\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Sidste års vinder, Wout van Aert, er i år travlt beskæftiget i Vuelta a España. Foto: SWpix.com
Introduktion til ruten
De seks etaper, som det altså er blevet til i år, er alle med samlet start og kan siges at være opdelt i to halvdele: en relativt kuperet og en flad. De første tre etaper byder nemlig alle på en række mindre stigninger, også i finalerne af etaperne, mens de sidste tre etaper er helt flade. Uden at de første tre etaper er garanti for stor udskilning, er det ikke desto mindre et lidt spøjst rutedesign med de tre potentielt mest afgørende etaper først, fulgt af tre sandsynlige sprinteretaper.
Løbet indledes med en etape på grænsen mellem Skotland og England, hvor terrænet er kuperet nok til at byde på fem kategoriserede stigninger. Den sidste af disse er 2,6 kilometer lang og stiger med 6,1 procent i gennemsnit, men fra toppen er der små 25 kilometer til mål i på flade veje.
2. etape har færre, men dog stejlere kategoriserede stigninger. De korte, stejle bakker er spredt ud over hele ruten, også uden at give point til bjergkonkurrencen, inden selve afslutningen er på flad vej.
På 3. etape er de terrænmæssige udfordringer fordelt i begyndelsen og i slutningen af etapen. I selve finalen, med kun fem kilometer til mål, skal en kategoriseret stigning passeres, inden selve opløbsstrækningen stiger med omtrent 7 procent.
4. etape byder ikke på en eneste kategoriseret stigning og køres da også i fladt terræn på alle sine under 140 kilometer.
De terrænmæssige udfordringer er samlet i indledningen af 5. etape, hvor to kategoriserede stigninger ligger inden for etapens første 20 kilometer, inden resten af etapen køres på overvejende flade veje.
6. og sidste etape er så afgjort en flad størrelse og er blottet for kategoriserede stigninger, men de små 160 kilometer skal dog tilbagelægges ude ved kysten, hvor sidevind muligvis kan blive en faktor.
Favoritterne
Egentligt er denne udgave relativt let, og det kan ikke engang afvises, at hver etape ender i en spurt i en gruppe af en vis størrelse. I et løb uden en klar kongeetape eller tidskørsel til at adskille rytterne, kan bonussekunder og sågar etapeplaceringer blive afgørende for at adskille rytterne selv langt oppe i klassementet. Derfor skal en vinder af dette løb naturligvis kunne klare løbets stigninger som en af de bedste, men skal også være hurtig i en spurt, da terrænet ikke nødvendigvis skiller alle rytterne ad.
En stjerne som Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) må dele kaptajnrollen med ingen ringere end Remco Evenepoel (beskrevet nedenfor), så en af dem er næsten forpligtet til at vinde. I et løb, hvor hurtighed i hårdt terræn kan vise sig afgørende, bør Alaphilippe i hvert fald kunne køre med om den samlede sejr, efter han på det seneste næsten har lignet sit gamle jeg. Han bør i hvert fald være blandt løbets bedste på de korte stigninger og er i spil til mange bonussekunder, så han er kandidat til podie eller sejren, hvis ikke Evenepoel overskygger ham.
En af sæsonens store åbenbaringer, Stephen Williams (Israel-Premier Tech), vender som waliser (næsten) hjem til et løb, der passer ham tæt på perfekt. Han har i hvert fald et tårnhøjt niveau på korte stigninger og er hurtig nok til at vinde reducerede massespurter, så i topform er han ligefrem vinderkandidat. Det er dog ikke til at komme udenom, at han selv i denne jubelsæson også har haft resultatmæssige udfald, så hans niveau er svært at spå om. Han er dog udset som holdets kaptajn, så i et optimalt løb slutter han på podiet, potentielt øverst oppe.
Løbets største stjerne er Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), der vender tilbage efter sit fantastiske OL, hvor han vandt dobbelt guld. Løbet er vel reelt set lovligt let til ham, og han melder endda om en sygdomsplaget forberedelse, så måske han lige skal finde formen. Det sker dog sjældent, at han ikke kører med om sejren, når han stiller op i cykelløb, så det er ikke utænkeligt, at han selv sætter det hele på plads med et af sine uimodståelige solofremstød. Han stiller dog op som del af et næsten urimeligt stærkt hold, så hvis ikke Evenepoel selv kan gøre forskellen, kan de i stedet satse på Julian Alaphilippe (beskrevet ovenfor).
Man kan ikke komme mere på hjemmebane end Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), der stammer fra 1. etapes start- og målby, og som vil vise klassementsevnerne frem. Efter et flot Polen Rundt, hvor en sløj 1. etape dog kostede ham dyrt, ligner han en mand i en form, hvor han kan køre med om sejren. Han præsterer sublimt på korte stigninger og har et godt punch, så de vigtige bonussekunder kan erobres, hvorfor han er podiekandidat. Den velkørende Sean Flynn er udset en hjælperrolle, men kan selv ende i top 10.
Oscar Onley er et af britisk cyklings store håb for fremtiden. Foto: Sirotti
Hvis INEOS Grenadiers skal vinde på hjemmebane, kan de håbe på en Ethan Hayter i absolut topform. Spurter i hårdt terræn er, foruden enkeltstarter, hans specialitet, så han kunne hurtigt ligge langt fremme i løbet - hvis altså han er holdbar nok. I sit seneste løb, Tyskland Rundt, var han helt oppe på en samlet fjerdeplads, inden han tabte tid på sidste etape og derfor sluttede nede på 30. pladsen. Nogen voldsomt hård etape var det ikke, så han skal finde bedre ben frem her, men i så fald er han også podiekandidat.
Det lugter en lillesmule af jagt på UCI-point, når Bahrain-Victorious for første gang skal køre løbet og medbringer en bjergrytter som Pello Bilbao som kaptajn. En pointgivende topplacering kan det dog godt blive til, da baskeren er en dygtig puncheur med en fin spurt, hvorfor han på bonussekunder kan slutte højt oppe i klassementet. Han har dog ikke kørt på sit bedste på det seneste, hvorfor han mere ligner en kandidat til top 5 end til podiet.
På papiret er dette løb et perfekt match for Tom Pidcock, der ligesom resten af INEOS Grenadiers er på hjemmebane. Han kommer dog direkte fra VM i mountainbike, hvor han med en bronzemedalje var længere fra sejren end ventet, så måske formen ikke er i top. Tilsvarende var han anonym i sit seneste landevejsløb, Bretagne Classic, så måske han har gabt over for meget med sine mange discipliner. Skulle han alligevel være fysisk på toppen, kan han køre med om sejren, men jeg ser ham i første omgang mere som top 5-kandidat.
Bahrain-Victorious kalder selv Edoardo Zambanini for plan B til Pello Bilbao (beskrevet ovenfor), men i deres seneste etapeløb sammen, Polen Rundt, var den unge italiener klart bedre end sin 11 år ældre holdkammerat. I det løb var Zambanini netop hurtig i kuperet terræn, hvad jo er vigtigt her, så han hurtigt komme til at overgå sin kaptajn. Uanset rollefordelingen er top 5 muligt.
INEOS Grenadiers kan ikke klandres for at tage let på deres hjemmebaneløb og har adskillige klassementskort, hvoraf Ben Turner netop har kørt sæsonens bedste løb i Renewi Tour. Her klarede han den hårde kongeetape med bravur og viste dermed en form, der er lovende for, at han også kan klare terrænet på hjemmebanen. I så fald har han tidligere vist så stor hurtighed, at han snildt kunne hente mange af de dyrebare bonussekunder, og så er han kandidat til top 5.
Stortalentet Joseph Blackmore (Israel Premier-Tech) har netop vundet “ungdommens Tour de France”, Tour de l’Avenir, så formen fejler bestemt intet, og også i professionelt regi kørte han for nylig flot i Arctic Race of Norway. Han kunne have drømt om hårdere stigninger, men præsterer bestemt også på de kortere, ligesom han er ganske hurtig. Derfor kunne han på hjemmebane godt køre en top 10-placering hjem, uafhængigt af formen hos Stephen Williams (beskrevet foroven).
Joseph Blackmore skal ikke forvente at kunne være så overlegen som i Tour du Rwanda. Foto: Tour du Rwanda
Sidste års 5’er, Mark Donovan (Q36.5 Pro Cycling Team) vender hjem med klassementsambitioner efter nogle glimrende resultater i sine seneste mange løb, senest en sjetteplads i et belgisk endagsløb. Selv om han både kører godt opad og er ganske hurtig, bliver top 5 dog ikke let at opnå igen i dette felt, men top 10 er bestemt realistisk. Damien Howson har også klassementsambitioner, men var milevidt fra sit bedste i sit seneste løb, Vuelta a Burgos, så han skal nærmest være forvandlet i løbet af august. Netop i august har Jelte Krijnsen kørt så blændende, at han ikke kan afskrives til at fortsætte de flotte takter.
Takket være sin etapeløbshistorik og ikke mindst sine tre sejre siden juni må Markus Hoelgaard være i spidsen for Uno-X Mobility i dette løb. Netop i kuperede etapeløb som dette har han tidligere hentet topresultater, men det er efterhånden længe siden, at han for alvor har kørt et godt klassement. Ellers har danske Simon Dalby netop kørt flot i Tour de l’Avenir og kan håbe på at sidde godt med på stigningerne.
I en alder af 26 har Tom Donnenwirth (Decathlon AG2R La Mondiale Development Team) kørt sig til en WorldTour-kontrakt fra 2025 og frem på sine flotte resultater i kuperede løb. Han imponerede først og fremmest med en samlet fjerdeplads i Tour de l’Ain, men i det stærkt besatte Tour of the Alps spurtede han sig også til en niendeplads på 1. etape. Dermed har han vist hurtighed i hårdt terræn, hvilket, om alt går vel, kan række til en top 10-placering her. Det samme kan muligvis opnås af Noa Isidore, der i en alder af 19 år er fransk U23-mester.
For halvanden måned siden fik den ellers upåagtede Rémi Capron (Van Rysel-Roubaix) sit gennembrud med en etapesejr og en samlet andenplads i Tour de l’Ain, hvor etapesejren blev vundet på en skarp spurt efter en dag i hårdt terræn. Kan han finde lignende ben frem igen, kan også sidde længe med på disse stigninger og med sin hurtighed sikre sig så gode etapeplaceringer, at han kan klemme sig i top 10 samlet. Samme scenarie er heller ikke umuligt for den hurtige Samuel Leroux.
Hjemmebanefordelen til endnu en brite gør plads til Max Walker her på falderebet i et løb, hvor han optræder for det britiske landshold. I år har hans bedste resultater egentligt været på enkeltstarter, hvad jo ikke hjælper meget her, men han vandt også bronze i et hårdt kørt linjeløb til de nationale mesterskaber, ligesom han sidste år kørte glimrende opad i O Gran Camiño. Det er resultater for, at den talentfulde brite kan køre sig i nærheden af top 10 i dette løb.