Igen i \u00e5r best\u00e5r Renewi Tour af fem etaper, hvoraf den ene er en flad enkeltstart. Af de fire etaper med samlet start er to af dem fuldkomment flade, mens de to andre, i hver deres ende af l\u00f8bet, er kuperede.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
1. etape er en hel etape på samme rundstrækning, der skal køres tre gange. Da hver rundstrækning indeholder tre kategoriserede stigninger, kommer totalen for etapen op på ni, den sidste dog en 25 kilometer fra målstregen. Opløbet er let stigende.
Årets enkeltstart ligger på 2. etape, hvor 15,4 kilometer skal tilbagelægges. Der er enkelte bakker undervejs, men ruten må siges at være overvejende flad og på store dele af ruten også blottet for tekniske udfordringer.
3. etape er en flad størrelse uden kategoriserede stigninger, og rytterne skal aldrig højere end 50 meter over havets overflade. Den sidste halvdel af etapen køres på omgange omkring målbyen.
Den følgende etape er et rutemæssigt deja-vu, da der heller ikke her er kategoriserede stigninger, og over halvdelen af etapen køres på omgange. Højeste punkt er sølle 35 meter over havets overflade.
5. og sidste etape er den utvetydige kongeetape. Efter 60 kilometer begynder udfordringerne, idet diverse stejle stigninger fra de belgiske forårsklassikere indgår på denne etape. Finalen udspiller sig på omgange ved Geraardsbergen, hvor klassiske stigninger som Bosberg og Kapelmuur venter, og med målstregen halvvejs oppe ad sidstnævnte, inden den for alvor tager fat.
Profil over løbets kongeetape.
Favoritterne
En vinder af Renewi Tour skal næsten mestre enhver af cykelsportens facetter undtagen lige bjergkørsel. Der er en enkeltstart, hvor dyrebar kan vindes og tabes, der er kuperet terræn, heraf en del på brosten, hvor man skal have styrke, og så skal man også helst være hurtig. I et løb med et hav af bonussekunder på spil på hver etape, er der stor fordel i at kunne vinde nogle af dem, selv om det nu også kan lykkes med et veltimet angreb.
Rekordholderen Tim Wellens (UAE Team Emirates) er i sagens natur en oplagt vinderkandidat, da han altså tre gange tidligere er endt øverst på podiet. På et typisk slagkraftigt UAE-hold ligner han stærkeste kort, da han kan fyre fremragende enkeltstarter af, men bestemt også er stærk nok til at være med helt fremme på kongeetapen. I modsætning til mange af konkurrenterne kan han ikke på hurtighed forvente at vinde mange bonussekunder, men med sine tempoevner og styrke opad kan han bestemt ikke afskrives til en fjerde sejr. Både Nils Politt og især Mikkel Bjerg kan bringe sig i en god position på enkeltstarten, men kan være lidt mere udfordrede på kongeetapen.
I netop dette løb har superstjernen Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) i 2020 sikret sig sin største sejr i et etapeløb - og har faktisk ikke deltaget før eller siden. Derfor er hans statistik jo temmelig nydelig, og i topform er han bestemt kandidat til endnu en sejr. En van der Poel i hopla kan vinde et helt etapeløb på kongeetapen alene, men kører jo også så sublime enkeltstarter og spurter, at han allerede kan ligge til inden da. Skulle han ikke være i den nødvendige form, er Søren Kragh Andersen et rigtigt godt alternativ med sine evner på enkeltstart og korte stigninger og blev nummer to bag sin nuværende kaptajn i 2020.
Tilbage i 2020 stillede Mathieu van der Poel op - og vandt. Foto: A.S.O. / Billy Ceusters
I denne sæson fik Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) sit gennembrud i brostensklassikerne med en sjetteplads og er for længst etableret i verdenseliten på enkeltstarter. Han ankommer også i fin form efter en femteplads i Polen Rundt, så med en god enkeltstart og kongeetape er han podiekandidat, selv om han i dette felt er udsat i de mange (bonus)spurter. En Geraint Thomas i form kan køre en strålende enkeltstart og kørte også gode klassikere, inden han blev klassementsrytter.
Som sublim og pålidelig klassikerrytter har Jasper Stuyven (Lidl-Trek) kørt flere gode klassementer i dette løb, hvor han også har vist sine glimrende tempoevner frem. Sidste år imponerede han stort med en fjerdeplads på løbets enkeltstart, og med endnu en præstation af dén kaliber er han bestemt kandidat til at ende på podiet - ganske som han gjorde i 2017 og næsten gjorde sidste år. Selv om både enkeltstart og alle former for spurter er til fordel for Jonathan Milan, bør kongeetapen ødelægge et klassement for ham.
I sine kun tre starter er Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) blevet nummer ét, to og senest syv, så her er virkeligt et etapeløb, der passer ham. Selv om han kører glimrende enkeltstarter, vil han miste lidt tid dér, men har altså før lykkes med at vinde det tabte tilbage i hårdere terræn og har tidligere også vundet kongeetapen. Derfor er han bestemt i spil til endnu en podieplacering, også formmæssigt efter en sjetteplads i Polen Rundt. På papiret passer løbet også til en tempostærk klassikerrytter som Fred Wright, men han virker mindre formstærk.
Alberto Bettiol er udset til for første gang at vise sig som Astana Qazaqstan Team-rytter efter sit skifte her i august. Timingen er fornem for det kasakhiske hold, for på papiret er dette et godt løb for deres nyindkøb, der både kan køre enkeltstart og på de belgiske brosten. I sine tre starter i løbet, senest helt tilbage i 2016, er han dog udgået hver gang, og her møder han op i ukendt form efter en løbspause. Har højdetræningen gjort ham godt, så burde løbet være et så oplagt match, at han er top 5-kandidat. Hvis andre skulle kunne køre et vist klassement, skulle det være den velkørende Max Kanter.
Enkeltstarten vil blive dyr for Arnaud De Lie (Lotto Dstny), men måske ikke så ødelæggende, at han ikke på kongeetape og i diverse spurter alligevel kan køre sig tilbage i klassementet. På alle andre etaper end lige enkeltstarten bør han nemlig være blandt de bedste og kørte netop i top 5 på alle etaper med samlet start sidste år. Alligevel rakte det ikke til mere end en samlet placering som nummer 15, så top virker mere sandsynligt end top 5. Anderledes tempostærk er Alec Segaert, der også vil kunne sidde fint med på stigningerne og derfor selv er top 10-kandidat.
Soudal Quick-Step har ikke meldt store klassementsambitioner ud, men har i første omgang et godt kort i Ilan Van Wilder. Trods den belgiske nationalitet har han ikke kørt på mange brosten som professionel, men han burde have en chance for at begå sig på kongeetapen, da han normalt kører strålende opad. Derudover er han jo en sublim temporytter, og så kan top 5 pludseligt komme på tale. Sidste års 3’er. Yves Lampaert, kan bestemt også i dette løb, men har fået en dårlig optakt med at styrte ud ad Bretagne Classic.
Hvis et stort hold som Team Visma | Lease a Bike skal redde en placering i topklassementet, skal det ikke være på enkeltstarten, men ude på stigningerne. Derfor er det umiddelbart Tiesj Benoot , der er holdets bedste bud, da han netop har kørt stærkt i Bretagne Classic og kan have gode chancer på dette løbs to kuperede etaper, men bør miste en del tid på enkeltstarten. Unge Per Strand Hagenes kan have en bedre enkeltstart i sig, men er mere udfordret på kongeetapen, mens Christophe Laporte skal finde en helt anden form end i Bretagne Classic.
Tiesj Benoot er et bud på en klassementsrytter hos Team Visma | Lease a Bike. Foto: Sirotti
Valentin Madouas (Groupama-FDJ) skal finde ben frem som i sin tredjeplads i Flandern Rundt 2022 - eller sin nylige OL-sølvmedalje - for at slutte langt fremme i klassementet, da han vil tabe tid på enkeltstarten og heller ikke vinder enhver spurt. I forsvar af et klassement kan han dog køre en fin enkeltstart og med en god kongeetape kan det alligevel begynde at ligne noget. Dog er top 10 umiddelbart mere sandsynligt end top 5. Hurtige Paul Penhoët er i spil til bonussekunder og kan køre en fornuftig enkeltstart.
Efter samlede top 10-placeringer i de seneste fire udgaver må Mike Teunissen næsten være bedste bud for Intermarché-Wanty, da han kan forsvare sig på enkeltstarten og har kørt glimrende i sine to seneste endagsløb. Holdet medbringer også stjernen Biniam Girmay, der aldrig har imponeret i kampen mod uret, men selvfølgelig har hurtighed til at hente mange bonussekunder. Uanset kaptajnvalget ligner top 10 en rimelig målsætning i klassementet.
Hos Team dsm-firmenich PostNL kan Frank van den Broek køre klassement, og det kunne godt ende med et topresultat, efter kun sort uheld satte ham ud ad spillet i PostNord Danmark Rundt. Han har i kørt nogle udmærkede enkeltstarter, så her vil han kunne forsvare sig, men det er først og fremmest på stigningerne, at han skal vinde tid. Top 10 er dog inden for rækkevidde, ligesom det også kan være Nils Eekhoff.
Efter tredjepladsen på kongeetapen sidste år skal Axel Zingle (Cofidis) tages seriøst, også selv om han er udfordret på enkeltstarten. Med sin hurtighed i hårdt terræn bør han kunne vinde en del tid, når han ikke lige sidder på tempocyklen, hvor han dog trods alt kører gode prologer, så måske kan han stadig forsvare sig. Han er desuden i fin form efter en tredjeplads i Tour du Limousin, så en samlet top 10-placering er mulig - ganske som sidste år. Aimé De Gendt har kørt pænt i løbet tidligere.
For en måned siden vandt 35-årige Matteo Trentin Tour de Wallonie og dermed sit første etapeløb i en lang karriere. Da han er en dygtig klassikerrytter og også kan køre glimrende enkeltstarter kan han her igen give den et skud som klassementsrytter, og blev da også nummer ni i løbet sidste år. Derfor burde en top 10-placering kunne sikres på alsidigheden på alle etapetyperne.
Iván Garciá Cortína (Movistar Team) er jo efterhånden en etableret klassikerrytter, også på belgiske brosten, og har en syvendeplads at fremvise fra dette løb. Temporytter er han ikke, men med mulighed for en god præstation på kongeetapen samt at vinde bonussekunder på sin hurtighed, kan der alligevel være en top 10-placering at hente her. Med en god enkeltstart kan Ivan Roméo også køre sig ind i klassementet.