Prøv vores nye app
Optakt: Amstel Gold Race
20. april 2014 00:00Foto: Sirotti
af Mads de Wolff

Amstel Gold Race er den yngste i Ardenner-serien, men måske også den mest uforudsigelige. Løbets nye afslutning synes at pege i retningen af et mere åbent løb, hvor løbet ikke nødvendigvis afgøres på Cauberg. Proost!    

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I Amstel Gold Race udskiftes brosten med stejle, korte bakker. Med under en måned til starten på Giro d’Italia symboliserer løbet også overgangen til etapeløbssæson centreret omkring de tre store rundture, og hvor hidtidige sæsonprofiler som Fabian Cancellara må indstille sig på at spille biroller. Inden da er der dog serien af kuperede klassikere, der populært kaldes 'Ardennerklassikkerne'. I morgen søndag køres Amstel Gold Race i Limburg-regionen i Holland. Onsdag rykker vi til Belgien og Ardennerne med La Flèche Wallonne, inden serien afsluttes den følgende søndag i Liège-Bastogne-Liège.

 

Hvor man længe kan diskutere, om henholdsvis Paris-Roubaix eller Flandern Rundt er den ’største’ brostensklassikker, så er der i Ardennerserien ingen diskussion: Liège-Bastogne-Liège står alene, og det er kun ’La Doyenne’, der tåler bare den mindste sammenligning med de store brostensmonumenter målt på historie, præstige og magi.

 

Det er derfor trist at vinke brostene farvel, for resten af sæsonens klassikere er, ja, temmelig almindelige. Amstel Gold er et fint, spændende løb, men det er mindre unikt. Amstel Gold Race bliver ofte beskrevet som ’Flandern Rundt uden brosten’ og det fanger faktisk meget godt den lidt undervældende overgang fra noget særligt til noget bekendt. I Flandern Rundt skrives der historie - der generes magiske minder, der lever længere end skildpadder. Ardennerklassikkerne står mere tilbage som skønne, hurtige sukkerchok.

 

 

Amstel Gold Race svarer altså lidt til en Katy Perry-sang. Selv verdens største Katy Perry-fan (denne skribent) vil nok erkende, at der her ikke er tale om stor kunst, men blot fantastisk fornøjelig sukkerpop. Det er en lang måde at sige, at jeg elsker Amstel Gold Race. Det er et ungt løb, der ikke tager sig selv for alvorligt - løbet tager immervæk navn efter en festlig pilsner. Amstel Gold Race er hidsigt, intenst og spændende, og de skandaløst mange korte stigninger gør løbet uforudsigeligt. Der køres mest af alt på cykelstier, der er så smalle, at løbet belønner koncentration over alt andet.

 

Sidste år tog arrangørerne den store beslutning at rykke løbets afslutning fra toppen af Cauberg til 1,8 kilometer efter den ikoniske stigning. Nu er afslutningen rettere identisk med den, der blev brugt til VM i Valkenburg i 2012. Dette var en kalkuleret og klog beslutning, for med Cauberg som endestation var løbet blevet lidt forudsigeligt; alle rytterne havde, på den ene eller anden måde, altid en bakkespurt i baghovedet, hvilket ofte låste et løb, der ellers er designet til angreb. Samtidig gjorde afslutningen løbet sværere at skelne fra især La Flèche Wallonne.

 

I fjor havde ruteændringen tilsyneladende den intenderede effekt, nemlig at gøre Amstel Gold Race til mere end en bare en spurt op ad Cauberg. Finalen blev forlænget, og som ene mand fra et udbrud formåede Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) at holde en række favoritter bag sig. Det er dog vigtigt at huske, at Amstel Gold Race faktisk er blevet vundet på et væld af måder de seneste 15 år. Denne rute synes som en fin nytænkning, hvor Cauberg nu kan bruges til flere forskellige ting, uden at løbet nødvendigvis egner sig til sprinterne. Vi siger ’proost’ (skål) til de hollandske arrangører.

Annonce

 

Ruten

Som sagt er Amstel Gold Race et instens og meget koncentrationskrævende løb. Der køres på små veje, og der er fantastisk mange sving. Over 251 kilometer skal rytterne over 33 markerede stigninger, men løbet foregår generelt i et meget krævende terræn. I alt bliver det til mere end 4000 meter klatring målt i elavation, hvilket altså svarer til de hårdeste bjergetaper kendt fra Grand Tours. Alligevel vil løbet formentlig ikke afgøres med minutter, men sekunder, og det mest sandsynlige er stadig, at det hele afgøres i en decimeret spurt.

 

Det kan i teorien angribes overalt på ruten, men løbets mest oplagte ’finalemoment’ nås med næstsidste opkørsel af Cauberg (800 meter, 12%), hvorfra der resterer lidt over 20 kilometer. Dernæst føres feltet mod Geulhemmerberg (970 meter, 7,9%). Derfra går vejen mod regionens hovedstad, Maastricht, inden de atter føres mod Valkenburg og opad Bemelerberg (900 meter, 7%) for sidste gang. Herfra er der kun cirka fem kilometer til sidste opkørsel af Cauberg, hvorfra der altså kun resterer 1,8 kilometer til målstregen.

 

Ruten er beskrevet i nærmere detaljer her, hvor samtlige stigninger gennemgås. God side at have ved hånden søndag, når det først bliver vildt og uoverskueligt.

 

Favoritterne

En kvartet fremstår som løbets bedste bud på en sejr, nemlig Alejrandro Valverde (Movistar), Phillipe Gilbert (BMC), Joaquim Rodriguez (Katusha) samt Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep). Blandt disse skiller især Valverde og Gilbert sig ud. Hvor Valverde har haft en fantastisk sæson med et hav af sejre, synes Gilbert først rigtigt at have ramt formen nu, markeret især med en overbevisende sejr i Brabantse Pijl tidligere på ugen.

 

Vi anser Gilbert som løbets største profil. Det gør vi af flere årsager. Først og fremmest er Gilbert simpelthen skabt til en stigning som Cauberg. De passer simpelthen hinanden perfekt, Gilbert og Cauberg; stigningen er lige præcis så stejl, at Gilbert kan hamre sig hele vejen til toppen. Det var her, Gilbert vandt VM og Gilbert har også vundet Amstel Gold Race på den ’gamle’ rute. Det største spørgsmålstegn er Gilberts form. Gilbert synes ikke at have ramt de samme højder siden 2012, men sejren i Brabantse Pijl tyder på, at formen måske endelig er ved at være der, og Amstel Gold Race er stadig den klassiker, der passer ham bedst.

 

Selvom Valverde endte med at gå fuldstændig tomhændet fra Vuelta al Pais Vasco, så viste han stadig, at han er klar til at køre med om sejren i de forestående endagsløb. Amstel Gold Race er muligvis ikke det løb i serien, der passer ham bedst, men Valverde synes modsat fx Joaquim Rodriguez at have en anderledes tynge i sit tråd, hvilket gør, at løbet passer ham ganske udmærket. Valverde er generelt en temmelig eventyrlysten rytter, der fx gjorde en fin figur i E3 Prijs Vlaanderen, og spanieren synes at holde af at køre i Holland og Belgien.

 

 

Med en sejr i Catalonien Rundt viste Joaquin Rodriguez, at hans form er fin, men det er svært at se ham sejre i Amstel Gold Race. For det første er løbets stigninger en anelse for lette; han passer simpelthen bare meget bedre til La Flèche Wallonne. Samtidig plejer vindere af Amstel Gold Race at køre Vuelta al Pais Vasco forinden.

 

Det gjorde Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) derimod, og den unge polak gjorde en fin figur. Kwiatkowski har imponeret sæsonen igennem, og en sejr kan slet ikke afvises. Samtidig synes den nye rute at passe ham bedre end den gamle. Hvor det fx var svært at forstille sig, at Kwiatkowski pt. skulle være stærk nok til at vinde i en direkte bakkespurt mod folk som Gilbert, så giver den nye afslutning ham flere muligheder, hvis han ellers kører klogt.

 

Bag disse fire favoritter er der et stort, bredt felt af outsidere. Disse kan stort set deles op i to grupper. For det første er der en række ryttere, der nok er stærke på bakkerne, men som skal håbe på at komme afsted uden at have feltets hurtigste på slæb. Her tænker vi på ryttere som Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Wout Poels (OmegaPharma-QuickStep), Carlos Betancur (Ag2r-La Mondiale) og Rui Costa (Lampre-Merida). Over for disse har vi en række ryttere, der skal håbe på en mere samlet afslutning, særligt Ben Swift (Sky), Michael Matthews (Orica GreenEdge) og i nogen grad Tony Gallopin (Lotto-Belisol).

 

Derudover er der ryttere, som man ikke kan afvise på grund af historien, men hvor formen står som et stort spørgsmålstegn, specielt Vicenzo Nibali (Astana) og Simon Gerrans (Orica GreenEdge). Nogle mere frække bud kunne være Damiano Cunego (Lampre-Merida), der viste fornem form i Baskerlandet, og den snu veteran Davide Rebellin (CCC Polsat - Polkowice), som vandt løbet i 2004.

Annonce

 

Der er en del danskere til start i Holland, og WorldTour-point kan muligvis komme på tale. Jakob Fuglsang (Astana) er det bedste danske bud, og Fuglsang har før gjort det ganske fornemt i Amstel Gold Race, men det trækker lidt ned, at Fuglsang stod over i Vuelta al Pais Vasco. Ellers stiller Tinkoff-Saxo danskertungt op med de debuterende neoproffer Michael Valgren og Jesper Hansen samt Chris Anker Sørensen og Nicki Sørensen. Traditionelt har Amstel Gold Race været den klassiker, hvor Nicki fik mest frihed, og med den form, som den danske veteran viste i Flandern Rundt, så kan det ikke afvises, at Nicki Sørensen vil sidde i endnu en klassikerfinale søndag.

 

Favoritvurdering

*****: Phillipe Gilbert

****: Alejandro Valverde

***: Michal Kwiatkowski, Joaquin Rodriguez,

**: Damiano Cunego, Wout Poels, Tony Gallopin, Rui Costa, Roman Kreuziger

*: Ben Swift, Carlos Bentancur, Davide Rebellin, Bauke Mollema, Michael Matthews, Tom Jelte Slagter, Vincenzo Nibali, Daniel Moreno, Simon Gerrans

Du kan følge løbet via live-opdateringen på Feltet.dk fra klokken 14.00 og tippe på løbets udfald på www.fanpicks.dk. Du bestemmer selv, om du vil spille med for sjov eller om penge. Fanpicks.dk garanterer en minimumspulje på 1.500 kroner.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale
Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik

Annonce

Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Annonce

Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil

Annonce

Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads
Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop

Annonce

Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL
Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb

Annonce

Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
Landevej
Stor stjerne efter sejr: Jeg havde ikke regnet med det
VIS FLERE

Annonce