Prøv vores nye app
17. april 2009 21:590
af Mikael Bay

Brostenene er væk og de store endagsløb tager i stedet til Ardennerne, hvor det hollandske storløb Amstel Gold Race køres på søndag. Samtidig indledes den uge, der kaldes Ardennerugen, og som også omfatter de to belgiske løb, Fléche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Begrebet ”Klassiker” er omdiskuteret og diskussionen bliver næppe mere relevant, når den drejer sig om Amstel Gold Race. Der som sådan ikke er nogen tvivl om, at løbet primært grundet sin korte historie ikke er at regne for en ægte klassiker, men alligevel er løbet alligevel et eksempel på en begivenhed, der prestigemæssigt rangerer fuldt på høje med monumenter som Milano – San Remo og Giro del Lombardie. Blandt de tidligere vindere finder man udelukkende topryttere og en sejr i Amstel Gold Race er nok til at gøre sæsonen til en succes for stort set alle ryttere.
Samtidig er løbet også et slående eksempel på effektiv markedsføring. De færreste kunne nemlig forestille sig, at løbet hed noget andet, selvom det er et navnesponsorat på samme vilkår som det, der for nylig blev udskiftet i det belgiske brostensløb Het Volk eller Het Nieuwsblad som det nu hedder. Amstel Gold Race er derfor navnemæssigt ikke bundet op på geografi eller historie, men derimod på hvem, der her og nu har lyst til at betale mest for at få sit navn på plakaten, en udvikling, der nok vil tage til de kommende år, hvor cykelsporten skal finde nye måder at tjene penge på. Omvendt så virker samarbejdet mellem arrangørerne og den hollandske bryggerigigant Heiniken (der ejer mærket Amstel) ganske sammentømret, så det ændrer sig næppe foreløbigt. Som et symbol på øllets betydning for Amstel Gold Race er løbets hjemmeside i øvrigt nok den eneste i cykelsporten, der kræver at man er 18 år for at besøge den.

Ruten
Amstel Gold Race køres i den hollandske Limburg-provins, der mest af alt fungerer som en lille hollandsk arm ned i midteuropa. Det er samtidig det eneste sted i Holland med bakker, til gengæld er der masser af dem. Ruten i Amstel Gold Race benytter sig af at køre op af nogle af stigningerne flere gange og er derfor det eneste af forårets store endagsløb, der for noget af rutens vedkommende køres på en rundstrækning.

Helt centralt i løbet er stigningen Cauberg, der efterhånden må betragtes som en af sportens mere kendte stigninger og som i Amstel Gold Race passeres tre gange og udgør afslutningen på løbet. Cauberg bliver desværre brugt i et utal af andre hollandske cykelbegivenheder, hvilket gør at bakken aldrig får mytologisk status som Arenberg-skoven har det i Paris – Roubaix. Dertil kender rytterne stigningen for godt og i øvrigt er den ikke noget specielt, udover at den fungerer fremragende som afslutning, fordi den er kort, intensiv og meget tilskuervenlig.

I alt 31 gange skal rytterne over en stigning og i modsætning til stort set alle andre store endagsløb, så er der aktion allerede fra start, hvilket vil sige, at der selv i starten af løbet er bakker. Det starter allerede efter ti kilometer med stigningen Maasberg og herefter er det længste stykke i løbet uden en kategoriseret stigning 20 kilometer. Der er med andre ord ikke de store muligheder for at hvile sig, medmindre feltet kollektivt giver tilladelse hertil.

På grund af de konstante stigninger gennem hele løbet starter finalen i Amstel Gold Race langt senere end i de andre store endagsløb i foråret. Det er ikke nødvendigt for toprytterne at sætte tempo langt udefra for at lave en udskilning, for den kommer helt af sig selv, og så kan stjernerne i stedet gemme kræfterne til sent i løbet.

Med 23 kilometer til mål starter den egentlige finale for dér kommer stigningen Kruisberg og derefter følger endnu tre stigninger indenfor blot ti kilometer. Det er særligt den sidste, Keutenberg, der normalt er det helt afgørende punkt, for selvom den kun er 700 meter lang, så stiger den med 9,4 % i snit og på det sene tidspunkt i løbet, er det rigeligt til at sortere de fleste fra. Efter Keutenberg kommer der et langt stykke, hvor der går en smule ned de meste af vejen, hvilket i flere udgaver af løbet har givet et flot forfølgelsesløb mellem nogle minimerede grupper. Til slut venter den 1,2 kilometer (5,8 %) lange Cauberg-stigning, hvor den afgørende spurt skal køres.

Favoritterne
Profilen på Amstel Gold Race tiltaler naturligt nok ryttere, der er lidt lettere end dem vi har mødt i Paris – Roubaix. Der er stadig en hel del ryttere til start, der også har kørt de store brostensløb som Sylvain Chavanel (Quick-Step), Johan van Summeren (Silence-Lotto) og Joost Posthuma (Rabobank), men man skal et godt stykke tilbage i historien før man finder ryttere på resultattavlen, der også kunne sidde med fremme i Paris – Roubaix.

Feltet bærer i øvrigt også præg af, at mange større navne ikke er på startstregen, ryttere der ellers kunne tænkes at præge begivenhederne. Danilo di Luca (LPR) er et oplagt bud på en rytter, der kunne have vundet, hvis ellers holdet var blevet inviteret, men ellers mangler også Alberto Contador (Astana), Kim Kirchen (Team Columbia) og Filippo Pozzato (Team Katusha).

Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) er til gengæld med selvom det kan undre, når man tænker på hvad andre dopingmistænkte ryttere har gennemgået, uden mulighed for at cykle mens deres sag bliver behandlet. Både holdledelsen og løbsarrangørerne ser åbenbart stort på dette selvom det unægtelig ser ud til at Valverde render ind i en karantæne i maj måned, hvorfor det vil være en plet på løbets historie. Der er omvendt ikke tvivl om at Amstel Gold Race ligger perfekt til Valverde, hvis han ellers kan stå distancen i sit første lange løb i år. Hvis ikke står den altid spændende, men desværre meget selvopofrende, Joaquin Rodriguez klar til at lave et resultat.

Løbets helt store favorit er sidste års vinder Damiano Cunego (Lampre) og mens han de senere år har haft svært ved at ramme topformen i de store etapeløb, så er der omvendt ingen problemer i april. Cunego kommer endnu engang til Ardennerløbene i storform og så er han svær at have med at gøre i afslutningen. Problemet for Cunego er at holdet omkring ham virker svagt med kun Enrico Gasparotto som en kandidat til at sidde med i afslutningen, så Cunego skal nok gøre det hele på egen hånd, hvilket han ligeledes gjorde sidste år med stor succes.

Team Saxo Bank har til gengæld holdet til at præge alle løbets facetter. Fränk Schleck er det helt store vinderemne, men han er som holdets øvrige bud nødt til at komme alene til Cauberg som han gjorde det i 2006. Sidste år afsluttede han ellers forrygende på Cauberg, men for Schlecks vedkommende vil der nok altid være en der er hurtigere på dagen. Løbet skal derfor gøres så hårdt som muligt og holdet skal spille trumfer som Karsten Kroon og Alexandr Kolobnev ud i den afsluttende fase for optimere mulighederne for en sejr. De tre danskere Nicki Sørensen, Chris Anker Sørensen og Jakob Fuglsang får alle en vigtig strategisk rolle og alle tre kan faktisk godt sidde med, når løbet går ind i sin afgørende stund.

Silence-Lotto skal også ud og angribe for selvom man i Philippe Gilbert har en dygtig afslutter, så skal ryttere som Cunego og Valverde være væk, når det begynder at stige til sidst. Thomas Dekker har kørt ringe indtil videre i sæsonen, så det er op til Johan van Summeren og Cadel Evans at gøre løbet så hårdt som muligt. Samuel Sanchez (Euskaltel) har omvendt ikke noget godt hold til sin rådighed, men opnår de fleste af sine resultater på baggrund af en opportunistisk kørestil, hvor han aldrig er bange for at bruge kræfter.

Den uopslidelige Davide Rebellin (Serramenti) er næsten garanteret at slutte i top 10, men den snart 38-årige italiener virker ikke længere helt så eksplosiv som tidligere, hvilket vil være et problem i finalen. Han hjælpes af Michele Scarponi, der har kørt et flot forår efter at være vendt tilbage til sporten sidste efterår.

Rabobank bør også nævnes, men det hollandske storhold virker ikke til at det har den oplagte vinderkandidat selvom stortalentet Robert Gesink nok skal køre et flot resultat hjem. Hvor Oscar Freire er ikke i topform og har også i tidligere udgaver af løbet haft svært ved at sidde med helt fremme. Andre navne som Fabian Wegmann (Team Milram) og Jerome Pineau (Quick-Step) kan også sidde med til slut og så skal den danske deltagelse i løbet rundes af med at nævne Brian Vandborg (Liquigas), der nok mest er med for at hente flasker til sine kaptajner Vicenzo Nibali og Roman Kreuziger.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewVraget til OL: Jeg ville vise, at jeg var god nok
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Kæmpe drama: DM-guldvinder diskvalificeret
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale

Annonce

Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik
Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud
Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten

Annonce

Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil
Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop
Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL

Annonce

Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb
Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
VIS FLERE

Annonce