Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse
12. juni 2024 15:27A.S.O./Oman Cycling Association/Thomas Maheux
af Emil Axelgaard

Thibau Nys rejste sig efter gårsdagens nedtur og fortsatte sin kurs mod stjernerne med en suveræn sejr på løbets puncheuretape. Trods sin klasse skal han imidlertid stramme sig an, hvis han vil vinde mere i årets løb, for herfra går det på den historisk bjergrige rute bjergvanvid i den med bjergafslutninger i træk, og den lægges ud med lidt af et brag, når det første store bjergslag onsdag eftermiddag skal slås i mere end 2000 m højde på toppen af det berømte Skt. Gotthardpas.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Man må håbe, at de lidt tungere folk nød løbets første tre dage. Det var nemlig de eneste, der ikke byder på en bjergfinale, for fra onsdag og frem går der bjergbananas i den. Ikke færre end fire traditionelle bjergafslutninger venter, inden det hele rundes af med den klassiske enkeltstart, der i år - naturligvis - har form af en bjergenkeltstart. Hvis nogen havde troet, at en sådan menu ville have et roligt udlæg, må de imidlertid tro om. Nok er det meste af onsdagens etape pandekageflad, men det hele slutter med en 20,0 km lang klatretur op ad det mytiske Skt. Gotthardspas. Det er ganske vist en lang, jævn stigning uden alt for stejle procenter, men så langt et bjerg bør - i hvert fald, hvis vinden i højderne ikke ødelægger det - med det samme give os i hvert fald en vis fornemmelse af, hvem der kan vinde denne vanvittige bjergudgave af det schweiziske løb, selvom afventende kørsel kan være på menuen, når de efterfølgende dage er så voldsomme.

 

I alt skal der tilbagelægges 171,0 km mellem Rüschlikon og Skt. Gotthardpasset, hvor man skal slutte i 2091 m højde, og der er tale om en etape i to skarpt opdelte dele. Startbyen ligger i den fladere nordlige del af landet, og det meste af etapen består af transport ned mod bjergene, hvor man længe kører ned gennem den flade dal.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

Starten er dog ganske hård, når man med det samme kører mod syd op ad kategori 3-stigningen Albispass (5,2 km, 5,8%), der efter en let start stiger med 6-9% over de sidste 3,2 km frem mod toppen, som rundes efter 5,3 km. Herefter bliver det imidlertid meget lettere, når faldende veje leder mod sydvest ned til fladlandet. Nu kører man ad lange, lige og flade vej mod nordvest frem til etapens nordligste punkt, der nås i udkanten af byen Wohlen, hvor man vender rundt for at køre mod syd og sydøst ad lige veje gennem fladlandet.

 

Efter 69,7 km drejer man mod sydvest, inden man kort efter atter sætter kursen mod sydøst for at køre op og ned ad to små bakker, der adskilles af et kort, fladt stykke. Efter 103,5 drejer man mod syd, og herefter går det ad lige og flade dalveje ned gennem Alperne frem til dagens spurt, der kommer efter 135,1 km. Sådan fortsætter det, når man efter 136,0 km drejer mod sydvest for at køre frem til dalbyen Wassen UR.

 

Her ændrer etapen dramatisk karakter. Nu fortsætter man nemlig mod syd op ad Skt. Gotthardpass (20,0 km, 5,6%), idet man undervejs kører man dagens Tissot-kilometer, der byder på to spurter med hhv. 11,8 km og 11,0 km igen. Der er tale om en stigning i to hug. Således har man først kategori 2-stigningen Schöllenen (4,5 km, 7,6%), der over de sidste 3 km stiger jævnt med ca. 8%, og hvis top rundes med 14,0 km.

Annonce

 

Derefter venter et 3 km langt plateau, der stiger med 0-2%, inden den tager fat igen. Nu kører man nemlig op ad den afsluttende kategori 1-stigning Gotthardpass (8,2 km, 6,6%), der har en kilometer med 3,6% nær toppen, men derudover stiger med 7-8% det meste af vejen. Toppen rundes efter 169,2 km, hvorefter de sidste 1,8 km først er stigende, frem mod den røde flamme, hvor det først er fladt over 200 m, siden faldende over 600 m og slutteligt let stigende ov de sidste 200 m. Stigningen går ad en lige vej med kun få hårnålesving, men der kommer tre af slagsen med hhv. 1600 m, 1500 m og 1400 m igen, hvorefter man vender 180 grader bare 200 m fra stregen.

 

Etapen byder på i alt 3233 højdemeter.

 

Skt. Gotthardpasset har to gange tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb, begge gange i dette løb. Det var senest i 2019, hvor man benyttede en anden opkørsel, og hvor Egan Bernal kørte hjem til en solosejr med 23 sekunder ned til Domenico Pozzovivo og den overraskende stærke Rohan Dennis. Forinden var det i 2001, hvor Dmitry Konyshev sejrede med 1.57 ned til en trio bestående af Gilberto Simoni, Wladimir Belli og Manuel Beltran, hvor man brugte samme finale som i 2019.

 

 

 

 

Læs også
Vingegaard røber, hvad Visma skal gøre

 

 

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

 

Vejret

Efter nogle pæne dage bevæger rytterne sig mod dårligere vejr. Det meste af etapen vil ellers finde sted i flot vej med kun få skyer og en temperatur på 16-17 grader, men efterhånden som man kommer længere mod syd, bliver det mere og mere skyet med en overskyet finale. Temperaturen vil også aftage til bare 11 grader i bunden af sidste stigning, og her vil der være en bygerisiko på 35-50%. Vinden vil det meste af dagen være let (7-8 km/t) fra nordøst, men efterhånden som man kommer mod syd, tager den til og vil til slut blæse med 15-16 km/t fra nord og nordnordøst. Ser man bor fra et kort stykke med sidevind efter første stigning og lidt senere, giver det med- og sidemedvind hele dagen. Man får stort set direkte medvind hele vejen op ad målbjerget og sidemedvind efter toppen, indtil man får sidemodvind over de sidste 200 m.

 

Analyse af 3. etape

Her kan du læse min analyse af, hvordan Thibau Nys med sin suveræne sejr på 3. etape beviste, at han er feltets nye puncheurfænomen, men også, at han stadig lider af to børnesygdomme.

 

Favoritterne

Det var så det. Yves Lampaert, Bryan Coquard og Thibau Nys blev de tungere folk, der fik noget med hjem fra årets udgave af Tour de Suisse. Fra nu af går der nemlig bjergfest i den i et omfang, så man næsten ikke kan forstå, at man ofte har brokket sig over, at ruterne har været for lette. Der er i hvert fald alenlangt fra årets vanvid til den rute, der i 2009 gjorde det muligt for den lokale helt, Fabian Cancellara, at vinde det hele.

 

Ekstra brutalt bliver det af, at man denne gang har fundet nogle ret stejle bjerge. De schweiziske stigninger kan ellers ofte være lange og jævne uden for alvor at gøre den store skade, men i år har man generelt skruet op for procenterne. ”Prisen” er, at målbjergene generelt er ret korte og eksplosive, og at vi kun i begrænset omfang skal op i de højder, løbet ellers er kendt for.

 

Der er dog én af de fem bjergfinaler, der skiller sig ud og er mere ”schweizisk” end de øvrige. Det er morgendagens afslutning på et af landets absolut mest kendte bjerg, Skt. Gotthardpasset. Her taler vi om en 20 km lang opkørsel, der aldrig når skræmmende procenter, men hvor vi skal helt op i den tynde luft i mere end 2000 m højde.

Annonce

 

Læs også
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke

 

Det er egentlig lidt spøjst, at man ikke tidligere i dette årtusinde har brugt denne opkørsel som finalestigning. De eneste to gange, man tidligere har haft mål på det berømte pas, har man brugt den anden opkørsel med en brostensdel undervejs, hvor Egan Bernal senest vandt for fem år siden. Derfor har vi heller ingen historik til at fortælle os, hvor stor skade stigningen kan gøre.

 

Den slags lange, jævne stigninger skal i hvert fald gerne beriges med medvind, hvis de skal gøre skade. I modvindsudgaver ser man ofte, at det ender i en lille våbenhvile, særligt når man er over trægrænsen, hvor det er åbent. Heldigvis kan rytterne glæde sig over direkte medvind, og da det endda blæser pænt op, når man kommer mod syd, burde der være god chance for, at den vil gøre skade. Det burde procenterne også kunne sikre. De er ikke skræmmende, men de har potentiale, når vi taler om så lang en opkørsel i højderne.

 

Jokeren i det spil er naturligvis etapens placering. Prisen for at have så mange bjergetaper i træk er, at man ofte vil se lidt afventende kørsel på de første. Denne etape kan være en god chance for at føle benene lidt an, og når man så har styr på, hvordan følelsen er, kan man gå til stålet senere. Derudover skal man med så mange bjergfinaler i træk også have det lange lys på og sørge for, at kræfterne rækker hele vejen.

 

Derfor er der en vis sandsynlighed for, at det bliver lidt passivt. Heldigvis har vi Egan Bernal og Richard Carapaz i feltet. De er sjældent bange for at tage initiativ, hvis de har gode ben, og særligt Bernal har altid grebet alle de muligheder, han har. Da han stadig har til gode at vinde et stort cykelløb siden sit comeback, da dette er den bjergetape, der passer ham bedst, og da han endda tidligere har vundet her, vil jeg forvente, at han i hvert fald kvæler passiviteten, hvis benene er til det. Helt ideel er etapen dog ikke, for selvom bjerget er langt og højt er det jo ikke en stor bjergetape med mange stigninger og højdemeter. Det bliver en anelse eksplosivt, selvom stigningens længde selvfølgelig gør sit for at modvirke det.

 

Jeg vil da også forvente, at favoritterne skal køre om det. Man kan ellers godt se et pokerspil på første bjergetape, hvis alle har planer om at køre passivt, og da Alberto Bettiol ikke kan forsvare trøjen, ved man aldrig, om EF vil føre bare for at gøre trøjen ære. Forskellene er også ved at være så store, at man med en start, der efter den første lille stigning er let, godt kan få et udbrud, der kan køre hjem uden at true trøjen.

Annonce

 

På den første bjergetape kører udbruddet imidlertid ofte tidligt, fordi mange regner med, at det bliver kontrolleret, og jeg venter det samme denne gang. Jeg regner med, at vi hurtigt får en gruppe, og at den næppe består af de allerbedste klatrere. Jeg forventer også, at EF tager kontrol, for de har også Carapaz, der kan vinde etapen, men da han ikke så stjernegod ud i dag, er jeg ikke sikker på, at de aktivt vil jagte etapen. Det vil jeg dog tro, at de gør, når de også har trøjen, og derudover føler jeg mig ret overbevist om, at Ineos vil. Det vil ligne Bernal dårligt ikke at gå efter denne etape. Derudover vil jeg også have en forventning om, at vi ser UAE fremme, og endelig vil det næsten ligne Mattias Skjelmose, der ikke er bange for at tage ansvar, ikke at gå efter sejren, særligt i et løb, hvor han er forsvarende mester. Derfor vil jeg forvente, at en kombination af EF, Ineos, UAE og Lidl sikrer, at vi får samling.

 

Det flade terræn betyder, at der næppe sker meget inden stigningen. Her bliver det interessant at se, hvem der vil lægge presset. De oplagte bud er i gen de fire nævnte hold. Det er særligt Ineos og EF, der har en interesse i et hårdt løb, men Ineos lider lidt under, at de ikke har det allerbedste klatrehold. Derfor skal initiativet måske mere komme fra EF, og her vil meget være bestemt af, hvordan Carapaz har det. Jeg forventer ikke angreb fra favoritterne på stykket frem til den første bjergspurt og plateauet, men på den sidste del af stigningen vil de skulle dyste, og som sagt vil jeg blive overrasket, hvis i hvert fald Bernal kører passivt. Vi må se, om de også har overskud til at gå efter de to Tissot-spurter, der kommer på plateauet med hhv. 11,8 km og 11,0 km igen,

 

Med den direkte medvind er betingelserne til stede for, at bedste mand kan køre alene. Det er den lang og svær nok til, men den er heller ikke så rasende svær, at vi ikke kan få en mindre gruppe. I det tilfælde kan det ende i en spurt eller måske endda en taktisk finale. Den sidste kilometer er jo praktisk talt flad, og derfor kan en spurt på flad vej blive afgørende.

 

Vi ved stadig ikke meget om rytternes klatreform, og derfor er der i det nedennævnte en del gentagelser fra den store optakt. Vi fik dog nogle indikationer i dag, og derfor er der ændret både i rækkefølgen og analyserne flere steder.

 

Læs også
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter

 

På denne etape går jeg med Adam Yates. Jeg tror stadig, at Bernal vinder løbet til sidst, men denne etape passer Yates storartet, og vi er i en fase af løbet, hvor Bernal endnu ikke har fået glæde af sin ekstreme holdbarhed. Stigningen er lang for en fyr som Yates, men han elsker disse helt flade etaper, der slutter med én stigning. Det har han vist flere gange, ikke mindst på sin ”hjemmebane” i UAE Tour. Der har naturligvis været en del usikkerhed om hans niveau efter det forsømte forår, men da han lukkedes hullet i dagens finale, så han i hvert fald ud til at være tilbage. Det siger ikke rasende meget, når vi taler om en mand, der er så eksplosiv som ham, men det var da i hvert fald betydeligt bedre end Carapaz, der skabte selvsamme hul.

Annonce

 

Samtidig ved vi, at hans topniveau stadig bør være tårnhøjt. Det er bare et år siden, at han efter et andet skuffende forår måske var bedre end nogensinde, da han første endte som nr. 2 i Dauphiné og siden som nr. 3 i Touren - kun slået af to gange Jonas Vingegaard og én gang Tadej Pogacar. Han har en alder, hvor han skal bevise sig selv igen, også fordi han altid har været ret svingende, men hvis han møder op til dette løb, som han sidste år gjorde i Dauphiné, hvor han faktisk ikke var alt for langt fra Vingegaard på kongeetapen, bliver han ikke let at slå. Bernal kan formentlig slide ham ned på bjergetaper med flere bjerge og senere i løbet, men i denne fase tror jeg mest på Yates, der også har den fordel, at han er blandt de hurtigste klassementsryttere.

 

Jeg ser dog stadig Egan Bernal som favorit til den samlede sejr og som det næstbedste bud på en vinder her Fra løb til løb er han bare blevet bedre og bedre, og efter et Catalonien, hvor han begyndte at nærme sig de bedste og endte som nr. 3, lignede han i så stort et løb som Liege næstbedste mand efter Tadej Pogacar. I Romandiet imponerede han også, for selvom en dårlig enkeltstart betød, at han var hjælper for Carlos Rodriguez, endte han stadig helt fremme på kongeetapen, selvom det var ham, der havde splittet feltet til atomer.

 

Fortsætter den trend, vil vi i dette løb se en endnu bedre Bernal - og så taler vi altså om en mand, der er bedre end næstbedste mand i Liege. Vi ved ikke, hvor tæt på sit gamle niveau han kan komme, men mindre kan helt sikkert også gøre det, hvis han skal vinde i dette felt. Vi ved i hvert fald, hvor god den gamle Bernal er, og vi ved, at han helt sikkert har arbejdet stenhårdt frem mod Touren. Vi ved også, at han plejer at være stærk i sine forberedelsesløb, for han vandt som bekendt dette løb på vej mod Tour-sejren i 2019, og generelt havde den gamle Bernal et tårnhøjt bundniveau.

 

Han kørte i søndags sin klart bedste enkeltstart siden comebacket, og han så meget stærk ud i dag. Jeg er ikke i tvivl om, at han vil være en af de stærkeste, men jeg er usikker på, om denne stigning er svær nok til, at han kan køre fra alt og alle. Han kan godt spurte, men Yates, Carapaz og Skjelmose bør alle være hurtigere. Heldigvis er der kraftig medvind, stigningen er lang, og han elsker højderne. Jeg anser det som ganske sandsynligt, at han for anden gang kører alene hjem på dette berømte bjerg.

 

Jeg rykker Mattias Skjelmose på som nr. 3 til denne etape. Det er hans holdbarhed, der for alvor skal testes, men den er ikke et issue endnu. Det kan stigningens længde være, men denne form for etape med kun ét bjerg burde passe ham. Som beskrevet i analysen så han godt ud i dag, da han satte efter Yates fra en dårlig position, og hans for mig lidt skuffende enkeltstart handlede formentlig mere om distancen end dårlige ben. Han har den fordel, at han er den hurtigste af klassementsrytterne, og derfor skal han ”bare” følge med. Jeg har dog stadig én bekymring. Han har bare også til gode at genfinde sit niveau fra sidste år, for vi har stadig ikke set den sublime Skjelmose, vi så i begyndelsen af dette løb og ikke mindst i Ardennerne for et år siden. Skal han vinde i dette felt, skal han nok være bedre end i foråret, men det virker også sandsynligt. Har han sidste års niveau, kan han vinde den første bjergetape for andet år i træk.

Annonce

 

UAEs andet kort Joao Almeida, der som Yates har alt at bevise efter et skuffende forår. For ham er det særligt bekymrende, fordi der ikke rigtigt var nogen god forklaring på, at han aldrig fandt sig selv, selvom det i Ardennerne, der også var et stort mål, var længe siden den sygdom, der ramte ham i februar. I det hele taget skal vi vel tilbage til Giroen i 2023 for at finde den bedste Almeida, for heller ikke Vueltaen ramte han helt rent. Til gengæld var hans niveau i Giroen højt, og det er rimeligt at antage, at han ikke er færdig med at udvikle sig. Han plejer ikke at mistime forment til sin første grand tour, men jeg er lidt bekymret for hans tidstab i dag. I gamle dage var han jo så eksplosiv, at han skulle være helt fremme, og i Polen så vi, at han stadig kan være det. Det ændrer dog ikke på, at dagens tab både kan handle om positionering og hans nuværende dieselegenskaber, og hans enkeltstart indikerer da i hvert fald, at han er bedre end i foråret, selvom man ikke skal overfortolke den. I gamle dage var han lynhurtig i en flad spurt, og det burde vel stadig gælde, at det kun er Skjelmose samt måske Carapaz, han for alvor kan få problemer med - og så kan UAE have stor fordel af, at de er to mand, for på denne form for stigning kan taktik godt blive afgørende.

 

Ned ad listen glider Richard Carapaz. Det var bekymrende, at en eksplosiv fyr som ham var skyld i, at der i dag opstod et hul. Det står klart, at han ikke er på samme bekymrende niveau som igennem det meste af de to sæsoner, men efter i dag tvivler jeg på, at han bare kører fra alt og alle. Alligevel skal han have en høj rangering. Det burde kun af mine fem største favoritter være Skjelmose og måske Almeida, han ikke kan slå i en spurt, og hvis han ikke er helt flyvende, hjælpes han af, at dette ikke er verdens sværeste bjergetape. I Liege var han sammen med Bernal bedste mand bag Pogacar, inden han vandt kongeetapen i Romandiet i ganske skrapt selskab. Dermed har han bekræftet det, vi så i efteråret, nemlig at han ikke er død endnu. Måske har han ikke samme niveau nu, men kommer han bare af med Skjelmose og Ameida, der ikke nåede samme niveau i foråret, kan han sagtens vinde.

 

Løbets joker er igen Isaac Del Toro. Sådan er det altid med den slags kometer, for man ved aldrig, hvor meget de har udviklet sig siden sidst. Han har desværre været enormt svingende og svær at blive klog på. I Baskerlandet manglede han overraskende meget, men til gengæld blev han nr. 4 på kongeetapen i Tirreno foran en stribe topklatrere. Jeg havde ventet betydeligt mere af ham i dag, og derfor vil jeg blive overraskende, hvis han er flyvende, men omvendt vil jeg heller ikke blive overrasket, hvis han som i Tirreno bliver sat tidligt for derefter at kæmpe sig tilbage på en stigning, der ikke er så svær, at han skal være bedste mand for at vinde. UAE har gjort det klart, at de har to kaptajner, og derfor er han hjælper, men sidder de i overtal, vil han være et oplagt kort at spille. Samtidig er han den hurtigste af de tre fra UAE, og spurter han som i Baskerlandet, kan han slå alle på stregen.

 

Læs også
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar

 

Etapens joker er Wilco Kelderman . Det vil være nyt, hvis han igen er så god, at han kan køre med om sejren på en bjergetape i dette selskab, men han er virkelig kommet lovende fra start. Hans enkeltstart var langt over hans nuværende standard, og han kørte en fremragende finale i dag. For bare et år siden blev han nr. 4 i dette løb - kun slået af Skjelmose, Ayuso og Evenepoel - og hvis han har samme niveau nu, kan han vinde denne etape. Måske er han ikke den bedste, men på en stigning som denne kan det blive taktisk, og kommer han først med til mål, er han så hurtig, at han har en reel chance for at slå alle, selvom i hvert fald Skjelmose og Del Toro på papiret er hurtigere.

 

Efter i dag må jeg rykke Valentin Paret-Peintre op på listen. Ganske vist står det helt klart, at han er her som hjælper, men da Felix Gall ligner en mand, der kan kollapse, vil han med nogen sandsynlighed få sin chance. Han fik sit definitive gennembrud i Italien, hvor han viste et topniveau, der fører enormt langt i dette felt. Han sluttede også meget stærkt af med en flot sidste bjergetape, og sidste år kom han endda stærkt ud af løbet med gode præstationer i juni. I dag virkede han meget stærk, og da vi både i Alperne og på 20. etape i Giroen fik bekræftet, at han er ganske hurtig på stregen, må han regnes som en helt reel vinderkandidat.

Annonce

 

Da jeg rangerer efter vinderpotentiale, er jeg nødt til at have Tom Pidcock relativt højt, men jeg tror ikke meget på det. Han har den fordel, at han er den hurtigste af dem alle, og derfor hjælpes han, at etapen ikke er alt for svær, og at den slutter fladt. Problemet er, at han i dag så meget skidt ud i en finale, der passede ham, og da han plejer at være skidt kørende i dette løb, får han nok en svær dag. Vi så til gengæld i Touren, at hans topniveau i bjergene er blevet meget højt, og da han er ret svingende, som vi blandt andet så på de to bjergetaper i Tirreno, tør jeg ikke udelukke, at han alligevel sidder med hjem til en spurt.

 

Det var godt at se Cian Uijtdebroeks i dag, for han var selvsagt en stor ubekendt. Han mistede tid, men det var for ham helt uundgåeligt i denne afslutning. Nu føler jeg mig tryg ved, at han er i form, og dette lange bjerg burde passe ham. Problemet er, at det kan være for let, og da han ikke kan spurte, skal han alene hjem. Han har stadig til gode at finde sit niveau, for han nåede aldrig at komme ordentligt i gang i Giroen efter et skuffende forår. Han så dog stærk ud i Italien i finaler, der ikke passede ham, og vi ved fra sidste år, at hans topniveau allerede fører langt. Han vinder næppe, fordi han er stærkest, men som sagt kan denne finale godt blive taktisk, og sker det, vil han i lyset af sin status og sin enkeltstart måske have lidt mere frihed end andre.

 

Det var godt at se Enric Mas i dag. Han er heldigvis ikke på samme triste niveau som i Dauphiné for et år siden, men det skal flaske sig, hvis han skal vinde. Ugelange løb har aldrig været ham, og selvom han nåede at lære dem, da han var bedst, har vi ikke set den bedste Mas siden efteråret 2022, og hans forår var trods en 5. plads i Catalonien - hvor han vandt meget på taktik - og en 6. plads i Romandiet ikke på det gamle niveau. Jeg finder dog et vist håb i hans fine kørsel i Romandiet, hvor han viste, at hans niveau stadig er højt, og i dag så han fin ud. Han skal vinde via taktik, når han ikke kører fra alt og alle, men efter i dag er der en fin chance for, at han vil køre finale på en etape, der ikke er alt for svær.

 

Ned ad listen glider også Lenny Martinez, der skuffede i dag. Finalen passede ham ikke, men han burde have klaret sig betydeligt bedre end Uijtdebroeks i en afslutning som denne. Selvom han har vist, at han kan spurte i stigende finaler, er han slet ikke hurtig på flad vej, og derfor skal han alene hjem fr at vinde. Det kan være svært for alvor at tro på i dag, men heldigvis har vi før set, at han kan være meget svingende, som han var det i Jura-løbene tidligere i år. Genfinder han sine gode ben, skal han så spille sine taktiske kort rigtigt for at vinde.

 

Jeg skal vel også nævne Stephen Williams. Al logik tilsiger, at denne stigning er for lang, hvad vi fik bekræftet i Mercan’Tour Classic og Catalonien, men han er stadig så ubeskrevet et blad, at man ikke kan udelukke en overraskelse. Denne etape er trods alt ikke rasende svær, og hvis det bliver en smule taktisk og afventende, kan man ikke udelukke, at han kan kæmpe sig tilbage. Når han er en af de ryttere, der kan vinde en spurt, er jeg i hvert fald nødt til at åbne døren for ham, når han nu i dag fik bevist, at formen slet ikke er så ringe.

Annonce

 

Wout Poels er som altid en lottokupon, og der er vist desværre ikke gevinst denne gang. Han er ikke skidt kørende, som vi så i dag, men han er et stykke fra sit bedst. Dagens finale passede ham, og vi så også i fredags, at han faldt helt igennem. Til gengæld blev vi mindet om i Ungarn, at han kan rejse sig fra den ene dag til den, for han skuffede ganske fælt, inden han endte med at vinde sidste etape. Han har generelt været på et fint niveau i år, og han har i hvert bekræftet, hvad vi så sidste år, nemlig at han ikke er færdig endnu. Denne etape er som sagt ikke alt for svær, men sidder han med hjem, skal han vinde via taktik, da han ikke er den hurtigste på flad vej.

 

Selvfølgelig skal man nævne Felix Gall, men det er på potentiale mere end forventning. Vi ved, hvor god han kan være, men hans krise synes efter i dag uden ende. Derfor er det svært at tro, at han pludselig rejser sig, men vi er nødt til at give ham chancen. Det virker bare ikke sandsynligt, at han pludselig kører fra alt og alle, og da han trods en fin fart ikke vinder en spurt, skal han også finde en taktisk vej til at vinde etapen - men her kan det måske hjælpe, at han ikke længere ligner den største trussel

 

Læs også
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt

 

Det samme kan siges Kevin Vauquelin, der skuffede fælt i dag, og for ham er det endnu mere grelt. Han har ikke Galls topniveau på en stigning, der formentlig er lidt for lang. Til gengæld har han været betydeligt bedre end østrigeren i år, og han har den fordel, at han - selvom det er svært - ikke er uden chance i en spurt. Stigningen er trods alt ikke alt for svær, og hvis han blot lige skulle varme motoren op, skal han have chancen for at rejse sig.

 

Jeg var lidt overrasket over at høre, at Maxim Van Gils kører klassement. Der er intet, der tyder på, at denne stigning ikke er for lang, og efter dagens sløje præstation og de dårlige ben, han efter eget udsagn havde, da han vandt i fredags, kan jeg slet ikke se ham sidde med hjem. Som for Williams gælder dog, at det er en lettere bjergetape, og han har den fordel, at han formentlig vinder en spurt mod alle andre end Pidcock, der kan true ham. Da denne slags kometer kan overraske igen og igen, skal han derfor nævnes, når der rangeres efter vinderpotentiale, men efter i dag er optimismen minimal.

 

Jeg skal også igen fremhæve stortalentet Johannes Staune-Mittet. Han har ikke nået de højder, jeg havde regnet med, men en 18. plads på kongeetapen i Baskerlandet og 24. plads i Romandiet vidner om, at han ikke er alt for langt fra. Han bør være i rivende udvikling, og man må næsten antage, at dette løb er et af sæsonens store mål. Han smed tid i dag, men han er her også som ren hjælper, og dagens etape passede ham ikke. Jeg tror, at der er en god chance for, at han kan komme ret langt på denne etape, og så må vi se, om han også kan få lov at teste benene med et angreb, når han har kaptajner at beskytte.

 

Et andet talent er Matthew Riccitello. Også ham har jeg fremhævet mange gange, men han har haft for vane at skuffe mig. I Mercan’Tour viste han endelig sit potentiale, men vi så også i et svagt felt, at han stadig mangler ret meget. Derfor vil det undre mig, hvis han kommer hele vejen, men da han gjorde det godt i dag og har et stort potentiale, er jeg spændt på at se, hvor langt han kommer. Han har i hvert fald frihed til at køre for sig selv.

 

Jeg har tabt tiltro til Oscar Onley. Han burde have været længere fremme i dag, hvor finalen virkelig passede ham. Det er dog ikke mærkeligt, når han er på vej tilbage fra sit tredje brækkede kraveben på mindre end et år. Han kommer dog direkte fra højderne, og da han gjorde det efter sit seneste brud, var han med det samme imponerende god i Indurain og Baskerlandet. Han er for meget puncheur til denne rute, men denne etape har dog et lidt eksplosiv præg, og jeg ser et håb i hans baskiske kongeetape. Her var stigningerne stadig relativt korte, men der var mange af dem, og han klarede det fornemt. Han kan også spurte, men han vinder ikke en spurt her.

 

Efter i dag skal jeg også nævne William Junior Lecerf. Indtil nu har han virkelig manglet meget på WorldTour-niveau, men han ser ud til at have udviklet sig enormt. Til gengæld synes jeg også, at mere og mere kan indikere, at han er puncheur mere end klatrer, og derfor vil jeg gerne se, at han beviser sig i bjergene også. Heldigvis er denne etape relativt eksplosiv og ikke alt for svær, så lad os se, hvor langt han kan komme. Som vi så Rwanda og Saudi-Arabien, kan han også spurte til husbehov.

 

Jeg skal vel også igen nævne George Bennett, men han skuffede i dag. Nok passede finalen ham ikke, men han burde have siddet hos sin holdkammerat Riccitello. Omvendt har han opnået en lille renæssance. Efter Catalonien troede jeg endda, at han måske kunne komme ret stærkt tilbage, men vi har senere set i både Abruzzo og senest Mercan’Tour, hvor felterne var meget svage, at han har sine klare begrænsninger. Han kommer formentlig et stykke, men ikke hele vejen.

 

Endelig er der Einer Rubio. I dag fik vi at se, at han som ventet nok er for træt efter Giroen, og derfor skuffer han formentlig. Vi er dog nødt til at give ham chancen for at rejse sig. Vi har før set, at Giro-ryttere i Dauphiné og Schweiz har skullet varme motoren op, inden de kom i gang. Dagens etape passede ham jo ikke, og med det topniveau, han havde i Giroen, har han jo et fint potentiale, selvom han skal vinde via taktik.

 

Efter i dag er det svært at tro på Alexey Lutsenko, Damien Howson, Alex Baudin, Frank van den Broek, Ion Izagirre og Damiano Caruso, og Welay Hagos Berhe er nok for forslået. Vi så i dag, at Georg Steinhauser er ren hjælper, og selvom benene godt kan række til, at han kører finale, er det svært at se, at han får sin chance. Thibau Nys er en joker, men vi så i Norge, at dette bør blive for svært, som det også er det for Paul Lapeira. Roger Adria har farten, men også han har haft det svært på lange stigninger. Jeg tror, at formstærke Alberto Bettiol kommer ret langt, for han har før klatret vildt, men han bør ikke komme op med de bedste. Ben Tulett har set godt ud, men vi har til gode at se ham helt fremme på så lange stigninger, og vi så i Abruzzo, at disse stigninger er for lange for Jan Christen, som de også er det for Finn Fisher-Black. Yannis Voisard ser stærk ud og har vist lidt uventet fart, men han har også vist sine begrænsninger i år, som Marco Brenner gjorde det i Norge. Efter i dag ligner det ikke en genrejsning af Sergio Higuita, og også Pelayo Sanchez skulle have været længere fremme i dag. Det bliver for svært for Ethan Hayter, selvom han er fint kørende, og stigningen bliver også for vanskelig for Mauro Schmid, der skuffede i dag, Anders Foldager og Patrick Konrad. Vi så i Romandiet, at David De La Cruz kan gøre det pænt, men hele vejen kommer han ikke længere, og i dag fik vi også bevist, at Alex Laurance trods det norske mirakel har sine begrænsninger. Jeg er spændt på unge Finlay Pickering, men det vil være overraskende, hvis han er klar til at være med helt i front. Andre, der kan gøre det hæderligt, er Nicola Conci, der stadig virker frisk efter Giroen, Rudy Molard, Harold Martin Lopez, Sam Oomen, Sylvain Moniquet, Ben Zwiehoff, Brandon Rivera, Matteo Badilatti, Attila Valter, Marc Hirschi, Rui Costa, Stefan Küng, Søren Kragh og Gijs Leemreize.

 

Feltet.dks vinderbud: Adam Yates,

Øvrige vinderkandidater: Egan Bernal, Mattias Skjelmose

Outsidere: Joao Almeida, Richard Carapaz, Isaac Del Toro, Wilco Kelderman, Valentin Paret-Peintre

Jokers: Tom Pidcock, Cian Uijtdebroeks, Enric Mas, Lenny Martinez, Stephen Williams, Wout Poels, Felix Gall, Kevin Vauquelin, Maxim Van Gils, Johannes Staune-Mittet, Matthew Riccitello, Oscar Onley, William Junior Lecerf, George Bennett, Einer Rubio

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Adam Yates
Egan Bernal, Mattias Skjelmose
Joao Almeida, Richard Carapaz, Isaac Del Toro, Wilco Kelderman, Valentin Paret-Peintre
Tom Pidcock, Cian Uijtdebroeks, Enric Mas, Lenny Martinez, Stephen Williams, Wout Poels, Felix Gall, Kevin Vauquelin, Maxim Van Gils, Johannes Staune-Mittet, Matthew Riccitello, Oscar Onley, William Junior Lecerf, George Bennett, Einer Rubio
Yannis Voisard, Ben Tulett, Alberto Bettiol, Roger Adria, Thibau Nys, Georg Steinhauser, Nicola Conci, Welay Hagos Berhe, Marco Brenner, Pelayo Sanchez, Jan Christen, Ethan Hayter, Finn Fisher-Black, Alexey Lutsenko, Damien Howson, Alex Baudin, David de la Cruz Frank van den Broek, Ion Izagirre, Damiano Caruso, Paul Lapeira, Sergio Higuita, Mauro Schmid, Patrick Konrad, Finlay Pickering, Axel Laurance, Patrick Konrad, Anders Foldager, Rudy Molard, Harold Martin Lopez, Sam Oomen, Sylvain Moniquet, Ben Zwiehoff, Brandon Rivera, Matteo Badilatti, Attila Valter, Marc Hirschi, Rui Costa, Stefan Küng, Søren Kragh, Gijs Leemreize
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
Ny duel imellem Vingegaard og Pogacar venter! Følg med Feltet.dk's app
Landevej
LIVE: Tæt på bonusspurten
Landevej
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke
Landevej
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar
Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter
Landevej
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt
Landevej
Straffet rytter peger fingre: Mere hans skyld end min
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen
Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret
Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!
Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad
Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard
Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard
Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs
Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren
Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf
Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte
Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter
Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
VIS FLERE

Annonce