Prøv vores nye app
14. april 2007 12:040
af Jesper Johannesen

For de fleste ryttere er dette en dag i helvede, men for enhver cykelentusiast er næsten som en dag i himlen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.
Det er ikke for ingenting, at Paris-Roubaix har fået tilnavnet ”Helvede i Nord”. Godt nok udspringer udtrykket fra efterkrigstidens nordfranske slagsmarker, men når rytterne kommer hamrende på brosten, som på ingen måde er skabt til nogen form for transport, enten indsmurt i mudder eller indhyllet i støv, med punkteringer, styrt og andre lidelser til følge, så forstår man, hvorfor netop det tilnavn fænger så godt til dette løb.



Men der er hverken tid eller rum til, at stille sig op og klage over en punktering eller over at vejene er for farlige. Dette er klassikernes dronning, og kan man ikke klare mosten, må man blive hjemme. Godt nok er man de senere år begyndt at restaurerer de farligste brostensstykker, så de nu blot er farlige og ikke vanvittige at køre cykelløb på. 259,5 fabelagtige spændende km med i alt 54,1 km brostensbelagte pavéer fordelt på 28 sektioner venter rytterne i morgen, og der er ingen tvivl om, at der er grundlag for dramatik.

Styrt og sen afgørelse
Denne flotte forårsklassiker er blevet kørt i mere end 100 år, alligevel venter der i år formentlig et noget anderledes løb i forhold til, hvad vi har set de senere år. Godt nok var der ingen regn sidste år, men i morgen er det sommer i Frankrig med temperaturer omkring 20-25 grader og stort set ingen vind, og det kan, som man også så det i sidste weekends Ronde van Vlaanderen give et noget anderledes cykelløb.

I Paris-Roubaix sker udskilningen traditionelt ”bagfra”, i det de svageste ryttere helt naturligt falder fra på de svære brostensstykker. Men uden vind og dårligt vejr er der langt færre ”dårlige” ryttere i feltet. I Team CSC lejren er man allerede begyndt at bekymre sig om løbet, nu alligevel bliver hårdt nok og om de formentlig utallige styrt, der venter rytterne, som et naturligt resultat af den tætte positionskamp. Der er traditionelt mange styrt i dette løb, men med mange friske ryttere vil positionskampen være endnu hårdere end de foregående år. Det er næsten lige så vigtigt, at være blandt de første ind på brostenene, som at kunne køre hurtigt på dem, for styrt, punkteringer eller ryttere med dårlige ben vil altid skabe huller i feltet, og er du ikke blandt de forreste ind på en af de vigtige brostensstykker, så er det ikke sikkert, du ser dem igen før på Velodromen i Roubaix.

Selve løbets opbygning er lidt en historie for sig selv. De første 100 km foregår i helt fladt terræn uden en eneste brosten. Her får en lille gruppe efter en intens åbning på løbet som regel hul til feltet og lov at oparbejde solidt forspring, inden rytterne kører ind på det første af de 28 pavéstykker. Det er dog først på det berygtede pavéstykke i Arenberg-skoven, at løbet for alvor åbner sig. Vinderen finder man formentlig ikke på dette stykke, men er du ikke blandt de første ude af skoven, så er dine muligheder for at blande dig i kampen om sejren stærkt begrænsede. Pavéstykkerne fordeler sig nemlig herfra i en lind strøm ind mod målet i Roubaix og er i år faktisk udvidet med et helt nyt stykke mellem Beuvry-la-Forêt og Orchies, der dels består af et brostensstykke og et stykke uden asfalt eller brosten.

Skulle afgørelsen ikke være faldet inden, så skal spurten afgøres på den traditionsrige betoncykelbane i Roubaix, som i dag kun benyttes til netop denne ene cykelsportsbegivenhed en gang om året. Og det er faktisk sket flere gange de senere år, at en lille gruppe er kommet samlet til Velodromen og med det gode vejr i vente kunne det også nemt blive udfaldet i morgen.

Den kåde schweizer og en belgier på jagt efter revanche
Foruden Tour de France er Paris-Roubaix formentlig det mest prestigefyldte løb at vinde, men til trods for alle tilfældighederne med mekaniske skader og styrt, så er det stort set aldrig en tilfældighed, hvem der løber af med den gyldne brosten.

Indtil for bare tre år siden ville mange formentlig påstå, at erfaring var afgørende for succes i netop dette løb, men de seneste to år har de to unge kometer, Tom Boonen og Fabian Cancellara, modbevist denne teori. Tom Boonen var bare 24 år, da han vandt løbet i 2005, mens Fabian Cancellara netop var fyldt 25 år, da han vandt sidste år.

Der er ingen tvivl om, at Fabian Cancellara igen i år har fundet storformen. Det er godt nok ikke blevet til en eneste sejr i denne sæson, og den schweiziske rytter har været plaget af lidt sygdom under Tirreno-Adriatico, men den måde som han kørte på i både Ronde van Vlaanderen og Gent-Wevelgem vidner om, at det på ingen måde er styrke, der mangler i benene.
Selvom angrebet i Ronde van Vlaanderen på mange måder måske var håbløst, så efterlod den kraft som Team CSC-rytteren kørte væk fra feltet med ingen tvivl om, at han sad med ”diamanter” i benene, og i Gent-Wevelgem var han flere gange ved at splitte feltet ad i jagten på udbryderne på de sidste flade kilometer på vej ind mod Wevelgem.

Sidste år var Tom Boonen den absolutte topfavorit i Paris-Roubaix, og det udnyttede Fabian Cancellara, da det stod klart, at den belgiske rytter ikke kunne stå distancen. I år kan Team CSC-rytteren ikke gemme sig og er allerede inden løbet sammen med Tom Boonen udråbt som løbets store favoritter, men det ser ikke ud til at påvirke den unge rytter. Da Jyllands-Posten forleden var med Team CSC på en træningstur som forberedelse til søndagens klassiker, blev den schweiziske rytter beskrevet som en ung kåd rytter, der ikke kunne vente på, at komme ud og prøve kræfter med brostenene, og på fredagens pressemøde jokede han sågar med at syntes, at hans ods (3:1) var rimelige.

Fabian Cancellaras største udfordring, udover at undgå styrt og mekaniske problemer, er, om han kan tilpasse sig de formentlig noget anderledes omstædigheder i år. Sidste år kørte han uimodståeligt væk på Carrefour de L’Arbre, og Team CSC-rytteren vil uden tvivl forsøge lidt af det samme i år, hvis benene er til det, men i det gode vejr kan man bestemt godt vente, at en lille gruppe kommer samlet ind til Velodromen – ikke en afslutning, der vil passe den schweiziske rytter.

Forberedelser for Tom Boonen har dog langt fra være så strømlinet som hos rivalen Fabian Cancellara. Den tidligere belgiske verdensmester var helt forrygende for bare to uger siden, hvor han vandt både Dwars door Vlaanderen og E3 Prijs Vlaanderen, men blev slået helt ud i Ronde van Vlaanderen af et styrt og kom aldrig til at spille den hovedrolle, som selv den yngste bondepige i Flandern havde ventet. Det er svært at sige noget om, hvorvidt Quick Step-rytteren helt er kommet sig, men han så ud til at forsøge at revanchere det skuffende resultat i Ronde van Vlaanderen i onsdagens Gent-Wevelgem. Godt nok kom han over som nummer to i feltet anden gang rytterne kørte over Kemmelberg, men det var på ingen måde med den aggressivitet, som man så hos Tom Boonen for to år siden, hvor han både vandt Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix. Der er dog ingen tvivl om, at den belgiske rytter, når han er på toppen, både har evnerne og holdet til at vinde dette fantastiske forårsløb.

27-årige Alessandro Ballans bare fireårige professionelle karriere har udviklet sig eksplosivt med den foreløbige kulmination med søndagens sejr i Ronde van Vlaanderen. Det gør automatisk også Alessandro Ballan til en af favoritterne i Paris-Roubaix. Lampre-rytteren beviste med sin tredjeplads, der godt nok kom efter, at Peter van Petegem, Leif Hoste og Vladimir Gusev blev deklasseret, at han har evnerne til at køre med om sejren. Med den italienske rytters øjeblikkelige gode form, så skal man ikke blive overrasket, hvis det er Ballan, der i morgen bliver hyldet på podiet i Roubaix.

Efter sejren valgte Alessandro Ballan efter råd fra superveteranen, Fabio Baldato, helt at undlade at stille til start i Gent-Wevelgem. Det ville Marcus Burghardt (T-Mobile) også gerne have gjort. Om morgenen før Gent-Wevelgem spurgte han sportsdirektør Brian Holm, om han ikke kunne gemme kræfterne til søndagens Paris-Roubaix. Fire timer, 52 minutter og 14 sekunder senere stod den unge tyske rytter, som vinder af det belgiske løb. Det er dog spørgsmålet om den unge tyske rytter kan følge sejren op med en ny sejr i Paris-Roubaix. Der er ingen tvivl om, at T-Mobile-rytteren er i kanonform, men man godt tvivle på, om han helt står distancen i de helt lange klassikere. Han fulgte Tom Boonen og Fabian Cancellara helt til dørs i Dwars door Vlaanderen og vandt altså onsdagens Gent-Wevelgem, begge løb på lidt over 200 km., men i søndagens noget længere Ronde van Vlaanderen spillede han ingen væsentlig rolle, selvom han endte på en 13. plads.

Der findes formentlig ikke en rytter, der tørster mere efter en sejr end belgiske Leif Hoste. I søndags blev til endnu en andenplads i Ronde van Vlaanderen og den nye Predictor-Lotto rytter har lovet hævn i Paris-Roubaix – også for sidste års deklassering efter den famøse togoverskærings hændelse. Hele cykelsporten blev formentlig taget godt ved næsen i tiden op til Ronde van Vlaanderen, hvor Predictor-Lotto mandskabet offentliggjorde, at den belgiske rytter slet ikke var klar til den belgiske klassiker og satte ham ad holdet, men da løbet var i gang, var der ingen tvivl om, at den belgiske rytter absolut var tæt på topformen, og selvom Leif Hoste aldrig har vundet en stor sejr i sin karrieren, så har han uden tvivl evnerne til det.

Det har Magnus Bäckstedt også. Desværre har forberedelserne for vinderen fra 2004 til denne sæson været præget af en skulderskade, men den svenske rytter har meldt sig i storform til søndagens løb, og skulle det være tilfældet, så er han bestemt en af de ryttere, man skal regne med blandt favoritterne.

Derudover er det nemt at finde et par friske outsider bud i form af Filippo Pozzato (Liquigas), Juan Antonio Flecha (Rabobank) og Vladimir Gusev (Discovery Channel). Tre ryttere som uden tvivl vil blande sig i kampen om sejren, og som kunne være bud på ryttere, der komme med hjem til et spurtopgør på Velodromen i Roubaix.

Farvel til Lars Michaelsen
I år markerer Paris-Roubaix også enden på et helt specielt kapitel i dansk cykelsport. Efter 14 år i det professionelle game for seks forskellige mandskaber, indstiller Lars Michaelsen karrieren efter Paris-Roubaix.

Den 38-årige dansker har efter aftale med Bjarne Riis valgt at indstille karrieren og fortsætte i en endnu ukendt funktion for Team CSC. Og det er måske meget passende, at Lars Michaelsen indstiller karrieren netop efter de store brostensklassikere, hvor han også har hentet flere af sine bedste resultater. Karrierens højdepunkt er uden sejren i Gent-Wevelgem tilbage i 1995, men det er bl.a. også blevet til en etapesejr i Vuelta a Espana, hvor det også blev til flere dage i den gule førertrøje.

Selvom Lars Michaelsen formentlig bliver ofret i holdets tjeneste, så er der ingen tvivl om, at hans store erfaring i dette løb vil være guld værd for Fabian Cancellara i morgendagens løb, og mon han ikke også gerne ser, at karrieren kan afsluttes med en sejr til Team CSC.

Desværre er Frank Høj ikke til start pga. en fodskade, men både Matti Breschel, Allan Johansen og Kasper Klostergaard er yderligere til start for Team CSC.

Følg løbet direkte på Feltet.dk
Feltet.dk opdaterer direkte fra løbet fra kl. 12.30. Tryk på ”LIVE” i topmenuen for at følge løbet.
Læs også
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
LIVE: Sådan fuldførte brite flot soloridt
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd

Annonce

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes

Annonce

Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr

Annonce

Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden

Annonce

Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
VIS FLERE

Annonce