Prøv vores nye app
Optakt: 5. etape af Tour of Norway
28. maj 2022 12:46Foto: Tour of Norway
af Emil Axelgaard

Marco Haller blev en overraskende vinder i Kristiansand, da serien af kuperede rundstrækninger blev indledt, og nu venter der endnu en af slagsen lørdag. På en ekstremt blæsende lørdag skal der nemlig slutter på den velkendte runde i Sandnes, hvor den stejle Bakken ved alle tre tidligere besøg har været så svær, at de bedste har kunnet køre væk, og det lægger op til en herligt uforudsigelig finale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

Ruten                                                         

Det klassiske koncept med finalerundstrækninger med en lille bakke og en flad finale fortsætter lørdag med endnu en af klassikerne fra Tour des Fjords. Her skal rytterne nemlig slutte med den spændingsmættede finale i Sandnes, hvor den korte, men meget stejle Bakken har top bare 4 km fra mål, og det plejer at være en intens affære. I tre tidligere besøg er det således hver eneste gang lykkedes for ryttere at køre væk til sidst, og dermed er der tale om en åben afslutning, hvor de eksplosive puncheurs kan drømme om at gentage den bedrift, men hvor de stærke sprintere også har legitime drømme om at skulle spurte.

 

I alt skal der tilbagelægges 181,7 km, som fører feltet fra Flekkefjord til Sandnes. Fra starten ved en fjord kører man mod vest og ned ad en bakke ud mod den norske sydkyst. Umiddelbart inden man når vandet, drejer man imidlertid mod nordvest, og nu følger et langt stykke, hvor man kører parallelt med vandet, men så langt inde i landet, at det er ganske kuperet. Med det samme skal man op og ned ad en bakke, og derefter går det hurtigt op ad kategori 2-stigningen Jossingfjord (1,9 km, 8,4%), der stiger med 9,7% over den første kilometer, hvorefter den flader ud med 5-8% frem mod toppen, som rundes efter 27,6 km.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Efter en nedkørsel venter endnu en bakke og en nedkørsel, men derefter bliver det stort set helt fladt, når man kommer tættere på vandet og drejer mere mod nord, indtil man når frem til den første spurt i Egersund efter 63,0 km. Her drejer man mod nordvest og senest sydvest for at køre helt ud til kysten, som nu følges igennem fladt terræn mod nordvest frem til den anden spurt, som er placeret efter 85,6 km.

 

Nu bliver det igen kuperet, når man drejer mod nordøst for at køre væk fra vandet. Herfra snor man sig i en generelt nordøstlig retning op og ned ad to bakker, inden der igen kommer et kort, fladt stykke. Det afbrydes, når man drejer mod nord for at passere kategori 2-stigningen Oltedal (3,0 km, 7,0%), der siger med 6-10% over de første 2,5 km, inden den flader lidt ud nær toppen, som passeres efter 139,6 km. Herfra drejer man mod sydvest, og det er nu let faldende, mens man kører mod sydvest, vest og nordvest ind til målbyen, hvor man efter 157,7 km rammer den afsluttende rundstrækning. Her skal man med det samme over Bakken (800 m, 10,4%), inden man efter 162,9 km krydser stregen for første gang.

 

Etapen afsluttes nu med to omgange på den 9,4 km lange runde. Den indledes med, at man kører mod syd og nordøst ind gennem byen, hvor det generelt er let stigende, inden man kører mod nord op ad Bakken (800 m, 10,4%), hvis top passeres med 4 km igen. Herfra falder det ad en let nedkørsel mod vest og nord, indtil det med 2,5 km igen går mod syd hen langs den helt flade kystvej, der bugter sig let ind gennem to rundkørsler med 800 m og 500 m igen, hvorefter man drejer i en rundkørsel bare 300 m fra stregen.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 2720 højdemeter.

 

Finalen er blevet benyttet tre gange tidligere i Tour des Fjords. I 2017 kørte Edvald Boasson Hagen alene hjem med 1 sekund ned til Torkil Veyhe og 3 sekunder ned til feltet, hvis spurt blev vundet af Andrea Pasqualon. I 2016 kørte Asbjørn Kragh og Bjørn Tore Hoem væk, inden danskeren vandt spurten, mens Christian Mager 3 sekunder var hurtigst blandt 11 forfølgere. I 2015 vandt Søren Kragh med 1 sekund ned til Amets Txurruka og 4 sekunder ned til tre mand anført af Michael Olsson, mens feltet kom ind i flere små grupper efterfølgende. Byen var derudover vært for Hammer Climb i Hammer Series i 2019, hvor Jumbo vandt, og i 2018, hvor Mitchelton-Scott sejrede, samt de norske mesterskaber i 2009, hvor Kurt Asle Arvesen vandt linjeløbet og Steffen Kjærgaard enkeltstarten.

 

 

 

 

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

 

 

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

Annonce

 

Vejret

I dag var det blæsende, men lørdag bliver det rigtigt slemt. Det vil fra start være solrigt med kun få skyer og en temperatur på 17 grader, og det solrige vejr vil fortsætte gennem dagen, idet temperaturen i mål dog vil være beskedne 12 grader. Fra start vil det være blæsende (26 km/t) fra nordvest, men mens vinden drejer til nordnordvest, vil det bare tage til, så vi i finalen har en styrke på 38-40 km/t. Det giver mod- og sidemodvind hele vejen frem til toppen af sidste stigning, hvorefter der vil være side- og sidemodvind frem til rundstrækningen. Her vil de generelt være modvind på første del, herunder på Bakken, indtil man med 2,5 km igen får medvind og slutteligt sidevind over de sidste 300 m.

 

Favoritterne

Bemærk: Selvom løbet tæller med i Cykelduellen og er ProSeries, bliver ugens etapeoptakter grundet Giroen af betydeligt mere skitseagtig karakter end vanligt.

 

Løbets arv fra Tour des Fjords fortsætter med endnu en etape med en finale, vi kender fra det tidligere løb, og det forhåndskendskab er særligt vigtigt på denne rundstrækning, der er endnu vanskeligere at læse end den foregående. Fra tre tidligere besøg kender vi afslutningen, og det er endnu aldrig endt i en spurt. Det viser, at det er muligt at gøre forskellen på den meget stejle bakke, der er skabt til puncheurs, og den chance bliver kun større efter en dag med næsten 3000 højdemeter. I 2018 var vi dog tæt på at få en spurt i en større gruppe, og det vidner om, at flere scenarier er i spil i en finale, der har potentiale til at gøre små forskelle i klassementet.

 

En faktor bliver den ekstremt kraftige vind. I morgen når den uhyggelige styrker, men desværre er der modvind stort set hele dagen. Det vil formentlig gøre det til en uendeligt kedsommelig og langsom etape. Der vil være kamp om udbruddet, som der været hidtil, men med så kraftig en modvind har de ikke mange chancer. Der burde også være flere hold til at kontrollere. Trek og Intermarché ved, at det er en svær finale, men de vil helt sikkert prøve igen, og jeg kunne også sagtens se, at Jumbo, Ineos eller måske endda Uno-X vil tage ansvar.

 

De får sidevind på det sidste stykke frem til rundstrækningen, og her burde der være basis for et blodbad. I dag blev vi dog mindet om, hvorfor vi sjældent har sidevindskørsel i Norge, da der nærmest er skov overalt i denne del af landet, og derfor vil mit bedste bud næsten være, at der trods de ekstreme vindstyrker ikke sker noget. Der er dog en chance for, at det efter en lang dag i modvind rives i stumper og stykker allerede inden rundstrækningen.

Annonce

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

På rundstrækningen vil vi formentlig se det samme som i dag, nemlig at der ikke sker alt for meget på de første ture på Bakken, også fordi der er så kraftig modvind. Til gengæld regner jeg med, at Tobias Johannessen igen skal angribe på Bakken til sidst, og det vil undre mig hvis ikke Ineos er med på den fest. Som sagt er de bedste altid kørt væk ved de tidligere besøg, og det burde ske igen. Denne gang er der dog modvind, og da feltet er meget stærkere end tidligere - det var trods alt meget unge udgaver af Kragh-brødrene, der vandt de to af de tre gange - vil vi formentlig også se en større gruppe. Her vil der dog formentlig sidde flere fra Ineos, og hvis Ethan Hayter er kommet med, vil de formentlig føre hårdt for en spurt med ham. Derfor bør de have en god chance for at holde.

 

Derfor peger jeg på Ethan Hayter. Briten synes ikke i flyvende god form, men han var trods alt god nok til at blive nr. 5 på første etape. Denne eksplosive bakke burde virkelig passe rytteren, der allerede har taget to sejre på korte, stejle mure, og han har holdet til at hjælpe sig i positionskampen og til at føre i den gruppe, der måtte være etableret. Han viste også på 2. etape, at han er den hurtigste af de mest holdbare, og efter dagens uheld i spurten vil han være opsat på revanche. Derfor tror jeg, at han tager sin anden sejr, også fordi han i en lille gruppe vil have et stærkt hold til at køre lead-out.

 

Manden, han slog i Geilo, var Mike Teunissen . Det er ikke sikkert, at han kan køre med klassementsrytterne på denne bakke, men hans kørsel i Voss antyder, at det burde være muligt, særligt i modvind. Han synes i hvert fald i flyvende form, og på papiret burde han have en god chance for at slå Hayter, hvad han også var tæt på at gøre i onsdags.

 

Han var dog meget tæt på at blive slået af Tobias Johannessen, og det vidner om, at nordmanden kan vinde en spurt i en lille gruppe. Med bedre position havde han måske også truet Hayter, og han har derfor en chance. Bedst mulighed har han dog, hvis de kommer af med alle de hurtigste, og det bliver dog nok trods alt lidt for svært, når der er så kraftig modvind, som der er.

 

Kan Mads Pedersen overleve? Den er formentlig en anelse for lang og stejl, men dens længde på trods alt kun 800 m gør, at jeg ikke helt tør udelukke, at han kan gå med i angrebene, når der er så hård modvind. Han imponerede på muren i Besseges, der dog var lidt kortere end denne, og det viser, at det kan være muligt, da han synes i storartet form. Overlever han, bør han være den hurtigste, selvom hans punktering i dag forhindrede ham i at vise det. Bedst chance har han dog, hvis vi får samling efter angrebene, hvad modvinden og det stærkere felt øger chancen for, at vi går.

Annonce

 

Det er til gengæld den eneste chance for Alexander Kristoff. Denne bakke er for stejl for nordmanden, og for ham handler det om overlevelse. Heldigvis hjælpes også han af modvinden, og det burde derfor ikke være helt umuligt, at vi denne gang får en spurt i en lidt større gruppe. Får vi det, har han gode chancer, da han i dag lignede hurtigste mand (blandt de ryttere, der ikke havde uheld).

 

Man kan heller ikke udelukke Remco Evenepoel . Kører de bedste væk på bakken i en lille gruppe, vil det ligne ham dårligt, hvis ikke han vil køre cykelløb. Det er klart, at han ikke vinder en spurt, men han er en mester i at finde det moment, der betyder, at han pludselig er over alle bjerge.

 

Efter i dag skal Marco Haller også tages seriøst. Det var chokerende at se ham vinde i dag, men når det én gang er sket, kan det med god positionering i en teknisk finale ske igen. Han bør dog ikke kunne gå med de bedste på bakken, og derfor er også han afhængig af samling i en større gruppe.

 

En rytter, der kan gå med i angrebene, er Eduard Prades. Han taber formentlig positionskampen, men sidder han der alligevel inden bakken, viste han på 1. etape, at han sidder med de bedste. Han er også ganske hurtig, og ender vi i en meget lille gruppe, bør han have en god chance for at blande sig. Det samme kan siges om formstærke Gianni Vermeersch, men de får begge svært ved at slå Hayter.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

Filippo Fiorelli, Marijn van den Berg, Tom van Asbroeck, Daryl Impey, Martijn Budding, Andreas Stokbro, Corbin Strong bør have en god chance for at sidde med hjem i en større gruppe, men jeg ser de ikke vinde, selvom særligt de to førstnævnte måske kan overraske. Måske kan Timo Kielich også klare den, men det vil undre. Finalen er perfekt for Ide Schelling, men han synes ikke at have formen. Mads Würtz virker velkørende og kan måske gå med i angrebene og spurte i en lille gruppe, men han får svært ved at slå Hayter. Endelig er Ethan Vernon naturligvis hurtig nok til at vinde, men mit bedste bud er, at denne finale bliver for hård.

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Ethan Hayter

Øvrige vinderkandidater: Mike Teunissen, Tobias Johannessen

Outsidere: Mads Pedersen, Alexander Kristoff, Remco Evenepoel, Marco Haller, Eduard Prades

Jokers: Gianni Vermeersch, Ethan Vernon, Filippo Fiorelli, Marijn van den Berg, Tom van Asbroeck, Daryl Impey

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Ethan Hayter
Mike Teunissen, Tobias Johannessen
Mads Pedersen, Alexander Kristoff, Remco Evenepoel, Marco Haller, Eduard Prades
Gianni Vermeersch, Ethan Vernon, Filippo Fiorelli, Marijn van den Berg, Tom van Asbroeck, Daryl Impey
Mads Würtz, Martijn Budding, Andreas Stokbro, Corbin Strong, Timo Kielich, Ide Schelling, Kasper Asgreen, Niklas Märkl, Luke Plapp, Magnus Sheffield, Tao Geoghegan Hart, David Dekker
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Annonce

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas

Annonce

Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen

Annonce

Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
VIS FLERE

Annonce