

På 9. etape til Salerno var situationen dog en anden. Der var ikke noget udbrud, der holdt til stregen. Til gengæld bød de 165 kilometer på en afsluttende massespurt, og det skulle vise sig at være lige efter Rolf Sørensens hoved.

 

Il Biondo, som han blev kaldt efter sine mange år i Italien med sit blonde hår, slog han Francesco Frattini i spurten og tog sin eneste etapesejr i Italiens største etapeløb.

 

10. sejr: Nicolaj Bo Larsen - 17. etape 1996


Amore & Vita-Selle SMP havde i 1996 Nicolaj Bo Larsen med i truppen til Giro d’Italia, hvor han flere gange forsøgte at gøre sig gældende. Sammen med Laurent Roux startede han udbruddet på 17. etape. Det skulle vise sig at blive en langsommelig affære.

 

Bo Larsen og Roux fik hele 228 kilometer i fronten. Feltet jagtede dem en hel dag, men en punktering til den førende og senere vindende Pavel Tonkov satte tempoet tilbage i feltet og med hele 16 minutters forspring kunne Roux og Bo Larsen køre sammen til målstregen. Danskeren var hurtigst efter næsten seks timer i sadlen.

 

11. sejr: Chris Anker Sørensen - 8. etape 2010


Nicolaj Bo Larsens sejr i 1996 skulle blive den sidste i flere cykelgenerationer for Danmark. Da den næste sejr endelig kom, var det en fin én af slagsen i bjergrigt terræn. På Terminillo kom Saxo Bank-rytteren Chris Anker Sørensen først til målstregen.

 

189 kilometers bjergetape så et udbrud på i alt 17 ryttere køre væk fra feltet. Ved foden af den godt17 kilometer lange stigning Terminillo havde de stadig flere minutters forspring, og muligheden for sejr var inden for alles rækkevidde.

 

Det var dog Simone Stortoni, som satte dagens mest faretruende tempo. Chris Anker Sørensen sled dog langsomt Stortoni op, og han holdt samtidig feltet på afstand.

 

12. sejr: Lars Bak - 12. etape 2012


Den seneste danske etapesejr i Giro d’Italia er fra 2012. På året for den danske Giro d’Italia-start kom danskerne også fra løbet med en etapesejr - dog på italiensk jord.

 

En kuperet 12. etape gav mulighed for et dansk udbrud, og den daværende Lotto-Belisol-rytter så sit snit for at deltage. Der var mange angreb i førergruppen, men Lars Bak holdt et fint tempo og sad med hele vejen igennem.

 

Med to kilometer til mål angreb Lars Bak og satte blandt andet Jan Bakelants og lykkeridderen Sandy Casar til vægs. I Sestri Levante kom Bak først, og tog dermed den 12. etapesejr til Danmark. Han blev dermed den niende dansker til at klare sig bedst på en etape i den italienske Grand Tour.

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Optakt: Dwars door Het Hageland

Optakt: Il Lombardia

Video i artiklenOptakt: 4. etape af Criterium du Dauphiné

Niki Terpstra gør comeback blot to måneder efter voldsomt styrt

Stor succes for UAE-Team Emirates

Sæt dit managerhold til Tour de France 2020

Pinot ærgrer sig over VM-aflysning

Følg Fuglsang i Lombardiet og kongeetapen i Dauphiné

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Reaktioner fra 3. etape i Dauphiné

Rygte: Haig til Bahrain-McLaren

Formolo: Angrebet var planlagt

Video i artiklenFormolo snupper smuk sejr efter langt udbrud

CCC med Trentin og Van Avermaet til Tour de Wallonie

Mollema og Nibali fører Trek-Segafredo an i Lombardiet

Video i artiklenOptakt: 3. etape af Criterium du Dauphiné

Video i artiklenSmuk sejr til Formolo i Dauphine

Mads P dropper Hageland – skadet i Polen

Video i artiklenEksklusivt interviewNyt fra Polen: Etapen forkortes og bliver delvist neutraliseret

Eksklusivt interviewTeam Give Elementer optimistiske efter debut i Randers

Sunweb skriver med ung amerikaner

Eksklusivt interviewBlaudzun før belgierløb: Vi er stærkere i år

Dan Martin ude af Dauphiné efter brud på korsbenet

Selvsikker Evenepoel før Lombardiet: Har aldrig været så godt forberedt før

15 hold raser i Polen: Få styr på ruten ellers kører vi ikke

Video i artiklenFlyvende Roglic inden 3. etape: Jeg er altid sulten efter flere sejre

Juul-Jensen: Haglvejret var virkelig voldsomt

DCU-hold i polsk grushelvede: Man kan da ikke køre her

Stærkt felt kører DM i Omnium i dag

Juniorlandsholdet udtaget til Frankrig

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

IT-system hjælper over 100 cykelklubber

Video i artiklenGuide til cykeludstyr -Få 20% rabat på Feltet.dks webshop

Test: AMP MTB Bremseklodser

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Bernal vil have Froome med til Touren

Eksklusivt interviewRahbek: Styret gik løs og sadlen pegede nedad

Dobbeltsejr til Lotto-talenter i Polen

Vind lækre Garmin produkter

Roglic: Vi afsluttede det perfekt

Se billeder fra dagens vilde haglvejr i Dauphiné

Reaktioner fra 2. etape i Dauphiné

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Transferlisten 2020-2021 – ProTour

Video i artiklenRoglic suveræn på Col de Porte

Video i artiklenModbydelige Roglic satte al modstand til vægs i Dauphine

Video i artiklenOptakt: 2. etape af Criterium du Dauphiné

Video i artiklenRadio Tour: Jakobsen står til et stort nul

Video i artiklenStyrt i Dauphine! Higuita, Martin m.fl. i asfalten

Campenaerts med fraktur i ryggen

Video i artiklenBrian Holm: Så længe Ineos ikke vinder

Eksklusivt interviewJesper Hansen kører Giro d’Italia: Glad for mit program

Video i artiklenRoglic affærdiger mediernes 'favoritpostulat' frem mod Touren: Jeg forsøger ikke at læse med i medierne

Video i artiklenPorte inden 2. etape: Visma og Ineos er stærke, men...

Hollandsk EM-trup spækket med stjerner

Van der Poel efter hård finale: Ville hellere have vundet

Test: Scott Addict RC Premium 2020

Video i artiklenTæt på kometen Evenepoel: Fortsætter han ufortrødent eller eksploderer han?

Video i artiklenStatus på Fabio Jakobsen: Hvem har egentlig skylden?

Video i artiklenCriterium du Dauphine: Se van Aerts sejr i video og billeder

Officielt: Fuglsang leder stærkt Astana-hold i Lombardiet

Video i artiklenGran Piemonte: Se Bennetts sejr i video og billeder

Kvindernes EM-trup er klar: En virkelig stærk rytterkombination

Stor transferrokade rygtes: Trentin til UAE og Philipsen til Quick-Step

Ulissi snydt for anden gang på fem dage: Efterladt med fortrydelse

Jakobsen gik fra ambulance til fly: Et mirakel

Impey efter andenplads: At tabe til Wout er ok

Wattene bag Verdensklassen - Vilde Vlasov vinder på Ventoux

ONSDAG

Eksklusivt interviewHonoré efter udbrud: Jeg kunne måske have kørt en super finale

Bennett efter sejr: Jeg får kun frihed to gange i år, i dag var en af dem

Egan Bernal efter tredjeplads: Det er ikke kun Ineos vs. Jumbo-Visma

Irgens: Prologen var lidt en sjov størrelse

Dumoulin efter leadout: Wout fuldendte arbejdet glimrende

Sjælden sejr til Bennett i tæt Gran Piemonte-afslutning

Video i artiklenSjælden sejr til Bennett i tæt Gran Piemonte-afslutning

Ung polak stryger til tops i Warszawa

Van Aert: Det gule tog motiverede mig til sejren

Van der Poel overrasket over Van Aert

Video i artiklenUrørlige van Aert tager første etape i Criterium du Dauphine

Tilbageholdende Bardet: Der skal ske noget nyt