Prøv vores nye app
Optakt: 5. etape af Baloise Belgium Tour
16. juni 2024 14:15Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Med det yderste af neglene lykkedes det for Søren Wærenskjold at holde fast i førertrøjen på kongeetapen, og dermed er den største hurdle i jagten på den samlede sejr overstået. En vild præstation af Jasper Philipsen betyder imidlertid, at supersprinterne kan lugte den samlede sejr, og dermed er der lagt op til en vild sidst etape, der formentlig vil ende i en massespurt, men hvor den bonussekunder kan koste Wærenskjold den samlede sejr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Bemærk: Grundet tidspres i denne meget travle uge med hele tre store etapeløb bliver der i denne optakt ikke plads til den klassiske detaljerede beskrivelse af ruten. Det bliver i stedet bare en overordnet skitse koblet med kort og profiler.

 

Helt fast er det, at det hele som regel slutter med en massespurt. Det gør det formentlig også denne gang, hvor løbet for anden gang i træk slutter i hovedstaden Bruxelles. Bare 1037 højdemeter er der på den 186,2 km lange etape, der har både start og mål i byen, hvor vinden er truslen, og hvor højdepunktet kan være Den Gyldne Kilometer, som blev helt afgørende i 2022, men som i år indledes med hele 49,8 km igen. Etapen består af fem omgange på en 37,6 km lang rundstrækning, der er relativt flad, idet det dog stiger en del mod slutningen, hvor den sidste kilometer stiger let med 1,2% i snit. Finalen er teknisk med to sving lige i rap umiddelbart inden 2 km-mærket, hvorefter der er skarpe sving med 1200 m og bare 300 m igen.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

 

 

Annonce

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

En vejrmæssigt ikke specielt spændende uge får ikke en spændende afslutning. Søndagen vil være overskyet, men da det klarer op om aftenen, kan man få lidt sol til sidst. Temperaturen vil stige fra 16-18 grader, og der vil de første par time være en bygerisiko på 45-50%, men den vil herefter gradvist falde til 10% i finalen. Det vil være blæsende med en jævn til frisk vind, der vil aftage fra en styrke på 22 km/t til 17 km/t, og som vil dreje fra sydsydvest til sydvest. Det giver generelt forskellige former for medvind på første del af rundstrækningen og generelt forskellige former for modvind på anden del. På sidste omgang, hvor vinden er drejet, lægger man dog ud med ren sidevind i starten, derefter sidemed- og medvind og slutteligt sidemodvind på den lange lige vej tilbage til Bruxelles. Slutteligt får man direkte modvind over de sidste 300 m.

 

Favoritterne

Søren Wærenskjold lykkedes akkurat med at holde fast i førertrøjen, og nu troede han sikkert, at han var ”home safe”. Han har imidlertid gjort regning uden Jasper Philipsen. En vild præstation af supersprinteren betyder, at vi slet ikke får en norsk vinder af løbet.

 

Vi skal dog bare to år tilbage for at finde et drama på sidste etape, da Mauro Schmid og Tim Wellens - også med ureglementerede midler - udkæmpede en vild kamp i den gyldne kilometer, og den bør komme i spil igen. Det bliver dog ikke let for Philipsen. Han skal hente fem sekunder på Wærenskjold i løbet af de tre spurter (han er bagud på hundrededele fra enkeltstarten), og derefter skal han vinde etapen. Spørgsmålet er, om han vil løbe den risiko, det er at køre fuld gas i de indlagte spurter, hvis de risikerer at koste ham etapesejren til sidst.

 

I første omgang regner jeg med en klassisk sprinteretape. Der vil blive kamp om at ramme udbruddet, som der altid er på sidste etape, men det har ikke en chance. Alpecin, Soudal og Visma vil spurte, og vi ved, at de kører med meget stram elastik. Mere interessant er det med sidevinden. Den er ret kraftig, og Lidl har ikke rigtigt noget at miste ved at prøve et angreb. Vinden lægger sig dog i løbet af dagen, og jeg tvivler på, at vi får splittelse i dette område - og især på, at det holder hele vejen, når det er i starten, det er blæsende

 

Modsat tidligere kommer den gyldne kilometer langt fra mål, og derfor skal der jagtes tidligt, hvis den skal i spil. Det vil jeg forvente, at den kommer. Lidl og Movistar har ikke så meget at miste ved at give den et skud, og hvis Philipsen vil vinde, skal Alpecin også skabe samling. Når spurterne er kørt, får vi garanteret nye angreb og sikkert også et nyt udbrud, men det skal Soudal, Visma og Alpecin nok få hentet igen, særligt når der er benhård modvind til sidst. Derfor ender det formentlig i den forventede massespurt, og så er det spændende, om den gyldne kilometer har maget det sådan, at Philipsen kan vinde løbet ved at vinde etapen.

 

Læs også
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke

 

Selve spurten er teknisk. Der er fire sving inden for de sidste 2 km. Den retter sig lidt ud efter svinget med 1200 m igen, hvor man kører ad en ret bred vej med god plads til at bevæge sig frem, men man skal sidde godt i svinget med 300 m igen, hvis man vil have en chance. Vejen er nemlig heller ikke alt for bred, og da der er hård modvind, kan man ikke redde alt for meget ved at åbne en lang spurt over alle 300 m. Det er således en spurt, der vindes på positionering mere end fart.

 

Derfor går jeg også med Jasper Philipsen. Vi har nu to gange set, at toget med Ramon Sinkeldam, Jonas Rickaert og Robbe Ghys er i særklasse, og samtidig ved vi, at Philipsen er en ørn i positionskampen. Derfor er det sene sving en gave for ham. Vi så på 2. etape, at Tim Merlier lige nu nok er den hurtigste, men med 300 m i modvind skal han sidde langt fremme, hvis han skal vinde på sin fart. Det kan godt lade sig gøre, som vi så torsdag, men vi så også i går, at han står svagt i positionskampen. En joker er, at Philipsen måske skal spurte i den gyldne kilometer, men den kommer så tidligt, at han burde være frisk. Her handler det også mest om positionering, og da jeg forventer, at Ghys og Philipsen går først igennem svinget, er det nok kun en god position fra Merlier, der kan forhindre ham i at vinde.

 

Den gode position fra Tim Merlier er dog også en helt reel trussel. Selvom toget med Kasper Asgreen og Bert Van Lerberghe er set bedre, sad han rigtigt på 2. etape, hvor finalen også var ekstremt teknisk. Det viser, at det kan lade sig gøre, men vi så også i går i en helt enkel finale, hvor let det kan gå galt. Med den hårde modvind får han også svært ved at køre en af de helt lange spurter bagfra, der er hans speciale, og derfor skal det flaske sig, hvis det skal lykkes - men det gjorde det i en tilsvarende finale i torsdags.

 

Olav Kooij har måske også en bedre chance end hidtil. Han så i hvert fald ganske hurtig ud i går, men vi så også på 2. etape, at han manglede en del i forhold til de to belgiere. Dette er en etape, han kan vinde på sin positionering, og derfor har han en chance for at slå de to hurtigste. Det bliver ikke let, når vi igen i går så, at han ikke positionerer sig som tidligt, men vi så trods alt torsdag, at Edoardo Affini, Tosh van der Sande og Mick van Dijke fik placeret ham næsten perfekt.

Annonce

 

Jeg var skuffet over farten fra Gerben Thijssen i går. Han var ikke tæt på de tre hurtigste, men til gengæld så vi, at toget med Mike Teunissen og Laurenz Rex sammen med Alpecin er det stærkeste. De har en reel chance for at gå først igennem svinget, og dermed har Thijssen også en reel chance for at slå de folk, der er hurtigere - hvis altså han denne gang holder hjul. Gør han ikke, kan det sagtens blive en top 10 til sidste mand i toget. Det plejer at være Rex, men var i går Teunissen, da Rex havde haft en hård jagt forinden.

 

Det er bare et år siden, at Fabio Jakobsen vandt denne spurt. Det bliver svært denne gang, men som jeg har skrevet flere gange, tror jeg stadig på hans fart. Det sene sving er bare en katastrofe for den positioneringssvage hollænder, der heller ikke har det bedste tog med John Degenkolb og Bram Welten. Han skal have heldet med sig, men sidder han rigtigt, er potentialet der, da han ikke skulle være alt for forslået.

 

Det er en perfekt spurt for Lidl. De mangler noget fart, men de har et tog, der kan true Alpecin og Intermarché, og dette er en spurt, der kan vindes på positionering. Normalt kører de for Edward Theuns, og han er nok også den eneste, der har en reel chance for at vinde. Jeg tør dog ikke udelukke, at de kører for enten Jasper Stuyven eller Mathias Vacek - afhængig af om de går efter podiet eller den samlede sejr. Ingen af dem har farten til at vinde, men med god position i svinget kan de måske snige sig i top 3.

 

Så er der Søren Wærenskjold selv. Han er ikke den hurtigste, men i denne spurt handler det om positionering. De seneste gange har han kørt sig i hegnet i spurterne i den gyldne kilometer, men den ligger her så langt fra mål, at han har tid til at komme sig. Denne gang skal Uno-X næppe heller tage ansvar, da forskellene er større, og de derfor måske kan lade et udbrud sejle hjem. Har han hele toget med Jonas Abrahamsen, Rasmus Tiller og Stian Fredheim til rådighed, har han et af de bedste tog, og så er det sene sving en gave.

 

Det er også den store chance for Jason Tesson. Han synes igen at være ved at være i form, og det ser ud til, at de kører for ham og ikke Emilien Jeanniere. Indtil nu er det ikke gået godt, men toget med Geoffrey Soupe, Anthony Turgis, Dries Van Gestel og Jeanniere ligner et af de bedste. Med den fart, han havde, da han blev nr. 4 i De Panne, kommer han også langt i dette felt. Bytter de rundt og kører for den langsommere Jeanniere, er det ham, der får glæde af det gode tog.

Annonce

 

Læs også
Vingegaard røber, hvad Visma skal gøre

 

Jeg har været imponeret over Lionel Taminiaux. Han har ikke megen støtte, men han siddet godt begge gange. Han har endda vist lidt af den fart, jeg har savnet de mange gange, han har skuffet mig i år. Der er stadig meget, der skal flaske sig i en finale, der handler om positionering, når støtten er så svag, men det er gået godt indtil nu.

 

Endelig er der Oded Kogut. Han er ikke kommet frem endnu, men der er altså mere potentiale i et tog med Guillaume Boivin, Riley Sheehan, Pier-André Coté og Tom Van Asbroeck. Hans fart er stadig svær at vurdere, men han viste i Antwerpen, at han sagtens kan være med.

 

Arkea skal nu prøve med Jenthe Biermans, men selvom han har fin støtte, ser jeg ham ikke komme hele vejen. Det samme gælder for Pierre Gautherat hos Ag2r, hvor støtten er knap så god, og for Alex Aranburu og Carlos Canal hos Movistar. Flanders skal prøve med Jules Hesters og Bingoal med Kenneth Van Rooy, og TDT skal følge op på den fine 10. plads med Nicklas Amdi Pedersen, hvad der dog kan blive svært i den tekniske finale. Den tekniske finale passer Matyas Kopecky fra Novo Nordisk, selvom han mangler støtte, mens Polti skal prøve med Javier Serrano. På kontinentalholdene vil Seppe Van Den Boer, Jochem Kerckhaert, Tristan Scherpenbergh og Finn Crockett måske prøve.

 

OPDATERING: Der var en fejl i den resultatliste, jeg brugte til optakten. Philipsen er 20 sekunder efter. Dermed vil han næppe blande sig i den gyldne kilometer, for han kan ikke vinde løbet. Det øger hans favoritværdighed til etapen og gør det lettere for Wærenskjold, der mest skal koncentrere sig om Vacek nu.

 

Feltet.dks vinderbud: Jasper Philipsen

Øvrige vinderkandidater: Tim Merlier, Olav Kooij

Outsidere: Gerben Thijssen, Fabio Jakobsen, Edward Theuns, Søren Wærenskjold, Jason Tesson

Jokers: Emilien Jeanniere, Mathias Vacek, Jasper Stuyven, Laurenz Rex, Mike Teunissen, Oded Kogut, Jenthe Biermans, Matyas Kopecky, Nicklas Amdi Pedersen, Pierre Gautherat, Javier Serrano

Annonce

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Fabio Jakobsens sejr fra 2023 i samme finale.

 

Sidste ordinære optakter

Dagens tre optakter bliver de sidste ordinære optakter fra min hånd, inden min tid på Feltet.dk desværre får en ende på næste søndag. Naturligvis kommer der i løbet af næste uge stadig de sædvanlige ”tipskuponoptakter” til de nationale mesterskaber i både enkeltstart og linjeløb, men disse bliver i dette forum de sidste i dette helt klassiske format. Det har været en fornøjelse at skrive til jer igennem alle årene. Jeg håber, at I har nydt at læse dem i samme omfang, som jeg har nydt at skrive dem.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Jasper Philipsen
Tim Merlier, Olav Kooij
Gerben Thijssen, Fabio Jakobsen, Edward Theuns, Søren Wærenskjold, Jason Tesson
Emilien Jeanniere, Mathias Vacek, Jasper Stuyven, Laurenz Rex, Mike Teunissen, Oded Kogut, Jenthe Biermans, Matyas Kopecky, Nicklas Amdi Pedersen, Pierre Gautherat, Javier Serrano
Kenneth Van Rooy, Jules Hesters, Carlos Canal, Alex Aranburu, Robbe Ghys, Stian Fredheim, Tom Van Asbroeck, Pier-André Coté, Andreas Stokbro, Axel Huens Bert Van Lerberghe, Mick van Dijke, Bram Welten, John Degenkolb, Jonas Rickaert, Matis Louvel, Miles Scotson, Damien Touzé, Seppe Van Den Boer, Jochem Kerckhaert, Tristan Scherpenbergh, Finn Crockett, Gonzalo Serrano, Ward Vanhoof, Lars Craps, Andrea Peron, Davide Bais
INFO
Optakter
Nyheder
Belgium Tour
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
Ny duel imellem Vingegaard og Pogacar venter! Følg med Feltet.dk's app
Landevej
Vingegaard røber, hvad Visma skal gøre
Landevej
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar
Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter
Landevej
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt
Landevej
Straffet rytter peger fingre: Mere hans skyld end min
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen
Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret

Annonce

Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!
Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad
Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard
Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard

Annonce

Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs
Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren
Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren

Annonce

Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf
Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte

Annonce

Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter
Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
VIS FLERE

Annonce