Prøv vores nye app
Optakt: VM - linjeløb (herre)
28. september 2014 00:00Foto: Sirotti
af Mads de Wolff

En uge i verdensmesterskabernes tegn når søndag sit absolutte højdepunkt med herrernes linjeløb. Mere end normalt er der lagt op til et åbent og uforudsigeligt løb, hvor ruten ikke afslører så meget, så det meste vil afhænge af, hvordan rytterne griber dagen an.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Når det kommer til cykelsport, er der ikke meget, der står over verdensmesterskabet i landevejscykling. Selv forårets monomenter blegner i præstige sammenlignet med den særlige ære, det er at kunne iføre sig selv den regnbuefarvede trøje i et helt år.

 

VM blev kørt for første gang i 1927, og i år bliver udgave nummer 80. Ruterne har været lige så forskellige som vinderne, lige fra bjergrige udskillelsesløb - 1995 i Colombia stikker ud - men der har også været sprinterudgaver, seneste i København i 2011, hvor Mark Cavendish blev verdensmester.

 

Oftest er ruterne dog mestendels småkuperede rundstrækninger. Hvert år spekuleres der derfor meget i, hvor hård ruten egentlig er. Det kan blive ved og ved, og diskussionen fortsætter ofte i tv-studierne og stuerne langt ind i linjeløbet.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Når ruten er, som den er i år, er det måske egentlig allermest nytteløst at diskutere rutens hårdhed. Det er på disse typer ruter, det mest handler om, hvordan rytterne griber ruten an. Årets VM tegner nemlig til at blive spændende, ikke så meget på grund af rutens design, men på grund af feltets sammensætning.

 

Igen: Det handler ikke om ruten, men hvordan rytterne bruger ruten.

 

I de femten udgaver, der har været siden VM i 1999, har Spanien og Italien vundet otte gange - fire hver. Belgien har vundet to gange samme periode. VM tilhører for det meste de tre traditionelle stormagter. I samme periode har Letland (2000, Romans Vainsteins), Australien (2009, Cadel Evans), Norge (2010, Thor Hushovd), Storbritannien (2011, Mark Cavendish) og Portugal (2013, Rui Costa) afbrudt stormagternes fest.

Annonce

 

Det man kan se er, at verdensmestrene i tiltagende grad skal findes blandt ’mindre’ cykelsportsnationer. Jovist, Australien skal nu nok betragtes blandt de ’store’ hold og stiller da også op med ni ryttere, men det sker simpelthen oftere, at ryttere fra mindre nationer kan være heldige.

 

Dette er der flere årsager til, og mange vil sikkert argumentere for, at cykelsporten simpelthen er blevet mere globaliseret, trods de faktum, at den eneste ikke-europæiske vinder i nyere tid, er australske Cadel Evans. Hvorom alting er, så er det dog sandt - og yderst interessant - at de traditionelt ’store’ nationer simpelthen ikke kan tryne sig igennem det hele på samme måde. Det er meget mere åbent end i gamle dage.

 

En vigtig del af forklaringen er dog blot, at Italien og Spanien simpelthen ikke kan trække på ryttere som Paolo Bettini og Oscar Freire længere. I stedet må man sætte sin lid til ryttere som Vicenzo Nibali og Alejandro Valverde. Det er ikke helt det samme. Problemet eksemplificeres bedst af Alejandro Valverde, der har stået på medaljepodiet hele fem gange, men som endnu har en sejr til gode.

 

Det betyder med andre ord, at stærke hold som Spanien og Italien skal forsøge at åbne løbene, hvis de vil vinde. Det er ikke altid ruten eller de andre hold tillader det, som da Thor Hushovd sejrede i Geelong. Andre gange lykkes det ganske fint, som da Vicenzo Nibali, Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde og Rui Costa sidste år skulle afgøre løbet i mellem sig, men problemet var så, at de ’store’ ikke kunne blive enige, og Costa og Portugal løb med al hæderen.

 

At Italien og Spanien ikke besidder samme styrke, har været med til at åbne VM de seneste par år, og det er en tendens, der ikke synes at stoppe lige foreløbig. Heldigvis. Det er derfor årets VM igen er så interessant. Lidt fordi ruten er åben og interessant, men mestendels fordi vi kan forvente at rytterne igen vil bruge dette til at skabe et overvældende og uforudsigeligt løb.

 

Ruten

Modsat i fjor, hvor man startede med at køre lidt rundt i det omkringlæggende Toscanske landskab, så er årets rute helt traditionel, hvilket vil sige, at det hele er centreret omkring én rundstrækning. Denne er placeret i byen Ponferrada i provinsen Léon, der ligger i det nordvestlige Spanien.

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Rundstrækningen er 18,2 kilometer lang, og da denne skal køres i alt 14 gange, er årets samlede længde på 254,8 km. Det er 17,4 kilometer kortere end i fjor og årets rute hører generelt til blandt de kortere udgaver. Det kan sagtens få betydning, når finalen indledes.

 

Rundstrækningen indeholder to stigninger undervejs, på den nu klassiske måde, hvor den første stigning er sej og lang, mens den efterfølgende er kortere og stejlere.  Den første går under navnet Confederación og begynder efter godt fire kilometer. Stigningen er 5,2 kilometer lang, men klart stejlest i starten, hvor de første to kilometer typisk stiger med omkring 8%. Herefter flader det ud på stigningen, hvor det endda går nedad undervejs inden toppen nås. Stigningsprocenten er kun 3,3 i gennemsnit.

 

Efter Confederación følger en relativ stejl nedkørsel, inden det igen går opad den næste stigning, Mirador (1,1 km, 5,5%), som begynder ved cirka kilometer 11 på rundstrækningen. Mirador er kortere, men stejlere, særligt i starten, hvor det stiger med næsten 11 %. Efter toppen følger to kilometers nedkørsel inden to kilometers flad vej ind mod målstregen.

 

Favoritter

Alt i alt er det en lettere rute end Firenze, men noget hårdere end den i København, og noget mere uforudsigelig end Valkenburg, hvor en afgørelse opad Cauberg var uundgåelig. Det kan ende med et sejt udskillelsesløb, hvis de store hold ellers griber ruten sådan an, men det kan også sagtens ende i spurt mellem 30-40 ryttere.  

Annonce

 

Målt på form og fokus har VM en klar favorit, nemlig Simon Gerrans (Australien). Orica-GreenEDGE rytteren har været i formidabel form i 2014, hvor det tilbage i januar blev til en sejr i Tour Down Under og i april sikrede sig endnu et monoment i form af Liège-Bastogne-Liège. At Gerrans er i storform, blev cementeret i den canadiske WorldTour-serie, hvor han sikrede sig sejren i både GP de Montréal og GP de Québec.

 

Gerrans’ store styrke er ikke blot, at han er stærk og hurtig i en spurt, men at han er en fantastisk kløgtig cykelrytter. Han forstår bedre end nogen andre at spare på sine kræfter og tager aldrig en unødvendig føring - han stikker aldrig snuden frem før det er absolut nødvendigt. Årets Liège-Bastogne-Liège er et skønt eksempel på intelligent, afventende kørsel fra Gerrans’ side.  Med et stærkt australsk hold i ryggen, hvor han desuden med rette kan køre defensivt i visheden om, at Michael Matthews er et godt bud i en massespurt, er Gerrans derfor bedre gearet end nogen andre til at forstyrre vesteuropæernes fest. Og det er det paradoksale ved Gerrans, nemlig at han efterhånden har vundet så mange store løb, men at de andre stjerner alligevel altid har det med at undervurdere ham, hvilket sikkert passer Gerrans ganske fint.    

 

Den store rival er hjemmebanefavoritten Alejandro Valverde (Spanien), der om nogen er en konsekvent mesterskabsrytter. Valverde kom fint ud af Vueltaen, og det er generelt svært at designe en VM-rute, der ikke passer ham. Kilden til spansk sejr ligger i, at genskabe et scenarie som i fjor; nemlig at skabe en selektiv finale, hvor Spanien er overtal. Det kræver offensiv, opslidende og opportunistisk kørsel. Det spanske hold er som altid stærkt, og Valverde er deres klart bedste kort i finalen, men spørgsmålet er, om Valverde nogensinde bliver verdensmester. Det kan være sidste chance inden alderen for alvor vil begynde at indhente ham.

 

I det ikke helt utænkelig tilfælde, at et mindre felt skal afgøre det imellem sig, er der en række sandsynlige vinderbud. Efter sin forrygende Vuelta må tyske John Degenkolb betragtes som den klart mest oplagte vinder i en spurtafgørelse. Tyskerne har ikke andre kort at spille på, så de vil formentligt forsøge at holde det hele nogenlunde samlet. Andre potentielle vindere i dette scenarie tæller førnævnte Michael Matthews, Alexander Kristoff (Norge), Nacer Bouhanni (Frankrig), Peter Sagan (Slovakiet) og muligvis Tom Boonen (Belgien).

 

Men der er trods alt en masse hold og ryttere, der ønsker splittelse, ikke mindst sidste års vinder, Rui Costa (Portugal), der viste nydelig form i Canada. Samtidig må det belgiske hold forventes at køre relativt aggressivt med Greg Van Avermaet som deres bedste bud, ligesom en umiddelbart formsvag Phillipe Gilbert kan bruges tidligere i løbet.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

Manges øjne vil samtidig være rettet mod den schweiziske bjørn, Fabian Cancellara (Scheweiz). Formen virkede opadgående under Vueltaen og efter at have stået over VM-enkeltstarten tirsdag er det klart, at Cancellara har centreret hele den sidste halvdel af sæsonen om søndagens linjeløb. Ruten passer egentlig Cancellara fremragende, særligt nedkørslen så kort før målstregen, men som altid vil en sejr være betinget af lidt held, og ikke mindst, om hvorvidt Trek-rytteren kan dosere sine mange kræfter. Det trækker samtidig ned, at Cancellara ikke kan forvente megen hjælp undervejs.

 

Favoritfeltet afrundes af et par unge, alsidige profiler, som længe har bevist, at de mestrer lange, sejre klassikere. Michal Kwiatkowski (Polen) viste fin form i Tour of Britain og har i år cementeret sig som en profil i klassikerne. Ellers er Tony Gallopin stærk og hurtig og det

bedste franske bud. 

 

De danske kontinentalryttere har i år været så dygtige, at de har sikret Danmark hele seks ryttere til start, efter vi i nogle år har måttet stille os tilfreds med tre startende ryttere. Desværre virker de udtagne danske ryttere enten forladte for form eller for begrænsede til at kunne gøre sig i en VM-finale. Både Matti Breschel og Chris Anker Sørensen er traditionelt glimrende mesterskabsryttere, men formen virker al, al for begrænset til at køre med om placeringerne i top-10. Christopher Juul-Jensen og særligt Michael Valgren har kørt gode sæsoner og virker i fornuftig form, men det er nok for tidligt at forvente noget særligt fra de to unge ryttere, der mest er med for tilskrabe sig erfaring. Nicki Sørensen kører sit sidste VM og kan sagtens køre sig en plads i top-20, men næppe mere. Det bedste danske bud kunne sagtens vise sig at være Michael Mørkøv, som i perioder har vist sig som en langt bedre sprinter, end man ellers kunne forvente. Mørkøv skal bare vente, vente, vente.     

 

Favoritvurdering

*****: Simon Gerrans

****: Alejandro Valverde, John Degenkolb

***: Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Michael Matthews

**: Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Rui Costa, Peter Sagan, Alexander Kristoff

*: Phillipe Gilbert, Joaquim Rodríguez, Ramunas Navardauskas, Alexandr Kolobnev, Vicenzo Nibali, Nacer Bouhanni

 

Boblere: Tom Boonen, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Chris Froome, Matti Breschel, Michael Albasini, Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Daniel Martin, Lars Petter Nordhaug, Nicolas Roche, Edvald Boasson Hagen

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
VM - Herrer
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted

Annonce

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker

Annonce

Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
VIS FLERE

Annonce