Prøv vores nye app
Optakt: Paris-Roubaix 2016
10. april 2016 10:52Foto: Sirotti
af Mathias Overgaard Poulsen

Enhver cykelentusiast slikker sig om munden ved tanken om endnu en udgave af ”Helvedet i Nord”. Fabian Cancellara er favoritten, og det schweiziske fænomen kan i sin sidste sæson som rytter blive historisk, hvis han vinder sin fjerde sejr i det franske monument. Han udfordres først og fremmest af en slovakisk verdensmester og en belgisk brostensekspert.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I morgen venter cykelårets vel nok største og mest mytiske endagesløb. ”Helvedet i Nord”, ”Klassikernes dronning” eller Paris-Roubaix, som løbet officielt hedder, tilbyder tilskuere og tv-seere kloden rundt et fascinerende drama, som kun få sportsbegivenheder kan efterleve, når rytterne skal forcere de brostensbelagte vejstykker i det nordlige Frankrig.

 

I Paris-Roubaix spiller regn, vind, punkteringer og styrt ofte en afgørende rolle. Billedet af mørbankede atleter med ansigtet dækket i mudder står printet på nethinden hos mange cykelelskere, og det bringer snarere tankerne hen på soldater i krig end på cykelryttere med glatbarberede ben. Jørgen Leth har været kraftigt medvirkende til at underbygge de mytiske aspekter af løbet og til at udødeliggøre den franske klassiker for danske cykelfans med sin dokumentarfilm, ”En forårsdag i helvede”, fra 1976.

 

Løbet hører til blandt cykelsportens fem monumenter og har en stor historie bag sig. Det blev kørt første gang tilbage i 1896, og søndagens kappestrid er udgave nummer 114 af den franske forårsklassiker. Vinderlisten prydes af en perlerække af cykelhistoriens største koryfæer. Ryttere som Maurice Garin, Rik Van Steenbergen, Fausto Coppi, Louison Bobet, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Francesco Moser, Bernard Hinault, Sean Kelly, Johan Museeuw, Tom Boonen og Fabian Cancellara har alle prøvet at stå øverst på podiet i Roubaix, hvor monumentet naturligt nok har sin faste afslutning.

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Paris-Roubaix markerer såvel afslutningen som klimakset på brostenssæsonen, og det er derfor sidste chance for mange ryttere til at gøre sig gældende i forreste række af løbene, inden andre typer af ryttere skal til at dominere de store løb i cykelsporten og tage sig af medieopmærksomheden. I indeværende uge køres eksempelvis også Baskerlandet Rundt, hvor hovedparten af de ryttere, der skal dyste om topplaceringerne i de forestående ardennerklassikere, er til stede.

 

Årets største favorit, Fabian Cancellara, kan blive historisk ved at vinde sin fjerde sejr i den franske klassiker og derved tangere Tom Boonen og Roger De Vlaemincks sejrsrekord.  Samtidig kan outsideren Tom Boonen blive den første med fem sejre i Paris-Roubaix, om end Boonen synes at have sine bedste år som rytter bag sig. I stedet er først og fremmest cykelsportens aktuelt største profil, Peter Sagan, hovedudfordrer til Cancellara. Den slovakiske verdensmester har en nylig sejr fra Flandern Rundt med i bagagen, og han kan faktisk blive den første siden Rik Van Looy i 1962 til at hjemføre en Flandern Rundt-Paris-Roubaix-double i regnbuetrøjen.

 

Ruten

Modsat hvad løbets navn angiver, indledes søndagens ræs ikke i Paris, men i byen Compiégne, 80 kilometer nord for den franske hovedstad. Dernæst bevæger rytterne sig nordpå, og efter 257,5 kilometers kørsel afsluttes løbet på den berømte velodrom i byen Roubaix, som er placeret tæt på grænsen til Belgien.

Annonce

 

Ruten ændres en smule fra år til år, men det overordnede format er det samme med en lang indledning på flad landevej, hvorefter brostensstykkerne følger i én lind strøm efter cirka 100 kilometers kørsel. Rytterne skal i morgen forcere 27 pavéer og dermed køre i alt næsten 53 kilometer på brosten.  

 

Der tælles ned, således at den første pavé kaldes sektor 27 og den sidste sektor 1. Pavéerne rangeres fra 1 til 5 ud fra sværhedsgraden af dem. Pavéen Troisvilles indleder brostenskørslen efter 98,5 kilometers kørsel, og dernæst er der kun få kilometer mellem pavéerne i den resterende del af løbet. Et morgenudbrud vil givetvis etablere sig indenfor de første 100 kilometer, hvorefter der allerede på de første pavéer begynder et hårdt udskilningsløb, der langsomt sier ryttere fra feltet. Når pavéerne skal forceres, vælger en del ryttere at tage den ”lette” vej og køre i siden af pavéerne, hvor risikoen for punkteringer til gengæld er større, mens favoritterne med Cancellara i spidsen typisk kører på midten af pavéerne for at minimere risikoen.

 

Løbet går ind i sin næste fase med godt 100 kilometer tilbage. Der foregår en heftig positionskamp i feltet frem mod pavéerne Haveluy og Trouée d´Arenberg (sektor 19 og 18). Den berømte Trouée d´Arenberg er den første 5-stjernede pavé, og efter at denne er passeret, er der 95 kilometer tilbage, og der vil der være tyndet kraftigt ud i feltet. Derefter ses typisk angreb fra flere af løbets outsidere, som forsøger at komme favoritterne i forkøbet inden de afgørende pavéer, hvor de ved, at Cancellara & Co. for alvor vil spille med musklerne.

 

Det næste afgørende punkt i løbet er typisk den 5-stjernede Mons-én-Pévéle (sektor 10), hvor 48 kilometer resterer. Herefter vil kun de stærkeste ryttere sandsynligvis være tilbage i frontgruppen. 17 kilometer fra mål påbegynder rytterne det legendariske 5-stjernede pavéstykke, Carrefour de l´Arbre (sektor 4), som nærmest altid er garanti for drama, og som ofte får betydning for det endelige resultat. De sidste tre pavéer hører ikke til blandt de hårdeste, og efter 257 kilometers cykelløb venter velodromen i Roubaix, hvor de mørbankede ryttere kan køre i mål.

 

Favoritterne

Fænomenet Fabian Cancellara er løbets største favorit. Den 35-årige schweiziske cykelstjerne er i gang med sin sidste sæson som professionel, men han er fortsat brølstærk, og han er manden, som skal besejres i morgen. Cancellara har vundet Paris-Roubaix tre gange i alt, så han ved, hvad der skal til for at vinde det franske monument. Derudover er den schweiziske udgave af ”Spartacus” i besiddelse af fremragende tekniske evner og en ufattelig styrke, hvorfor han er skabt til at køre hurtigt på brosten. Dertil kommer nogle imponerende tempoegenskaber, som han kan gøre brug af, hvis han skal holde de øvrige favoritter fra fadet, efter at han forventeligt har lanceret et soloangreb.

 

Udover at Cancellara er næsten umulig at følge, når han først for alvor træder til på de hårdeste brostensstrækninger, er han faktisk også i besiddelse af en god spurt efter et langt og hårdt løb som Paris-Roubaix. Skulle flere ryttere køre ind på velodromen sammen til en afgørende spurt om sejren, skal Cancellara bestemt ikke udelukkes. Det har han blandt andet bevist i Paris-Roubaix anno 2013, da han slog Sep Vanmarcke på stregen og igen i 2014, hvor han først blev nummer to i en spurt blandt 25 ryttere i Milano-San Remo og senere vandt spurten i en stærk firemandsgruppe i Flandern Rundt.

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Cancellaras førsteudfordrer er Peter Sagan, som i den grad er formstærk. Den karismatiske slovak har sejret i først Gent-Wevelgem og siden Flandern Rundt de seneste to søndage. Det er svært at se Sagan matche Cancellaras evner på brostenene, men det er ikke til at sige med den unge og alsidige slovak, som egentlig kan alt på en cykel. Sagan er blevet taktisk klogere med alderen, er meget hurtig på stregen og har også udviklet fremragende tempoegenskaber. Efter flere års tilløb vandt han endelig sit monument i søndags, og det skal blive spændende at se, om han allerede sikrer sig monument nummer to i morgen. Det kan sagtens forekomme.

 

Nummer tre i brostenshierarkiet lige nu er belgiske Sep Vanmarcke. Den 27-årige Lotto NL-Jumbo-rytter er tidligere blevet toer i Paris-Roubaix, hvor han som den eneste formåede at følge Cancellara på Carrefour de l´Arbre. I søndags blev han nummer tre i Flandern Rundt efter Sagan og Cancellara, så der er intet i vejen med formen. Det kan næsten kun være et spørgsmål om tid, før Vanmarcke vinder sit første monument.

 

Det belgiske storhold, Etixx-QuickStep kan blive en markant faktor i løbet. De stiller i hvert fald op med det stærkeste hold i Paris-Roubaix, men det har de også gjort igennem hele den belgiske brostenskampagne uden at få de ønskede resultater ud af det. Holdet har en håndfuld ryttere, der kan komme i spil til løbets absolutte topplaceringer. Det gælder først og fremmest 2014-vinderen Niki Terpstra og sidste års toer Zdenek Stybar. Derudover må løbets firedobbelte vinder Tom Boonen ikke glemmes, ligesom at enkeltstartseksperten Tony Martin bør nævnes, efter at han vandt brostensetapen i sidste års Tour de France. Etixx-QuickStep er blevet mødt med kritik af, at de ikke har udnyttet deres overtal i finalerne i de store belgiske løb. Det skal blive spændende at se, hvordan de forvalter den situation i morgen.

 

Norske Alexander Kristoff har efterhånden vist, at han er mand, der skal regnes med i forårets cykelmonumenter.  I 2014 vandt han en fornem sejr Milano-San Remo, og sidste år snuppede han Flandern Rundt. Det er stadig svært at se Kristoff komme til stregen sammen med ryttere som Cancellara, Sagan og Vanmarcke, men formår han dette, har han bevist, at han er verdens hurtigste rytter efter et langt og opslidende løb såsom Paris-Roubaix.

Annonce

 

Flere ryttere kan på en god dag gøre sig gældende i topstriden i den franske klassiker. Team Sky (Geraint Thomas) og BMC (Greg Van Avermaet) mangler begge deres store brostensprofil, og i stedet vil ryttere som BMC’s Daniel Oss og Team Sky’s Ian Stannard forsøge at skaffe en topplacering til deres hold. Også Lars Boom har en god historik i løbet og kan på en rigtig god dag gøre sig håb om en podieplacering.

 

Det danske islæt udgøres af stortalenterne Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) og Magnus Cort (Orica-GreenEDGE) samt rutinerede kræfter som Lars Bak (Lotto Soudal) og Michel Mørkøv (Katusha). Lars Bak er tidligere sluttet som nummer fem i den franske brostensklassiker, men det vil alligevel være en gedigen overraskelse at se ham eller de øvrige ryttere i den danske kvartet slutte blandt de forreste i Paris-Roubaix version 114.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Fabian Cancellara

****: Peter Sagan

***: Sep Vanmarcke

**: Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Zdenek Stybar

*: Lars Boom, Tom Boonen, Ian Stannard, Daniel Oss, Tony Martin

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads

Annonce

Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op

Annonce

Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

Annonce

Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted

Annonce

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker

Annonce

Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

Annonce

Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
VIS FLERE

Annonce