\u00c5rets udgave er 219 kilometer lang, hvilket er det samme som i fjor. Ruten er alts\u00e5 kortere end de mere traditionelle klassikkere i for\u00e5ret og efter\u00e5ret, men\u00a0er alligevel\u00a0l\u00e6ngere end de fleste endagsl\u00f8b, hvorfor udholdenhed stadig kan f\u00e5 en vis betydning.<\/p>","
Som altid er der start og m\u00e5l i San Sebasti\u00e1n, kendt som \u2019Donostia\u2019 p\u00e5 baskisk. Efter startskuddet begiver rytterne sig ud p\u00e5 en l\u00e6ngere rundtur i det baskiske landskab, der ligger sydvest for San Sebasti\u00e1n, hvor der k\u00f8res en lille sl\u00f8jfe. L\u00f8bets f\u00f8rste halvdel har foruden kategori 1-stigningen Alto Iturburu ikke nogen kategoriserede udfordringer, hvorfor det her mest vil handle om, at der etableres det uundg\u00e5elige morgenudbrud.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Med godt 100 kilometer til mål når rytterne det, som man kan kategorisere som løbets lange finale, idet rytterne ledes ind på en cirka 40 kilometer lang rundstrækning, der indeholder de to traditionelle San Sebastián-stigninger, Alto Jaizkibel og Alto Arkale, der hver især altså skal forceres to gange. Først kommer løbets klart mest notoriske og navnkundige stigning, Alto Jaizkibel (7,8 km, 5,8 %). Stigningen er temmelig ujævn og hårdest i bunden, hvorefter den flader lidt ud hen mod toppen. Derefter følger en nedkørsel og lidt hårdt, småfladt landskab, hvilket ofte i Baskerlandet betyder vind, hvilket leder rytterne frem til Alto Arkale (2,7 km, 6,3 %), som nås cirka 20 kilometer efter Jaizkibels top.
Så langt er det Clasica San Sebastián mere eller mindre som de fleste husker løbet, men efter dette punkt er rutens struktur blevet nytænkt, særligt med indførelsen af en ny stigning kort før mål. Toppen af Alto Arkale nås for anden og sidste gang efter 188 kilometer og altså med 31 kilometer til mål. Herefter følger nu en kort nedkørsel og cirka 22 kilometer flad kørsel indtil den nye stigning, Bordako Tontorra. Der er tale om en yderst ujævn stigning, hvor stigningsprocenterne skifter mellem 4-5 % og helt op til 20 % over 2,5 kilometer. Toppen nås med 7,3 kilometer til mål, hvorefter det står på hidsig og intens jagt ind til målstregen på boulevarden i San Sebastián.
Favoritterne
Det nytter ikke noget at fjolle rundt: Løbet har én storfavorit, nemlig Alejandro Valverde (Movistar). I foråret vandt han bl.a. Liège-Bastogne-Liège La Flèche Wallonne. Det er i sig selv flot, men spanieren har i en alder af 35 år gang i sin velsagtens bedste sæson nogensinde. Når man hedder Valverde er det vanvittigt. Movistar-profilen har netop overstået sit bedste Tour de France nogensinde - det blev til en flot og fortjent plads på podiet. Som han beviste i fjor, så har Valverde det med at komme godt ud af Touren, så alt tegner til, at Valverde kan skrive endnu en stor sejr på CV’et. Med en tredje sejr ville Valverde samtidig tangere Marino Lejarretas rekord.
Valverde er storfavorit, da han dels kan forventes at være blandt de stærkeste på stigningerne, fordi han kan angribe på den sidste nedkørsel, og fordi han vil kunne slå langt de fleste i feltet i en direkte spurt på flad vej. Valverdes problem er, at Clasica Ciclista San Sebastián kan være et svært løb at kontrollere.
Blandt de andre store favoritter må man medregne Joaquim Rodríguez (Katusha). Selvom han ikke har fordoms styrke vil Katusha-kaptajnen altid være farlig i løb som disse. Phillipe Gilbert (BMC) ville have haft større favoritværdi på den gamle rute, og man frygter, at Bordako Tontorra er lige voldsom nok for belgieren. Gilbert har dog vist fremragende form i Tour de Wallonie, så man skal ikke helt afvise ham, hvis han sidder med i finalen. En der garanteret sidder med helt i finalen er bundsolide og stabile Bauke Mollema (Trek Factory Racing), der dog mangler det, som man kan betegne som vindermentalitet.
Samtidig gør man klogt i, at holde øje med en række profiler fra årets Tour. En mand, der ved, hvad der skal til i denne slags løb, er den taktisk begavede Daniel Martin (Cannondale-Garmin). Ireren plejer ikke gøre meget væsen af sig i Baskerlandet, selvom løbet egentlig passer ham ganske glimrende. Måske dette bliver året? Rigoberto Uran (Etixx-QuickStep) fik i sidste ende ikke meget med fra Frankrig, men formen var solid, og Uran er faktisk ret hurtig i en spurt. Det bliver også spændende at følge den nye ’Virenque’, Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), højt elsket af franske hustruer, men samtidig en begavet bjergrytter, der sagtens kan gøre sig i et løb som dette.
Samtidig skal man holde lidt øje med Samuel Sanchez (BMC), der lidt i det skjulte kørte et ganske anstændigt Tour de France. Sanchez er på hjemmebane, og sidder han der i finalen, kan han blive farlig, særligt på den sidste nedkørsel. Sidst kan man muligvis holde lidt øje med Tinkoff-Saxo duoen bestående af Rafal Majka og Roman Kreuziger, der begge vil få friere tøjler end normalt. Særligt Kruziger har en nydelig historik i løbet.
Favoritvurdering
*****: Alejandro Valverde
****: Joaquim Rodríguez
***: Dan Martin, Bauke Mollema, Philippe Gilbert
**: Rigoberto Uran, Romain Bardet, Roman Kreuziger, Samuel Sanchez
*: Bob Jungels, Greg Van Avermaet, Simon Yates, Adam Yates, Michele Scarponi, Alexis Vuillermoz