Prøv vores nye app
Optakt: Amstel Gold Race
20. april 2014 00:00Foto: Sirotti
af Mads de Wolff

Amstel Gold Race er den yngste i Ardenner-serien, men måske også den mest uforudsigelige. Løbets nye afslutning synes at pege i retningen af et mere åbent løb, hvor løbet ikke nødvendigvis afgøres på Cauberg. Proost!    

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I Amstel Gold Race udskiftes brosten med stejle, korte bakker. Med under en måned til starten på Giro d’Italia symboliserer løbet også overgangen til etapeløbssæson centreret omkring de tre store rundture, og hvor hidtidige sæsonprofiler som Fabian Cancellara må indstille sig på at spille biroller. Inden da er der dog serien af kuperede klassikere, der populært kaldes 'Ardennerklassikkerne'. I morgen søndag køres Amstel Gold Race i Limburg-regionen i Holland. Onsdag rykker vi til Belgien og Ardennerne med La Flèche Wallonne, inden serien afsluttes den følgende søndag i Liège-Bastogne-Liège.

 

Hvor man længe kan diskutere, om henholdsvis Paris-Roubaix eller Flandern Rundt er den ’største’ brostensklassikker, så er der i Ardennerserien ingen diskussion: Liège-Bastogne-Liège står alene, og det er kun ’La Doyenne’, der tåler bare den mindste sammenligning med de store brostensmonumenter målt på historie, præstige og magi.

 

Det er derfor trist at vinke brostene farvel, for resten af sæsonens klassikere er, ja, temmelig almindelige. Amstel Gold er et fint, spændende løb, men det er mindre unikt. Amstel Gold Race bliver ofte beskrevet som ’Flandern Rundt uden brosten’ og det fanger faktisk meget godt den lidt undervældende overgang fra noget særligt til noget bekendt. I Flandern Rundt skrives der historie - der generes magiske minder, der lever længere end skildpadder. Ardennerklassikkerne står mere tilbage som skønne, hurtige sukkerchok.

 

Læs også
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”

 

Amstel Gold Race svarer altså lidt til en Katy Perry-sang. Selv verdens største Katy Perry-fan (denne skribent) vil nok erkende, at der her ikke er tale om stor kunst, men blot fantastisk fornøjelig sukkerpop. Det er en lang måde at sige, at jeg elsker Amstel Gold Race. Det er et ungt løb, der ikke tager sig selv for alvorligt - løbet tager immervæk navn efter en festlig pilsner. Amstel Gold Race er hidsigt, intenst og spændende, og de skandaløst mange korte stigninger gør løbet uforudsigeligt. Der køres mest af alt på cykelstier, der er så smalle, at løbet belønner koncentration over alt andet.

 

Sidste år tog arrangørerne den store beslutning at rykke løbets afslutning fra toppen af Cauberg til 1,8 kilometer efter den ikoniske stigning. Nu er afslutningen rettere identisk med den, der blev brugt til VM i Valkenburg i 2012. Dette var en kalkuleret og klog beslutning, for med Cauberg som endestation var løbet blevet lidt forudsigeligt; alle rytterne havde, på den ene eller anden måde, altid en bakkespurt i baghovedet, hvilket ofte låste et løb, der ellers er designet til angreb. Samtidig gjorde afslutningen løbet sværere at skelne fra især La Flèche Wallonne.

 

I fjor havde ruteændringen tilsyneladende den intenderede effekt, nemlig at gøre Amstel Gold Race til mere end en bare en spurt op ad Cauberg. Finalen blev forlænget, og som ene mand fra et udbrud formåede Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) at holde en række favoritter bag sig. Det er dog vigtigt at huske, at Amstel Gold Race faktisk er blevet vundet på et væld af måder de seneste 15 år. Denne rute synes som en fin nytænkning, hvor Cauberg nu kan bruges til flere forskellige ting, uden at løbet nødvendigvis egner sig til sprinterne. Vi siger ’proost’ (skål) til de hollandske arrangører.

Annonce

 

Ruten

Som sagt er Amstel Gold Race et instens og meget koncentrationskrævende løb. Der køres på små veje, og der er fantastisk mange sving. Over 251 kilometer skal rytterne over 33 markerede stigninger, men løbet foregår generelt i et meget krævende terræn. I alt bliver det til mere end 4000 meter klatring målt i elavation, hvilket altså svarer til de hårdeste bjergetaper kendt fra Grand Tours. Alligevel vil løbet formentlig ikke afgøres med minutter, men sekunder, og det mest sandsynlige er stadig, at det hele afgøres i en decimeret spurt.

 

Det kan i teorien angribes overalt på ruten, men løbets mest oplagte ’finalemoment’ nås med næstsidste opkørsel af Cauberg (800 meter, 12%), hvorfra der resterer lidt over 20 kilometer. Dernæst føres feltet mod Geulhemmerberg (970 meter, 7,9%). Derfra går vejen mod regionens hovedstad, Maastricht, inden de atter føres mod Valkenburg og opad Bemelerberg (900 meter, 7%) for sidste gang. Herfra er der kun cirka fem kilometer til sidste opkørsel af Cauberg, hvorfra der altså kun resterer 1,8 kilometer til målstregen.

 

Ruten er beskrevet i nærmere detaljer her, hvor samtlige stigninger gennemgås. God side at have ved hånden søndag, når det først bliver vildt og uoverskueligt.

 

Favoritterne

En kvartet fremstår som løbets bedste bud på en sejr, nemlig Alejrandro Valverde (Movistar), Phillipe Gilbert (BMC), Joaquim Rodriguez (Katusha) samt Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep). Blandt disse skiller især Valverde og Gilbert sig ud. Hvor Valverde har haft en fantastisk sæson med et hav af sejre, synes Gilbert først rigtigt at have ramt formen nu, markeret især med en overbevisende sejr i Brabantse Pijl tidligere på ugen.

 

Vi anser Gilbert som løbets største profil. Det gør vi af flere årsager. Først og fremmest er Gilbert simpelthen skabt til en stigning som Cauberg. De passer simpelthen hinanden perfekt, Gilbert og Cauberg; stigningen er lige præcis så stejl, at Gilbert kan hamre sig hele vejen til toppen. Det var her, Gilbert vandt VM og Gilbert har også vundet Amstel Gold Race på den ’gamle’ rute. Det største spørgsmålstegn er Gilberts form. Gilbert synes ikke at have ramt de samme højder siden 2012, men sejren i Brabantse Pijl tyder på, at formen måske endelig er ved at være der, og Amstel Gold Race er stadig den klassiker, der passer ham bedst.

 

Selvom Valverde endte med at gå fuldstændig tomhændet fra Vuelta al Pais Vasco, så viste han stadig, at han er klar til at køre med om sejren i de forestående endagsløb. Amstel Gold Race er muligvis ikke det løb i serien, der passer ham bedst, men Valverde synes modsat fx Joaquim Rodriguez at have en anderledes tynge i sit tråd, hvilket gør, at løbet passer ham ganske udmærket. Valverde er generelt en temmelig eventyrlysten rytter, der fx gjorde en fin figur i E3 Prijs Vlaanderen, og spanieren synes at holde af at køre i Holland og Belgien.

 

Læs også
Flyvende belgier sværger Remco og Wout troskab: Det er en ære

 

Med en sejr i Catalonien Rundt viste Joaquin Rodriguez, at hans form er fin, men det er svært at se ham sejre i Amstel Gold Race. For det første er løbets stigninger en anelse for lette; han passer simpelthen bare meget bedre til La Flèche Wallonne. Samtidig plejer vindere af Amstel Gold Race at køre Vuelta al Pais Vasco forinden.

 

Det gjorde Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) derimod, og den unge polak gjorde en fin figur. Kwiatkowski har imponeret sæsonen igennem, og en sejr kan slet ikke afvises. Samtidig synes den nye rute at passe ham bedre end den gamle. Hvor det fx var svært at forstille sig, at Kwiatkowski pt. skulle være stærk nok til at vinde i en direkte bakkespurt mod folk som Gilbert, så giver den nye afslutning ham flere muligheder, hvis han ellers kører klogt.

 

Bag disse fire favoritter er der et stort, bredt felt af outsidere. Disse kan stort set deles op i to grupper. For det første er der en række ryttere, der nok er stærke på bakkerne, men som skal håbe på at komme afsted uden at have feltets hurtigste på slæb. Her tænker vi på ryttere som Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Wout Poels (OmegaPharma-QuickStep), Carlos Betancur (Ag2r-La Mondiale) og Rui Costa (Lampre-Merida). Over for disse har vi en række ryttere, der skal håbe på en mere samlet afslutning, særligt Ben Swift (Sky), Michael Matthews (Orica GreenEdge) og i nogen grad Tony Gallopin (Lotto-Belisol).

 

Derudover er der ryttere, som man ikke kan afvise på grund af historien, men hvor formen står som et stort spørgsmålstegn, specielt Vicenzo Nibali (Astana) og Simon Gerrans (Orica GreenEdge). Nogle mere frække bud kunne være Damiano Cunego (Lampre-Merida), der viste fornem form i Baskerlandet, og den snu veteran Davide Rebellin (CCC Polsat - Polkowice), som vandt løbet i 2004.

Annonce

 

Der er en del danskere til start i Holland, og WorldTour-point kan muligvis komme på tale. Jakob Fuglsang (Astana) er det bedste danske bud, og Fuglsang har før gjort det ganske fornemt i Amstel Gold Race, men det trækker lidt ned, at Fuglsang stod over i Vuelta al Pais Vasco. Ellers stiller Tinkoff-Saxo danskertungt op med de debuterende neoproffer Michael Valgren og Jesper Hansen samt Chris Anker Sørensen og Nicki Sørensen. Traditionelt har Amstel Gold Race været den klassiker, hvor Nicki fik mest frihed, og med den form, som den danske veteran viste i Flandern Rundt, så kan det ikke afvises, at Nicki Sørensen vil sidde i endnu en klassikerfinale søndag.

 

Favoritvurdering

*****: Phillipe Gilbert

****: Alejandro Valverde

***: Michal Kwiatkowski, Joaquin Rodriguez,

**: Damiano Cunego, Wout Poels, Tony Gallopin, Rui Costa, Roman Kreuziger

*: Ben Swift, Carlos Bentancur, Davide Rebellin, Bauke Mollema, Michael Matthews, Tom Jelte Slagter, Vincenzo Nibali, Daniel Moreno, Simon Gerrans

Du kan følge løbet via live-opdateringen på Feltet.dk fra klokken 14.00 og tippe på løbets udfald på www.fanpicks.dk. Du bestemmer selv, om du vil spille med for sjov eller om penge. Fanpicks.dk garanterer en minimumspulje på 1.500 kroner.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Mandag den 22. juli 2024

Landevej
Tour de France-stjerneskud forlænger kontrakt
Landevej
Pogacar om rekorder: ”Det interesserer mig ikke”
Landevej
Movistar-kaptajn har fået blod på tanden: Jeg vil vinde Vueltaen
Landevej
Carapaz kom på podiet i Paris: Stolt over at bringe trøjen hjem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFlyvende belgier sværger Remco og Wout troskab: Det er en ære

Annonce

Landevej
Skuffet Van der Poel ser tilbage: Jeg har ikke været tæt på
Landevej
Få adgang til et annoncefrit Feltet.dk
Landevej
”Jeg måtte bare takke gud” - Ekstatisk sprinterstjerne holdt tårerne inde
Landevej
Historisk overblik: Sådan har danskerne klaret sig i Touren

Annonce

Landevej
Stolt Van Aert lovpriser Vingegaard: Han er en mester
Landevej
Journalist: Ineos gør 29-årig historisk
Landevej
Total dominans: Så mange penge scorede Pogacar og UAE
Landevej
Stor oversigt: De varmeste transferrygter

Annonce

Landevej
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”
Landevej
Fire danskere til start i Ethias-Tour de Wallonie

Søndag den 21. juli 2024

Landevej
Vingegaard afslører løbsprogram efter Tour de France
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort evaluerer på ”blandet” Tour de France
Landevej
Van Aert kritiserer: Nedkørslerne var forræderiske
Landevej
Pogacar om tredje Tour-sejr: I år gik alting perfekt
Landevej
Pogacar tager også sidste stik foran Vingegaard i sin tredje Tour-sejr
Landevej
Sådan kronede Pogacar Touren med sjette etapesejr

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrods corona: Mørkøv melder stærkt ud om OL
Landevej
Magtdemonstration: Hollandsk stjerne fuldender dominans
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul har færdiggjort sin syvende Tour: De ville nok have givet deres højre ben for det

Annonce

Landevej
Mørkøv bekræfter: Cavendish stopper karrieren
Landevej
Emma Norsgaard viser storform før OL
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%

Annonce

Landevej
Vingegaard frygter ikke Evenepoel, men ”man kan tabe meget tid på den her rute”
Landevej
Optakt: 21. etape af Tour de France
Landevej
Starttiderne på 21. etape af Touren
Landevej
Dansker slutter på podiet i Østrig
Landevej
Deltag i efterårsmanagerspillet - Præmier til top 50
Landevej
Fuglsang styrter før sidste etape i Touren
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Pogacar bryder en ny barriere
Landevej
Carapaz vinder stor hæder
Landevej
Lefevere om Evenepoel-rygter: Der skal penge på bordet
Landevej
Uno-X-boss vil have flere danskere
Landevej
Video i artiklenFeltet.dk løber sidste etape af Tour de France
MTB
Peter Sagan indstiller karrieren i dag
Landevej
Følg den afsluttende enkeltstart - Få mellemtider m.m. på Feltet.dk's app
Landevej
Cavendish får speciel hyldest i podieceremonien
Landevej
Dansker på podiet i Østrig
Landevej
Riis er på Pogacars side

Lørdag den 20. juli 2024

Landevej
Fire på fire dage: Superstjerne fortsætter triumftog
Landevej
Girmay savner paradeetapen – han og holdet fejrede grønt på forhånd
Landevej
Carapaz undrer sig: Vi forstod ikke hinanden
Landevej
Se de rørende billeder: Grædende Cavendish klarer tidsgrænsen og når til Nice
Landevej
Vingegaard dømmer ikke, men "han behøvede ikke at køre med"
Landevej
Stjerne giver én ting skylden for, at han ikke holdt hjem
Landevej
Vingegaards sportsdirektør er utroligt glad for danskerens indsats: Det føles som en sejr
Landevej
Stolt Evenepoel fik bekræftelse til trods for mislykket offensiv
Landevej
Video i artiklenSe Pogacar slå Vingegaard klart i spurten
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Pogacar storroser Vingegaard efter sin femte etapesejr: Man bremser ikke i cykling
Landevej
Pogacar slår Vingegaard med slangehug - Remco bløder tid
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Det har været et eventyr” – Norsk åbenbaring kom til Touren i sit livs form
Landevej
Optakt: 20. etape af Tour de France
Landevej
Hattrick til hollandsk superstjerne efter stort styrt
Landevej
Amerikansk stjerne er skuffet over sin egen Tour
Landevej
Evenepoel vil ikke angribe Vingegaard
Landevej
Pogacar afviser grådighed: Jeg bliver betalt for at vinde
Landevej
Afklaret Vingegaard afviser kritik: Det er noget dumt at sige
Landevej
Kandidaterne til Supercombative-prisen
Landevej
Transfer: Lefevere snupper dobbelt national mester
Landevej
Armstrong om Pogacar: Den største fejltagelse i hele hans karriere
Landevej
Vilde anklager imod klassementsrytter i Touren - Han svarer iskoldt
Landevej
Ballade: Visma stopper med radiokommunikation
Landevej
Vanvittige Pogacar slår flere Merckx-rekorder
Landevej
Girmay er ikke sikret grønt i Nice, men kun uheld kan ødelægge drømmen
Landevej
Vingegaards sportsdirektør kommer ikke med undskyldninger: Tillykke til ham
Landevej
Danskere flot fra start i Østrig
Landevej
Fem-dobbelt Tour-vinder raser efter Pogacar-beskyldninger: Chauvinisme
Landevej
Pogacar havde overvejet at give sejren væk, hvis han ikke jagtede en Visma-rytter

Fredag den 19. juli 2024

Landevej
Ingen gode gange tre for supersprinter - hollænder vinder i Belgien
Landevej
Yates rakte ud efter etapesejren, men det var ikke nok
Landevej
Carapaz vil kæmpe for at holde prikkerne, men Pogacar truer i kulissen
Landevej
Visma-rytter er stolt af Vingegaard efter mislykket plan
Landevej
Skuffet Visma-stjernes håb forsvandt, da Pogacar angreb
VIS FLERE

Annonce