Det giver anledning til at undre sig, at den lille region Baskerlandet (Euskadi) i det nordlige
Spanien har hele to begivenheder på ProTour-programmet, men både etapeløbet Vuelta al Pais Vasco og Clasica San Sebastián har fundet plads i den spinkle kalender og begge løb fremstiller da også Baskerlandet og dets indbyggeres begejstring for cykelsporten på en yderst sympatisk måde. Mest af alt oplever man dog også, at Clasica San Sebastián største selvstændige værdi skal findes i, at der er masser af stigninger i løbet, hvilket gør det til en oplagt revanche for klassementsrytterne i Tour de France, der i mange år har brugt løbet til at køre de sidste kræfter ud.
Det gør det til gengæld også til et af de mest uforudsigelige løb på kalenderen. Mens det efterhånden er en svær, men trods alt veldokumenteret, kunst at forberede sine klassementsryttere til Tour de France, så er det stadig mere uafklaret, hvordan de kommer ud af Touren. Samtidig har Clasica San Sebastián været et løb, der har været for hårdt for sprinterne, men omvendt ikke helt hårdt nok til at bjergryttere har kunnet dominere. Arrangørerne har i år prøvet at gøre løbet endnu hårdere, og derfor kan vi nok forvente, at tiden hvor navne som Xavier Florencio og Leonardo Bertagnolli kunne vinde er forbi.
Ruten Som nævnt har arrangørerne ændret ruten siden sidste år og det bliver en helt afgørende ændring, idet man nu kører op af løbets afgørende stigning, Alto de Jaizkibel, to gange i stedet for som tidligere kun én gang. Den otte kilometer lange stigning stiger med næsten seks procent i gennemsnit og det har på det seneste ikke vist sig at være nok til at sikre en stor udskillelse, som øjensynligt er arrangørernes mål. Derfor er den nu med to gange og det vil med stor sandsynlighed betyde et løb, hvor de store navne vil have lettere ved at træde i karakter.
Løbet er 234 kilometer og starter og slutter i San Sebastián. Indledningen af løbet er kuperet, men uden større stigninger de første 140 kilometer, hvor vi som i alle andre længere endagsløb vil se at udbrud køre tidligt, mens favoritterne først vil sætte deres hold frem for at arbejde, når finalen indledes.
Det gør den efter 150 kilometer, hvor løbets nye rundstrækning på ca. 40 kilometer indledes og hvor rytterne første gang skal prøve kræfter med Jaizkibel som man når toppen af efter 157 kilometer. Efter en længere nedkørsel kommer der en giftig modbakke i form af stigningen Alto de Arkale (2,7 km, 6,3 %).
Efter man når toppen af denne stigning følger en mindre nedkørsel inden anden omgang af rundkørsel starter med efter 187 kilometer, hvor man påbegynder den anden opkørsel af Jaizkibel. Herefter følger Alto de Arkale endnu engang og så kommer rytterne ud fra rundstrækningen med otte kilometer til mål, hvor man i San Sebastián kører langs kysten inden man kommer ind på opløbsstrækningen, hvor det altid har vist sig at være en god idé at sidde med blandt de 3-4 første, hvis det skulle komme til en spurt.
Favoritterne Som sagt, så er løbet blevet gjort en del hårdere, og det vil blandt andet betyde, at sidste års vinder Carlos Barredo (Quick Step) vil få svært ved at gentage triumfen på trods af at han virkede som en af de ryttere, der kom ud af Touren i rigtig god form. Med over 30 kilometer til målstregen fra toppen af Jaizkibel må man stadig formode, at der vil være tale om en lille selektiv gruppe ryttere, der kommer til stregen og skal afgøre det mellem sig. Det giver derfor mening at kigge på feltets mere spurtstærke bjergryttere blandt de største favoritter.
Joaquin Rodriguez (Katusha) sluttede i top 10 og vandt en flot etapesejr i Touren og er en dygtig afslutter med en fornem acceleration. Han har engang imellem sine offdays, men er han stadig i form er han en rytter, der ikke umiddelbart kan sættes på stigningerne, hvorfor de fine afslutningsevner sikkert vil komme til sin ret i San Sebastiàn. Det ved de øvrige favoritter selvfølgelig godt, men hvad der taler til Rodriguez' fordel er et meget stærkt mandskab, hvor Alexander Kolobnev og Filippo Pozzato vil være oplagte hjælpere i pressede situationer. En anden spanier, Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) er ligeledes en glimrende afslutter, men de flagrende resultater i Touren gør det vanskeligt at spå om, hvordan han er kommet ud af løbet, hvor han også for første gang i karrieren prøvede at køre klassement.
Roman Kreuziger (Liquigas) blev slået på målstregen af Barredo sidste år, men kan godt gøre sig som afslutter og med sidste års andenplads viste han, at han sagtens kan komme ud af Touren i form og med motivation til at lave resultater. Holdkammeraten Ivan Basso er derimod et stort spørgsmålstegn efter at han knækkede sammen i Touren på grund af sygdom. Den måske dygtigste afslutter blandt de bjergstærke er franskmanden
Sandy Casar (Francaise des Jeux), men han gør sig normalt ikke gældende i de store endagsløb, mens det omvendt er lang tiden siden at klassikereksperten Damiano Cunego (Lampre) for alvor har sat sig igennem i en spurt.
De første fire fra Touren stiller alle til start (ligesom otte fra top ti er det), og det kan sagtens vise sig, at rækkefølgen bliver vendt om, da Samuel Sanchez (Euskaltel) umiddelbart må vurderes som en større favorit end Denis Menchov, Andy Schleck og Alberto Contador. De to sidstnævnte skal i hvert fald ud på egen hånd, hvis de skal vinde på målstregen i San Sebastiàn.
Det må formodes at ryttere, der ikke har Touren i benene vil få det svært, men Philippe Gilbert (OmegaPharma-Lotto) er så dygtig en rytter, at det vil være en skam ikke at nævne ham, selvom han vil få problemer med at følge de bedste på stigningerne og nok mere satser på Vueltaen, verdensmesterskabet og de efterfølgende italienske endagsløb.
Team Saxo Bank satser i første omgang på, at Andy Schleck kan sætte de øvrige favoritter på plads på den sidste opkørsel af Jaizkibel. Hvis han ikke har dagen vil holdet nok få svært ved at kæmpe med om sejren, men Chris Anker Sørensen og
Jakob Fuglsang kan måske sidde med til sidst, hvor de så må prøve på egen hånd. Holdet har også Nicki Sørensen og André Steensen til start og sammen med Rasmus Guldhammer (HTC-Columbia) udgør disse fem ryttere den samlede danske delegation til løbet.