Prøv vores nye app
Optakt: EM-enkeltstart (kvinder)
11. september 2024 08:25UEC - Union Europeenne de Cyclisme
af Christoffer Fischer

I den niende udgave af EM i landevejscykling er enkeltstarten en 31 kilometer lang størrelse, der skal køres på helt flade veje i den belgiske Limburg-provins.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion til løbet:

Fra Heusden-Zolter til Hasselt

Dato: 11. september

Antal kilometer: 31,1

Antal højdemeter: Ca. 100

Løbsstart: 15.00 (første rytter)

Løbsafgørelse: Ca. 16.05 (sidste rytter)

TV-dækning: Se oversigten her

Første udgave: 2016

Seneste vinder: Marlen Reusser (Schweiz)

Kategori: Internationalt mesterskab

 

I mange andre sportsgrene er der diverse internationale mesterskaber foruden VM, som tillægges stor prestige, men i cykling er det et ganske nyt påfund, selv i Europa hvor sporten ellers er historisk forankret. De første europamesterskaber på landevej blev nemlig arrangeret af Den Europæiske Cykelunion, UEC, i 1995, men kun som linjeløb for U23-ryttere, både herrer og kvinder, mens også en U23-enkeltstart er blevet afholdt siden 1997. EM blev udvidet til at inkludere juniorklassen i 2005, inden eliten så først i 2016 også blev inviteret til mesterskab. Ganske som til VM går værtskabet fra år til år på skift mellem byer i forskellige lande.

 

Europamesterskaberne fik, og har stadig, betydelig prestige i ungdomsklasserne, hvis vinderlister er imponerende i sig selv, men eliten har også straks omfavnet løbet. Omvendt er det ikke til at komme udenom, at feltet typisk ikke matcher VM og ikke kun af det naturlige fravær af ikke-europæiske ryttere, men også fordi det trods alt ikke er lige så høj en prioritet for sportens største stjerner. Større er løbet heller ikke, end at det kæmper med at finde den rette kalenderplacering, hvor det har vekslet mellem august og september. Der er tilmed nationale forbund, der af økonomiske årsager nedprioriterer løbet, hvad næppe ville forekomme til et VM.

 

Læs også
Van der Poel vinder VM i tredje disciplin: Jeg rangerer sejren højt

 

I kvindernes enkeltstart kan de dog ikke klage over fravær af stjerner, da nogle af disciplinens absolutte specialister har kørt sig i den blå-hvide stjernetrøje. Det er dog også to af dem, der har sat sig tungt på guldmedaljerne, idet Ellen van Dijk vandt intet mindre end de første fire udgaver, og Marlen Reusser har vundet de seneste tre. I 2020 kilede Anna van der Breggen sig ind imellem dem som den eneste, der har brudt van Dijk/Reusser-dominansen i de hidtidige otte udgaver. Sidste år vandt Reusser i overlegen stil foran Anna Henderson (Storbritannien) og Christina Schweinberger (Østrig), men af de tre er det kun Schweinberg, der stiller til start igen i år. Bedste danske resultat i disciplinen har været Pernille Mathiesens femteplads i 2018 - bare et år efter at hun var blevet U23-europamester både i enkeltstart og i linjeløbet.

 

Introduktion til ruten

Siden 2019 har enkeltstartsdistancerne været ens på tværs af klasser og køn, og denne tradition fortsætter i år, hvor alle skal køre samme rute på 31,1 kilometer i den belgiske provins, Limburg.

 

På disse 31,1 kilometer har arrangørerne dog styret pænt uden om provinsens bakker, idet de selv har angivet sølle 135 højdemeter spredt ud over hele ruten, og vejene holder sig en 20-40 meter over havets overflade.

Annonce

 

Ruten mellem start- og målbyen er bestemt ikke i fugleflugt og i stedet en ganske kringlet rute, der bogstaveligt talt går i øst og vest - og nord og syd. Særligt de indledende fem kilometer er teknisk med mange skarpe sving, men omvendt er der andetsteds strækninger på op imod fem kilometer ad gangen, der fortrinsvist er lige ud ad landevejene.

 

 

Favoritterne

Selv om ruten altså ikke er blottet for tekniske udfordringer, så går denne ind under kategorien ”tonserrute”. Terrænet over samtlige 31 kilometer tilgodeser de egentlige specialister i disciplinen, som netop kan tonse igennem i aerodynamisk position på flad vej som her. Vi er også oppe på så tilpas lang en distance - den længste i EM siden 2018 - at tempostærke sprintertyper ikke har lige så gode muligheder som på en kortere rute. Endeligt bør der med så få ryttere til start være minimal forskel på vejrforhold for de først- og sidststartende på en dag, der i øvrigt ser ud til at holde nogenlunde tørt, men der er en vis risiko for, at nogle kan køre på mere tørre veje end andre.

 

I syv starter er Ellen van Dijk (Holland) dårligst blevet nummer to på EM-enkeltstarten, og da tronraneren Marlen Reusser ikke er til start, er det rimeligt at udråbe hende som Europas bedste enkeltstartsrytter - under normale omstændigheder i hvert fald. Disse har hun bare ikke ramt på det seneste, hvor hun efter en skade kørte langt under niveau til OL, inden sjettepladsen på enkeltstarten i Tour de France Femmes var et straks mere retvisende resultat. På længere afstand af skaden og i dette lidt svagere felt er hun kandidat en fjerde EM-titel.

 

Foruden de fire EM-titler er Ellen van Dijk også tredobbelt verdensmester i enkeltstart. Foto: Sirotti

 

Lotte Kopecky (Belgien) samler ikke ligefrem på sekundære placeringer, uanset terræn og disciplin, og på enkeltstarter har hun ikke misset top 10 siden 2021. Imod superspecialisterne kommer hun normalt til kort, men sjettepladsen imod et fantastisk OL-felt var hendes vel nok bedste præstation i disciplinen - og der er vel at mærke ingen fra top 5 i OL, der er til start her. Derfor er medalje, måske endda af guld, muligt, men så sent som sidste år blev hun trods alt kun nummer fem.

 

Læs også
Van der Poel vinder gravel-VM – Dansker viser sig flot frem

 

Sidste år imponerede Christina Schweinberger (Østrig) stort med bronzemedaljer for enkeltstarterne til både EM og VM og har også i år kørt gode tidskørsler. Til OL endte hun på en mere beskeden tiendeplads, men dog kun seks sekunder fra en straks pænere syvendeplads, så i dette lidt svagere felt bejler hun til igen at skulle en tur på podiet.

 

Som regerende mester i enkeltstart i kvindecyklingens dominerende nation, Holland, er der ingen tvivl om Riejanne Markus’ evner i disciplinen, uden at hun dog er superspecialist. Ved de seneste tre europamesterskaber har hun kørt placeringer mellem tre og syv ind på enkeltstarten og har netop vist form med en etapesejr i Tour de Romandie, så her er hun kandidat til endnu en medalje.

 

På sine bedste dage er Vittoria Guazzini (Italien) en fremragende temporytter, men hendes bundniveau er anderledes lavt, så hendes chancer er vanskelige at spå om. Hun ankommer med en OL-guldmedalje i parløb på bane som sit seneste resultat, så der er ingen tvivl om, at hun stadig har niveau, men om det også rækker her, må tiden vise. I første omgang er hun top 10-kandidat, men rammer hun dagen, rammer hun også top 5.

 

Vittoria Guazzini har tidligere været tæt på medalje til VM i enkeltstart. Foto: Sirotti

Annonce

 

Anna Kiesenhofer (Østrig) kan aldrig præstere noget mere uventet end sit OL-guld i linjeløbet i Tokyo, men selv om hun nu er et kendt navn, er hun stadig svær at blive klog på. I år har hun på den ene side slået den stærke Schweinberger til det østrigske mesterskab, men på den anden side blevet tredjesidst på OL-enkeltstarten, så det er svært at gisne om hendes niveau. Senest blev hun nummer fire i det svagere tempofelt i Chrono «Roland bouge !» (det hedder løbet faktisk), så umiddelbart er hun top 10-kandidat, men i topform er top 5 ikke umuligt, og hun blev da også nummer seks til netop EM sidste år.

 

Agnieszka Skalniak-Sójka (Polen) har ikke tårnhøjt bundniveau på enkeltstarter, men til mesterskaber er hun inden for de seneste to år blevet nummer ti til EM, syv til VM og senest nummer 12 til OL. Med andre ord kan hun altså brage nogle gode enkeltstarter af, også på de længere distancer, så top 5 vil være muligt, hvis altså ikke hun har en af sine offdays.

 

De bedste enkeltstarter af Mieke Kröger (Tyskland) ligger et par år tilbage, men to nationale mesterskaber i træk i en tempostærk nation og senest en 13. plads til OL vidner om, at hun stadig har niveau. Hun har ikke været med til EM siden 2019, men her blev hun nummer seks, og i dette felt kan top 5 være muligt.

 

For bare et par år siden kunne Lisa Klein (Tyskland) med rette kaldes tempospecialist, der vandt EM-sølv i 2019, og som i 2021 nåede op på sin syvende sejr i disciplinen. Siden har der været mere stille omkring hende, men sidste år blev hun nummer 12 til EM og har i år også kørt udmærkede enkeltstarter. På sit gamle niveau virker hun ikke til at være, men top 10 eller måske endda top 5 er muligt.

 

I sin under halvanden sæson som professionel har Elena Hartmann (Schweiz) især præsteret i enkeltstarter, men de bedste resultater har dog været imod lettere modstand end her. En 17. plads til OL vidner om, at hun bestemt har niveau, men top 5 ville være et flot resultat.

Annonce

 

Læs også
Laporte sejrer i mudderløb - Mads P. forsøgte vildt solotogt

 

I denne sæson har Eugenia Bujak (Slovenien) kun kørt én enkeltstart, men det var til OL, og hun blev nummer 16. Til EM sidste år blev hun nummer otte og til VM nummer 12, så niveauet er højt og bør kunne række til top 10 eller muligvis top 5.

 

Marta Jaskulska (Polen) er måske ikke decideret tempospecialist, men hun er dog polsk mester i disciplinen trods hård modstand, og hun har netop slået dygtige temporyttere i det navnkundige Chrono «Roland bouge !», hvor hun blev nummer to. Her er modstanden af en anden standard, men top 10 er muligt.

 

Den dobbelte spanske mester i enkeltstart, Mireia Benito, har i år også kørt top 5 på en international enkeltstart i et stærkt besat LOTTO Thüringen Tour, så det er altså ikke kun på hjemmebane, at hun præsterer i disciplinen. I sine to hidtidige internationale mesterskaber har hun dog endnu ikke kørt sig i top 10, men her må top 10 være inden for rækkevidde.

 

Her i sin første enkeltstart i et internationalt elitemesterskab skal Franziska Koch (Tyskland) teste sine evner imod de egentlige specialister, hvad hun dog ikke selv kan kaldes. Med top 15-resultater i enkeltstarterne i årets to største etapeløb, Giro d’Italia og Tour de France, samt en sjetteplads i sidste års Tour of Scandinavia har hun evner i disciplinen, der kan række til top 10.

 

Katrine Aalerud (Norge) har i år virket til at have ramt et højere niveau på enkeltstarterne, efter hun genvandt det norske mesterskab, ligesom hun blev nummer 11 i det stærke Giro d’Italia-felt. Decideret specialist er hun ikke, så med en 16. plads som hidtil bedste EM-resultat vil top 10 være godkendt.

Annonce

 

OPDATERING: Her aftenen før løbet er den endelige startliste blevet offentliggjort, og til de to tyske pladser er Franziska Koch blevet siet fra. Ind i favoritvurderingen glider i stedet den ottedobbelte lettiske mester i enkeltstart, 44-årige Dana Rožlapa, som potentiel top 10-kandidat.

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Ellen van Dijk
Lotte Kopecky, Christina Schweinberger
Riejanne Markus, Vittoria Guazzini, Anna Kiesenhofer
Agnieszka Skalniak-Sójka, Mieke Kröger, Lisa Klein, Elena Hartmann
Eugenia Bujak, Marta Jaskulska, Mireia Benito, Katrine Aalerud, Dana Rožlapa
INFO
Optakter
Nyheder
EM - Kvinder
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 06. oktober 2024

Landevej
Ung dansker med topresultat i fransk endagsløb
Landevej
Laporte vandt endelig igen: Det var en lang og hård dag
Landevej
Tobias Lund Andresen misser klassementet i Kroatien: Vi gav alt, hvad vi havde
Landevej
Laporte sejrer i mudderløb - Mads P. forsøgte vildt solotogt
Landevej
80 sejre: UAE-stjerne vinder italiensk klassiker
Landevej
Minut for minut: Sådan snuppede Laporte sin første sejr i et år
Landevej
Attentatforsøg mislykkedes for Tobias Lund
Landevej
Mads P. er klar: Normalt bør det være et godt løb for mig
Landevej
Vuelta-åbenbaring har fremtiden på plads
Gravel
Isaac Del Toro skal køre gravel-VM
Landevej
Stephen Roche efter VM: Pogacar er velkommen i vores klub
Landevej
Colombiansk cykelrytter myrdet
Landevej
Dansker kører i top-5 i britisk triumf

Annonce

Landevej
Vender Alpe d’huez og Mont Ventoux tilbage til Touren?
Landevej
Oversigt: Disse danskere skal køre Paris-Tours

Lørdag den 05. oktober 2024

Landevej
Medie: Pidcock i overraskende skifte
Landevej
Kyllingen: Her skal Skjelmose forbedre sig
Landevej
Optakt: Paris-Tours
Landevej
”Jeg følte virkelig et pres,” siger Pogacar
Landevej
Se Pogacars knusende angreb
Gravel
Stjerne forklarer, hvorfor hun tabte: Det var forfærdeligt

Annonce

Gravel
Utroligt: Visma-komet reagerer på sin fjortende VM-titel
Landevej
Dansk top 10-placering i italiensk klassiker
Landevej
Første mand i 29 år: Opvisning sikrer Pogacar unik bedrift

Annonce

Gravel
Video i artiklenSe spurten: Vild stjerneduel afgør VM
Landevej
Stjerne vinder for fjerde gang
Landevej
Lund tættere førertrøjen i ny Kristoff-sejr

Annonce

Landevej
Pogacar er ikke færdig: Vil slutte sæsonen stærkt af
Landevej
Italiener igen hurtigst: Vinder sin anden etapesejr
Gravel
Tidligere verdensmester melder afbud til Gravel-VM
Gravel
Formel 1-stjerne klar til Gravel-VM

Fredag den 04. oktober 2024

Landevej
Cecilie Uttrup får startnummer 1
Landevej
Optakt: Giro dell'Emilia
Landevej
Skjelmose afslører: Har to diskusprolapser
Landevej
DCU glæder sig: God dato for PostNord Danmark Rundt 2025
Landevej
Tobias Lund øjner ny milepæl i karrieren efter sejren
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund vinde 4. etape af Cro Race
Landevej
Belgier prøver lykken hos nyt hold
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Tobias Lund tager sejren i Kroatien
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - ProTeams
Landevej
Skræmmende stærkt hold bag Pogacar i regnbuedebut
Landevej
Mads Würtz udgår af CRO Race efter hjernerystelse
Udstyr og test
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Landevej
Van Aert er på cyklen igen
Motion
Nyt cykelmagasin på gaden
Landevej
Tidligere verdensmester giver op: Bundlinjen er, at jeg ikke er god nok
Landevej
Pogacar viser VM-tøjet frem
Landevej
”Han har en vilje som få,” siger tidligere sportsdirektør
Udstyr og test
Test: Reform Seymour sadel
Landevej
Medie: Visma-rytter skifter hold
Landevej
Visma-chef langer ud: De er milevidt bagude
Landevej
Stor overraskelse: Italiener snyder WorldTour-rytterne

Torsdag den 03. oktober 2024

Landevej
Storhold på rov hos UAE
Landevej
Tre ryttere bekræftet på nyt dansk kontihold
Landevej
Evenepoel melder klar til dyst mod Pogacar og Roglic
Landevej
UAE tangerer endnu en imponerende rekord
Landevej
"En mærkelig dag", siger UAE-profil om solosejr
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - WorldTour
Landevej
Philipsen gør status: Det var højdepunktet
Landevej
Video i artiklenSe Philipsen tage sin niende sejr i år
Landevej
Video i artiklenPhilipsen spurter sig til fornem sejr
Landevej
Hurtig franskmand fortsætter på WorldTouren
Landevej
Tour de France-åbenbaring forlænger
Udstyr og test
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Landevej
Video i artiklenUAE-stjerne vinder efter vildt soloridt - Tobias Lund bliver treer
Landevej
Medie: Belgisk profil forlænger ikke
Landevej
Pogacar ser frem til “favoritperiode” i VM-striber
Landevej
Danskere blandt favoritterne: Etape forkortes
Landevej
Lidl-Trek-profil ser frem til VM-duel: Van der Poel er den klare favorit
Landevej
Lidl-Trek-rytter skifter hold
Landevej
Visma-sportsdirektør: Som hold tog vi en chance og tabte
Landevej
Kasper Asgreen skal opereres
Landevej
Bjarne Riis om Mørkøv: Et par års erfaring inden havde været godt
Landevej
Oversigt: Her er danskerne, der skal køre tysk endagsløb
Landevej
Suveræn hollænder triumferer igen med dansk leadout
Landevej
Agent afslører: Pogacar tæt på ny kontrakt
Landevej
Skifter hold: Belgier bryder sin kontrakt
VIS FLERE

Annonce