Prøv vores nye app
Optakt: VM – enkeltstart (herre)
22. september 2015 08:30Foto: Sirotti
af Mads de Wolff

Onsdag afrundes enkeltstartsdisciplinerne ved VM i Richmond med herrernes 53 kilometer lange enkeltstart. Efter i flere år at være domineret af de samme ansigter, synes årets udgave at markere et brud, hvor et nyt kuld af profiler måske står klar til at tage over.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Favoritfeltet til VM i enkeltstart har længe været ufatteligt smalt. I flere år handlede det mest om Fabian Cancellara. Siden tog Tony Martin over, tæt presset af Bradley Wiggins, som endelig formåede at sikre sig guld i 2014. Cancellara og Wiggins synes nu endegyldigt at have sat sig andre mål, men det synes at være ensbetydende med, at Tony Martin frit kan regere, snarere tvært om. Tyskeren presses i høj grad af en ny gruppe af unge enkeltstartsspecialister.

 

Årets VM i enkeltstart er den mest åbne i lang tid. På den ene side har årets enkeltstarter ikke åbenbaret nogen tydelig konge. Ingen har domineret. Fra løb til løb har disciplinens specialister slået hinanden. Fra gang til gang har Tony Martin, Tom Dumoulin og Rohan Dennis overmandet hinanden. Tony Martin blev for nyligt overmandet af både Adriano Malori og Jonathan Castroviejo på enkelstarten i Tour du Poitou Charentes.

 

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Der har samtidig været ganske få gange, hvor vi har set årets favoritter i direkte kamp - og slet ikke over så mange kilometer. Konklusionen er, at vi har et nogenlunde klart billede af, hvem der kan kæmpe med om guldet, men ingen skiller sig mærkbart ud. Det hele er helt formidabelt åben, hvilket egentlig er ganske forfriskende.

 

Ruten

Modsat de foregående år, så kan man ikke lære meget om årets enkeltstartsrute på baggrund af årets holdløb. Hvor det ofte har været næsten identiske ruter, så er årets individuelle tidskørsel både en del længere end holdløbet og køres på vidt forskellige veje. Faktisk er det kun afslutningen, der er sammenlignelig.

 

Alligevel vil der ikke vente mange overraskelser, for årets rute er utrolig ligefrem: Det er en rigtig tonserrute. Ruten har ganske få sving, særligt inden rytterne når Richmond, ligesom ruten ikke indeholder nogle voldsomme stigninger, der vil bryde rytmen alt for meget. Lad jer ikke snyde af profilen, som signalerer en rullende, kuperet rute. Enkeltstarten køres mest på store, åbne veje.

Annonce

 

Enkeltstarten startet et godt stykke nord for Richmond ved Kings Dominion, regionens største forlystelsespark. Herfra føres rytterne øst indtil Bowerville, hvorefter det ellers går sydpå hele vejen ned til Richmond centrum. Undervejs venter en række bakker. Næsten halvdelen af rutens sving kommer i den sidste luns kilometer i Richmond. Godt en kilometer før målstregen skal rytterne passere Governor Street-stigningen på 300 meter, hvorfra der er 680 meters falsk fladt hen mod målstregen. Det bliver derfor nødvendigt at spare en smule på kræfterne, selvom det synes oplagt, at løbet vil blive afgjort på rutens første lange, lige strækninger, hvor der virkelig kan trædes igennem.

 

Favoritterne

Der er fire favoritter, så meget er klart: Tony Martin (Tyskland), Tom Dumoulin (Holland), Adriano Malori (Italien) og Rohan Dennis (Australen). Vi har forsøgt at rangere disse favoritter internt, men denne vurdering skal tages med et gran salt. Havde denne skribent sat sig ned og skrevet følgende artikel på et andet tidspunkt, kunne rækkefølgen snildt have været helt omvendt. Lørdag var jeg faktisk så splittet, at jeg overvejede, at at jeg ville fordele stjernerne helt vilkårligt i forhold til, hvordan nogle dartpile placerede sig på en bars dartskive. Jeg kan ikke finde ud af dart, så dette er en bagvendt måde at sige på, at jeg overvejede at overlade det hele til chance. 

 

Her er hvorfor.

 

At rangere disse fire talentfulde ryttere internt er utroligt svært på baggrund af årets tidskørsler. Vi arbejder reelt på et meget svagt sammenligningsgrundlag. Dels er VM noget helt specielt; en fuldt ud restitueret enkelstart, som samtidig er meget længere, end det rytterne ellers bydes på under resten af sæsonens udfordringer.

 

Vi kan dog spore små tendenser. Tony Martin vinder stadig mange vigtige enkelstarter og er den mest stabile af de fire. Hvis ikke tyskeren vinder, er han typisk tæt på toppen. Rohan Dennis har markeret sig som den stærkeste på de korte, eksplosive enkeltstarter. Tom Dumoulin virker særligt dominerende på de kuperede enkeltstarter. Adriano Malori er til tider et monster, der kan slå alle, når formen er helt perfekt - som den i øvrigt synes at være nu.

 

Tony Martin forekommer stadig som den ypperste specialist, når enkeltstarterne er rigtig lange. Martins favoritværdi er dels konservativt funderet: Den huserer lidt i gamle bedrifter. Vi ved, at Martin er god på lange, restituerede enkelstarter. Ruten er noget nær perfekt for den tyske tonser. Men Martin har, trods alt, været mere svingende på enkeltstartscyklen i år, og langt fra så dominerende som hidtil - og det altså på trods af, at han har ’mistet’ en række af de primære rivaler, såsom Fabian Cancellara, Bradley Wiggins og Chris Froome, hvor sidstnævnte ikke længere er nogen magtfaktor.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Tony Martins form virker dog ikke alt for prangende her før VM, da han kun sluttede som nummer tre på enkeltstarten i Tour du Poitou Charentes. Krøllen her er, at Martin ikke behøvede at satse for meget på den korte enkeltstart - han havde allerede sikret sig et forspring til fx Malori tidligere på løbet. Tony Martin siger selv, han er helt klar. Vinder Martin i år, tangerer han Fabian Cancellaras rekord på fire guldmedaljer. De smarte, sikre penge ligger på, at Martin skriver historie.  

 

Martin synes truet af en række yngre profiler i hastig fremgang. Særligt Tom Dumoulin har haft en fantastisk sæson. Han er under en fantastisk udvikling og er blevet bedre på alle parametre - inklusiv enkeltstarten. Hollænderens fremmarch er dog også det, som trækker hans favoritværdi lidt ned.

 

Dumoulin åbenbarede sig i årets Vuelta som en seriøs kandidat til at vinde fremtidige GrandTours, hvis ellers omstændighederne er rigtige.  Men, men, men: Det er også første gang, Dumoulin har måttet presse sig selv til det yderste over tre uger. Havde Vueltaen været lige en halv uge kortere, havde det været langt mere oplagt at pege på hollænderen som VM-favorit. På 20. etape af Vueltaen blev Dumoulin virkelig udfordret og presset, og frygten er, at hollænderen rejser meget udmattet til USA. På den måde er det som blokerer hans VM-kandidatur i nogen grad de store fremskridt, han har gjort.

 

Rohan Dennis er en af de mest interessante ryttere, der er kommet fra det australske talentsamlebånd. Hvert år synes Australien at spytte en ny U23-verdensmester i enkeltstart ud, men Dennis er ikke bare et tempotalent. Hans talent er alsidigt, og australieren må særligt spås en stor fremtid i de ugelange etapeløb. Vigtigst af alt, så har Dennis gjort store fremskridt som enkelstartsrytter, hvor han nu fremstår som en af verdens bedste. Dennis synes at have sin force i semilange, flade og hurtige enkelstarter. Her kommer hans motor virkelig til sin ret. Omvendt har vi ikke rigtigt set ham excellere på de virkelig lange enkelstarter - endnu.

Annonce

 

Dette er den store usikkerhed: Dennis mangler lidt at bevise sig selv over de længere distancer. Men man kan sagtens nære håb til Rohan Dennis; et håb, der baserer sig på, australieren er under en stadig fremragende udvikling. Det ville ikke overraske nogen, hvis Dennis nu også kan over de lange distancer. Dennis vandt i august USA Pro Challenge i ganske overbevisende stil, og han har siden forberedt sig fokuseret med henblik på VM. Han kan blive virkelig farlig. Han er Tony Martins største trussel.

 

Adriano Malori er en udpræget tempospecialist. Faktisk sikrer han sig kun resultater på enkeltstarter, men det gør han så også tilsvarende ofte. I direkte kamp med de fire førnævnte plejer Malori at komme til kort, men i optaktsløbet Tour du Poitou Charentes slog Malori selveste Tony Martin. Det er et yderst lovende resultat, som tyder på, at italieneren er i topform og virkelig satser på årets VM. En medalje kan slet ikke afvises. Kører Malori sig på podiet, ville han samtidig blive den første italiener til vinde en medalje siden Andrea Chiurato vandt sølv i den første udgave af VM i enkeltstart i 1994.

 

Under disse fire topfavoritter er der en række ryttere, som kan køre sig til en medalje, hvis de er heldige. Hviderussiske Vasil Kiryenka kommer altid godt ud af Vueltaen i god form og er generelt en formidabel mesterskabsrytter, selvom en guldmedalje virker uden for rækkevidde.

 

Jonathan Castroviejo (Spanien) er en ganske stabil temporytter, som dog næppe besidder helt den fornødne topfart over så mange kilometer. Men Castroviejo virker til at være i topform og kan med lidt held køre sig på podiet.

 

Alex Dowsett (Storbritannien) er temmelig svingende i sine præstationer, men når formen ellers indfinder sig, er han blandt feltets bedste temporyttere, og det britiske, Team Sky-samarbejdende landhold besidder en frygtelig masse ekspertise i at forberede sig til disse store mesterskaber. Om Dowsett besidder det fornødne talent, er dog mere usikkert - han er, på mange måder, en fattigmands Bradley Wiggins.  

Annonce

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

I samme lag besidder Phinney det klart største potentiale, men det amerikanske hypertalent er kun lige vendt tilbage til eliten efter nogle seriøse skadesproblemer, hvorfor man ikke kan helt forvente, at han kan kæmpe med om medaljerne. Men i 2016 vil Phinney igen være at betragte blandt guldkandidaterne.

 

Blandt outsiderne kan man betragte tjekkiske Jan Bárta, spanske Luis León Sánchez, portugisiske Nelson Oliviera, østrigske Matthias Brändle og polske Maciej Bodnar. Mest interessant blandt disse er måske Tinkoff-Saxos polske temporytter, da Bodnar har markeret sig som en af årets store positive overraskelser. Polakken besidder en stor, stor motor. En placering i top 5 kan muligvis komme på tale. 

 

Der er to danskere til start, nemlig Rasmus Quaade og Christopher Juul-Jensen. Overordnet vil det være en succes for Danmark, hvis én af de to slutter i top 10. Christopher Juul-Jensen har haft en flot gennembrudssæson. Den kommende Orica GreenEDGE-rytter er en ganske hæderlig temporytter, men i dette selskab vil den danske allrounder formentlig komme til kort.

 

Quaade sluttede på berømt vis på en sjetteplads til VM i 2013, og forekommer derfor som det bedste danske bud. Men Quaade har også haft en lidt underlig sæson. På den ene side har han vist, at han nu ikke længere blot er en enkelstartspecialist - han gør sig i tiltagende grad godt i løb med samlet start. Omvendt har Quaade ikke ligefrem imponeret på enkelstartcyklen i år. Quuade har dog vist rigtig fornuftig form i Tour of Britain og Tour du Poitou Charentes, så manden med det smarte overskæg kan muligvis overraske.

 

*****: Tony Martin

****: Rohan Dennis

***: Adriano Malori, Tom Dumoulin

**: Alex Dowsett, Vasil Kiryenka, Jonathan Castroviejo, Taylor Phinney

*: Maciej Bodnar, Jan Bárta, Luis León Sánchez, Nelson Oliviera, Matthias Brändle, Rasmus Quaade, Stefan Küng

Annonce

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce