Overblik: Alle danske etapesejre i Giro d'Italia gennem tiden
27. maj 2020 11:00Foto: RCS Sport
af Andy Joachim Pedersen

Hele ni danskere har gennem tiden hentet 12 etapesejre i Giro d’Italia til bogen om dansk cykelhistorie. Kan du huske dem alle sammen? Feltet.dk har samlet et overblik over de danske succeser.

Mens vi venter på cykelsporten: Cancellara om lockdown og Giro-passionen

se mere cykling på

Dansk cykelhistorie indeholder mange profiler og store sejre. I denne tid, hvor Giro d’Italia skulle være kørt, kigger Feltet.dk tilbage i historien med fokus på de etapesejre, som er blevet hentet, siden den første dansker kørte løbet i 1967.

 

Fortællingen om danskerne i Giro d’Italia er en fortælling om succes fra starten. Ni danske ryttere har vundet etapesejre i løbet i de seneste 53 år, hvoraf den seneste af slagsen kom i 2012.

 

1. sejr: Ole Ritter - 16. etape 1967

 

Den første dansker i Giro d’Italia var legendariske Ole Ritter. Mange historier er gennem tiden fortalt om Ritter, som blandt andet har medvirket i flere film af Jørgen Leth.

 

I 1967 fik danskeren kontrakt med Germanvox-Wega, og kampen mod uret var hans specialitet. 16. etape bød på en enkeltstart mellem Mantova og Verona, og en vaskeægte overraskelse blev det til denne dag. Verdensmesteren Rudi Altig og Jacques Anquetil var blandt de ryttere, som blev sat til vægs af Ole Ritter, som senere skulle gå hen og tage timerekorden.

 

2. sejr: Ole Ritter - 17. etape 1969


Året efter Ole Ritters timerekord kørte han endnu engang Giro d’Italia med stor succes. Ritter er den bedste dansker gennem tiden i løbet. 17. etape bød dette år på en tur fra Ligure til Pavia. 182 kilometer i starten af juni bød danske Ritter en masse italienere op til dans.

 

Et soloangreb førte til én af de sejre, som mange cykelryttere siden har længtes efter. Kigger man på resultatlisten denne dag, finder man 9 italienere i top-10. Alle, herunder Marcello Bergamo, blev slået af Ole Ritter.

 

3. sejr: Ole Ritter - 20. etape 1971


Den danske Mr. Giro slog også til i 1971. Karrieren var langtfra på vej ind i efteråret, da 30-årige Ritter for femte gang i streg kørte Giro d’Italia. Det blev den sidste gang, at han kunne fejre en etapesejr i løbet, men til gengæld var det endnu engang en flot én af slagsen.

 

Etape 20b det år sluttede med en enkeltstart til Milano. Denne gang i Dreher-tøj. 1971 var året, hvor Ritter satte legenden Eddy Merckx på plads på en enkeltstart i Sardinien Rundt. Derfor overraskede det ingen, at den senere vinder af Giro d’Italia 1971, Gösta Pettersson, måtte give fortabt.

 

De 20 kilometer endte endnu engang med en sejr til Ritter, hvis karriere sluttede i 1977.

 

4. sejr: Jørgen Marcussen - 5. etape 1980


Året er 1980. Renault-mandskabet tog den franske Tour de France-legende Bernhard Hinault til Giro d’Italia, og franskmanden splittede favoritfeltet ad. Tidligt i løbet lagde han sig allerede tæt på fronten, men på femte etape mødte han en udfordring.

 

Udfordringen var dansk, hed Jørgen Marcussen og scenen var i den norditalienske by Pisa. Næsten ti år efter Ole Ritter tog den seneste danske etapesejr på en enkeltstart, skulle der endnu en enkeltstart til at hente den fjerde danske etapesejr.

 

Efter 36 kilometers kamp mod uret, fik Bernhard Hinault ikke sin etapesejr. Jørgen Marcussen, som kørte for Bianchi det år, var nemlig dagens bedste og henviste franskmanden til dagens andenplads.

 

5. sejr: John Carlsen - 8. etape 1989


Fra Marcussen skulle der igen gå ni år, før Danmark fik etapesejre i Giro d’Italia. Til gengæld fik Danmark også hele tre af slagsen i 1989, den første startende med John Carlsen, som dette år var loyal hjælperytter for irske Stephen Roche.

 

Med mål på Gran Sasso d’Italia i over 2000 meters højde, startede Carlsen etapen for Fagor-holdet med at køre i udbrud. I finalen sad han med ryttere som Marino Lejaretta, Luis Herrera og Erik Breukink, det forhindrede ham dog ikke i at blive dagens bedste rytter.

 

Den professionelle karriere startede med Fagor i 1988, og sluttede på Tonton Tapis kun fire år senere i 1991.

 

6. sejr: Bjarne Riis - 9. etape 1989


Den danske cykelscene jublede stadig over Carlsens etapesejr, da 9. etape startede dagen efter. På etapen til Gubbio var både Rolf Sørensen og Bjarne Riis i udbrud, og det skulle også blive til en dansk duel mellem Il Biondo og Riis, som dette år var hjælperytter for Laurent Fignon.

 

På resultatlisten finder man Rolf Sørensen på ottendepladsen, men på dagen var det en spurt mellem Riis og Sørensen, hvoraf sidstnævnte efterfølgende blev degraderet i klassementet.

 

7. sejr: Jesper Skibby - 19. etape 1989


Danskerne kunne egentlig forlade Giro d’Italia 1989 med et tilfredsstillende resultat, når det kommer til etapesejre. Det holdt dog ikke Jesper Skibby tilbage. På etapen til Tortona var rytteren med i dagens finale, hvor der skulle kæmpes til sidste meter.

 

Efter et langt udbrud endte fire ryttere sammen målstregen. Franco Vona og Jesper Skibby kæmpede for at holde liv i udbruddet, mens feltet buldrede afsted bag dem. Massimo Ghirotto og Piotr Ugrumov kom også med til målstegen, men alle måtte de give fortabt overfor Skibby.

 

8. sejr: Bjarne Riis - 7. etape 1993


1993 blev det sidste år på Ariostea for Bjarne Riis, inden karrieren senere hen skulle bringe ham forbi Gewiss-Ballan og slutteligt Telekom-holdet, som senere bød på en Tour de France-sejr. Inden da skulle mindre sejre dog hentes.

 

Bjarne Riis havde prøvet det én gang før, da han i 1993 på 7. etape igen fik en god idé. På en meget varm etape bidrog Bjarne Riis hele dagen til et udbrud, hvor italiensk tilstedeværelse blandt andet blev udgjort af Michele Coppolillo og Giancarlo Perini.

 

De to italienere forsøgte at åbne spurten, men efter en lang dag på 242 kilometer med høj sol, kunne Riis slå de to italienere. Den ottende danske sejr i Giro d’Italia blev Bjarne Riis’.

 

9. sejr: Rolf Sørensen - 9. etape 1995


Efter at have kæmpet med Bjarne Riis seks år tidligere, blev det i 1995 endelig Rolf Sørensens tur. Allerede på femte etape det år havde han været i udbrud i kampen for en etapesejr, men han blev dog slået af Filippo Casagrande.

 

På 9. etape til Salerno var situationen dog en anden. Der var ikke noget udbrud, der holdt til stregen. Til gengæld bød de 165 kilometer på en afsluttende massespurt, og det skulle vise sig at være lige efter Rolf Sørensens hoved.

 

Il Biondo, som han blev kaldt efter sine mange år i Italien med sit blonde hår, slog han Francesco Frattini i spurten og tog sin eneste etapesejr i Italiens største etapeløb.

 

10. sejr: Nicolaj Bo Larsen - 17. etape 1996


Amore & Vita-Selle SMP havde i 1996 Nicolaj Bo Larsen med i truppen til Giro d’Italia, hvor han flere gange forsøgte at gøre sig gældende. Sammen med Laurent Roux startede han udbruddet på 17. etape. Det skulle vise sig at blive en langsommelig affære.

 

Bo Larsen og Roux fik hele 228 kilometer i fronten. Feltet jagtede dem en hel dag, men en punktering til den førende og senere vindende Pavel Tonkov satte tempoet tilbage i feltet og med hele 16 minutters forspring kunne Roux og Bo Larsen køre sammen til målstregen. Danskeren var hurtigst efter næsten seks timer i sadlen.

 

11. sejr: Chris Anker Sørensen - 8. etape 2010


Nicolaj Bo Larsens sejr i 1996 skulle blive den sidste i flere cykelgenerationer for Danmark. Da den næste sejr endelig kom, var det en fin én af slagsen i bjergrigt terræn. På Terminillo kom Saxo Bank-rytteren Chris Anker Sørensen først til målstregen.

 

189 kilometers bjergetape så et udbrud på i alt 17 ryttere køre væk fra feltet. Ved foden af den godt17 kilometer lange stigning Terminillo havde de stadig flere minutters forspring, og muligheden for sejr var inden for alles rækkevidde.

 

Det var dog Simone Stortoni, som satte dagens mest faretruende tempo. Chris Anker Sørensen sled dog langsomt Stortoni op, og han holdt samtidig feltet på afstand.

 

12. sejr: Lars Bak - 12. etape 2012


Den seneste danske etapesejr i Giro d’Italia er fra 2012. På året for den danske Giro d’Italia-start kom danskerne også fra løbet med en etapesejr - dog på italiensk jord.

 

En kuperet 12. etape gav mulighed for et dansk udbrud, og den daværende Lotto-Belisol-rytter så sit snit for at deltage. Der var mange angreb i førergruppen, men Lars Bak holdt et fint tempo og sad med hele vejen igennem.

 

Med to kilometer til mål angreb Lars Bak og satte blandt andet Jan Bakelants og lykkeridderen Sandy Casar til vægs. I Sestri Levante kom Bak først, og tog dermed den 12. etapesejr til Danmark. Han blev dermed den niende dansker til at klare sig bedst på en etape i den italienske Grand Tour.

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Quick-Step-sprinter bekræfter Giro-debut

Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse

Officielt: Bjergrigt etapeløb vender tilbage i 2021

Kaos i belgisk etapeløb: Endnu en by trækker sig

Stuyven forlænger hos Trek

Træner bekræfter: Alaphilippe kører ikke klassement i Touren

Alvorlig motorcykel-ulykke afblæser første UCI-løb

Matthews´ afløser vil vinde Tour-etape

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

10 skarpe tilbud på cykelprodukter

Boganmeldelse: Iltgæld

Riis og Michaelsen sender Kreuziger til store italienske endagsløb

Thomas og Bernal vil teste Tour-formen i fællesskab

Test: Specialized Torch 3.0 cykelsko

Roglic om Touren: Quintana bliver svær at stoppe

Greipel vil være pro i sine 40´ere: Folk har sagt at jeg er dum

Alle fly var aflyst - nu flyves colombianerne endelig til Europa

Kruijswijk: Froome kan blive en bombe for Ineos

Coronafrygt: Borgmester trækker sin by ud af belgisk etapeløb

Quintana: Jeg er ikke en af de største favoritter

CCC offentliggør Van Avermaets løbsprogram

Juul-Jensen i bruttotruppen til både Tour og Giro

Tour-firer kører Vuelta a Espana

Feltet.dk søger skribenter - vil du med på holdet?

Medie: Ineos og Israel kæmper om stærk belgier

IT-system hjælper over 100 cykelklubber

Video i artiklenGuide til cykeludstyr -Få 20% rabat på Feltet.dks webshop

Eksklusivt interviewTræningslejr tændte gnisten hos Team RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

TIRSDAG

Video i artiklenFra Froome-skeptiker til fan: Hvilken positiv udvikling har Froome gennemgået?

Vanvittig august venter Alaphilippe

Zakarin kører Tour de France og Vueltaen

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 15: Gravel-cykling-snak med mekaniker Jack Petersen og Jesper Mørkøv

Analyse: Den uundgåelige skilsmisse

Jakob Fuglsang klar med første del af program

Mathieu van der Poel usikker på sæsonstart

Israel Start-Up Nation interesseret i Van Avermaet

Sportsdirektør modsiger leder: Pogacar er kaptajn i Touren

MANDAG

Gesink vil fortsætte adskillige år endnu

Stefan Küng nyder at have løbsnummer på ryggen igen

Zabel forlænger med Israel Start-Up Nation

Küng TT-mester for fjerde gang i træk

Sunweb-rytter sendt hjem fra træningslejr

Sunweb-sportsdirektør: Karantænen kan betyde et hårdere Tour de France

Erfaren franskmand stopper karrieren

NPV-Carl Ras Roskilde drager til Norge

ASO har udtaget holdene til La Course

Trods coronaproblemer beroliger rumænsk arrangør om afvikling

Fabian Cancellara tilbage som træner

Bob Jungels eftertragtet hos flere hold

'Hellerup' optimistisk efter bornholmsk åbningsløb

SØNDAG

Kruijswijk: Jumbo-Visma-kaptajner skal være friske i tredje uge

Froome-skifte kræver ændringer på Israel Start-Up Nation

Dårligt internet sender Astana til tælling

Dumoulin afviser hollandsk mesterskab i Schweiz

Valgren tæt på etapesejr i virtuelt Tour de France

Tacey snupper anden Tour-sejr efter perfekt Drops-dag

UAE: Aru er vores Tour-kaptajn - ikke Pogacar

Video i artiklenOvett tager fjerde etape i det virtuelle Tour de France!

ISN-rigmand: At jagte Froome var opportunistisk

Hayman: Froomes skifte kan ændre dynamikken i Touren

Israel Start-Up forlænger med hjælperytter

Vingegaard får spansk Grand Tour-debut

Kuss forbereder sig på Tour-debut

LØRDAG

Tom Boonen roser Froomes skifte

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Officielt: Evenepoel skal køre sit første monument

Canadier snyder WorldTour-rytterne ved virtuelt Tour de France

Tysker vinder 3. etape af virtuelt Tour de France

Pogačar drømmer om podiet i Tour de France

INEOS-sportsdirektør: Froomes afgang uden betydning

Ben King: Mærkeligt ikke at have mødt Bjarne Riis endnu

Contador sætter ny vanvittig rekord i bjergene

FREDAG

Eksklusivt interviewAndreasen: Dejligt at vende tilbage til løb igen

Eksklusivt interviewGlad Gudnitz: Der var rigtig stærke drenge med i dag

Eksklusivt interviewHindsgaul efter styrt: Ambitionen var podiet

Eksklusivt interviewCharmig: Det er svært ikke at være tilfreds

Eksklusivt interviewHulgaard efter sejr: Har eksperimenteret med diætplan

Hulgaard render med sejren i 'Danmarks Vildeste Enkeltstart'

Prudhomme: Froome-skifte giver ekstra element til Touren

Nordmand vender tilbage til ColoQuick med øjeblikkelig virkning

Officielt: La Course flyttet til Nice