Prøv vores nye app
Optakt: 8. etape af Tour de Suisse
16. juni 2024 14:16Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Adam Yates og Joao Almeida viste nok engang, at de er i deres egen liga i dette løb, og denne gang fandt de endda en salomonisk løsning på etapesejren. Det gør de til gengæld ikke i morgen, hvor der ikke er plads til taktik og aftaler, når løbet skal afgøres med løbets klart vigtigste etape, nemlig de 15,7 km lange bjergenkeltstart, der også blev benyttet i Romandiet i 2022, og som kan skabe så store forskelle i klassementet, at den samlede sejr kan gå til både den ene og den anden UAE-rytter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Det har været hovedreglen, at Tour de Suisse er sluttet med sin lange enkeltstart, og efter to udgaver i 2019 og 2021, hvor løbet sluttede med en bjergetape, er det igen blevet standarden. I langt de fleste tilfælde er der tale om ganske kuperede, men dog klassiske enkeltstarter. Det sker dog af og til, at løbet byder på en bjergenkeltstart, og i denne brutale udgave er det kun passende, at enkeltstarten for første gang siden 2021 har samme format. Der er endda tale om lidt af en klassiker, da man ikke blot for anden dag i træk skal slutte på samme målbjerg op til byen Villars-sur-Ollon. Man bruger også præcis samme stigning som til bjergenkeltstarterne i Tour de Romandie i 2018 og 2022, hvor hhv. Egan Bernal og Aleksandr Vlasov sejrede, og derfra ved vi, at også denne bjergenkeltstart - som alle andre i øvrigt - kan gøre så voldsom skade, at det vigtigste slag i kampen om den samlede sejr trods årets voldsomme rute utvivlsomt skal slås til allersidst.

 

I alt skal der tilbagelægges 15,7 km, der fører feltet fra Aigle til bjergbyen Villars-sur-Ollon på en rute, der er en tro kopi af den, der blev benyttet til 5. etape af Tour de Romandie i 2022. Fra starten ved Centre Modial du Cyclisme og UCIs hovedkvarter kører man mod sydøst ud af byen via tre hurtige sving, der kommer efter hhv. 200 m, 800 m og 2000 m, inden det går mod sydøst af en let stigende vej frem til byen Ollon, hvor man rammer startpunktet for bjergenkeltstarten fra 2018-udgaven af Tour de Romandie. Her drejer man i en rundkørsel efter 4,8 km, inden man tager dagens første mellemtid efter 5,2 km.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

Nu tager man hul på stigningen der over 10,2 km stiger med 8,0% i snit, hvis man måler den hele vejen fra bunden. Der er tale om en uhyre jævn sag, der er nærmest uden variation. Den letteste kilometer stiger med 6,3% og kommer små 4 km fra toppen, hvorefter den sværeste kilometer med 9,1% følger, inden det slutteligt stiger med 8,1% over en kilometer og flader ud med 6,1% over de sidste 600 m. I starten går det ad en relativt lige vej mod sydøst, hvorefter man kører mod nord igennem fire hårnålesving, idet man undervejs tager den anden mellemtid efter 12,5 km, inden en lige vej leder mod nordøst, kun afbrudt af to hårnålesving i udkanten af målbyen og et venstresving 200 m fra stregen.

 

Etapen byder på i alt 875 højdemeter.

 

Stigningen Villars-sur-Ollon har været brugt som mål for et stort cykelløb fire gange tidligere i dette årtusinde, inden den også blev brugt igen på lørdagens etape. Det var i dette løb i 2023, hvor Mattias Skjelmose vandt den første bjergetape med 3 sekunder ned til Felix Gall, 12 sekunder ned til Juan Ayuso og 21 sekunder ned til fem mand anført af Remco Evenepoel, og i 2017, hvor Larry Warbasse tog en udbrudssejr med 40 sekunder ned til Damiano Caruso, Steven Kruijswijk, Simon Spilak, Domenico Pozzovivo og Mathias Frank, der som de bedste af klassementsrytterne sluttede inden for 7 sekunder, og hvor yderligere fem mand var inden for et minut af deres tid. Tour de Romandie har haft to bjergenkeltstarter på stigningen, senest i 2022, hvor Aleksandr Vlasov vandt med 31 sekunder ned til Simon Geschke og 36 sekunder ned til Gino Mäder på præcis denne rute, og forinden i 2018, hvor Egan Bernal akkurat slog Primoz Roglic med 4 sekunder og Richie Porte med 18 sekunder på en rute uden den flade indledning. I 2016 havde kongeetapen i Tour de Romandie mål på toppen, men her brugte man en anden og lettere opkørsel, der nærmest gav anledning til en massespurt på toppen, hvor Chris Froome sejrede med 4 sekunder ned til syv mand anført af Ion Izagirre og Thibaut Pinot.

Annonce

 

 

 

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Efter nogle ustadige dage viser Schweiz sig fra sin smukkeste side til sidst. Søndagen vil kun have få skyer og en temperatur ved starten på 21-23 grader og i målbyen på 16-17 grader. Der vil være en let vestlig vind, der undervejs vil tiltage fra en styrke på 10 til 13 km/t. Bortset fra et ultrakort modvindsstykke lige inden anden mellemtid giver det sidemedvind hele vejen og enkelte steder næsten ren medvind.

 

Læs også
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter

 

Analyse af 7. etape

Her kan du læse min analyse af, hvordan Joao Almeida og Adam Yates lærte af Primoz Roglic og Jonas Vingegaard, da de fandt en salomonisk løsning på deres dilemma på 7. etape.

 

Favoritterne

På mange måder er det egentlig lidt mærkeligt. Fire bjergafslutninger i sig selv havde givet en uhørt bjergrig rute for det schweiziske løb, og derfor havde det været ret naturligt at supplere det med den klassiske, mellemkuperede enkeltstart, vi kender de fleste udgaver af løbet for. Det havde givet et ret afbalanceret løb, hvor både tungere og lettere folk ville have en reel chance for at vinde, men man har alligevel valgt, at løbet skal være helt ensidigt. Det skal være klatrernes paradis, hvad der bestemt langt fra altid har været tilfældet i et løb, hvor tempoevner ofte har været vigtigere end gode bjergben.

 

Sådan bliver det nemlig, når man erstatter den fladere enkeltstart med en bjergenkeltstart. De kommer med jævne mellemrum i løbet. Senest havde vi en i 2021, hvor Rigoberto Uran tog en ret overraskende sejr, men inden det skal vi helt tilbage, hvor Rui Costa sikrede sig den anden af sine tre sejre ved at knuse al modstand på Flumserberg med en sand magtdemonstration. Bjergenkeltstarter er altså ikke noget særsyn. Det specielle er, at den kommer i en udgave, der har været så brutal som denne.

 

Selv på denne voldsomme rute med så mange bjergfinaler er der ingen tvivl om, hvilken etape der er den vigtigste. Det er søndagens etape. Bjergenkeltstarter er typisk den slags etaper, der gør størst skade, og da vi nu to gange har set bjergetaper på denne stigning, ved vi, at det også gælder for denne. Aleksandr Vlasov var i hvert fald mere end 30 sekunder hurtigere end alle andre, da han for to år siden vandt Tour de Romandie via netop denne etape, og også i 2018, hvor man i samme løb kørte en kortere bjergenkeltstart, der var uden det flade stykke, så vi store forskelle og en vild duel mellem Egan Bernal og Primoz Roglic - en duel, der fik colombiansk vinder. Over de 9,9 km tabte Steven Kruijswijk som nr. 4 hele 48 sekunder, Rui Costa smed 1.06, og på 10. pladsen fandt vi Simon Spilak med et tab på intet mindre end 1.43.

Annonce

 

Andre eksempler viser samme billede. Da Rui Costa vandt på Flumserberg i Tour de Suisse i 2013, var han 1.19 foran Tejay van Garderen som nr. 10, men det var i småtingsafdelingen. Da Nairo Quintana i 2014 vandt på Monte Grappa i Giroen, var Fabio Aru ganske vist kun 17 sekunder efter, men som nr. 4 have Pierre Rolland tabt 1.57, Franco Pellizzotti smed som nr. 6 hele 3.22, og en af løbets store favoritter, Cadel Evans, smed som nr. 11 intet mindre end 4.26, ganske vist på et noget længere bjerg. Da Roglic sidste år vandt vanvidsenkeltstarten på Monte Lussari i Giroen, var det over 18,6 km 40 sekunder ned til Geraint Thomas og 42 sekunder ned til Joao Almeida, mens Laurens De Plus om nr. 12 smed hele 2.04 over den beskedne distance.

 

Et andet kendetegn ved dem er, at de passer klatrerne. Det er ikke uden grund, at Bernal for seks år siden vandt foran Roglic. Det resultat ville være uhørt på en klassisk enkeltstart, men bjergenkeltstarter er noget helt andet. Her handler det om klatre- og ikke tempoevner, som også fremgår af Quintanas sejr foran Aru på Monte Grappa. Det kræver naturligvis, at der er tale om en relativt svær stigning, men som vi så i dag, hvor samme stigning blev benyttet, kan denne gøre pæn skade.

 

Bjergenkeltstarter handler heller ikke kun om klatreevner. Det er nogle særlige klatreevner, der skal til. Vi taler trods alt om en bare 10,2 km lang stigning, og det er noget andet at køre stærkt op ad én relativt kort stigning end at køre en stor bjergetape med mange bjergpas og 5000 højdemeter. Det er ikke just guf for dieselklatrerne og kræver, at rytterne har lidt mere eksplosive egenskaber. Eksempelvis har Jakob Fuglsang altid skuffet på bjergenkeltstarter, formentlig fordi hans dieselmotor aldrig når at blive varm. Nok er det klatrernes domæne, men det er ikke guf for dem alle.

 

Enkeltstarten er som sagt den samme som i Romandiet i 2022, men ikke helt den samme som i 2018. Her var den flade del nemlig ikke med, og havde den været det, havde Roglic helt sikkert vunder. Klassiske tempoevner kommer altså til at spille en rolle, men den bliver lille, og de bliver kun afgørende, hvis det bliver tæt. Mønsteret var nemlig ret klart i 2022. Her var rækkefølgen på stigningen Aleksandr Vlasov foran Gino Mäder, Simon Geschke, Damiano Caruso, Thibaut Pinot, Rein Taaramae, Sepp Kuss, Patrick Bevin, Felix Grossschartner og Steven Kruijswijk, mens resultatet af etapen var Vlasov foran Geschke, Mäder, Caruso, Kruijswijk, Pinot, Taaramae, Juan Ayuso, Kuss og Ben O’Connor. Der var altså ret stor lighed mellem resultatet på stigningen og resultatet af etapen. Men helt negligeres kan det flade stykke ikke.

 

Heldigvis bør vejret ikke spille en rolle. Vi får en flot afslutning på løbet, men betingelser bliver ikke helt lige. Det vil blæse en smule op i løbet af eftermiddagen, og da det bliver en næsten ren medvindsetape, vil der være en lille fordel til de sidst startende. Det bliver dog næppe afgørende. De gode klatrere starter selvsagt næsten alle sidste, og derfor vil etapens store favoritter have ensartede betingelser.

Annonce

 

Læs også
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar

 

Bjergenkeltstarter er altså for klatrerne, men stadig så specielle, at det kræver lidt indsigt i, hvem der typisk er stærke. Her lider vi lidt under, at de er så sjældne, og inden for de seneste år kan vi kun hente inspirationen i Giro-enkeltstarten i 2023, etaperne i Romandiet i 2022 og 2018, bjergenkeltstarten i 2021-udgaven af Tour de Suisse, der dog ikke er helt sammenlignelig, da de meget specielt sluttede med også at køre ned ad bjerget, samt til dels 20. etape i Touren i 2020, hvor den flade del dog spillede en helt, helt anderledes betydningsfuld rolle, fordi den var meget længere, nemlig ca. 30 km. Vi er dog heldige, at vi havde den meget specielle etape fredag, der i sit design og sin natur kan minde meget om det, der venter på denne etape.

 

Vi har nu entydigt fået bevist, at der er to klatrere, der er bedre end de andre, men som beskrevet i analysen var styrkeforholdet i dag et andet, end jeg havde ventet. Nu virkede Adam Yates pludselig stærkest, og det åbner denne etape op på en helt anden måde, end den var efter fredagens etape. Nu er det pludselig en etape, der kan gå begge veje, for det er en etape, der passer både den ene og den anden UAE-rytter.

 

Alligevel holder jeg fast i min vurdering efter fredag, nemlig at Joao Almeida er favorit. Han har en lille fordel af det flade stykke, hvor han bør vinde nogle sekunder på Yates, men dem kan han sagtens miste igen. Jeg vil dog også tro, at han er stærkest på stigningen. De har været pokkers jævnbyrdige, men Almeida bør være skabt til denne disciplin. Han kører nemlig enhver bjergetape som en bjergenkeltstart, og derfor er han jo mere end nogen anden vant til at pace sig selv op ad et bjerg. Det er vel heller ikke helt tilfældigt, at han i Giroen sidste år pludselig var ret tæt på Geraint Thomas, der ellers havde set klart stærkere ud indtil da.

 

Udfordringen er selvfølgelig, at hans dieselmotor ikke når at blive varm, men her finder jeg en tryghed i gårsdagens etape. Her var han stærkeste mand til sidst, selvom han kæmpede med det på den nedre del af stigningen. Dette bjerg er endda noget længere, og derfor burde det passe ham endnu bedre. I forhold til Giroen har han nok også fordel af, at stigningen ikke har de vanvittige procenter, der var en klar fordel for Roglic. Snarere passer denne mere moderate, jævne stigning hans dieselmotor godt, og nu skal han bare gøre, som han plejer, nemlig pace sig selv til toppen. Når man ser på det ”crazy pace”, han med Yates’ ord har sat de seneste dage, bør det blive til sejr - men jeg bliver overrasket, hvis det er nok til også at tage den samlede sejr.

 

Den bør gå til Adam Yates, og han kan også vinde etapen. Faktisk tror jeg aldrig, han har kørt en bjergenkeltstart som professionel, men vi ved, at han er superspecialist i at køre fladt hen til én stigning, som han elsker at gøre det i UAE Tour og gjorde det igen i går og i onsdags. Han vil tabe noget tid til Almeida på det flade stykke, men han har forbedret sine tempoevner enormt som led i UAE-miraklet, og de sekunder bliver ikke afgørende, hvis han er suveræn nok på stigningen. Det troede jeg ikke meget på efter fredagens etape, hvor han blev slået af Almeida på en etape, der passede ham bedst, men efter dagens præstation føler jeg mig langt mere tryg ved, at han bør komme tæt på Almeida i morgen. Om det er nok til at vinde etapen, tvivler jeg på, når jeg ser på den skræmmende styrke, Almeida viste torsdag, men da Yates burde være skabt til denne form for etape, kan det sagtens gå britens vej.

Annonce

 

Jeg vil rangere Mattias Skjelmose som nr. 3. Der er alle de sædvanlige forbehold om holdbarhed og dårlige dage, men efter den fine genrejsning de seneste to dage er bekymringen herfor blevet mindre. Akkurat som de to favoritter bør han være skræddersyet til denne etape, hvor det handler om at køre stærkt op ad én stigning. Det har han vist masser af gange, blandt andet da han vandt i dette løb sidste år og ikke mindst i dette løb. Her har han været en af de tre stærkeste på de to etaper, der minder om denne, mens det har knebet mere på de store bjergdage. I går var han tredjestærkeste mand, og hvis ikke han løber ind i endnu en offday eller er for mærket af dagens strabadser, burde det styrkeforhold gælde nogenlunde på denne etape også. I forhold til Yates får han endda en fordel af det flade stykke, hvor han og Almeida bør være nogenlunde jævnbyrdige, og dermed har han alle forudsætninger for at slutte løbet godt af.

 

Jeg vil rangere Matthew Riccitello som nr. 4, men det er med større usikkerhed, end jeg troede. I dag cementerede han, at han er en af de absolut bedste klatrere i løbet, men jeg var overrasket over, at han ikke var bedre i går. Han har ellers en fremragende historik på bjergenkeltstarter. I Giroen blev han nr. 11, hvilket langt overgik hans placering i klatrehierarkiet, og han knuste al modstand, herunder Isaac Del Toro, i l’Avenir. Det er klart, ta han får en lille regning i fladlandet, men den kan han kompensere for, hvis han kører stærkt nok på stigningen. Det burde en ren klatrer som ham gøre, hvis man tager historikken i betragtning - særligt når han i dette løb nu entydigt er placeret helt oppe i toppen af klatrehierarkiet. Jeg er bare blevet en smule bekymret efter i går, mens jeg efter i dag til gengæld er mere tryg ved hans holdbarhed.

 

Efter i dag skal vi også tage Wilco Kelderman helt seriøst igen. Nu har han også selv forklaret, at han følte sig stiv efter styrtet, og dermed er der noget, der tyder på, at de ben, han havde i dag, er hans reelle niveau - det niveau, der så så tårnhøjt ud i starten af løbet. Som tidligere tempospecialist mestrer han også kunsten af pace sig selv, og denne relativt jævne stigning, der ikke er alt for stejl, burde passe ham fint. På det seneste ville man jo have ventet, at han tabte tid på den flade del, men hvis vi kan stole på det, vi så på 1. etape, nemlig at hans tempoevner er tilbage, står han stærkt over hele ruten. Den del kan dog være lige meget, hvis ikke han kører stærkt på stigningen. Det burde han i lyset af dagens resultat gøre, men efter hans svingende præstationer - både i dette løb og på enkeltstarter generelt - skal man også være forberedt på endnu en skuffelse.

 

Inden løbet havde jeg en forventning om, at Egan Bernal havde en god chance for at vinde denne etape. Det ser vanskeligere ud nu. Som ren klatrer er han ellers skabt til bjergenkeltstarter, som han beviste med sin sejr over Roglic på netop denne stigning i 2018, og derfor er det en etape, der passer ham fint. Vi så også i går, at han klarede den meget eksplosive etape bedre, end jeg havde troet, og da han stabilt har været en af de bedste klatrere i dette løb, kommer han også med nogenlunde sikkerhed til at gøre det godt på denne etape. Modsat i 2018 får han en lille regning i fladlandet, selvom vi i Romandiet så, at han også er ved at genfinde lidt af sine tempoevner, men det kan han rette op på, hvis han klatrer godt nok. Det har han bare ikke gjort endnu i dette løb, og hvis vi samtidig som beskrevet i analysen skal til at tvivle lidt på hans holdbarhed i tiden efter skaden, kan det måske endda blive en af hans dårligere etaper. Jeg føler mig tryg ved, at han kører stærkt, men jeg tror ikke længere, at han kan køre med om sejren.

 

Læs også
Vingegaard røber, hvad Visma skal gøre

 

Jeg var overrasket over, at Tom Pidcock ikke var bedre i går. Det burde lige være en etape efter hans hoved, og derfor er han gledet lidt ned ad min favoritliste. Til gengæld steg han i graderne i dag, hvor han fortsatte sin stabile fremgang, og han synes bare at blive bedre dag for dag. Han vil tabe lidt tid i fladlandet, men det handler om, hvor godt han klarer stigningen. Vi så sidste år i Touren, at han var bedst på de etaper, der handlede om at køre op ad én stigning, og det burde også passe en mand, der er vant til at præstere i kortere perioder fra sine andre discipliner. I dag viste han, at han er ret god til at pace sig selv, som vi også så i Tirreno, og derfor burde det ikke gå helt skidt, slet ikke hvis han fortsætter fremgangen.

Annonce

 

Etapens joker er vel Isaac Del Toro. Jeg tror ikke, at det kommer til at gå ham specielt godt, for han har bestemtikke været overbevisende i dette løb. Senest blev han sat tidligt i dag, men han endte jo faktisk med at komme fint igen. Det passer fint med den Almeida-agtige dieselstil, vi også så i Tirreno, og det burde jo gøre ham til den ideelle rytter til denne etape, fordi han også kan gøre det godt i fladlandet. Han har bare ikke imponeret nok til, at jeg tror, at han pludselig kan hævde sig helt fremme, og det bekymrer mig meget, at det så ud til, at hans motor i går aldrig rigtigt blev varmet op. Det skræmmer også, at han smed mere end 40 sekunder til Riccitello på bjergenkeltstarten i sidste års l’Avenir. Hvis også denne etape som i går er for kort, bliver det ikke godt, men det ændrer ikke på, at han på papiret burde have alle de rette egenskaber til denne udfordring.

 

Af samme grund er jeg nødt til at give Lenny Martinez en høj rangering. Den lille franskmand faldt helt igennem i dag, hvad holdet bare forklarer med en dårlig dag. Heldigvis ved vi, at han er pokkers ustabil, og derfor burde der være en chance for, at han rejser sig. I hvert fald fandt han i går sine gode ben ud af det blå, og sker det igen i morgen, kan han køre rasende stærkt. I går blev han nr. 5 på den etape, der mindede mest om denne, og det er som sagt rene klatrere som Martinez, der typisk er bedst på denne slags etaper. Han taber tid i fladlandet, men her har vi både i dette løb og i Romandiet set, at han har forbedret sig - og det er helt ligegyldigt, hvis bare han kører opad som i går. Lad os håbe, at pendulet igen svinger opad, selvom det i dag var helt nede at røre bunden.

 

En anden af dagens skuffelser var Enric Mas, der er gledet længere ned ad min liste. I forvejen er denne etape nok ikke helt ideel til en mand, der skal have varmet motoren op, og så er det klart, at dagens nedtur skaber ekstra bekymring. Vi så også i går, at han kom skidt i gang, men han nåede jo faktisk at komme så stærkt igen, at han endte etapen som nr. 7 - endda foran Riccitello. Han er ikke en mand, der er kendt for dårlige dage, men genfinder han det niveau, han har haft hidtil, bør han på denne etape vise, at han hører til helt i toppen af klatrehierarkiet i dette løb, selvom han vil tabe tid på det flade.

 

Det er ret chokerende for mig, at jeg skal rangere Ben Tulett så højt. De seneste to dage har han vist nogle klatreevner, vi ikke tidligere har set, og hvis han kan holde det niveau, bliver han meget interessant på denne etape. Han vandt bjergprologen i Norge sidste år, og selvom det var i et ret svagt felt på en meget kortere stigning, vidner det om, at dette er noget, der passer ham. I går var han da også en af de bedre på den etape, der mindede mest om denne, og i dag tog han så sine bjergevner til et helt nyt niveau på en etape, der slet ikke burde passe ham. Hvis det er udtryk for, at han har fundet nogle bjergben, han aldrig tidligere har haft, burde han jo elske denne etape.

 

Jeg kan virkelig ikke finde ud af, hvad jeg skal mene om Oscar Onley. Skotten viste igen i dag, at han som en af de klart bedste klatrere i løbet skal være med helt fremme på denne etape. Det bekymrer mig bare voldsomt, at han faldt sådan igennem i går, hvor vi havde en etape, der mindede om denne. I forvejen er han bestemt ikke temporytter, og han vil tabe tid i fladlandet, og i dette løb har han ganske chokerende vist sig at være bedst på de mere dieselagtige etaper. Derfor frygter jeg, at det går som i går, selvom han i dag viste, at det burde kunne gå meget bedre.

Annonce

 

Vi ved jo, at Felix Gall og enkeltstarter rimer lige så meget på hinanden, som ost rimer på får, men heldigvis handler dette langt mere om bjergevner. Vi så jo allerede i Touren, at han på den stærkt kuperede enkeltstart slet ikke gjorde det så ringe endda. I sammenligning med den passer denne ham jo langt bedre, for selvom der vil strømme østrigsk blod ud over hele dalen i fladlandet, kan det samles op igen, hvis han kører stærkt nok op ad stigningen. Det bør en klatrer med hans kvaliteter gøre, men når han stabilt har placeret sig i den kedelige af top 10 i klatrehierarkiet i dette løb, ser vi ham næppe helt fremme på en etape som denne.

 

En joker er Einer Rubio. Som ren klatrer bør han elske denne etape, selvom han vil tabe tid i dalen, men hans niveau er bare ret svært at vurdere. Han smed en masse tid i går, men det lignede en bevidst prioritering for at gå i det udbrud, han ramte i dag. Her viste han i hvert fald, at han er en af de bedste klatrere i hele løbet, for selvom han havde været i udbrud, endte han jo altså som nr. 15. Jeg kan måske godt frygte, at han er lidt for meget dieselmotor til denne etape, og derudover er der den risiko, at han slet ikke gider give den gas, når han er på vej på fejre, ligesom han hæmmes lidt af en tidlig starttid, men kører han op til det klatreniveau, han viste i dag, burde han have et potentiale til at komme ret langt.

 

Jeg er ret spændt på Pelayo Sanchez. Det lurer hele tiden som en trussel, at han rammes af Giro-hammeren, men foreløbig holder han stand. Han har fundet nogle bjergevner, vi aldrig tidligere har set, og derfor burde han kunne håndtere en stigning, der egentlig er for lang. Det opløftende er, at han var flyvende i går, hvor endte helt oppe som nr. 9 på den etape, der minder mest om denne. Selvfølgelig får også han en lussing frem til første mellemtid, men det er der plads til at rette op på. Hvis han kører lige så stærkt opad, som han gjorde i går og generelt har gjort i dette løb, ser det i hvert fald ganske fornuftigt ud.

 

Læs også
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke

 

En anden rytter, der kan blive ramt af Giro-hammeren, er Valentin Paret-Peintre. Det gjorde han jo helt entydigt i torsdags, men han er kommet fint tilbage. I dag ramte han udbruddet, og selvom han tydeligvis ikke har Giro-formen, viser det, at han stadig har lidt at skyde med. Det bedste af det hele er, at han fløj op ad stigningen i går, hvor han viste, at han på en etape, der minder om denne, hører til meget langt fremme. Det bør da også være sådan for en ren klatrer, selvom han vil bløde i fladlandet. Potentialet er bestemt til stede, men for enhver Giro-rytter gælder også, at det kan gå helt galt - og så lider han under en tidlig starttid.

 

Jeg har ret stor tiltro til David de la Cruz . Han har altid været god på kuperede enkeltstarter og var også i top på den berømte Tour-enkeltstart i 2020. Han er slet ikke på samme niveau længere, men han er kommet fint tilbage til et anstændigt niveau, både her og i Romandiet. Det mærkelige er, at han har præsteret bedst på den etape, der burde passe hans dieselmotor dårligt, men det er jo faktisk en fordel på denne etape. Det minder os nemlig om, at han er ret god til at pace sig selv op ad bare en stigning, og da han også kan klare sig hæderligt i fladlandet, ser det ikke helt dumt ud.

Annonce

 

Det burde det heller ikke gøre for Marco Brenner. Jeg venter stadig på det totalkollaps, der plejer at komme, men det ser ikke ud til, at det kommer i dette løb. Det stiller ham meget stærkt forud for denne etape. Vi ved, at han er god på kuperede enkeltstarter, og han kørte i Polen i 2021 endda sit livs enkeltstart på en etape, der i profil mindede om denne. De to stigninger kan ganske vist slet ikke sammenlignes, for det her er en rigtig bjergenkeltstart, men det vidner om, at han mestrer kunsten af pace sig op ad en stigning. Jeg havde ventet mig mere af ham på bjergprologen i Norge sidste år, men til gengæld overpræsterede han med sin 12. plads i Romandiet, hvor der også var en benhård stigning. Med det stabile klatreniveau, han har haft i dette løb, burde der ligge et godt resultat at vente, hvis ikke totalkollapset kommer på denne etape.

 

Der burde også være en chance for en god dag for Kevin Vauquelin i et ellers trist løb. Han var helt væk i dag, men det var formentlig med vilje. Han forsøgte at ramme udbruddet, og da det mislykkedes, sparede han sig sikkert til denne etape. Hans suveræne sejr på enkeltstarten i Besseges vidner om, at dette burde være en etapetype lige efter hans hoved, men her taler vi om et rigtigt bjerg. Nu testes hans klatreevner i langt højere grad, og de har bare ikke været gode nok i dette løb. Nok vil han vinde tid i fladlandet, men det kan ikke kompensere for de mangler, han har på stigningen. Heldigvis kørte han sin bedste bjergetape i går, og det vil jeg forvente, at han overgår i morgen på den af de fem bjergetaper, der burde passe ham allerbedst.

 

Jeg skal vel også rangere Oscar Rodriguez ret højt. Han kører ganske vist, som vinden blæser, og mest af alt er det trist, som det var det i dag, hvor han stort set ikke tog én eneste føring, inden han måtte slippe. Til gengæld blev han altså i går nr. 13 på den etape, der minder mest om denne, og det er måske heller ikke helt mærkeligt. Han er en ganske god temporytter, ligesom han på sine gode dage jo er en hæderlig klatrer. Når han helt ud af det blå, kan slå flere klassementsryttere på en dag, hvor han en dag tog en del føringer, er man nødt til at åbne døren for en overraskelse igen.

 

En af gårsdagens helt store skuffelser var Wout Poels . Han burde være eksplosiv, men kørte sin ringeste bjergetape på den dag, hvor den evne burde komme ham mest til gode. Det bekræftede bare, at han i stigende grad er en dieselmotor, og det blev helt tydeligt, da han i dag var helt fremme på den mest dieselkrævende etape. I det lys tror jeg heller ikke på det helt store resultat, men omvendt viste han jo i dag, at han har et ret højt niveau. Da tiden også plejer at arbejde for ham i etapeløb, burde det da ikke gå helt elendigt.

 

Det er bare ikke sikkert, at han bliver bedste Bahrain-rytter. Finlay Pickering er alt andet end temporytter, men han er ren klatrer, og det rimer som bekendt på bjergenkeltstart. Igen i dag kørte han en fornem etape, da han ramte udbruddet, da det var hårdest, og han virker således frisk endnu. Han er nok lidt for meget dieselmotor, hvorfor han også havde det vanskeligere i går, men som ren klatrer har jeg en forventning om, at han vil gøre det pænt igen.

Annonce

 

En anden Ineos-rytter, der er spændende, er Brandon Rivera. Da han fik sin kontrakt, lignede det en vennetjeneste fra Bernal, men han har for længst bevist, at det var mere end det. I dette løb har han så nået et niveau, vi aldrig tidligere har set, og i dag kørte han to gange feltet ned til ca. 15 mand. Det vidner om, at han kan køre stærkere op ad et bjerg end de fleste, og da han tillige er en ganske hæderlig temporytter, burde dette være en etape for ham. I går blev han ganske vist kun nr. 28, men det var på en dag, hvor han som i dag havde været i arbejdstøjet.

 

En anden Ineos-hjælper er Ethan Hayter. Han har genfundet et flot niveau i dette løb, og han fik på 1. etape viste, at han også stadig kan køre enkeltstart. Han burde mestre kunsten at pace på en stigning, som han også har vist med sit flotte hjælpearbejde i dette løb. Det er endda også med pacing, at han plejer at komme langt, når han kører for sig selv, og derfor skal han nok komme et stykke. Han klatrer barre ikke godt nok til at komme hele vejen på et regulært bjerg som dette.

 

Læs også
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt

 

Som sagt vandt Rui Costa løbets sidste bjergenkeltstart, der faktisk havde mål på toppen, men desværre er det 11 år siden. Det var dengang, han vandt løbet tre gange i træk, og i dag er han en helt anden rytter. Han er dog kommet ret fint tilbage sidste år og nu også i dette løb, og jeg vil tro, at han har en god chance for at køre sin bedste etape på netop denne etape - akkurat som han kørte en god etape i går. Han kørte i hvert fald også en ret god bjergenkeltstart, da han i 2021 blev nr. 8. Det er bare også klart, at der er 11 år mellem ham og et absolut topresultat.

 

En rytter, der har for vane at overpræstere på kuperede enkeltstarter, er Nelson Oliveira . Det så vi med hans 4. plads ved VM i Norge i 2017, hans 5. plads ved VM i Østrig i 2018 og senest med 4. pladsen i Romandiet sidste år. Denne gang er der dog tale om en næsten ren bjergenkeltstart, og derfor kommer han til kort. Vi ved til gengæld, at den bedste Oliveira klatrer chokerende god, og derfor kommer han sikkert relativt langt igen. Han har bare i dette løb ikke haft sine bedste bjergben.

 

Jeg vil også nævne Johannes Staune-Mittet. I dag lykkedes det endelig den unge nordmand at vise, hvorfor jeg nævner ham igen og igen. Jeg er bare ikke helt sikker på, at denne etape passer ham perfekt. Han er ganske vist ren klatrer, men måske er der for meget dieselmotor over ham. Han var i hvert fald langt væk i går, men der havde han jo heller ingen grund til at fortsætte, da først han var sat. Tværtimod så vi i dag, at han også i dette løb synes at blive bedre og bedre, og med sine klatreevner synes han derfor at have et potentiale på en etape som denne.

 

Jeg er lidt spændt på Jan Christen. Vi har lært, at han er mere puncheur end klatrer, men han har klatret pænt i dette løb. Denne form for eksplosive etape burde passe ham relativt godt, og han viste god form ved at ramme udbruddet i dag. Han kom dog også først op til det på nedkørslen, og det fortæller nok, at han trods alt er for begrænset i bjergene - men lad og se, hvor langt han kommer. Han har overrasket før

 

Så er der Stefan Küng. For tre år siden chokerede han mig med sin 10. plads på bjergenkeltstarten, og det vidner om, at han kan komme et stykke. Han kommer ikke lige så langt i år, for vi har set, at sygdommen inden løbet har kostet på formen. Han er dog også blevet bedre og bedre, og i går blev han nr. 31 på den etape, der mindede mest om denne. Indregner man den tidsgevinst, han får på den flade del, kunne han måske klemme sig op i nærheden af top 20, selvom han hæmmes af en relativt tidlig starttid.

 

Af samme grund kunne jeg nævne Søren Kragh, der blev en chokerende nr. 9 i 2021, men han synes ikke at klatre lige så godt i år, hvor han heller ikke har glæde af nedkørslen. Cian Uitdebroeks burde som ren klatrer passe til etapen, men vi så i går, at han er for meget en dieselmotor, og jeg ser ham ikke rejse sig efter dagens nedtur. Sergio Higuita synes lidt for meget i tilbagegang, og han burde heller ikke være typen, der kan pace sig op ad en stigning. Vi så i går, at denne slags korte etaper ikke passer til dieselmotoren for Matteo Badilatti, og det bekymrer også, at det var her, Harold Martin Lopez kørte sin ringeste bjergetape. William Junior Lecerf gør det formentlig pænt, men han kommer ikke hele vejen, mens George Bennett synes faldet sammen. Raul Garcia Pierna er tempostærk og har klatret fornemt i dette løb, men han er trods alt en anelse for tung. Andre, der kan gøre det godt, er Welay Hagos Berhe, der er ved at komme sig, Attila Valter, Jesus Herrada, Gianluca Brambilla, Damien Howson, Sam Oomen, Patrick Konrad, Reuben Thompson, Nans Peters, Robert Gesink, Rein Taaramae, Marc Hirschi, Julien Bernard, Sylvain Moniquet, Stephen Williams, Maxim Van Gils, Alexey Lutsenko, Mauro Schmid, Damiano Caruso, James Shaw, Finn Fisher-Black, Michale Matthews, Louis Vervaeke, Frank van den Broek og Roger Adria, men de har ikke vist et bjergniveau, der bør bringe dem hele vejen. Endelig er jeg spændt på at se, hvor langt Stefan Bissegger kommer, for han klatrer ret godt lige nu.

 

Feltet.dks vinderbud: Joao Almeida

Øvrige vinderkandidater: Adam Yates, Mattias Skjelmose

Outsidere: Matthew Riccitello, Wilco Kelderman, Egan Bernal, Tom Pidcock, Isaac Del Toro

Jokers: Lenny Martinez, Enric Mas, Ben Tulett, Oscar Onley, Felix Gall, Einer Rubio, Pelayo Sanchez, Valentin Paret-Peintre, David de la Cruz, Marco Brenner, Kevin Vauquelin, Oscar Rodriguez, Wout Poels, Finlay Pickering, Brandon Rivera, Ethan Hayter, Rui Costa, Nelson Oliveira, Jan Christen, Johannes Staune-Mittet, Jan Christen, Stefan Küng

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Adam Yates’ sejr fra 2024, Mattias Skjelmoses sejr fra 2023 og Larry Warbasses sejr fra 2017. Du kan tillige se Aleksandr Vlasovs sejr fra 2022 og Egan Bernals sejr fra 2018 på de to bjergenkeltstarter i Tour de Romandie, hvor ruten i 2022 var præcis den samme og i 2018 uden det flade stykke.

 

Starttider

Du finder starttiderne her.

 

Sidste ordinære optakter

Dagens tre optakter bliver de sidste ordinære optakter fra min hånd, inden min tid på Feltet.dk desværre får en ende på næste søndag. Naturligvis kommer der i løbet af næste uge stadig de sædvanlige ”tipskuponoptakter” til de nationale mesterskaber i både enkeltstart og linjeløb, men disse bliver i dette forum de sidste i dette helt klassiske format. Det har været en fornøjelse at skrive til jer igennem alle årene. Jeg håber, at I har nydt at læse dem i samme omfang, som jeg har nydt at skrive dem.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Joao Almeida
Adam Yates, Mattias Skjelmose
Matthew Riccitello, Wilco Kelderman, Egan Bernal, Tom Pidcock, Isaac Del Toro
Lenny Martinez, Enric Mas, Ben Tulett, Oscar Onley, Felix Gall, Einer Rubio, Pelayo Sanchez, Valentin Paret-Peintre, David de la Cruz, Marco Brenner, Kevin Vauquelin, Oscar Rodriguez, Wout Poels, Finlay Pickering, Brandon Rivera, Ethan Hayter, Rui Costa, Nelson Oliveira, Jan Christen, Johannes Staune-Mittet, Jan Christen, Stefan Küng
Cian Uijtdebroeks, Sergio Higuita, Søren Kragh, Matteo Badilatti, Harold Martin Lopez, William Junior Lecerf, George Bennett, Raul Garcia Pierna, Attila Valter, Roger Adria, Maxim Van Gils, Alexey Lutsenko, Finn Fisher-Black, James Shaw, Damiano Caruso, Welay Hagos Berhe, Mauro Schmid, Jesus Herrada, Gianluca Brambilla, Damien Howson, Sam Oomen, Patrick Konrad, Frank van den Broek, Louis Vervaeke, Reuben Thompson, Nans Peters, Robert Gesink, Rein Taaramae, Marc Hirschi, Julien Bernard, Sylvain Moniquet, Stephen Williams, Stefan Bissegger, Michael Matthews
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
LIVE: Livlig start på stort bjergslag
Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter
Landevej
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt
Landevej
Straffet rytter peger fingre: Mere hans skyld end min
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Optakt: 15. etape af Tour de France
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen
Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret
Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!
Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad
Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard
Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard
Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs
Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren
Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf
Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte
Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter
Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
Landevej
Skuffet Van Aert: Dét kostede mig sejren
VIS FLERE

Annonce