Prøv vores nye app
Optakt: Amstel Gold Race
16. april 2011 15:53Foto: Sirotti
af Mikael Bay

Brostenene er lagt bag os og i stedet kan vi i den næste uges tid se frem til de tre løb i Holland og Belgien, der samlet kaldes Ardennerklassikerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det starter i morgen med Amstel Gold Race, der køres i den hollandske provins Limburg og som er løbet, der på en eller anden måde alligevel binder brostensløbene sammen med de mere kuperede løb i Ardennerne. Stigningerne i løbet minder nemlig meget om de stigninger rytterne har kørt på i Ronde van Vlaanderen med den væsentlige undtagelse, at der ikke er brosten på dem i Holland.

 

Det vil derfor ikke slide ligeså meget på rytterne at køre Amstel Gold Race og det gør løbet til en mere taktisk affære, hvor køligt overblik er en ligeså væsentlig faktor som styrke i benene. Løbet er blevet afgjort på et utal af måder og det er blandt andet også muligt at holde det hele samlet til en massespurt på den afsluttende stigning Cauberg som det skete sidste år, hvor Philippe Gilbert var fuldkommen suveræn på opløbet og vandt med flere sekunder ned til de næste.

 

Amstel Gold Race er ikke en klassiker på linje med Ronde van Vlaanderen eller Liége-Bastogne-Liége og det tæller heller ikke som et monument på verdensranglisten, selvom mange ryttere nok hellere vil vinde løbet end de to italienske klassikere Milano – San Remo og Giro di Lombardie og det er da også kun efter de vedtagne regler at Amstel Gold Race endnu ikke er oppe blandt de helt store løb, blandt ryttere vægter det således for mange som et af de store mål for sæsonen.

 

 

Ruten

Løbet køres som nævnt i Holland, et land der ikke er blevet velsignet med mange stigninger og bakker, men som har en lille tange mod sydøst, hvor regionen Limburg ligger og hvor byen Valkenburg har udviklet sig til en af sportens mest velkendte byer.

 

Løbet indeholder i alt 32 stigninger (der er gennemgået andetsteds her på siden), men tallet skal tages med den modifikation, at mange af stigninger køres flere gange, så det egentlige antal stigninger er noget mindre- Løbet gør sig i øvrigt stor umage for at sno sig igennem de hollandske veje for at finde steder, hvor rytterne kan blive udfordret, uden at det går hen og bliver rene gentagelser som på en rundstrækning a la GP Ouest-France Plouay

 

Det er samtidig et noget atypisk løb i forhold til de andre store begivenheder på over 250 kilometer, for modsat den ellers gængse regel for opbygning af et løb, så er Amstel Gold Race ikke som løb bygget således at alle udfordringerne er placeret mod slutningen af løbet. Stigningerne går derimod i gang med det samme og fortsætter hele dagen i jævn strøm. Da løbet er 260 kilometer langt betyder de 32 stigninger, at rytterne skal over en bakke ca. hver ottende kilometer og hvis man samtidig tager med at de også skal ned af bakkerne igen, så er der ikke mange flade kilometer undervejs.

Annonce

 

Der er alligevel hvad man kan kalde en finale og den går i gang med 22 kilometer til mål, hvor stigningen Kruisberg ligger. Inden for de næste fem kilometer efter denne stigning har rytterne også været over Eyserbosweg og Fromberg indtil man når frem til Keutenberg med 12 kilometer til mål. Keutenberg er en af løbets hårdeste stigninger og stigningsprocenten (9,4 %) sammenholdt med placeringen meget sent i løbet gør den til et oplagt sted at angribe, som det da også forsøges hvert år.

 

Fra toppen af Keutenberg bliver man først oppe et kort stykke tid, hvor der igen er oplagte muligheder for at slå og holde et godt forspring, men derefter går det nedad og hurtigt hen til dagens afsluttende stigning, Cauberg, hvor målstregen ligger på toppen. Cauberg er ikke løbets sværeste stigning, men den er ideel til store tilskuermængder og et af sportens mest imponerende opbud af fans venter rytterne. Modsat slutstigning Mur de Huy i Fléche Wallonne, så er Cauberg en stigning, hvor man godt kan være taktisk og nå at accelerere undervejs, men den kan også sagtens skæres ved at ens holdkammerater brager hen til bunden, hvorefter man selv tager over, hvis benene ellers er til det.

 

Favoritterne

Philippe Gilbert (OmegaPharma-Lotto) vandt suverænt sidste år og har vist strålende form op til Ardennerløbene, hvorfor han fremstår som løbets helt naturlige storfavorit. Ingen kan slå Gilbert på den sidste stigning, men det ved konkurrenterne godt, så holdet må forvente at komme på hårdt arbejde, som sidste år, hvor manglen på større udfordringer fra de øvrige favoritter også gjorde arbejdet let.

 

Udover Tour de France er der næppe noget løb på kalenderen som Rabobank hellere vil vinde, men det hollandske hjemmehold har haft det rigtig svært i Amstel Gold Race de senere år og ikke siden 2001 har der stået en Rabobank-rytter øverst på podiet. Forhåbningerne i år er stort set alle knyttet op på Robert Gesink, der sammen med resten af holdet må gribe løbet offensivt an og skabe afgørelsen inden Cauberg.

 

Vinderen fra 2008, Damiano Cunego (Lampre) virker som om han har fundet et nyt niveau i år efter et par skuffende sæsoner og er nok den eneste rytter, der på papiret vil have bare en lille chance mod Gilbert i en spurtduel på Cauberg. En anden tidligere vinder, Fränk Schleck (Leopard-Trek) er ligeledes i glimrende form og han vil sammen med lillebror Andy Schleck og den detroniserede brostenskonge Fabian Cancellara forhåbentlig sætte et offensivt præg på løbet. Holdet har desuden de to danskere Anders Lund og Jakob Fuglsang til start, men ingen af dem har vist form, der gør at man kan tro på en fremtrædende rolle i finalen.

 

Løbets outsidere skal findes blandt ryttere som Samuel Sanchez (Euskaltel), Alexandr Kolobnev (Katusha), Chris Horner (Radioshack) og så vil det andet hjemmehold, Vacansoleil, som altid gribe løbet offensivt an med Bjorn Leukemans i spidsen.

 

 

Saxo Bank – SunGard sadler om efter en meget succesfuld brostenssæson, men kaptajnen er den samme, nemlig Nick Nuyens, der efter sejren i Ronde van Vlaanderen stod over i Paris – Roubaix for at være helt ovenpå til Amstel Gold Race. Løbet ligger glimrende til Nuyens, der har en god spurt op ad bakke og selvtilliden er helt i top. Med sig har han rutinerede Nicki Sørensen som sin primære hjælper i finalen, mens de øvrige danskere Mads Christensen, Brian Vandborg og Jonas Aaen får en hård dag på de hollandske bakker.

 

Feltet.dks favoritvurdering:

 

*****: Philippe Gilbert

****: Robert Gesink, Damiano Cunego

***: Samuel Sanchez, Fränk Schleck, Nick Nuyens, Alexandr Kolobnev

**: Chris Horner, Ryder Hesjedal, Bjorn Leukemans, Alexander Vinokourov

*: Greg van Avermaet, Serguei Ivanov, Andy Schleck, Giovanni Visconti, Joaquin Rodriguez 

 

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewVraget til OL: Jeg ville vise, at jeg var god nok
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Kæmpe drama: DM-guldvinder diskvalificeret
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale

Annonce

Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik
Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud
Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten

Annonce

Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil
Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop
Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL

Annonce

Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb
Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
VIS FLERE

Annonce