Prøv vores nye app
Optakt: Gran Piemonte
09. oktober 2024 20:50Foto: Sirotti
af Christoffer Fischer

Gran Piemonte varierer meget i rute fra år til år, men i 2024 har arrangørerne hædret løbets tradition som et af de mest sprintervenlige af de italienske endagsløb i efterårssæsonen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion til løbet:

Fra Valdengo til Borgomanero

Dato: 10. oktober

Antal kilometer: 182

Antal højdemeter: Ca. 1.600

Løbsstart: 12.25

Løbsafgørelse: Ca. 16.20

TV-dækning: Se oversigten her

Første udgave: 1906

Seneste vinder: Andrea Bagioli (Lidl-Trek)

Kategori: UCI ProSeries

 

Som cykelløb har Gran Piemonte en historie, der strækker sig helt tilbage til en første udgave i 1906, men selv om det længe har været et løb med en stor grad af prestige, er det den dag i dag stadig lidt en ubestemmelig størrelse. Det er nemlig få, tilbagevendende løb, der varierer så meget i rute og dermed i karakter som dette løb, der dog overvejende har hørt til de lette af de mange italienske endagsløb i efteråret, hvorfor det også ofte har været en af årets sidste chancer for feltets sprintere. Omvendt skal vi ikke længere tilbage end 2019 for at finde en decideret bjergafslutning i dette løb.

 

Fællesnævneren for de hidtidige 107 udgaver af Gran Piemonte, der også har været kendt som Giro del Piemonte, har været den geografiske placering, idet Piemonte er en italiensk region, men inden for denne kan der altså designes et utal af rutevarianter. Som så mange andre, især ældre cykelløb er dets vinderliste domineret af hjemlige ryttere, idet fem italienere med tre sejre ligger øverst på løbets vinderliste. Giovanni Gerbi lagde benhårdt ud med at vinde de første tre udgaver, og siden har fire legender ligeledes triumferet tre gange hver: Constante Girardengo, Aldo Bini, Gino Bartali og Fiorenzi Magni, hvorfor vi altså skal næsten 70 år tilbage i tiden for at finde de mest dominerende ryttere.

 

Læs også
Visma-sportsdirektør sammenligner stortalent med Vingegaard

 

I nyere tid har det fra officiel side nydt høj status, idet UCI siden 2005 har kategoriseret det lige under først ProTouren og dernæst efterfølgeren ProSeries, men økonomiske problemer har også forårsaget sporadiske aflysninger, senest i 2014. Siden har RCS Sport trådt ind som arrangør og har med deres erfaring fra at organisere Italiens største cykelløb sikret økonomisk stabilitet for Gran Piemonte. I de seneste år har antallet af WorldTour-hold på startlisten steget år for år, og seneste udgave blev afgjort i en spurt mellem tre WorldTour-profiler, hvor Andrea Bagioli viste sig hurtigst i sit næstsidste løb som Soudal Quick-Step-rytter inden sit skifte til Lidl-Trek.

 

Introduktion til ruten

Ruten til Gran Piemonte kan opdeles i to halvdele: først en fuldkomment flad og dernæst en kuperet med en samlet distance på 182 kilometer.

 

Fra kilometer 0 går vejen ganske vist støt opad, men ellers er de første 110 kilometer flade. De første 60 kilometer er i østlig retning, inden ruten går nordpå og snuser til målbyen, men fortsætter ud på en kuperet sløjfe nordvest for byen.

Annonce

 

Første terrænmæssige udfordring, Passo della Colma, er også dagens sværeste. Denne er opmålt til 8,6 kilometer og en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,5. Det er en ujævn stigning med et plateau midtpå, inden den når over 11 procent hen over toppen. Herfra resterer 60 kilometer af løbet.

 

Efter en snørklet nedkørsel på små otte kilometer går det snart op igen til Cremosina, hvilket betyder en stigning på 4,9 kilometer, men en stigningsprocent helt nede på 2,9 procent i gennemsnit uden stejle sektioner undervejs.

 

Efter et let faldende dalstykke venter den stejlere stigning op til Traversagna, som i halvanden kilometers penge holder sig mellem 5 og 7 procent.

 

Herfra går det ned ad bakke ind på de sidste 20 kilometer, hvor ruten også går ind på den afsluttende rundstrækning ved målbyen, hvor der skal køres halvanden omgang. Denne indeholder en bakke på 800 meter, der i gennemsnit stiger med 5,6 procent, og hvis top kun er godt syv kilometer fra målstregen.

 

De sidste tre kilometer er blottet for skarpe sving, men indeholder dog to bløde venstrekurver, heraf den sidste bare en 500 meter fra mål. Opløbsstrækningen er på let stigende vej.

 

 

Læs også
Pogacar kommenterer på næste sæson – vil måske gå efter Grand Tour-double igen

 

Favoritterne

Da ruten i Gran Piemonte varierer så meget fra år til år, kan man ikke tale om specialister i lige dette løb, der mestrer en bestemt type finale, da denne jo skifter så meget. I stedet må både cykelhold og optaktsskribenter tage et grundigt kig på ruten, før de afgør, hvem der kan gøre sig gældende, hvilket på en rute som denne først og fremmest vil være sprintere med en vis holdbarhed. Der er i hvert fald mange hold, der helt tydeligt tror på en massespurt og har udtaget sprintere til dette scenarie.

 

Helt fladt er løbet dog heller ikke, og der er også flere hold til start, der ikke har medbragt sprintere. Der vil altså være mange ryttere og hele hold, der vil håbe på, at stigningerne kan gøre løbet så tilpas hårdt, at en samlet spurt undgås, hvorfor det vil udvikle sig til et mere klassikerlignende løb. Stigningerne er nemlig ikke tilpas hårde til, at nogen kan forvente at kunne gøre forskellen dér alene, men hvis en stærk gruppe løsriver sig, vil de have muligheder for at holde hjem. Enten kan den bakken kort før mål også bruges til sene fremstød, hvorfor løbet altså kan vindes på flere måder, men hvor en mere eller mindre reduceret massespurt umiddelbart virker mest sandsynligt.

 

Den mest profilerede sprinter til start er Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), der dog ankommer i tvivlsom form efter at have udgået af sine seneste tre endagsløb, men hvor ingen af dem dog udviklede sig i retning af en spurt, han skulle køre. Derfor kan han muligvis have stået af for at spare sig, og under normale omstændigheder ville dette løb i hvert fald passe ham tæt på perfekt. Han har ofte vist imponerende holdbarhed, så stigningerne burde ikke volde problemer i sig selv, og i en let stigende spurt som denne bliver han svær at slå. Skulle han mangle form, har holdet andre hurtige alternativer i Henri Uhlig og Stan Van Tricht.

 

En formstærk Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) kan køre med om sejren i flere scenarier, da han både kan vise sig blandt de stærkeste på stigningerne og vil have muligheder selv i en regulær massespurt. Hurtigere er han dog ikke, end at angreb nok vil være bedste vej mod en eventuel sejr, men efter andenpladsen i det krævende Giro dell’Emilia er det ikke umuligt, at han kan ramme et vindende fremstød, hvor han i en spurt også bliver svær at slå. Også i en reduceret massespurt vil han på dette opløb være i spil til en podieplads, men i tilfælde af et samlet felt kan holdet også vælge at køre spurten for Filippo Ganna eller Ethan Hayter.

Annonce

 

En alsidig rytter som Tom Pidcock vil have flere måder at vinde dette løb på. Foto: Sirotti

 

Hos Cofidis ligner det sikreste bud på en topplacering Axel Zingle, der bør kunne sidde fint med på stigninger af denne kaliber, og som vil være blandt de hurtigste i et let stigende opløb. Han er så dygtig en klassikerrytter, at han muligvis selv vil gå i offensiven, men i en spurt vil en podieplads eller endda en sejr være inden for rækkevidde. Stefano Oldani har lignende kompetencer, mens Stanisław Aniołkowski kan være holdets valg, hvis løbet ender i en regulær massespurt i et stort felt.

 

Denne rute ligner et fremragende match for Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), der har gjort det til af en specialitet at præstere i reducerede massespurter i kuperede løb. Han bør kunne komme over disse stigninger i god behold og har tilmed fordel af det stigende opløb, hvorfor en podieplads eller måske endda en sejr er mulig, selv om han ikke kan vide sig sikker på at være hurtigst i dette felt. Skulle løbet blive anderledes hårdt, har holdet folk som Mikkel Frølich Honoré, Neilson Powless og Georg Steinhauser til at dække angreb ind med.

 

Israel-Premier Tech kan sætte deres lid til Corbin Strong , da en rute som denne vil passe ham, da han både er holdbar og tilmed hurtigst, hvis opløbet stiger en anelse. Der skulle altså være gode muligheder for, at han kommer frem til en spurt, hvis ikke løbet gøres for hårdt, og her kan hans fart række så langt som til en mulig podieplacering. En Marco Frigo kunne søge angreb sammen med Nick Schultz, der også kan være plan B i en spurt.

 

Selv om Alex Aranburu ikke er så hurtig, som han har været, må han stadig være bedste bud for Movistar Team, da han til gengæld kan være blandt de bedste på stigningerne. Her kunne han muligvis komme væk i en gruppe, hvor hans hurtighed ville række anderledes langt, og så kan en podieplads opnås, ligesom det også muligvis ville kunne i en reduceret massespurt. I en større gruppe kunne holdet også køre spurten for den tidligere vinder, Iván García Cortina, eller, hvis udskilningen er minimal, Davide Cimolai.

Annonce

 

Læs også
Bardet om Pogacar: Han er så overlegen

 

Der er stadig hurtighed i benene hos Diego Ulissi (UAE Team Emirates), der kunne være storholdets bedste chance for at sikre sig en nærmest ubegribelig 81. sæsonsejr i dette løb. Profilen kunne såmænd godt være hårdere for hans skyld, men han bør i første omgang kunne sidde med blandt de forreste og så have mulighed for en placering så højt som top 5, men afhængigt af gruppens størrelse kan farten række endnu længere. Filippo Baroncini er et alternativ til en spurt, mens Jan Christen nok skal søge angrebene i finalen.

 

I en alder af 35 år er Diego Ulissi ikke færdig med at vinde cykelløb. Foto: Sirotti

 

Astana Qazaqstan Team har samlet flere af holdets hurtigste ryttere til dette løb, hvoraf det nok er Cees Bol der er sikreste bud på en topplacering. Han har netop vist god form i Paris-Tours og ville normalt også være tanden mere holdbar end Max Kanter, der dog også kunne ende som holdets førstevalg, hvis de begge når frem til en spurt. Også en Davide Ballerini står klar i kulissen til at køre egen spurt, mens Alberto Bettiol er et kort til at gå med i fremstødene. Uanset hvem fra holdet, der måtte køre spurten, ligner top 5 et mere sandsynligt resultat end en podieplads.

 

Arkéa-B&B Hotels er blandt de hold, der har taget en decideret sprinter med i form af Jenthe Biermans, som bør være deres førsteprioritet til en spurt. Da han er ganske holdbar, kunne han også meget vel komme frem til denne, men løbet må heller ikke gøres for hårdt, før han bliver sårbar. I dét scenarie råder de dog over Vincenzo Albanese, der bliver anderledes svær at ryste af, og som selv er hurtig på stregen, hvorfor holdet i flere scenarier bejler til en podieplads.

 

Team Polti Kometa vil være blandt holdene med størst interesse i en samlet spurt, da de her anføres af Giovanni Lonardi, der på sine gode dage også vil kunne klare stigninger som disse. Skulle han blive bragt frem til spurt, bør der dog være så tilpas mange sprinterkonkurrenter, at top 5 ikke bliver let at opnå, selv om det ikke er umuligt. Skulle Lonardi falde fra, kunne Mirco Maestri eller Jhonatan Restrepo i stedet blande sig i en spurt.

Annonce

 

Dette løb kan blive det næste i rækken af topplaceringer til Edoardo Zambanini (Bahrain-Victorious), der i en flot sæson især har præsteret på højt niveau her i efteråret, senest med en samlet fjerdeplads i Cro Race. Undervejs har han også vist så meget hurtighed, at han selv i en massespurt har muligheder her, men med sine evner opad ville han dog have gavn af en udskilning, der kunne indbringe ham en placering i nærheden af top 5. Også Matevž Govekar og Fred Wright ville kunne køre gode spurter i en større gruppe, mens en Matej Mohorič også kunne have noget i ærmet til finalen.

 

Team Jayco AlUla må næsten have bedst chance for et topresultat gennem Anders Foldager, der i sin første sæson som professionel er så langt oppe som holdet syvendebedst placerede på verdensranglisten. Dét har danskeren formået med sin kombination af holdbarhed og hurtighed, som i dette løb både kan indbringe topplaceringer fra angreb eller i en reduceret massespurt, selv om top 10 nok er mere sandsynligt end top 5. Både Davide De Pretto og Felix Engelhardt er nogenlunde jævnbyrdige med deres danske holdkammerat og med lignende kvaliteter.

 

Formen er stadig relativt ukendt hos Giulio Ciccone (Lidl-Trek), men så stort et navn kan ikke afskrives helt i et løb som dette. Hvis formen er der, kan han i første omgang være toneangivende på stigningerne, og så vil han i en mindre gruppe være hurtig nok til at spurte sig på podiet, men dog ikke en mere regulær massespurt. Her kunne holdet også satse på Natnael Tesfatsion eller muligvis Fabio Felline, der også begge bør kunne sidde fint med på stigningerne.

 

Team dsm-firmenich PostNL er blandt de få hold med modet til at lade sprinterne blive hjemme, hvorfor de må forventes at gå i offensiven med en mand som Romain Bardet. Her bør han være så stærk på stigningerne, at han kan ramme et afgørende fremstød, hvor hans fart også kan redde ham en podieplacering. Angreb vil også være vejen frem for Frank van den Broek, mens Kevin Vermaerke både på stigninger og i en reduceret vil have muligheder.

 

Som i så mange andre løb ligner Tobias Halland Johannessen bedste bud på en topplacering til Uno-X Mobility, der har øget presset på deres profil ved at lade deres mange sprintere blive hjemme. Der vil dog også være muligheder på anden vis, da Halland Johannessen kunne være blandt de bedste i et hårdt kørt løb, hvor han vil have mulighed for at kunne følge de bedste og med sin hurtighed være i spil til en topplacering. Også Odd Christian Eiking og Andreas Leknessund kunne indgå i en finale præget af angreb.

Annonce

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Kaden Groves
Tom Pidcock, Axel Zingle
Marijn van den Berg, Corbin Strong, Alex Aranburu
Diego Ulissi, Cees Bol, Jenthe Biermans, Giovanni Lonardi
Edoardo Zambanini, Anders Foldager, Giulio Ciccone, Romain Bardet, Tobias Halland Johannessen
INFO
Optakter
Nyheder
Gran Piemonte
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 12. november 2024

Landevej
Transferlisten 2024-2025 - ProTeams
Landevej
Team Novo Nordisk har 2025-holdet på plads
Cross
Formstærk hollænder mener, at styrkeforholdet er blevet tættere
Landevej
Britisk mester tilbage på cyklen efter grimt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør sammenligner stortalent med Vingegaard
Udstyr og test
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Landevej
Bardet om Pogacar: Han er så overlegen
Landevej
Red Bull-holdet har klar målsætning for 2025
Landevej
Kyllingen vurderer Pogacars chance for at slå Cavendishs rekord
Landevej
48-årig vinder sæsonens første sejr - 25 år efter den første i karrieren
Landevej
Philipsen om Van der Poel: Det ville være respektløst
Landevej
Nyt UCI-løb etableres i 2025
Landevej
Legendes søn afslører: Har fået UAE-aftale
Landevej
Afstemning: Hvad er Årets Overraskelse 2024?
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - Dansk

Mandag den 11. november 2024

Landevej
Cavendish lokker landsmand til presset Astana
Landevej
Dansk talent vender hjem: Skal genfinde momentum
Landevej
Vingegaard kan vinde Touren, mener træner
Landevej
Med store kræfter i ryggen skal nyt juniorhold udvikle fremtidens stjerner
Landevej
Verdens bedste sprinter? - tidligere superstjerne er ikke i tvivl
Cross
Jo hårdere, jo bedre for Alvarado

Annonce

Cross
Overrasket sejrherre havde ikke forventet solonummer
Cross
Flot Sweeck-sejr i spændende mudderkamp
Cross
Suveræn hollænder tager revanche fra weekenden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewEfter en lærerig sæson sigter BHS-PL Beton Bornholm mod store mål i 2025
Landevej
Ny bog: Cykelsportens historie
Landevej
Dansk talent skifter til Aalborg

Annonce

Landevej
Kåring: Her er Årets Øjeblik 2024
Landevej
Italiensk hold forlænger med stærk rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUno-X-dansker skifter hold: Det virker som et sted, jeg kan udvikle mig
Landevej
Officielt: Landbo skifter til Give
Landevej
Israel forlænger med tysker
Landevej
Alternativ Giro-start og mulig økonomisk krise
Landevej
Rangering: De 20 mest spændende transfers

Søndag den 10. november 2024

Cross
Bitter stjerne: Skulle aldrig være sket
Cross
DM-treer leverer flot præstation i Holland
Cross
Ærlig stjerne: Det skal jeg være meget mere kritisk over for
Cross
Lidl-Trek-komet udnyttede stjernes fejl: Det var momentet
Landevej
Video i artiklenRørt Cavendish sætter ord på sin sidste sejr nogensinde
Landevej
Video i artiklenCavendish fik sejren i sit sidste løb
Landevej
Belgisk mester har målsætningen klar til 2025
Bane
Mørkøv og Aagaard vinder 3-dagsløbet
Cross
Video i artiklenBelgisk europamester tager endnu en overlegen sejr
Landevej
Afstemning: Hvad er Årets Øjeblik 2024?
Cross
Video i artiklenFormstærke Brand vinder igen - kæmpe comeback udebliver
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansker klar til ny udfordring: Jeg vil være med i toppen af dansk cykelsport
Landevej
Italiener havde en skidt afsked med Astana-holdet, som han forlader efter fire år
Landevej
Hvor ligger Tobias Lund i sprinterhierarkiet? Danskeren forsøger at give et svar
Landevej
Norsgaard vurderer egen sæson

Lørdag den 09. november 2024

Landevej
Video i artiklenPrice reflekterer over DM-kaos: Det er så latterligt
Landevej
Froome deler overvejelser om fremtiden
Landevej
Etapeløb i fare efter naturkatastrofe
Landevej
Mørkøv og Mads P. danner par i afskedsløb
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - WorldTour
Landevej
Vingegaard lokkes af arrangører, skriver medie
Cross
18-årige Miel Dekien er død efter trafikulykke
Landevej
Danske stjerner kan byde sprinter velkommen
Landevej
Veteran går i Valgrens fodspor
Cross
Spanier skinnede i favoritternes fravær
Cross
Favoritterne udeblev - Danskere misser top-10 i overlegen sejr
Landevej
Michael Valgren har fremtiden på plads
Landevej
Cavendish stopper karrieren
Landevej
Mark Cavendish forklarer, hvorfor han stopper karrieren nu
Landevej
Cort drømmer om Vingegaard til VM 2025
Bane
Mørkøv og Aagaard fortsat i front af 3-dagesløbet
Landevej
Pogacar om hård træning: Ikke mange vil køre med mig
Landevej
Oversigt: Disse stjerner mangler officielt fortsat kontrakt

Fredag den 08. november 2024

Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Få adgang til et annoncefrit Feltet.dk
Landevej
Pogacar indrømmer: Jeg var efterhånden lidt skeløjet
Landevej
Lefevere forklarer udspekuleret plan med ansættelse af Zigart
Landevej
Visma siger farvel til rytter med ”bemærkelsesværdig vækst”
Landevej
Verdensstjerners træner bliver ny cheftræner på Uno-X
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview18-årig ser frem til at køre for ”Danmarks bedste talentfabrik”
Landevej
ColoQuick forstærker: Mads er indbegrebet af talent
Landevej
UAE forlænger med lokal rytter
Landevej
Stjerne: Jeg overraskede mange mennesker i år
Landevej
Remco svarer på Flandern Rundt-spekulation
Udstyr og test
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
VIS FLERE

Annonce