Prøv vores nye app
Optakt: Amstel Gold Race 2016
16. april 2016 15:18Foto: Sirotti
af Lasse Wedege Penning

Søndag indledes den afsluttende del af første del af sæsonen. Ja, det er Amstel Gold Races lod i livet, men det hollandske endagsløb har sin egen charme, der først og fremmest udgøres af 1200 meter, der stiger 5,8 procent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Onsdag blev der varmet op til søndag. Og søndag varmes der op til næste søndag. Sådan er det med de fleste cykelløb i moderne tid. Rytterne har få mål, som er de helt store monumenter og Grand Tours, og alt derimellem er på en eller anden måde delmål eller træning til det næste.

 

Alligevel har Amstel Gold Race formået at skabe sin egen identitet. Det hollandske løb er ungt, meget ungt, faktisk yngre end optaktsløbet Brabantse Pijl, og det giver løbet mere frihed end de fleste andre løb. Hvor monumenterne er nødsaget til at holde sig til de ikoniske strækninger, stigninger og start- og slutpunkter, kan Amstel Gold Race gøre, som de vil. Derfor blev finalen for et par år siden ændret fra en målstreg på toppen af Cauberg til en målstreg halvanden kilometer efter bakken, hvilket giver lidt flere mulige udfald end bare en bakkespurt.

 

Amstel Gold Race markerer også overgangen i sæsonen. Brostenene er lagt endegyldigt bag os, og nu er det tid til mere “regulært” terræn, hvor det kun er stigningsprocenterne, der for alvor har indvirkning på cykelløbet. Nyklassikeren er i daglig tale en del af Ardenner-klassikerne, selvom det slet ikke køres i de belgiske Ardennere, men i den hollandske Limburg-region. Amstel Gold Race er på papiret den letteste af dem, og så bliver det gradvist sværere med først Mur de Huy i Flèche Wallonne og slutteligt forårets sidste monument, Liège-Bastogne-Liège, der byder på lidt længere stigninger end de to andre løb. Herfra vender vi os mod de lange bjerge i etapeløbene domineret af de tre Grand Tours, der køres over fire måneder. Så er der VM, og så er endnu en sæson slut. Så Amstel Gold Race er begyndelsen på afslutningen på første del af sæsonen.

 

 

Det er også en af grundene, til at Amstel Gold Race har så meget frihed. Det er ikke bundet af traditioner og storladne egoer. Det kan tillade sig at være den frække dreng i klassen, som bare gør, hvad der passer det. Og det er noget af det, der kan gøre det så pokkers underholdende at se og prestigefyldt at vinde.

 

Ruten

34 små bakker er på programmet på de 240 kilometer rundt i Limburg, og i modsætning til mange andre klassikere er bakkerne fordelt mere ligeligt ud over dagen. Samtidig betyder de smalle veje og masser af skilte, helleanlæg, cykelstier og parkerede biler, at man er nødt til at være koncentreret dagen lang, og det gør det til et meget stressende løb.

 

Amstel Gold Race 2016 route.png

Ja, det er ikke nemt at få et overblik over, hvor og i hvilken retning rytterne bevæger sig. Kan du se, hvad det ligner?

 

Første bakke kommer allerede efter ni kilometer, og rytterne når toppen af Cauberg (1200 meter, 5,8 %, max 12 %) for første gang ud af fire efter blot 54 kilometer - det gør løbet meget publikumsvenligt, hvorfor folk stimler sammen på stigningen tidligt på dagen for at få en god plads til finalen. De følgende 111 kilometer med 16 stigninger afsluttes med anden passage af Cauberg. Derfra er der 71 kilometer til næste passage af Cauberg, og de otte stigninger, der er på vejen, bliver som regel brugt til de første mere seriøse angreb.

Annonce

 

Den frygtede kombination af Eyserbosweg (1100 meter, 8,1 %), Fromberg, Keutenberg (700 meter, 9,4 %) og Cauberg kan bruges til angreb på vej ud mod den afsluttende rundstrækning. Det var over denne næstsidste passage af Cauberg, at Roman Kreuziger i 2013 lavede sit vindende angreb.

 

Problemet for de klatrestærke er, at den sidste runde, som er blevet brugt af løbet siden VM i 2012, er noget mindre udfordrende end ruten, der blev brugt inden da. Geulhemmerweg (1000 meter, 6,2 %) og Bemelerberg (900 meter, 5 %) er de eneste stigninger ud over Cauberg på de sidste 18,5 kilometer, og der er langt imellem dem. I 2013 blev favoritterne overraskede, men nu har de lært ruten at kende, og i 2014 og 2015 timede de det perfekt til en afgørelse op ad Cauberg.

 

Sidste år blev Philippe Gilbert og Michael Matthews fanget af den store favoritgruppe bagved efter deres angreb på Cauberg, og det endte i en spurt, hvor Michal Kwiatkowski tog sig en fornem sejr i sin smukke regnbuetrøje.

 

Favoritterne

Med denne finale er der tre mulige udfald og dermed tre typer favoritter: En solosejr, hvor en bakkestærk dieselmotor angriber udefra; en solosejr, hvor den mest accelerationsstærke vinder spurten op ad Cauberg; og en samlet spurt, hvor den mest friske sprinter vinder. Roman Kreuziger kørte den hjem udefra i 2013, Philippe Gilbert var stærkest op ad Cauberg og udnyttede medvinden på det flade i 2014, og Michal Kwiatkowski sparede kræfterne og overspurtede feltet i 2015.

 

Hvordan ender det så i år? Helt personligt er min klare fornemmelse stadig, at Michael Matthews ville have vundet løbet i 2015, hvis ikke han havde gravet så dybt for at gå med i Gilberts angreb på Cauberg og endda tage en føring, inden de blev fanget. Det var tydeligt i spurten, hvor han på papiret var klart den hurtigste, men havde syre op over begge ører på opløbet.

 

Problemet var også, at ORICA-GreenEDGE manglede Simon Gerrans til at dække angrebene. Han er med i år, og formen fra Baskerlandet ser ud til at være anstændig nok at påtage sig den rolle igen. Han skal sidde med, når der angribes på Cauberg, og så skal Matthews spare sig til spurten. Får de det perfektioneret, er Matthews med den forrygende formkuve, han har vist, favoritten til at vinde løbet. På papiret er det kun Bryan Coquard, der kan slå ham på flad vej, og franskmanden skal til at bevise, at han kan komme med over alle bakkerne. Kommer Gerrans med en eller to ryttere til stregen, har han også rigtig gode chancer for at vinde, for han vil være blandt de allerbedste på Cauberg.

 

Måske skulle Michael Matthews have undladt at følge Philippe Gilbert så tæt sidste år. I år følger han og ORICA-GreenEDGE nok en anden strategi. Foto: Sirotti

 

 

Sidste års vinder, Michal Kwiatkowski (Team Sky), kommer direkte fra brostensklassikerne, men han har holdt pause siden Flandern Rundt, så han burde være rimelig frisk. Han er en træningsnarkoman og derfor altid i god form, så der er ingen grund til at tro, at han ikke skulle være klar til at køre med om sejren. Holdet er decideret formidabelt, og Sergio Henao, Peter Kennaugh og Wout Poels burde alle kunne vinde løbet fra et tidligt angreb. Derudover har de Ben Swift, der altid er velkørende, og måske er det værd at overveje, om han skulle holde sig til og vente på spurten, og så skal Kwiatkowski, der kan vinde i alle scenarier, køre med i angrebene på Cauberg. Det bliver spændende at se, hvordan Team Sky forvalter så stærkt et lineup.

 

Philippe Gilbert - hvor står han? Efter den absurde episode under træningen i sidste uge var han ikke med i Brabantse Pijl, og han skippede Milano-Sanremo og brostensklassikerne, så hans optakt til løbet, han har vundet tre gange tidligere og er blevet verdensmester på, er anderledes end nogensinde før. Han viste med tredjepladsen i optaktsløbet Volta Limburg Classic, at formen er helt i orden, men den brækkede finger har måske sat en kæp i hjulet for ambitionerne. BMC Racing Team mangler Greg Van Avermaet, som altid er med fremme i det her løb, og det svækker dem, selvom de nu stadig har et alsidigt og arbejdsdygtigt mandskab med til Holland.

 

Lotto Soudal skal ud og angribe terrænet. Tony Gallopin og Tim Wellens har begge klassen til at vinde løbet, og en af dem bør måske vente til Cauberg, men ingen af dem kan vinde en samlet spurt. Jelle Vanendert havde i 2014 held til at snuppe en andenplads, men han ligner ikke den, han var engang, så det er svært at se ham køre med om sejren. Derudover har de Tiesj Benoot, som forhåbentlig er ved at komme sig oven på styrtet i Flandern, og på papiret burde han være en meget alvorlig outsider til sejren.

 

Rytteren, der stod for et af sidste sæsons allerstørste gennembrud, er tilbage i Ardennerne, hvor han slog sit navn fast med en syvendeplads i Amstel Gold Race og andenpladser i både Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. Julian Alaphilippe har dog ikke fået cyklen helt så stærkt i gang denne sæson, men præstationen i onsdagens Brabantse Pijl tyder på, at formen er ved at indfinde sig. Ved sin side har han en brølstærk Petr Vakoc, der kørte så stærkt op ad sidste stigning, at man måske endda kunne forestille sig, at han har en chance mod favoritterne på Cauberg. Det er 40 kilometer ekstra og et helt andet løb, men mon ikke tjekken drømmer om det i nattetimerne.

 

Hos Trek-Segafredo har de et underspillet kort i Fabio Felline. Italieneren har ikke fået samme formidable start på sæsonen som sidste år, så han har bevæget sig lidt under radaren, men han har vist, at han passer perfekt til de kuperede endagsløb. Han blev nummer to i begge feltets spurter om de sekundære placeringer på 1. og 3. etape af Baskerlandet Rundt lige efter Simon Gerrans, så formen er beviseligt god, men har han det, der skal til for faktisk også at vinde sådan en spurt? Trek-Segafredo har mange gode bud på ryttere, der kan vinde ved at angribe udefra, blandt andre hjemmebanehelten Bauke Mollema, så Felline kan ikke forvente meget støtte.

 

Hvordan vil Team LottoNL-Jumbo forvalte deres kort? De er et hollandsk hold på hjemmebane med fem hollændere på startlisten, så man kunne forvente, at Wilco Kelderman, Robert Gesink, Maarten Tjallingii, Bert-Jan Lindeman og Mike Teunissen får lov til at angribe løs i finalen, men de har også italienske Enrico Battaglin, som passer perfekt til sådan en afslutning, hvis det bliver samlet på det flade. Den slags spurter har han vundet før, og holdet burde bakke op om ham, så snart angrebene begynder at se håbløse ud. Og så er der en formstærk joker som Sep Vanmarcke, der efter et grusomt hårdt Paris-Roubaix skal se, om han kan skyde det sidste ud af benene, inden han går i hi frem til Eneco Tour. Der er mange kort at spille ud på et spændende hold, der sandsynligvis får ingenting ud af anstrengelser.

 

På danskerfronten er der tre styk med. Det kunne være fedt at se Christopher Juul-Jensen udnytte sin power i angreb på bakkerne, men han får nok en bundet rolle som hjælper for Matthews på ORICA-GreenEDGE. På Tinkoff er både klatreren Jesper Hansen og allrounderen Michael Valgren interessante bud på et hold, der mangler en reel kaptajn. Roman Kreuziger er tidligere vindere, men det ville være mærkeligt, hvis hele holdet stod bag ham. De syv stærke folk bør tage chancen hele dagen, og så kan det være, at Jay McCarthy skal vente på spurten, da han har vundet en lignende afslutning i Tour Down Under.

Annonce

 

Favoritvurdering

*****: Michael Matthews

****: Michal Kwiatkowski

***: Philippe Gilbert, Simon Gerrans

**: Tony Gallopin, Fabio Felline, Enrico Gasparotto, Petr Vakoc, Julian Alaphilippe

*: Ben Swift, Tim Wellens, Sonny Colbrelli, Bryan Coquard, Rui Costa, Giovanni Visconti, Jan Bakelants, Edvald Boasson Hagen

 

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewVraget til OL: Jeg ville vise, at jeg var god nok
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Kæmpe drama: DM-guldvinder diskvalificeret
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale

Annonce

Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik
Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud
Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten

Annonce

Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil
Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop
Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL

Annonce

Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb
Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
VIS FLERE

Annonce