Prøv vores nye app
Optakt: Stjerneløbet 2018 (med startkombinationerne)
01. juni 2018 13:50Foto: Sirotti
af Jesper Johannesen

Stændertorvet i Roskilde danner rammen om et af Danmarks ældste cykelløb, når Stjerneløbet afvikles søndag den 3. juni 2018. Stjerneløbet blev afholdt første gang i 1895.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Løbets rolle og historie:

Spektakulært, historisk vingesus og sportslige bedrifter i særklasse kommer i spil, når de 60 stærkeste cykelryttere kører Stjerneløbet nu på søndag i Roskilde. Stjerneløbet har mere end 100 år på bagen og er tidligere vundet af nogle af Danmarks største stjerner, såsom Mogens Frey, Ole Ritter, Jørgen V. Pedersen, Bo Hamburger, Søren Lilholt og Peter Meinert. Løbet har været kørt 94 gange.

 

Stjerneløbet er meget specielt. 60 eliteryttere til start, som skal køre de fem ”ben” i 60 forskellige kombinationer. Den særlige opbygning gør, at intet er afgjort før sidste sekund. Ligeledes er der storskærm med GPS-tracking, så man kan følge med ude på ruterne.

 

Før løbet:

De 60 ryttere er seedet i tre seedningslag. WorldTour og kontinentalhold alle i seedningslag 1 og 2 og DCU teams i 1, 2 og 3. Øvrige i seedningslag 3. Løbsledelsen (Roskilde Cykle Ring) trækker lod blandt de seedede ryttere og den endelige startliste med rutefordeling foreligger herefter. I nyere tid er ruterne gjort mere ensartet distancemæssigt. Det gør forskellen på ruterne lodtrækningsmæssigt er blevet meget mindre.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Sådan køres løbet:

Stjerneløbets koncept er omtrent det mest spændende for cykelløb, som man kan tænke sig - og det både som rytter og tilskuer.

 

Stjerneløbet er et anderledes cykelløb, hvor rytterne skal køre fem ruter med forskellige distancer. Hver rytter har deres unikke kombination af en rute. Det gør løbet meget publikumsvenligt, da de kan følge løbet fra stjernens midtpunkt i Roskilde.

 

Ruten består som sagt af fem ruter med et vendepunkt, som ikke er lige lange, og feltet består af 60 ryttere, som alle vil være blandet ud på de fem forskellige ruter. Når startskuddet lyder sendes 12 ryttere afsted på hver af de fem ruter, og efter den første tur skal rytterne hjem og vende ved startstedet.

Annonce

 

Rytterne fordeler sig ud på hver af de resterende fire ruter. Og altså kun tre ryttere fra første tur, som kan følges ad på anden tur. Efter anden tur er der ikke mulighed for at følges med nogen af dem, man er startet sammen med, men der er mulighed for at få andet følgeskab. F.eks. af den, som har haft de første to ture i modsat rækkefølge.

 

12 ryttere bliver altså sendt ud på hver af de fem ruter i første omgang, som fra Roskilde går til enten Gevninge, Herringløse, Tune, Øm eller Lindenborg. Når de kommer tilbage til startstedet, så bliver de splittet op igen. Den rytter, som kører de fem ruter hurtigst vinder.

 

Løbet afgøres altså ikke alene af styrke, men også af klogskab og rytterne skal rent matematisk også tænke sig om, hvor og hvordan de bruger deres kræfter. I nogle tilfælde kan det f.eks. spare sig at vente på en rytter, der kommer kørende bagfra, så man kan samarbejde, og på den måde både spare kræfter.

 

Ruterne:

Stjerneløbets fem ruter måler i alt 110 km for eliteløbet.

Lindenborg - 18 km

Tune - 20 km

Øm - 22 km

Gevninge - 24 km

Herringløse - 26 km

 

Vejret:

Vejr og vind kan er ofte afgørende for cykelløb. I Stjerneløbet kan det have ekstra stor betydning, da det kan være meget svært at komme til at ligge alene på de mest kuperede eller vindblæste ruter. I år er der udsigt til sol, varme og meget lidt vind.

 

Favoritter:

I år kan løbet mønstre stjerner som WorldTour-rytterne Mads Pedersen, Michael Mørkøv samt Casper Pedersen fra Prokontinental-holdet Aqua Blue Sport samt ryttere fra alle danske eliteteams. Det stærke danske kontinentalhold, Team Virtu Cycling, stiller i en uhyggelig stærk opstilling. Sportsdirektør Michael Skelde har selv topseedet Niklas Larsen og Alexander Kamp. BHS-Almeborg Bornholm stiller med blandt andet tempomaskinen Rasmus Quaade og den danske mester i enkeltstart Martin Toft Madsen, som kan overraske på dagen.
 

Team ColoQuick-CULT Cycling har ikke mindre end to tidligere Stjerneløbsvindere til start, og hvis de begge rammer dagen, så må både sidste års vinder Julius Johansen og den lokale Emil Vinjebo absolut regnes blandt favoritterne. Riwal Ceramic-Speed regner mest med de formstærke ryttere Mathias Norsgaard og Andreas Stokbro. Begge ryttere har da også vist god form på det seneste og burde kunne køre en top 10 hjem i løbet.


Trek-Segafredos Mads Pedersen og QuickSteps Michael Mørkøv har netop kørt Giroén og spørgsmålet er, hvem der kan vriste favoritværdigheden fra dem?

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Efter nogen overvejelse er det svært at komme uden om Mads Pedersen som den helt store vinderkandidat. Han viste god form hele vejen til Rom under dette års Giro d’ Italia, hvor kun en defekt satte en stopper for et angreb på den sidste etape i Roms gader. Det viser blot, at han er kommet fra Giroen i fantastisk form, og man må også regne med, at han vil holde formen opadgående, da der er under en måned til, at han skal ud og forsvare sin dannebrogstrøje. Mads har et godt overblik og mestrer samtidig at køre alene, hvilket kan blive nødvendigt i Stjerneløbet. Mads har samtidig erfaring med netop Stjerneløbet ved at have deltaget sidste år, hvor han endda endte på podiet.

 

Hvem kan så true Mads? Niklas Larsen kan gå hen at blive en stor udfordrer. Han har vist fantastisk form på det seneste blandet andet med en andenplads i Circuit de Wallonie (UCI 1.2), en andenplads i klassementet samt en etapesejr i Rhône-Alpes Isère Tour (UCI 2.2) og en tredjeplads i det traditionsrige Scandinavian Race (UCI 1.2). Niklas har deltaget flere gange i Stjerneløbet, og som juniorrytter blev han endda en fornem nummer seks. Larsen har en fantastisk stærk motor, som kan bringe ham langt, når vi nærmer os afslutningen af løbet, hvor der er stor chance for at de førende kører alene.

 

Sidste års vinder Julius Johansen er igen til start i år med et mål om at forsvare sin titel. Han har igen i år gode muligheder for at kunne køre med om de sjove placeringer og har vist god form, senest med en sejr til Jysk-Fyns mesterskab i linjeløb, blot en uge før Stjerneløbet. Julius passer perfekt til stjerneløbet, idet at han mestrer at kunne køre alene langt inde i hårde cykelløb, hvilket han også viste sidste år under Stjerneløbet.

 

Endnu en tidligere vinder i Emil Vinjebo er ligeledes til start igen i år. Sidste år missede han lige akkurat podiet med den altid ærgerlige fjerdeplads. I år ser formen dog bedre ud end sidste år. Hele fire UCI podieplaceringer er det blevet til under dette forår - senest med en andeplads i Himmerland Rundt mod mange af Danmarks bedste cykelryttere, vidner om, at formen er i fremgang, og derfor er det ingen stor overraskelse, hvis han skulle ende med at stå øverst på podiet igen i år.

Annonce

 

Rasmus Quaade har i den grad også før været stærk til Stjerneløbet og må igen i år regnes som en af de helt store favoritter. Han har i år vist fantastisk form på landevejen med den helt store triumf til Classic Loire Atlantique foran flere prominente professionelle ryttere. Han mestrer kunsten i at køre alene og blev ligeledes nummer to i 2014-udgaven af Stjerneløbet.

 

De to professionelle ryttere Michael Mørkøv og Casper Pedersen er også værd at holde øje med. De har begge vist god form på det seneste, hvor Mørkøv var en af hovedaktørerne i Elia Vivianis fire (!) triumfer under dette års Giro d’ Italia. Efter en stille og rolig sæsonstart for Casper Pedersen, hvor det har handlet meget om at lære at blive professionel, var han uhyre tæt på den helt store sejr under 4 Jours de Dunkerque for nylig, hvor kun en snedig Oliver le Gac (Groupama-FDJ) snød ham fra sejren på sidste etape. Etapeløbet endte med en samlet femteplads og en sejr i ungdomstrøjen for Casper Pedersen. Begge overnævnte er værd at holde ekstra godt øje med på søndag.

 

Den danske mester i enkeltstart Martin Toft Madsen kan også være med om de sjove placeringer. Han blev fornylig Jysk/Fynsk mester i enkeltstart, men stjerneløbet virker ikke til at være et løb for hans kvaliteter med blot en 11. plads sidste år. Men han kan helt sikkert overraske på søndag og måske den største ubekendte faktor. 

 

Af andre podiekandidater kan der nævnes Casper Folsach, Alexander Kamp, Torkil Veyhe, Andreas Kron, Mathias Norsgaard, Andreas Stokbro, Christoffer Lisson, men det vil være en overraskelse, hvis de vinder.

 

*****Mads Pedersen

****Niklas Larsen, Julius Johansen

***Emil Vinjebo, Rasmus Quaade, Michael Mørkøv, Casper Pedersen

**Martin Toft Madsen, Casper Folsach, Alexander Kamp, Andreas Kron

* Mathias Norsgaard, Torkil Veyhe, Andreas Stokbro, Christoffer Lisson


SE STARTLISTEN MED KOMBINATIONERNE AF RUTERNE
 

Vindere af det nye Stjerneløbet:

2014 Emil Vinjebo

2015 Magnus Cort

2016 Michael Valgren

2017 Julius Johansen

2018 ?  

Annonce

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Motionsløb:

Mere end 600 motionsryttere er også klar til at køre en del af stjerneruten (50 Km), inden eliten kører ud.

 

Program for dagen:

Kl. 08.00 Start/målområdet åbner og udlevering af startnumre til motionsløb og familieløb

Kl. 09.30 Startskud til motionsløbet (50 km) ved Borgmester Joy Mogensen og Bubber

Kl. 11.30 Vinderne af motionsløbet kåres

Kl. 11.45 Holdledermøde for eliteteams ved Byens Hus

Kl. 12.00 Præsentation af eliteløbets hold og ryttere ved Rasmus Staghøj og Carsten Ritter

Kl. 12.30 Eliteløbet skydes i gang ved Borgmester Joy Mogensen

Kl. 15.00 Vinderne af Stjerneløbets eliteløb kåres

Startlisten
1 Nicolai Stegmann Team WasteApp-O.B.Wiik
2 Mathias E Larsen ColoQuick-CULT Cycling Team
3 Abselon Schleck Billehøj Amager Cykle Ring
4 Martin Mollerup Team WasteApp-O.B.Wiik
5 Rasmus Guldhammer Team Virtu Cycling
6 Martin Toft Madsen BHS - Almeborg Bornholm
7 Christian Lindquist Team Integra Advokater - Giant
8 Tommy Moberg Nielsen Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
9 Thor Mørup Prødel Team Integra Advokater - Giant
10 Morten Hulgaard BHS - Almeborg Bornholm
11 Simon Svensson FBL
12 Jonathan Sulbæk Skarving Amager Cykle Ring
13 Andreas Stokbro Riwal CeramicSpeed Cycling Team
14 Gustav Heyn CC Hillerød
15 Rasmus Stigaard Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
16 Eigil Nikolajsen BHS - Almeborg Bornholm
17 Rasmus Quaade BHS - Almeborg Bornholm
18 Carl Erik Sørensen Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
19 Christian Axelsen Team ABC U23/Elite
20 Jesper Mørkøv Riwal CeramicSpeed Cycling Team
21 Lars Nybo Nielsen Team ABC U23/Elite
22 Henrik Andersen Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
23 Emil Vinjebo ColoQuick-CULT Cycling Team
24 Jakob Egholm Team Virtu Cycling
25 Alexander Bojsen Team Integra Advokater - Giant
26 Rasmus Ulstrup Holbæk Cykelsport
27 Christoffer Lisson BHS - Almeborg Bornholm
28 Kasper Thomsen Team WasteApp-O.B.Wiik
29 Gustav Sillehoved Roskilde Cykle Ring
30 Bjarke Bonke FBL
31 Frederik Irgens Jensen Team WasteApp-O.B.Wiik
32 Andreas Lund Andresen Team ABC U23/Elite
33 Casper Jensen HFCK
34 Rasmus Gøtke Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
35 Casper Folsach ColoQuick-CULT Cycling Team
36 Casper Phillip Pedersen Aqua Blue Sport
37 Sander Andersen Team ABC U23/Elite
38 Torkil Veyhe Team Virtu Cycling
39 Alexander Kamp Team Virtu Cycling
40 Rasmus Bøgh Wallin ColoQuick-CULT Cycling Team
41 Mads Pedersen Trek-Segafredo
42 Jonas Aaen Riwal CeramicSpeed Cycling Team
43 Niklas Larsen Team Virtu Cycling
44 Magnus Bak Klaris BHS - Almeborg Bornholm
45 Julius Johansen ColoQuick-CULT Cycling Team
46 Michael Gamst Johansen Team ABC U23/Elite
47 Matias KC Christiansen Team WasteApp-O.B.Wiik
48 Joakim Svensson Team WasteApp-O.B.Wiik
49 Andreas Hyldgaard Team Virtu Cycling
50 Johan Price Pejtersen ColoQuick-CULT Cycling Team
51 Martin Hammer Larsen Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
52 Andreas Kron Riwal CeramicSpeed Cycling Team
53 Patrick Clausen Riwal CeramicSpeed Cycling Team
54 Jeppe Hanssing Team Integra Advokater - Giant
55 Kristian Siig Hessel Team Integra Advokater - Giant
56 Mathias Lindberg Mortensen Team Integra Advokater - Giant
57 Mathias Matz Team ABC U23/Elite
58 Anders Fynbo Team IBT-Ridley Sydkysten Pro Cycling
59 Mathias Norsgaard Riwal CeramicSpeed Cycling Team
60 Michael Mørkøv Quick-Step Floors Cycling Team

INFO
Optakter
Nyheder
Stjerneløbet
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025

Annonce

Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce