Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse Women
17. juni 2024 20:30Foto: SD Worx
af Christoffer Fischer

4. og sidste etape af Tour de Suisse Women frister feltets hurtigste, men det kuperede terræn inviterer til angreb, som kan spolere en spurt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Dagens etape:

Fra Champagne til Champagne

Dato: 18. juni

Antal kilometer: 127,5 kilometer

TV-dækning: Se oversigten her

 

Evigt og altid offensive Canyon//SRAM Racing blev belønnet med en af holdets relativt sjældne sejre på 3. etape af Tour de Suisse Women og dét i stor stil: Neve Bradbury krydsede stregen side om side og i fælles jubel med holdkammeraten Katarzyna Niewiadoma, efter de havde vist sig stærkest i dagens udbrud.

 

Demi Vollering (SD Worx-Protime) fører fortsat inden 4. og sidste etape, som har samme start- og målby i form af Champagne, men det er ikke ren paradekørsel mod den drikkelige version af bynavnet. Feltet slipper nemlig ikke for de schweiziske højder, og allerede efter ti kilometer kører rytterne ind på kategori 2-stigningen Col des Etroits på hele 11,3 kilometer, men dog med en human stigningsprocent på 4,9.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

Efter en nedkørsel og et faldende dalstykke følger en ukategoriseret stigning, der ikke desto mindre strækker sig over ni kilometer, men igen en stigningsprocent under fem. Et langt, jævnt stykke udgør den midterste del af etapen, inden en sidste kategori 2-stigning, La Vue des Alpes, skal forceres. Denne er 5,4 kilometer lang og på 4,7 procent i stejlhed, med sin top beliggende 45 kilometer fra målstregen.

 

Nedkørslen herfra er relativt simpel og kløvet i to sektioner af et plateau. I bunden af nedkørslen, med små 25 kilometer til mål, føres rytterne ind på en flad, lige vej langs Neûchatelsøen, inden et højresving med lidt over en kilometer til mål indvarsler opløbsstrækningen. Denne er den præcist samme som på 3. etape og derfor meget teknisk med hele tre kurver inden for de sidste 500 meter.

 

Det er bestemt en kuperet rute, som med den lange første stigning er godt terræn til at etablere et stærkt udbrud. Omvendt er den sidste stigning så langt fra mål, at den næppe kan bruges til at lancere vellykkede angreb, og de næsten 25 afsluttende kilometer på en flad, lige vej taler for, at holdene med interesse i en samlet spurt kan organisere en vellykket jagt. I en spurt, uanset størrelsen på gruppen, bliver positionskampen essentiel, da sidste kurve - nærmest et U-sving - er placeret med kun 150 meter til mål, så her skal man ideelt ind helt i front og sprinte ”hjem” derfra.

Annonce

 

 

Favoritterne:

3. etape endte med udbrudssejr fra så stærke ryttere, at det havde væsentlig betydning for klassementet. I den hårde, men forgæves jagt på det farlige udbrud opstod der derfor ikke muligheder for feltets hurtigste, som nu kun har denne sidste etape til at boltre sig i. Så selv om terrænet igen byder op til angreb og potentiel udbrudssejr, må der også være mange hold, der kun har fået endnu større interesse i en afgørelse i en samlet spurt.

 

Alt afhænger dog af udbruddets sammensætning. Hvis der igen kører et udbrud med navne fra klassementet, bliver jagten udmarvende, og så vil nogle af feltets hurtigste opbruge dyrebare kræfter eller falde helt fra, og så nytter det ikke meget, hvis udbruddet alligevel skulle blive hentet til sidst. Med den lettere etapeprofil er det dog mere sandsynligt, at udbruddet bliver harmløst for klassementet, og så er forudsætningerne for en spurtafgørelse gode.

 

Uanset om feltet er på 30 eller 70 ryttere, er Mischa Bredewold (SD Worx-Protime) et godt bud på en etapevinder. Som en af få i dette felt har hun før vundet massespurter, heraf to på WorldTour-niveau. Den 23-årige hollænder er tilmed holdbar, når vejen går opad, og på 3. etape var hun da også med i første udskilning bag udbruddet, inden hun førte sig i bund for og forsvandt fra fronten. I det meget tekniske opløb kan et præcist leadout blive nøglen til sejr, og her kan Bredewold få støtte fra lynhurtige Femke Gerritse og den førende Vollering.

 

Noemi Rüegg (EF Education-Cannondale) er en anden rytter, der kan prale af at have vundet en massespurt, nemlig i sin sæsondebut tilbage i januar. På 3. etape på hjemmebanen i Schweiz klarede hun første udskilning, hvorfor hun også på 4. etape bør kunne sidde med i det sjove selskab. Hun har mistet Kristen Faulkner til sit leadout, men har stadig garvede Nina Kessler til at guide sig frem, hvis hollænderen ellers klarer stigningerne.

 

Som så mange andre crossryttere kan Fem van Empel (Team Visma | Lease a Bike) lidt af hvert, men flere af karrierens største resultater er hentet i spurter. I Schweiz har hun kørt godt op ad, så ruteprofilen bør ikke hæmme hende, og så kan hun ende med nogle af de friskeste ben til afgørelsen. Her vil hun kunne få support fra formstærke Femke de Vries, der selv er hurtig.

 

Læs også
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter

 

Crossstjernen Fem van Empel står med en god sejrschance. Foto: Cor Vos

 

Også på 3. etape fremviste Ingvild Gåskjenn (Liv AlUla Jayco) sine imponerende klatreevner, men nu må den hurtige nordmand se frem til også at kunne bruge sin spurtstyrke. I Vuelta España hentede hun nemlig to top 5-placeringer i regulære massespurter, og også gennembrudsresultatet med en tredjeplads i Amstel Gold Race blev sikret i en spurt. Derfor er hun ikke blot en af løbets hurtigste ryttere, men også en der har styrken til at sidde med over stigninger sammen med de bedste. Hun vil kunne få støtte fra den hurtige svensker Caroline Andersson.

 

En anden, der kørte en flot 3. etape, var Dominika Włodarczyk (UAE Team ADQ). Denne sæson er polakkens første på WorldTour-niveau, men allerede i debuten i Tour Down Under gav hun prøver på sin fart ved at vinde vigtige bonusspurter på sin vej imod en samlet femteplads. Hun har også en enkelt sejr i en massespurt i et mindre løb, så med sin holdbarhed bør hun kunne fyre en god spurt af til sidst.

 

Amber Kraak (FDJ-SUEZ) var også blandt de bedste kørende på 3. etape og har også spurtstyrke i sit imponerende alsidige arsenal som rytter. Med sin holdbarhed bør hollænderen sidde med de bedste igen på 4. etape, og så kan hendes kombination af fart og relativ friskhed indbringe et topresultat til sit hold, der ellers risikerer at gå næsten tomhændet hjem. Franske Jade Wiel har en fart, der kan hjælpe hende.

Annonce

 

Som vinder af bjergtrøjen i sidste års Tour de France er Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) en noget anden ryttertype end de hidtil nævnte, men alene i år har hun ikke desto mindre sikret sig to fjerdepladser i regulære massespurter. Det bliver ikke let for hende at vinde, men hvis ikke hun er udtømt for kræfter efter sit vellykkede udbrud på 3. etape, kan hun være den med de allerfriskeste ben til en spurt.

 

Katarzyna Niewiadoma er først og fremmest bjergrytter, men fyrer også nogle gode spurter af. Foto: A.S.O. / Charly Lopez

 

Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck) var ikke blandt de ryttere, der klarede den første udskilning på 3. etape, så østrigeren skal håbe på en roligere 4. etape, hvis hun skal have et resultat her. Hun er dog normalt så habil på stigninger, at hun bør kunne overleve en ruteprofil som denne, og så kan hun pludseligt blande sig i en spurt. Hun er mere klassikerspecialist end sprinter, men har ikke desto mindre masser af fart på stregen.

 

Formstærke Eline Jansen (VolkerWessels Women's Pro Cycling Team) kan med rette håbe på at fortsætte de flotte takter på en etape som denne. Den 22-årige hollænder kørte et strålende Tour of Britain, inklusive i spurterne, og kørte en flot 3. etape i Schweiz i terræn, der ellers er til den hårde side for hende. Med sin relative holdbarhed og ikke mindst hurtighed kan hun håbe på et topresultat her.

 

Efter sit store togt på 3. etape kan Femke de Vries (Team Visma | Lease a Bike) ikke fortænkes i at være træt og lade holdkammeraten van Empel køre spurten. Men den 30-årige WorldTour-debutant har bestemt selv masser af fart og er tydeligvis i storform, så hvis ikke hun er mærket af sin dag i udbrud, kan der være idé i at lade de Vries køre sin egen spurt.

Annonce

 

Læs også
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt

 

Med Francesca Barale ude af løbet må Eleonora Ciabocco være bedste kort for Team dsm-firmenich PostNL i en sprint. Den 20-årige italiener har endnu ikke nået mange topresultater i karrieren, men de er blevet hentet i spurter, og på 3. etape sendte det stærke føringsarbejde for Juliette Labous signal om, at hun er i glimrende form, også til at klare stigninger.

 

Femke Gerritse er allerede nævnt som en vigtig brik i SD Worx-Protimes leadout, men i det kringlede indløb er det ikke utænkeligt, at hun på den ene eller den anden måde ender med at køre egen chance. I så fald har den 23-årige hollænder bestemt farten til at gøre sig gældende blandt de bedste.

 

Hvis ikke Niewiadoma er i spurthumør, kan Canyon//SRAM Racing også satse på Agnieszka Skalniak-Sójka. Ganske vist klarede hun ikke første udskilning på 3. etape, men hun er normalt så kompetent op ad bakke, at 4. etape giver hende muligheder. Supersprinter er hun måske ikke, men hun har dog sikret sig en række top 10-placeringer i WorldTour-massespurter.

 

Med sin niendeplads på 3. etape trak Elena Pirrone (Roland) ganske vist sorteper blandt udbryderne, men det var ikke desto mindre en flot præstation af italieneren. Tidligere i år har hun hentet fine resultater på sin spurtstyrke, så der er god grund til at tro, at hun også vil blande sig på en etape som denne.

 

Sprinter er Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) jo ikke, men hun har det dog med at stikke næsen frem i massespurter alligevel. Efter Neve Bradburys udbrudskup gled den italienske stjerne ned på løbets samlede tredjeplads, kun fire sekunder efter den unge australier, så bonussekunderne på stregen kunne godt motivere Longo Borghini til at give spurten et skud.

Annonce

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Mischa Bredewold
Noemi Rüegg, Fem van Empel
Ingvild Gåskjenn, Dominika Włodarczyk, Amber Kraak
Katarzyna Niewiadoma, Christina Schweinberger, Eline Jansen, Femke de Vries
Eleonora Ciabocco, Femke Gerritse, Agnieszka Skalniak-Sójka, Elena Pirrone, Elisa Longo Borghini
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse Women
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Ny duel imellem Vingegaard og Pogacar venter! Følg med Feltet.dk's app
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Optakt: 15. etape af Tour de France
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen
Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret
Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!
Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad

Annonce

Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard
Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard
Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs
Landevej
Sådan plantede Pogacar Vingegaard
Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren
Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren

Annonce

Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf
Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte

Annonce

Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter
Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig

Annonce

Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
Landevej
Skuffet Van Aert: Dét kostede mig sejren
Landevej
To stjernesprintere deklasseret efter kaotisk spurt
Landevej
Søren Kragh ude af Touren
VIS FLERE

Annonce