Prøv vores nye app
15. april 2006 13:570
af Feltet.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.
Amstel Gold Race markerer indledningen på den korte, men meget prestigefyldte Ardennersæson, der ligeledes omfatter Fleche Wallone på onsdag og Liege-Bastogne-Liege på næste søndag.

ProTour-kalenderens eneste løb, der er opkaldt efter et bryggeri køres for 41. gang, og det hele foregår i den sydlige hollandske Limburg-region, hvis hovedby Maastricht i 1992 for et kort øjeblik var på alle danskeres læber. Denne særlige region råder over Hollands eneste reelle stigninger, og selvom der ikke er mange af dem bliver de i forbindelse med Amstel Gold Race udnyttet optimalt.

For det er noget af en speciel rute rytterne skal ud på, idet de skal køre på kryds og tværs gennem regionen, og nogle steder som eksempelvis stigningen Cauberg skal placeres flere gange undervejs. Formålet med dette har været at samle så mange stigninger som muligt med det resultat, at de 253 kilometer indeholder 31 stigninger. Skal man derfor være lidt fræk kan man kalde Amstel Gold Race for en kopi af Flandern Rundt – blot uden brosten. Netop brostenene er dog, hvad der gør Flandern Rundt særligt hårdt, og i Amstel Gold Race vil der ikke i samme grad være tale om en systematisk udmarvning af rytterne.

Amstel Gold Race adskiller sig også fra de andre forårsklassikere i og med, at stigningerne kommer lige med det samme. Der er derfor ikke den samme tendens til 100 kilometers træning på flad vej som det ellers er normen, men det betyder nu ikke, at der ikke hurtigt vil komme et udbrud af sted med en masse minutter, hvorefter feltet gradvist vil køre dem ind, indtil det er op til favoritterne at afgøre løbet mellem sig.

Afgørelsen kan både falde længere ude fra, idet man de sidste 25 kilometer skal over 5 stigninger, hvoraf særligt Formberg og Keutenberg kan være afgørende ramper, men siden Cauberg blev indført som afslutning i 2003 har der været tradition for en spændende og hidsig jagt op af den 1 kilometer lange stigning, endda i forskellige scenarier fra Vinokourovs slæbende kamp i 2003 alene mod en favoritgruppe, der jagtede ham bagfra, over Rebellins taktiske triumf over Boogerd i 2004, til sidste års massespurt, hvor di Luca var suveræn.

Som sædvanlig må Rabobank endnu engang bære favoritbyrden på hjemmebane. Det hollandske hold satser først og fremmest på Michael Boogerd, der de seneste 3 år er blevet nummer 2, hvorfor han efterhånden må være meget sulten efter at gentage triumfen fra 1999. Nærmest mirakuløst viste han topform i Baskerlandet Rundt, hvor han kørte med de bedste på stigningerne gennem hele løbet. Han bakkes op af et meget stærkt mandskab bestående af Erik Dekker (vinder 2001), Oscar Freire, Thomas Dekker og Juan Antonio Flecha.

Sidste år valgte Rabobank, at Michael Boogerd skulle sikre sejren via den afsluttende sprint op ad Cauberg, og der blev spekuleret i, at dette skyldtes at Paolo Bettini ikke var i topform, hvorfor man mente, at Boogerd var feltets stærkeste på stigningen. Det var han ikke og med en Bettini, der denne gang er i topform, er det givet, at Rabobank vil forsøge at køre meget offensivt og dermed give holdet noget succes efter en noget kedelig kampagne i brostensklassikerne.

Quick-Steps klassikersæson har omvendt været en sand magtdemonstration anført af Tom Boonen. Det er ærgerligt for løbet, at verdensmesteren ikke kører i Holland, idet han sikkert ville kunne køre et fremragende resultat hjem, men nu står den på pause og i stedet satser Quick-Step på Paolo Bettini og Filippo Pozzato, hvor særligt førstnævnte gerne vil vinde i Ardennerne igen, hvilket sidst skete i 2002-udgaven af Liege-Bastogne-Liege. Både Bettini og Pozzato har netop en kort, afsluttende stigning opad som speciale, og det skal blive spændende at se, hvordan deres samarbejde fungerer.

Bettinis ellers loyale hjælper Luca Paolini har valgt at skifte hold, og nu skal den store prøve stå for at se om han kan træde ud af sin mesters skygge. Den forsvarende mester Danilo di Luca har noget overraskende valgt ikke at køre med, så kaptajnrollen på Liquigas er alene Paolinis selvom også Stefano Garzelli kunne være et godt bud på en topplacering. Gerolsteiner stiller ligeledes til start med 2 topkandidater i den italienske veteran Davide Rebellin (vinder 2004) og den unge tysker Fabian Wegmann, hvis endelige gennembrud stadig ligger og ulmer.

Efter Baskerlandet Rundt er det umuligt at komme udenom Samuel Sanchez, der kørte overdådigt og kun blev fældet af en forholdsvis dårlig enkeltstart, hvilket sendte ham ned ad rækkerne i det samlede klassement. Også Valverde viste god form i det baskiske, og selvom han udover sjældent (udover sine 2 VM-medlajer) gør sig gældende i de rigtigt lange løb, så kan det ikke skjules at afslutningen ligger rigtigt godt til Valverde.

Det skal også blive spændende at følge Leonardo Bertagnolli fra Cofidis efter at italieneren viste uhørt stor accelerationsstyrke i Baskerlandet Rundt, hvor det dog kneb med timingen. Også Patrik Sinkewitz skal med i ligningen, den unge tysker gav endelig lidt succes til det kriseramte T-Mobile mandskab, og det må gerne fortsætte i weekenden, hvor holdet også stiller til start med spændende navne som Kim Kirchen og Matthias Kessler. Andre interessante navne på startlisten er Igor Astarloa, Philippe Gilbert, Alessandro Ballan, Jerome Pineau og Martin Perdiguero.

Team CSC reddede hele foråret i søndags med Cancellara smukke sejr i Paris-Roubaix, og det er uhyggeligt, hvor lidt der i cykelsporten skal til for at gøre en middelmådig forårssæson til en kæmpe succes. Cancellara sidder over sammen med resten af mandskabet fra det franske brostenshelvede, og i stedet er det primært op til Karsten Kroon at forsætte succesen. Sejr bliver det næppe til, men Kroon er en fremragende rytter netop på en rute som den i Amstel Gold Race, og at han er på hjemmebane forringer næppe motivationen. Ligeledes bør Fränk Schleck og Jens Voigt kunne gøre en god figur, og så viste Nicki Sørensen i det baskiske, at han er ved at ramme formen. CSC’s mandskab udgøres herudover af Michael Blaudzun, Christian Vande Velde, Peter Luttenberger og Andrea Peron.

Sidste år var tv-produktionen fra løbet en ren katastrofe, da man kun havde billeder fra Cauberg, hvorfor man kun så den afsluttende opstigning til mål. Vi må håbe, at de hollandske producenter får bedre dækning denne gang.

Løbet kan desuden følges på Feltet.dk fra klokken 13:00.

Hvem tror du, der vinder løbet? Du kan stemme på din favorit ved at klikke her
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewVraget til OL: Jeg ville vise, at jeg var god nok
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Kæmpe drama: DM-guldvinder diskvalificeret
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale

Annonce

Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik
Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud
Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten

Annonce

Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil
Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop
Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL

Annonce

Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb
Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
VIS FLERE

Annonce