\u00c5rets fem Vuelta a Burgos-etaper t\u00e6ller den obligatoriske kongeetape til Lagunas de Neila og alts\u00e5 ogs\u00e5 en enkeltstart. De \u00f8vrige tre etaper er fladere mellemetaper, som tilbyder en blanding af flad og kuperet vej.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
1. etape byder på tre kategoriserede stigninger fordelt på dagens 168 kilometer, og de tre stigninger er fordelt i hver deres ende af etapen. Dagen har nemlig en ganske hård indledning med to stigninger inden for de første 50 kilometer, heraf dagens hårdeste i kategori 2. Efter et fladt midterstykke følger sidste stigning med under 20 kilometer til mål inden en overvejende flad afslutning.
Den følgende etape er væsentligt mere kuperet med sine seks bjergspurter på bare 161 kilometer, hvoraf sidste stigning også udgør dagens målstreg. Etapen begynder hårdt med tre stigninger på de første 50 kilometer fulgt af en fladere sektion. Efter en stigning med 50 kilometer til mål føres feltet ind på den afsluttende omgang, hvor de gange skal op den korte målstigning - 1,2 kilometer, 5,8 procent i gennemsnit - som ved anden passage er etapeafslutning.
3. etape er så kongeetapen, og det er en kort og intens en af slagsen. På bare 138 kilometer skal fire stigninger forceres med etapeafslutning på den sidste - og hårdeste. Dagens første to stigninger er i letteste kategori, inden næstsidste kan kaldes et egentligt bjerg med en længde på 10 kilometer, men dog kun en gennemsnitlig stigningsprocent på 4,7. Direkte efter nedkørslen venter så målstigningen, som over 11 kilometer i gennemsnit stiger 5,5 procent, men som er uhyre stejl på de sidste tre kilometer.
Profilen for årets kongeetape.
Den tilbagevendte enkeltstart er henlagt til løbets fjerdedag og må siges at være en ”tonserenkeltstart”: Fuldkomment flad med sølle 87 højdemeter og med et begrænset antal tekniske udfordringer på de overvejende lige veje.
5. og sidste etape er ikke decideret flad, men det er dog en dag uden en eneste bjergspurt. En ukategoriseret knold med under 20 kilometer kan bruges til angreb og kan måske spille en rolle i afgørelsen.
Favoritterne
Det er klart, at kongeetapen igen i år får afgørende betydning for klassementet. Det er en stigning af tilpas hårdhed til, at tidsforskellene imellem de bedste kan være markante, hvor der eksempelvis sidste år var over et minut mellem etapevinderen og etapens ottendeplads.
Dog tror jeg, at en samlet sejr i sidste ende skal sikres på enkeltstarten. Hvem end der viser sig stærkest på kongeetapen, skal altså også kunne køre temporæs for at forsvare en føring, og omvendt kan klatrestærke temporyttere vinde vigtig tid tilbage på enkeltstarten. Kort sagt skal den endelige vinder være en komplet rytter, der er blandt de bedste både på 3. og 4. etape.
De øvrige tre etaper inviterer ikke umiddelbart til klassementsafgørende tidsforskelle, medmindre sidevinden finder vej til Nordspanien. Endeligt er Vuelta a Burgos for en stor del af rytterne det første løb efter en træningsblok i stedet for en Tour de France-deltagelse, og derfor er deres form også ukendt. Om de møder op i konkurrencedygtig form eller bare søger løbskilometer inden efterårssæsonen, vil de fem etaper hurtigt vise.
Den flade enkeltstart er en velvoksen portion guf serveret for Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), der altid har været en fremragende temporytter, men jo vel at mærke også er en sublim bjergrytter. Hans samlede sjetteplads i Giro d’Italia i år - og sidste år, for den sags skyld - blev især grundlagt på løbets enkeltstarter, hvor han i år havde løftet sit niveau til at blive nummer fire og tre på de to tidskørsler. Dette løb er ganske vist hans comeback efter netop Giroen tilbage i maj, men hvis formen er timet og tilrettelagt, så bør han klatre godt nok til at kunne vinde det hele på sin enkeltstartscykel.
Thymen Arensmans alsidighed gør ham til et oplagt vinderbud. Foto: Sirotti
I Giro d’Italia duellerede Arensman med Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious), der i bjergene lykkedes med at overgå hollænderen og sikre sig en samlet femteplads. På enkeltstarterne præsterede de begge på absolut topniveau, men dog med en hollandsk overhånd. Derfor skal Tiberi helst vinde tid også på kongeetapen, men hvis han slår de største tempospecialister, er hans egen enkeltstart så afgjort også god nok til samlet sejr. Dog er også hans form ukendt efter en løbspause, siden han i udmattelse trak sig fra Critérium du Dauphiné i juni. Damiano Caruso kunne være et glimrende alternativ, men har i år ikke ramt tidligere sæsoners niveau.
I sit forsvar af Vuelta a España-føringen sidste år kørte Sepp Kuss (Team Visma | Lease a Bike) sin med afstand bedste enkeltstart på flad vej ved at trampe sig til en flot 13. plads. Derfor kan han muligvis forsvare en føring også her, men vejen til sejr går forbi en stor præstation på kongeetapen. Amerikaneren er dog også løbets på papiret bedste klatrer, så det er ikke umuligt, at han kan vinde det hele på én etape.
Efter halvanden måneds løbspause vendte Michael Storer (Tudor Pro Cycling Team) tilbage i etapeløbet Czech Tour, hvor formen rakte til en samlet sjetteplads. Dermed virker formen glimrende, og de længere stigninger her i Burgos bør passe ham endnu bedre. Derudover er han en udmærket temporytter, der kan forsvare sig på enkeltstarten, så det er ikke utænkeligt, at han kan nå en podieplads.
Team Visma | Lease a Bike kan også vælge at satse på Cian Uijtdebroeks frem for Sepp Kuss. Det 21-årige stortalent fik spoleret sit store sæsonmål, da han måtte forlade Giro d'Italia med sygdom, men nu sigter han mod Vuelta a España. Derfor bør han ikke være langt fra en topform, og derfor kan han vise sig blandt de bedste på kongeetapen, men han vil dog tabe tid på enkeltstarten - måske endda mere end Kuss.
Det hører til sjældenhederne, at superholdet UAE Team Emirates ikke stiller op til et cykelløb med en topfavorit, men deres på papiret bedste bud, Jay Vine, kører sit første løb efter en lang genoptræningsperiode, da også han var et af ofrene for det famøse styrt i Baskerlandet Rundt. Derfor er hans form også ukendt, men skulle den være i vinkel, så kan hans kombination af fremragende klatring og tempokørsel ligefrem være vindende. Er Vines form der ikke endnu, kan Rafał Majka og Finn Fisher-Black også køre glimrende klassementer, og det ville ligne holdet dårligt ikke at lade dem alle gøre forsøget.
En stor profil som Jay Vine gør comeback i løbet. Foto: Sirotti
De nye supermarkedsmidler på Lidl-Trek blev blandt andet brugt på klassementssatsningen Tao Geoghegan Hart , men skader og sygdom har indtil videre forhindret ham i at takke for tilliden med store resultater. Efter han ikke blev klar til Tour de France, tager den tidligere Giro d’Italia-vinder nu igen rygnummer på i et løb, der egentligt passer ham glimrende. Foruden at være en fremragende bjergrytter er han nemlig også dygtig på enkeltstarter, så i form er han en podiekandidat.
Eddie Dunbar (Team Jayco AlUla) fik sig et større klassementsgennembrud i sidste års Giro d’Italia, hvor han sluttede på syvendepladsen efter at have været helt oppe som nummer fire i løbets sidste uge. Det vidner om hans muligheder på dette løbs kongeetape, og på enkeltstarten bør han kunne være fint med - han er såmænd irsk mester i disciplinen. I dette felt må top 5 dog være mere end tilfredsstillende.
Den vævre Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale Team) trives i de høje bjerge, så kongeetapen vil passe den dygtige klatrer, mens en flad enkeltstart ikke gør det. Alligevel kan han måske køre tilpas godt på kongeetapen til at ende i topklassementet, men enkeltstarten bør forpurre en podieplads.
57 kilo ”tunge” Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) kan ikke kaldes tempospecialist, så enkeltstarten er bestemt en ulempe for ham. De få kilos italiensk korpus er omvendt en fordel på kongeetapen, hvor han kan vise sig som en af de bedste klatrere. Det ville kræve en stor præstation her, da enkeltstarten bliver dyr, men en topplacering i klassementet kan stadig opnås.
Som en af meget få klassementsryttere stiller Sergio Higuita (Red Bull-BORA-hansgrohe) op i beviseligt fin form, da han netop er blevet nummer tre i Czech Tour. Denne spanske kongeetape bør ligge godt til ham, men han må forvente et tidstab til en stor del af konkurrenterne på enkeltstarten. Ikke desto mindre kan det blive til et topresultat for colombianeren.
I et løb med mange comebacks efter pauser har Max Poole (Team dsm-firmenich PostNL) holdt den måske længste, da han ikke har kørt løb siden et styrt i Tirreno-Adriatico i marts. Han har dog selv meldt sig fortrøstningsfuld med et ønske om at teste formen af her, og hvis han har kunnet træne sig klar, så bliver han spændende at følge her. Det 21-årige stortalent viste nemlig med en fjerdeplads i sidste års Romandiet Rundt, at han kan begå sig imod de bedste, men det er klart, at den lange løbspause kan være en ulempe. Omvendt kan han også køre glimrende enkeltstarter, så i tilpas form kan det blive til en topplacering her.
Også Max Poole gør comeback efter en langvarig skadespause. Foto: Sirotti
I dette selskab er Damien Howson (Q36.5 Pro Cycling Team) et af de mere ukendte navne, men det er han ikke i netop Vuelta a Burgos. Sidste år kørte han sig nemlig til en samlet fjerdeplads ved på 3. etape at kunne følge verdensstjernerne Roglič, Vlasov og Adam Yates, hvilket må siges at være imponerende. I år har han hentet to top 10-placeringer i stærkt besatte etapeløb, så han har muligheder her, selv om han vil tabe tid på enkeltstarten. Holdkammeraten David de la Cruz er en dygtigere temporytter, men får nok en sværere dag på kongeetapen.
I et stærkt felt sikrede Giovanni Aleotti (Red Bull-BORA-hansgrohe) sig karrierens største sejr, da han vandt Slovenien Rundt i juni måned. Hvis han efter en løbspause i juli kan genfinde samme form, har han også muligheder i et løb som dette, selv om en flad enkeltstart bestemt ikke er livretten. Der er også en risiko for, at han skal ofre sig for Higuita, men det kunne også være med omvendt fortegn.
Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) er og bliver en svingende cykelrytter, men hvis dette løb falder ind i en af britens bedre perioder, passer det ham glimrende. På sine dage (og de udebliver desværre) er han en fremragende bjergrytter, og han er tilmed en udmærket temporytter - på sine famøse dage endda en ganske glimrende en af slagsen. Derfor kan det blive en topplacering her, men en formstærk Jefferson Alexander Cepeda står klar til at byde sig til, hvis Carthy svinger den gale vej.
OPDATERING: Intermarché-Wanty fremgik fejlagtigt som deltagere på hjemmesiden for løbet. Dermed er antallet af WorldTour-hold på startlisten 13 og ikke 14 som tidligere angivet.