11. august 2008 17:360
af Mikael Bay

Egentlig er det lidt at et antiklimaks at De Olympiske Leges store cykelbegivenhed, herrernes linieløb, var overstået næsten inden Legene var gået i gang. Det betyder dog ikke at der ikke er cykling på programmet og allerede på onsdag køres der enkeltstart for både damer og herrer.

Annonce

Der er tale om en forholdsvis ny disciplin i olympisk sammenhæng, men alligevel har herrernes enkeltstart udviklet sig til et attraktivt trofæ, der prestigemæssigt befinder sig fuldt på højde med verdensmesterskabet. Det ses også på deltagerlisten for blandt de kun 40 deltagere er der en lang række store stjerner, der alle stiller til start med forhåbningerne om en olympisk medalje.

Ruten
Enkeltstarten afgøres på en rundstrækning, der skal gennemkøres to gange. Hver eneste runde er 23,8 kilometer lang og er den samme rundstrækning som er blevet brugt til linieløbene ved De Olympiske Lege.

De i alt 47,6 kilometer starter i Juyongguan, hvorpå rytterne kører op af en cirka 12 kilometer lang stigning, der fører dem op til Badaling, hvor de kører gennem den kinesiske mur og ned mod Juyongguan igen. De skal over 350 højdemeter på vejen op til Badaling, men stigningen er ikke særlig stejl. Omvendt kommer den i spring og det kan derfor være svært at finde ind i en rytme.

Fra Badaling går det som sagt ned til Juyongguan og det foregår på store brede veje. Efter min mening er dette det afgørende stykke på enkeltstarten for den falder ikke nok til at rytterne bare kan køre frihjul nedad, der skal derimod arbejdes hele vejen. Det er på dette stykke at de virkelige eksperter i enkeltstart kan træde i karakter og skaffe sig et betydeligt forspring til konkurrenterne.

Et interessant moment i enkeltstarten kan derfor blive gearingen, hvor det gælder om at vælge helt rigtigt. Der skal selvfølgelig være en lav nok gearing til stigningen, men siden den ikke er så slem, så kan det sagtens betale sig at have monteret den helt store klinge foran for på nedkørslen kan gearet nærmest ikke blive for stort.

Favoritterne
Feltet bugner af kvalitet og man kan virkelig mærke at enkeltstarten ved OL ligger på et langt bedre tidspunkt end verdensmesterskabet, hvor det kun er de rene eksperter, der stiller til start. Måske har den relativt hårde rute også noget at gøre med det, men jeg synes at det er forfriskende at se så mange ryttere fra årets Tour de France stille til start. Det er i skrivende stund desværre ikke lykkedes at finde frem til den rækkefølge, hvor rytterne starter, men alt andet lige, så må amerikanske Levi Leipheimer være sidste mand på ruten eftersom det er USA, der forsvarer den titel som den nu dopingdømte Tyler Hamilton vandt i Athen.

Storfavoritten over dem alle er den forsvarende dobbelte verdensmester Fabian Cancellara fra Schweiz. CSC Saxo Bank-rytteren har allerede sikret sig en medalje ved OL, da han fik en overraskende bronze i linieløbet. Han siger selv at det tager noget af presset, men omvendt kan man også konstatere, at præstationen i linieløbet ikke dæmper forventningerne til den store schweizer, der virkelig vil kunne træde igennem fra toppen af bakken og ned til målstregen.

Bag Cancellara danner der sig en stor masse af interessante navne, der alle på en god dag kan kæmpe med om medaljerne, men som ligeså godt kan ende uden for top 10. Australien stiller til start med Cadel Evans (Silence-Lotto) og Michael Rogers (Colombia), der blev nummer et og to, da man sidste år prøvekørte enkeltstartsruten. Herudover kørte de begge et glimrende linieløb i lørdags, hvor særlig Rogers overraskede ved at kunne sidde med frontgruppen hjem. Rogers har skuffet i disciplinen siden 2005, hvor han blev verdensmester for tredje gang, men noget kunne tyde på, at han igen er i stand til at levere topresultater.

Tysklands Stefan Schumacher (Gerolsteiner) var af mange spået store ting efter sine sejre på enkeltstarterne i Touren, men i linieløbet var han meget ringe kørende og det er svært at tro, at han pludselig skulle have genfundet formen. Han er omvendt meget uforudsigelig og kan have dage, hvor ingen kan røre ham, men umiddelbart er der grund til at have større tiltro til landsmanden Bert Grabsch (Colombia), der gennem hele sæsonen har leveret flotte præstationer i kampen mod uret.

I gruppen af outsidere er der grund til at fremhæve amerikaneren Levi Leipheimer (Astana), der var godt kørende i lørdags og som til tider kan køre med de bedste i de store enkeltstarter. Ruten er til Leipheimers fordel for han er dygtig både opad og til at køre de store gear nedad af bakke og samtidig er turen ikke særlig teknisk. Svenske Gustav Larsson (CSC Saxo Bank), Alberto Contador (Spanien – Astana), Kim Kirchen (Luxombourg – Colombia), Denis Menchov (Rusland – Rabobank) og Marzio Bruseghin (Italien – Lampre) skal alle have en rigtig god dag for at blande sig, men en medalje er på ingen måde udelukket.

Danmark har to ryttere til start, Brian Vandborg (GLS Pakke Shop) og Chris Anker Sørensen (CSC Saxo Bank). Udtagelsen af førstnævnte har vist sig at være noget kontroversiel fordi man basalt set ofrede en plads i linieløbet for at Vandborg skulle kæmpe med om pladserne i top 10, men dette virker efterhånden som en noget urealistisk målsætning. Chris Anker Sørensen kørte derimod et fornemt linieløb og selvom han med på en fribillet på grund af afbud, så bør han benytte muligheden til at skaffe sig erfaring, der kan hjælpe ham i de store etapeløb på lidt længere sigt.
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Tempomaskine forlænger med WorldTour-hold

Landevej

Dansker forventer hård Tour: Ingen offdays

Landevej

Overblik: Sådan sluttede de danske herrer på verdensranglisten

Landevej

Tour-exit efter styrt: Nu forlader han WorldTour-hold

Landevej

Transferlisten 2021-2022 - WorldTour

Landevej

Video i artiklenTour-arrangører pressede på for teknisk enkeltstart i København

Landevej

Ikke udgået siden 2018: Jeg er lidt af en løbsnarkoman

Landevej

Annonce

ANNONCE