Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Optakt: DM i cyklecross 2023
15. januar 2023 08:42Foto: Jens Nu00f8rremark-Andersen
af Andy Joachim Pedersen

DM-weekenden i cyklecross finder sted i denne weekend. Der er lagt op til i hvert fald ét tronskifte på elitesiden, men hvem stiller op? Hvordan er ruten? Læs det og en anelse mere i denne optakt til DM i cyklecross 2023.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Lige så givet som et amen i kirken er det, at januar byder på duel mellem de bedste danske cyklecross-ryttere om Dannnebrogstrikoterne på tværs af klasserne på dansk jord. Dette er ligeledes tilfældet i denne weekend, hvor den danske cyklecross-verden igen mødes til fætter-kusinefest.

 

Efter de seneste to års DM i Aarhus under bannerne hos Grote Prijs Aarhus CK, er DM i cross atter at finde på den anden side af Storebælt, når ABC København lægger kræfter og jord til det store event. Lokationen er i år omgivelserne ved Ballerup Super Arena.

 

Der bliver løb for alle klasser, ligesom Danish Open gentages, sidstnævnte altså muligheden for ryttere, der ikke hører til i en klasse for at køre ruten og prøve kræfter med en sport i stor fremgang herhjemme.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Noget kunne tyde på, at vi får i hvert fald mindst én ny DM-vinder i eliteklasserne i år, men mere om det senere i optakten, hvor både startlisten og favoritterne gennemgås.

 

Hvad med ruten?
Den traditionsrige danske cykelklub, ABC, slår dørene op for et DM på en rute, der er et relativt nyt indspark til den danske crosscene. Således har klubben tidligere været vært for et Masters DM og i november 2021 en CrossCup-afdeling i de samme omgivelser.

 

Klubben tager rytterne med til området omkring Ballerup Super Arena, hvor 2500 meters rute er klargjort til dueller på crosscyklerne. Normalvis vil ruten være præget af ’fart og flow’, skriver arrangørerne.

Annonce

 

Der har dog over Danmark, og ikke mindst hovedstaden, været regn, og ifølge arrangør Michael Salbo fra ABC, har det haft en betydning for, hvilket løb, der venter rytterne.

 

”Der venter nok ikke så meget flow, som vi havde regnet med, fordi der er kommet en del mudder på ruten. De skal forvente, at det er en rigtig mudder-rute, hvor man også kan risikere at skulle løbe på det, der ikke nødvendigvis er det mest stejle, fordi der er tyk mudder,” fortæller han.

 

At flowet er ændret betyder dog ikke, at der ikke fortsat er fart på ruten. Lige godt halvdelen af den foregår nemlig på stykker, hvor man ikke kan forvente et mudret grundlag.

 

”Samtidig er jeg rigtig glad for, at vi har lagt nogle rigtig gode tonse-stykker ind, som er på helt flad vej. Jeg vil sige, der er 1,2 kilometer, som foregår på asfalt, grus, sten og fliser. Der er heldigvis stadig masser af fart i ruten,” siger Salbo endvidere.

 

Læg dertil, at der også er noget for de tekniske ryttere, som man ligeledes i særdeleshed kender det for cyklecrosssporten.

 

”Der kommer nogle virkelig teknisk krævende off-campers, dem er der tre af. Én, som er en off-camper, som næsten alle vil komme til at stå af og løbe. Så er der to tekniske off-campers, hvoraf den ene er med en stejl nedkørsel og så en opkørsel bagefter, og så én, hvor der er en stejl opkørsel og en stejl nedkørsel, som ender på asfalt bag arenaen,” fortæller han.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Alt i alt forventer Salbo, at dynamikken ikke bliver den nemmeste at finde med de skiftende underlagsbetingelser, ligesom mudderet gør det til det, som Salbo beskriver som en ’virkelig hård, hård rute’.

 

”Uden at sige for meget bliver det nok den hårdeste rute, som de hjemlige crossryttere har mødt i år, hvis ikke de har været ude for landets grænser. Den har både højdemeter og det tunge mudder. Det bedste bud er, at eliten maks. vil nå at køre fem-seks runder på den her rute,” siger han, og fremhæver, at det sammenlagt bør blive til en 14 kilometers kørsel på en times tid for herrerne eksempelvis.

 

Hvem stiller til start?
Hos herrerne starter A-, B- og U23-rytterne sammen, mens det samme er tilfældet hos kvinderne, hvor juniorrytterne dog ligeledes har plads til start. Samlingen af felterne er en moderne tradition i flere discipliner.

 

Hos kvinderne er der i skrivende stund 13 kvinder at finde på startlisten, og her springer særligt ét navn i øjnene i DM-sammenhæng. Sidste år tog Caroline Bohé nemlig rekorden for flest DM-sejre med sin femte titel og den fjerde af slagsen i streg, og rykkede dermed fra Nikoline Hansen, som hun med fire titler hidtil havde delt rekorden med.

Annonce

 

Ghost-rytteren, der har MTB som sin hoveddisciplin, er også til start i år, og alene af den årsag er hun utvivlsomt favoritten til at hjemtage sin sjette sejr og skrive sig endnu en linje i DM-historien. Ligeledes har hun i MTB-disciplinen vist, at mudderløb er blandt hendes styrker.

 

Sidste års sølvvinder Julie Lillelund (Racing Bjerringbro), som har haft en god sæson i MTB, og ligeledes har en sejr i Cross Cuppen, er også at finde på startlisten. I kategorien med unge stortalenter er også Olympia Bianca Norrid-Mortensen (Holte MTB), og dermed er der fuld podieplade fra 2022-DM til start i år.

 

De tre er som udgangspunkt også favoritter til podiet i år, såfremt de holder sig ude af problemer.

 

Caroline Bohé | Foto: @Attentionbuilders

 

Hos herrerne er der omvendt lagt op til et tronskifte. Hvis alt står til troende, er sidste års DM-vinder Simon Andreassen ikke at finde i Ballerup på søndag. Den tredobbelte DM-vinder lykkedes ellers med at slå Sebastian Fini sidste år, og kun en meget sen tilmelding kan bringe den duel på banen.

Annonce

 

Læs også
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg

 

Tilmeldt er til gengæld Sebastian Fini. MTB-rytteren er meldt i god form, og han var da også at finde på ruten til træning fredag. Med fire titler, form og nyere historik har han i nærværende medies optik favoritværdigheden. Også han kan drage gavn af MTB-evnerne på den mudrede rute.

 

Feltet er dog på hele 32 mand, og derfor kan der forventeligt være andre ryttere, der kan byde Fini op til dans. Gustav Frederik Dahl (SuRi-Carl Ras) har igen i år set skarp ud, og det må forventes, at han sidder med et godt stykke ind i finalen. Det vil næppe overraske med et topresultat til ham.

 

Ligeledes kan der sættes lid til Karl-Erik Rosendahl (Cykling Odense) og Tobias Lillelund (Trek Future), som normalvis også dyster med om de gode resultater i Cross Cuppen blandt andet. En outsider til et fint resultat kunne være Mikkel Jørgensen (CeramicSpeed Herning), som nævnes som et spændende indspark.

 

Ligeledes må Gustav Wang (SuRi-Carl Ras) nævnes i flokken af favoritter eller outsidere. I sine unge dage var han særdeles stærk på crosscyklen. Hos nærværende vides det ikke, om Wang har trænet efter DM i cyklecross med en vigtig landevejssæson foran ham.

 

Gustav Frederik Dahl | Foto: Dorte Adelfred

Annonce

 

Hvor kan løbet ses?
Der er åbent for tilskuere ved Ballerup Super Arena, og således kan der endnu engang forventes god stemning. På trods af regnsæsonen ser det ud som om, at tilskuerne får mulighed for at se i hvert fald eliten uden det store skyl.

 

”Det vil være rart, også for tilskuerne, at det ikke står ned i stride strømme, og at man kan se et fedt løb. Så er det lige meget, at der er mudder,” fortæller Michael Salbo.

 

”Udfordringen ved denne rute, og hvor den ligger er, at der ikke er særlig meget dræning på ruten, og det gør, at vandet ikke kommer væk. Det tørrer ikke rigtig op, selvom vi har opholdsvejr, men vi håber i hvert fald, at der heller kommer noget blæst og tørvejr, som man kan se noget fedt cross,” siger han.

 

Og er man helt vild med både cyklecross og ruten, er der også mulighed for i Danish Open at køre ruten, selvom man ikke har licens. Det fænomen ser ud til endnu engang at blive en succes.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Der bliver et stort felt på omkring 45-50 ryttere, som er tilmeldt Danish Open på både herre- og kvindesiden. Jeg synes, det er positivt, at der er folk, som ikke kører licens, der tør tage udfordringen op med sådan en krævende rute,” fortæller Salbo, der blandt andet fremhæver en del ryttere fra gravelsegmentet med forventet ankomst.

Annonce

 

Og kan man ikke tage til Ballerup i denne weekend, gentager TV-kanalen Sport Live præstationen fra tidligere år og optager løbet. Det viser de sent onsdag aften, hvor der er mulighed for at få TV-billeder af de ryttere, der skal dyste om DM-guldet.

 

Feltet.dk har ligeledes folk tilstede ved løbene både lørdag og søndag, hvorfor der kan forventes reaktioner. Følg derfor med på siden hen over weekenden for nyt om mesterskaberne.

 

Tidsplan lørdag:
09.30: U11, U13, U11P, U13P.
10.05 Pause
10.20: U15, U15P, U17P.
10.55 Pause
11.10: U17.
11.45 Pause
12.05: Børneløb.
12.25 Pause
12.45: Danish Open
13.35 Pause
13.50: H60, H70, D50.
14.30 Pause
14.45: Herre Junior.

 

Tidsplan søndag:
09.30: Stafet (4 ryttere).
10.15 Pause
10.30: H40, H50.
11.20 Pause
12.05: Dame Elite (A, B, U19P, U23P).
12.55 Pause
13.45: Herre Elite (A, B) og U23.

 

Startlisten for Dame Elite:
Line Juul Balle - Aalborg Cykle-Ring

Nikoline Splittorff - Holte MTB Klub

Maj Hinrichsen - Cykling Odense

Caroline Bohé - Ghost Factory Racing Team

Olympia Bianca Norrid-Mortensen - Holte MTB Klub

Julie Lillelund - Racing Bjerringbro

Mona Graversen Eckeroth - Give Cykelklub

Josefine Huitfeldt - Cycling Club Hillerød (CC Hille.

Cathrine Grage - Sydkystens Cycling

Cæcilie Christoffersen - Holte MTB Klub

Mie Nordlund Pedersen - Amager Cykle Ring

Anna-Sofie Nørgaard - Hareskov Cykelklub

Ann-Dorthe Lisbygd - Dansk Mountainbike Klub

Annonce

 

Startlisten for Herre Elite:
Jens Christian Dich - Nørrebro Cykleklub

Thorbjørn Kristensen - Cykling Odense

Karl-Erik Rosendahl - Cykling Odense

Daniel Thoudahl - Aalborg Mountainbikeklub

Kennie K. Nielsen - Aalborg Mountainbikeklub

Alexander Arnt Hansen - Restaurant Suri - Carl Ras

Tobias Lillelund - Trek Future Racing

Anders Kongsgaard Fromm - Cykle Klubben Aarhus

Niklas Frederiksen - Slagelse MTB

Morten Örnhagen - Mountainbike Club Vejle

Gustav Frederik Dahl - Restaurant Suri - Carl Ras

Mads Høiberg Klinke - Roskilde Cykle Ring

Kasper Norden - Cykling Odense

Rasmus Holm-Tvarnø - Amager Cykle Ring

Palle Bang - Skive Cykle Klub

Oliver Friis Sørensen - Aarhus MTB

Andreas Brandt Aidel - BHS - PL Beton Bornholm

Martin Ringsted Larsen - Cykling Odense

Noam Rosenzweig - Dansk Mountainbike Klub

Sebastian Fini Carstensen - Klampenborg CC

Morten Vogt Laustsen - Arbejdernes Bicycle Club Københ.

Kenni Gentilino Martinelli - SCC - Skrænten Cyclecross Club

Frederik Andersen - SCC - Skrænten Cyclecross Club

Alexander Engels Ryming - Arbejdernes Bicycle Club Københ.

Angelo Jonas Anaru Jensen Dobbs - DBC Ballerup

Asbjørn Ravn Rasmussen - Aarhus Studenternes Cykelklub

Bertram Nyegaard - Roskilde Mountainbike Klub

Kasper Daabeck - Aarhus Studenternes Cykelklub

Frederik Winther Hulbæk Petersen - Svendborg Cykle Club

Gustav Wang - Restaurant Suri - Carl Ras

Mikkel Jørgensen - CeramicSpeed Herning CK Elite

Simon Marquardsen - Næstved Bicycle Club

INFO
DM - Cross
Nyheder
Gustav Dahl
Nyheder
Bianca Christiansen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce