Prøv vores nye app
Optakt: Milano – San Remo
16. marts 2013 15:49Foto: Sirotti
af Mikael Bay

Det første af årets store endagsløb står for døren, når Milano – San Remo afvikles på lørdag. Dermed indledes også den måned, der populært kaldes klassikersæsonen, der samler alle de store endagsløb i foråret fra Milano – San Remo i midten af marts til Liège-Bastogne-Liège i slutningen af april.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I klassikersammenhæng er Milano – San Remo helt sin egen. Ikke alene er løbet det klart længste på kalenderen, det har heller ikke en karakter, der minder om de øvrige store endagsløb.

 

Løbet med den over 100 år gamle historie var på vej op gennem 1990’erne ved at udvikle sig til en ren sprinterklassiker, men ruteændringer inden for de sidste fem år har igen gjort løbet mere åbent og nu er der igen mulighed for at accelerationsstærke ryttere kan skabe det afgørende hul på Poggio. Stadig er det den klart bedste mulighed for sprinterne til at tage en af årets største triumfer og det vidner startlisten også om.

 

Sidste års udgave huskes bedst for Fabian Cancellaras (Radioshack-Leopard) fantastiske indsats og håbløse taktiske overblik, idet han egenhændigt sørgede for at en lille trio kom alene til stregen for derefter let at blive overspurtet af Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), der dermed vandt karrierens klart største sejr. Gerrans har ikke haft den heldigste optakt i år og måtte udgå af Paris-Nice, så det vil være en gedigen overraskelse, hvis han kan gentage triumfen.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Ruten

De 298 kilometer starter syd for Milano og derfra går det stort set stik syd ned mod den italienske Riviera, lige vest for Genova. Undervejs skal rytterne passerer rutens højeste punkt, Passo del Turchino, men med over 150 kilometer til mål fra toppen af Turchino får stigningen ingen betydning for løbets udfald.

 

Løbet tager for alvor fat med La Manie, der har sin top med ca. 90 kilometer til mål. La Manie er en af løbets nylige tilføjelser og noget kunne tyde på, at stigningen, selvom den ligger meget langt fra målstregen, har haft betydning for mærkningen af rytterne.

Med 55 kilometer til målstregen begynder den klassiske finale, først med de tre capos, Capo Mele, Capo Cerva og Capo Berta. Efter dem når rytterne bunden af Cipressa (5,6 km, 4,1 %), der er det sted, hvor flere hold sætter sig frem for at se om de kan sætte feltets sprintere.

 

Efter Cipressa vil vi se en intensiv jagt mellem flere grupper, men typisk vil der være samling hen mod bunden af Poggio ti kilometer fra mål. På Poggio (3,7 km, 3,7 %) plejer det hele at eksplodere, men tidsforskellene er sjældent store hen over toppen og de sidste seks kilometer foregår i forrygende fart nedad Poggio og ind i San Remos gader, hvor det hele afgøres på Lungomare Italo Calvino, der ligger langs Middelhavet.

Annonce

 

Favoritterne

To ryttere skiller sig ud i jagten på løbets største favoritter, Mark Cavendish (OmegaPharma-QuickStep) og Peter Sagan (Cannondale) og begge er tæt på deres bedste form.

 

Mark Cavendish vandt løbet i 2009, men har siden ikke været i nærheden af at gentage triumfen. Det skyldes de afsluttende forhindringer, der hver gang har taget pusten fra den lynhurtige brite og selvom Cavendish nok stadig må betragtes som verdens hurtigste på stregen, så er det et stort spørgsmål om Cavendish nogensinde rammer den form han havde i 2009.

 

Mens man berettiget kan spørge om Cavendish overhovedet sidder med fremme, når feltet nærmer sig målstregen, så er der ikke tvivl om at Peter Sagan nok skal være der, hvis han undgår uheld undervejs. Sagan har i nu flere år været cykelsportens mest lysende talent og nu skal han begynde at vinde klassikere og dermed vise, at han ikke alene har spurtstyrke og acceleration, men også holdbarhed og taktiske evner. Sagan kan fysisk set alle facetter af et løb som Milano – San Remo, men kan han holde hovedet koldt på vej over og efter toppen af Poggio? Holdet kan gøre livet lettere for Sagan ved at spille stærke Moreno Moser ud på de afsluttende stigninger eller bruge ham til at holde højt tempo foran Sagan på Poggio.

 

Bliver det til en sprint på Lungomare trænger blandt andre vinderen fra 2010, Matt Goss (Orica-GreenEdge) sig på. Goos virker bedre i år end sidste år, hvor han skuffede en smule i en sin første sæson på hjemlandets største hold. Goss bør ikke have problemer med at sidde med, hvis en større gruppe skal dyste til sidst, men han har ikke skarpheden til at sidde med i de hårde ryk over Poggio, så han skal stole på at holdet kan samle det hele til sidst.

 

Andre Greipel (Lotto-Belisol) har aldrig har været i nærheden af sejren i San Remo. Det kan være at det ganske enkelt ikke er Greipels løb, men omvendt er Milano – San Remo et løb det tager nogle år at lære at perfektionere og efterhånden er Greipel nået en alder, hvor holdbarheden er større og hvor løbsintelligensen er på sit højeste. Tyler Farrar (Garmin-Sharp), John Degenkolb (Argos-Shimano) og Mark Renshaw (Blanco) er andre sprinternavne, der kan tænkes at gøre sig gældende til sidst.

 

Listen over sprintere er lang, men det er den også, når det kommer til ryttere, der kan tænkes at rykke over Poggio og afgøre løbet enten som solist eller ved at være den hurtigste i en mindre gruppe som Simon Gerrans var det sidste år.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Philippe Gilbert (BMC) har vist sig godt kørende, men har nok større mål en måned frem i tiden og selvom Milano – San Remo egentlig burde ligge glimrende til Gilbert, så har det aldrig haft belgierens højeste prioritet. Det samme kan siges om Sylvain Chavanel (OmegaPharma-QuickStep), der er i forrygende form og som næppe er mere bundet af Mark Cavendish end at han kan få lov at køre med i udbrud inden for de sidste 30 kilometer. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) kan sagtens afvente en massespurt og få en pæn placering, men skal han gå efter sejren, så skal han væk på Poggio og opsøge en gruppe, hvor han normalt vil være den hurtigste på stregen.

 

To tidligere vindere kan også tænkes at være med helt til slut, Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard) og Filippo Pozzato (Lampre-Merida). Deres tilgang til opgaven vil være helt forskellig, idet Cancellara vil køre meget aggressivt og risikovilligt, mens Pozzato plejer at foretrække blot at sidde med uden selv at skabe løbet. Begge kan afgøre løbet i en mindre gruppe, men særligt Cancellara er ikke længere helt så hurtig på stregen, hvorfor han vil foretrække at køre væk alene.

 

Det vil Vincenzo Nibali (Astana) helt sikkert også. Af alle favoritterne er han den, der har det største behov for at køre alene. Formen er omvendt også til det og selvom Nibali egentlig ikke burde være blandt de ryttere, der overhovedet kørte løbet, så er det prisværdigt at han sætter hjemlandets største endagsløb på sin kalender og også kommer i god form.

 

Team Saxo-Tinkoff har ikke haft den heldigste åbning på sæsonen, hvor kun Alberto Contador for alvor har vist styrke, men holdet fandt et glimt af håb i torsdag, hvor Daniele Bennati spurtede sig til en 2. plads i GP Nobili Rubinetterie. Det er selvsamme Bennati, der er holdets bedste bud på en topplacering i Milano – San Remo og han er ikke sluttet dårligere end nummer 13 de sidste fire år. Matti Breschel er holdets andet håb, men det hører efterhånden til sjældenhederne at danskeren sprinter med i de store spurter, hvorfor det kræver en udskilning på Poggio, hvis han skal køre med om topplaceringerne. Holdet har to øvrige danskere til start, Michael Mørkøv og Jonas Aaen, der formentlig vil køre aggressivt fra start for eventuelt at komme i udbrud, men ellers indstille sig på en hjælperrolle resten af dagen. Det samme må løbets eneste øvrige dansker, Lars Bak (Lotto-Belisol), der 100 % skal ofre sig for Andre Greipel.

Annonce

 

Feltet.dks favoritvurdering

 

*****: Peter Sagan

****: Vincenzo Nibali, Mark Cavendish

***: Matt Goss, Fabian Cancellara, Edvald Boasson Hagen

**: Moreno Moser, Filippo Pozzato, Philippe Gilbert

*: Daniele Bennati, Simon Gerrans, Andre Greipel, Sylvain Chavanel, Mark Renshaw

 

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig

Annonce

Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce