Prøv vores nye app
27. juni 2009 09:100
af Mikael Bay

I torsdag blev kampen om danmarksmesterskabet i enkeltstart afgjort og i morgen søndag er det så den mest prestigefyldte titel der kæmpes om, nemlig danmarksmesterskabet i linieløb og retten til at bære Dannebrog på trøjen den kommende sæson.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.
Der er altid garanti for underholdning allerede fra start af for det er en af de få chancer mange af de hjemlige ryttere har for at møde de danske professionelle ryttere, hvis sæson for en stor dels vedkommende er henlagt i udlandet. Omvendt er det også en kærkommen chance for profferne til at få hilst på venner og familie, selvom de i selve cykelløbet typisk kører med alt hvad de har, idet det både er attraktivt at vinde Dannebrog og fordi det vil være en smule pinligt at blive sat på plads af de hjemlige ryttere.

Ruten
Herrerne køre på to ruter. Først ti gange på en større rute af 14,6 kilometer og derefter ti omgange på en rute, der kun er fem kilometer lang. Der er dermed masser af muligheder for at se rytterne, da de kommer igennem målområdet i alt 20 gange.

Den store rute starter ved foden af Dybbøl Mølle, hvorefter der på et 500 meter langt brostensstykke kører rundt om det historiske center. Samtidig nås toppen af Dybbøl Banke, som med sine 68 meter over havets overflade markerer rutens højeste punkt. Lige før det næste brostensstykke (100 meter), passeres der en fællesgrav for danske og preussiske soldater.

Efter brostensstykket køres der ud af Sønderborg, hvor det går nedad bakke ad Flensborg Landevej. Det næste stykke er lidt kuperet, men det går samtidig ligeud for det meste af tiden og det gælder om at udnytte farten på nedkørslen til at komme hurtigt over modbakkerne. Herefter går det fladt videre med marker på venstre hånd og et større boligområde "Det ny Dybbøl" på venstre side, mens man til højre kan få et smukt syn ud over Vemmingbund og Broagerland. Længere fremme kommer Bøffelkobbelrundkørselen, hvor der skal fortsættes lige ud ad Amtsvejen. De næste par kilometer fortsætter det fladt til Nybøl. Første hus efter rundkørslen på højre hånd er Bøffelkobbelhuset. Her var der hårde forpostfægtninger i 1864. I haven er der et gravsted for to soldater fra Sjælland. Om dette gravsted skrev Holger Drachmann i 1877 digtet med ordene ”De vog dem, vi grov dem en grav i vor have...”

I Nybøl skal rytterne rundt i rundkørslen, hvor der drejes til højre ud af Sottrupvej. Herefter drejes der igen til højre mod Stenderup og ind på en smal vej med flere tekniske sving. Efter Stenderup åbner ruten sig igen og vinden vil kunne få indflydelse. Efter det åbne stykke drejes der til højre ad Hørtoftvej. I lyskrydset køres ligeud hvorefter Dybbøl Kirke passeres. Herfra går det let nedad forbi nogle vejindsnævringer og forsamlingshuset inden der drejes til venstre og ind på Dybbøløstenvej, som er en smal vej, hvor det er svært at komme frem i feltet. Efter nogle bløde sving og en let bakke nedad når rytteren Dybbøløstenbakken. Bakken er stejlest i begyndelsen (6 %), hvorefter den flader lidt ud. På toppen kører rytteren ind i Sønderborg.

Kort efter drejes til venstre ned ad Dybbølbjerg. Her kan rytteren opnå god fart da bakken falder med op til 6 %. I bunden skal fortsættes ad Åbenråvej til højre og efter et længere lige stykke gennem byen drejes der til højre ad Dybbølgade, hvor rytterne straks efter passerer ”1000 meter”-porten, hvor Dybbøl Banke og målstregen vil kunne ses på toppen. Denne vej er fra 1856. Her gik de danske tropper op til skanserne i 1864-krigen, og ad denne vej foregik tilbagetoget den 18. april. Denne sidste bakke har en maksimal stigningsprocent på 5 % op mod målstregen.

Efter ti omgange skal rytterne ud på de afgørende små runder på kun fem kilometer. Denne rute starter med 500 meter brostenskørsel op over toppen af Dybbøl Banke, forbi fællesgravene og endnu 100 meter brostenskørsel. Kort efter og første vej til venstre køres der nedad Parallelvej, en smal vej hvor det går kraftigt nedad. Efter nogle hundrede meter med flad kørsel drejes der til højre ad Dybbøløstenvej, hvorefter rytterne kører den samme afslutning som på den store rute med to mindre stigninger og med afslutning opad.

Favoritterne
Det vil være en sensation af dimensioner, hvis ikke vinderen af løbet kommer fra Team Saxo Bank. Holdet har siden 2000 suverænt siddet på tronen med undtagelse af en enkelt svipser i 2007 og har med danske briller aldrig været stærkere end i denne sæson, hvor holdets tolv danskere har stået for flere fornemme internationale resultater. Holdet kommer til at sætte dagsordenen, men gør det heldigvis typisk med offensiv kørsel, hvor de hele tiden prøver at bringe sig i overtalssituationer helt i front. Et tidligt udbrud med mange Saxo Bank-ryttere vil derfor ikke være urealistisk.

Matti Breschel stiller til start som løbets helt store favorit. Han har haft sit bedste forår nogensinde og er i topform efter etapesejre i Volta a Catalunya, Tour de Luxembourg og Tour de Suisse. Samtidig er han indebrændt over ikke at være med på Tour-holdet og ruten ligger helt perfekt til ham idet han vil være klasser over alle andre i den stigende afslutning.

Breschels problem er at Saxo Bank-holdet er så stærk at der meget vel kan ske det som der skete sidste år, nemlig at en af holdets andre ryttere sidder ude foran og ikke kan hentes af de andre hold, hvorfor han vil blive fanget af det taktiske spil Han er nemlig en så stor favorit at de store continentale hold som Team Designa Køkken og Team Capinordic med garanti vil holde øje med ham. Det kan en af Breschels holdkammerater benytte til at køre alene.

Det kunne være Nicki Sørensen, der er forsvarende mester og dobbelt dansk mester. Efter internationale forhold er Nicki Sørensen ikke ligefrem en vindertype, men på hjemlig grund kan han sagtens slå hullet og så viste han i Tour de Slovenia at formen langsomt er ved at indfinde sig inden Tour de France. I form er også Jakob Fuglsang og han er netop den type rytter, der kunne slå et hul med 30-40 kilometer igen og så holde helt til målstregen, mens Chris Anker Sørensen nok er fint kørende, men mangler de rigtig hårde stigninger, hvor han kan gøre sig gældende.

De seneste tre års danske mester i enkeltstart, Lars Bak, vandt linieløbet i 2006, men har siden ikke gjort sig gældende på trods af at vise form på enkeltstarten. Da heller ingen af de øvrige medaljetagere på enkeltstarten har gjort sig gældende i linieløb kunne noget yde på at det er for hårdt at sidde med fremme både om torsdagen og søndagen. Lars Bak skal alligevel ikke afskrives, ligesom veteranen Frank Høj og den flot kørende Lasse Bøchmann også er typer, der kunne lave et godt resultat. De øvrige Saxo Bank-ryttere må derimod nok regne med enten at skulle arbejde nede i feltet eller deltage i et af de tidlige udbrud og derved komme til at spille en rolle længere inde i løbet.

Kigger man på de øvrige deltagere, så er det som sagt mest kampen om de øvrige medaljer, der er den mest spændende selvom der selvfølgelig ikke er nogen, der har givet op på forhånd. Team Capinordic stiller til start med et mandskab, der kunne gøre det godt med Jonas Aaen, Martin Pedersen og Rasmus Guldhammer, der alle er i fin form og som er skarpe i afslutning, særlig når det stiger en lille smule.

Det samme er Team Designas René Jørgensen og Allan Johansen, men for at de rigtigt skal få noget ud af det, skal løbet gerne være hårdt, hvorfor holdet sikkert vil satse offensivt med kræfter som Mads Christensen og Michael Reihs. Glud & Marstrand Horsens satser nok mest på Michael Berling og håber ellers at altid angrebsivrige Jacob Nielsen kan komme med i det rigtige udbrud som det skete i GP Bikebuster.

Ruten passer rigtig godt til Daniel Holm Foder fra Team Concordia – Vesthimmerland Procycling, men han må nok se i øjnene at han kommer til at sidde alene i afslutningen, hvis Team Saxo Bank sætter pres på. Skulle han sidde med helt til finalen er han ikke noget tosset bud på en rytter, der kan sprinte på stigningen. Blue Water – cycling for Healths bedste bud er som udgangspunkt Andreas Frisch, men han må sammen med Team Stenca Tradings Søren Pugdahl mest af alt håbe på en plads i top 10. Det samme må Brian Vandborg fra Liquigas, der stiller til start som den eneste ProTour-rytter udover Saxo Bank-rytterne, men han sidder for meget i undertal til for alvor at blive en trussel.
Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv

Annonce

Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

Annonce

Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce