Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af PostNord Danmark Rundt
15. september 2017 15:48Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Med en knusende sejr på Kiddesvej overgik Mads Pedersen sine egne forventninger og cementerede dermed sin position som den klare favorit til den samlede sejr i PostNord Danmark Rundt. Nu skal arbejdet gøres færdigt på fredagens flade enkeltstart i Randers, hvor han ikke blot kan konsolidere sin position i klassementet, men også køre med om endnu en etapesejr på en rute, der burde passe ham.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Løbets vigtigste etape har altid været enkeltstarten, der som regel har ligget som en sen halvetape på næstsidste dag. Sidste år droppede man formiddagsetapen og forlængede i stedet tidskørslen, og den model fastholder man i år, hvor der er hele 17,8 km på programmet. De er imidlertid ganske klassiske i Danmark Rundt-sammenhæng, idet der er tale om en relativt flad rute, der er skabt til specialister.

 

Årets enkeltstart er henlagt til Randers, hvor der altså venter 17,8 relativt flade kilometer. Starten går i byens centrum ,og herfra går det mod nordøst ud af byen ad veje, der ikke byder på de store tekniske udfordringer. Den første mellemtid kommer efter 6,6 km. Efter 7,2 km når man Vestrup, hvorfra man kører mod nordvest til Harridslev og herfra tilbage mod sydvest med retning mod Randers. Her følges en helt lige vej stort set uden sving og med en sidste mellemtid efter 11,9 km.

 

Randers blev senest besøgt i 2012, hvor André Greipel vandt en massespurt. I 2010 var Michael van Staeyen hurtigst i et spurtopgør.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

 

Vejret

Efter et par dage i regnvejr er der håb om en tær dag fredag. Dagen starter solrigt, men desværre er der om eftermiddagen en risiko for byger. Temperaturen vil være 15 grader, og der vil kun være en let til jævn vind fra vest, der vil aftage undervejs. Det giver sidemedvind på første del og sidemodvind på turen hjem til Randers.

 

Favoritterne

Mads Pedersen overgik både sine egne og manges forventninger ved at køre sig til en yderst imponerende solosejr på Kiddesvej og dermed i den grad understrege, at han er manden, der skal slås i årets PostNord Danmark Rundt. På forhånd var hans tilgang, at der ikke skulle tabes tid til Michael Valgren, hans på papiret største konkurrent, men den danske mester tog tyren ved hornene, udnytte lanceringen fra luksushjælperen Jasper Stuyven og brugte sit eksplosive punch til at slå det afgørende hul. Valgren fik langsomt gang i motoren, men løb tør for vej og måtte lide et overraskende tidstab.

Annonce

 

Man kan undre sig over, at Valgren var så dårligt positioneret i bunden af bakken. På det tidspunkt havde Trek taget ansvar, og det var klart, at han skulle holde sig til sin direkte konkurrent. I forvejen var det indlysende, at han ikke havde Pedersens punch, og at han i stedet skulle slide rivalerne op for bunden. I virkeligheden var det måske Matti Breschels styrt, der kostede ham sejren. Havde han haft sin landsmand hos sig, ville han have haft den nødvendige hjælp i positionskampen, og det kunne have gjort en afgørende forskel, da den forsvarende vinder faktisk kørte stærkere end Pedersen, da motoren først var kommet i gang.

 

Med nederlaget fik Valgrens chancer sig et ordentligt skud for boven. Ganske vist er han en habil enkeltstartsrytter, men som udgangspunkt kan han ikke matche Pedersen i Randers. Som vi skrev i vores overordnede optakt, ville det i forvejen være vanskeligt for Astana-kaptajnen at vinde tilstrækkeligt tid alene i Vejle, men at han decideret skulle tabe til sin værste rival, var helt sikkert ikke en del af planen. Efter dagens resultat vil det imidlertid være en sensation, hvis ikke det bliver til en dansk dobbeltsejr, da der blandt de øvrige ryttere i toppen af klassementet er en udpræget mangel på specialister.

 

I det hele taget er årets felt præget af, at der er en næsten skræmmende mangel på temporyttere i et løb, hvor enkeltstarten er helt afgørende. Det var præcis det forhold, der på forhånd gjorde det klart, at det reelt kun var Pedersen, Valgren og Matthias Brändle og mere sekundært Stuyven og John Degenkolb, der havde en reel chance for at vinde samlet. Efter de første tre dage er det felt nu reduceret til to, og alt er derfor lagt til rette til total dansk dominans.

 

Der er imidlertid ikke blot tid at køre om. Også etapesejren er på spil, og kampen om den er i lyset af de få specialister reduceret til en dyst i en ret snæver kreds. Terrænet omkring Randers er ikke helt fladt, men de få højdemeter vil næppe spille den store rolle. Grundlæggende er der tale om en relativt enkel tidskørsel, der hverken byder på mange terrænmæssige eller tekniske udfordringer. Med andre ord er der tale om en lækkerbisken for de store specialister, der kan træde de store watt og holde høj fart over den mellemlange distance.

 

Vejret kan komme til at spille en rolle. Med en risiko for byger kan nogle ryttere blive ramt af våde veje. På en så enkel rute vil det imidlertid næppe spille den helt store rolle. Mere interessant kan det være, at vinden vil lægge sig en anelse. Det kan give en fordel til de sidste startende og være en ulempe for specialister som Matthias Brändle og Martin Toft Madsen, der har tabt tid i klassementet.

 

På forhånd ligner det en dyst mellem Mads Pedersen, Martin Toft Madsen og Matthias Brändle, der er de tre i særklasse største specialister. Allerede på forhånd ville vi have peget på Pedersen som favorit, og efter dagens præstation er vi ikke i tvivl: manden i førertrøjen er vores klare vinderbud. Ganske vist har han aldrig tidligere været at betragte som specialist, men det har i den grad ændret sig efter skiftet til Trek. Han gav den første indikation i Algarve, men det var hans Giro-enkeltstart i Milano, der for alvor viste, hvor langt han er kommet. Den endelige konfirmation kom for nylig i Poitou-Charentes, hvor han leverede en nærmest vanvittig præstation ved nærmest at knuse VM-bronzevinderen Jonathan Castroviejo og flere andre specialister på en tilsvarende flad rute. Leverer han en tilsvarende præstation fredag, er der ingen tvivl om, at han vil vinde. Med den nuværende form tyder meget på, at det vil lykkes, og det gør ham til vores klare favorit.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Hans værste rival er formentlig Martin Toft Madsen. Den danske mester havde håbet at køre klassement, men uheld i Kalundborg satte ham ud af spillet. Nu handler det hele om enkeltstarten, og derfor tog han den med ro i dag. Det kan give ham en fordel i forhold til rivalerne, men til gengæld kan den tidlige start være en ulempe, hvis vinden vitterligt lægger sig. Toft Madsen er som skabt til denne powerrute og har i de seneste år for alvor etableret sig som Danmarks førende specialist. Hans præstationer ved VM, EM og Chrono des Nations viser, at han også er på internationalt niveau på en powerrute som denne. Kører han som i Qatar sidste år, vil han være i stand til at give Pedersen kamp til stregen.

 

Løbets suverænt største specialist er Matthias Brändle, der er en af verdens allerbedste på en kort, helt flad enkeltstart som denne. Havde betingelserne været normale, havde østrigeren været storfavorit, men desværre tyder meget på, at formen ikke er, hvor den skal være. I foråret kørte han ellers vanvittigt stærkt i Tour de Suisse og Belgium Tour. Desværre er han ikke kommet sig over skuffelsen over ikke at være udtaget til Touren, og han har kørt skidt i de seneste måneder. Specielt skuffede han voldsomt i enkeltstarterne i BinckBank Tour og Poitou-Charentes, og tidstabet på 1. etape indikere også, at formen ikke er i top. Er han ved vanlig styrke, bør han vinde på en rute, der er skræddersyet til ham, men man kan have sin tvivl om, hvorvidt det er tilfældet

 

Michael Valgren har al mulig grund til at give den en over nakken, og han er bestemt ikke en dårlig temporytter. Desværre er han heller ikke decideret specialist, og han er formentlig ikke i stand til at true de tre store favoritter for alvor. Heller ikke sidste år, hvor han ellers var fremragende kørende, kunne han slå de allerbedste, og det vil også blive svært på en relativt korte rute, der hovedsageligt handler om power. Valgrens form er dog meget tæt på toppen, og han vil have fordel af ens en start. Har Pedersen gravet for dybt i dag, kan han måske overraske.

 

Asbjørn Kragh Andersen blev sidste år nummer 7 på enkeltstarten og har altid været en glimrende temporytter. Han er ikke decideret specialist, men i dette felt bør han være en af de stærkeste. Han har stort set ikke kørt løb i forberedelsen, men han har vist sig at være på et ganske fint niveau. Derfor må man formode, at han vil kunne blande sig i kampen om de sjove placeringer.

Annonce

 

Casper Pedersen har vist sig at være i storform, og selvom han ikke er specialist, har han før kørt gode enkeltstarter. I dag forsvarede han sig bravt, og han burde kunne lide en powerrute som denne. Det er klart, at han gravede meget dybt i dag, men er han kommet sig, vil hans gode form bære ham langt.

 

Mathias Kriegbaum var i sine unge år en af verdens bedste i disciplinen og kunne næppe have designet en bedre rute. Naturligvis er konkurrencen ganske hård, og han har brugt mange kræfter i udbrud de seneste dage. Derfor vil det være temmelig overraskende, hvis han blander sig i kampen om sejren, ikke mindst hvis vejret spiller ham et puds som en tidligt startende. Han har imidlertid poweren til at være med fremme.

 

Man kan bestemt ikke betragte Jasper Stuyven som specialist, men i et felt, hvor det er fattigt med temporyttere, kan han måske gøre det godt. Han er ubetinget en af feltets stærkeste på flad vej, og han har faktisk tidligere kørt hæderligt mod uret. Der er dog en vis sandsynlighed for, at han sparer på krudtet til lørdag, hvor han bliver afgørende for Mads Pedersen.

 

Astana stiller med Dmitriy Gruzdev og Truls Korsæth. Gruzdev kørte for et par år siden et brag af en enkeltstart ved VM, men desværre har han aldrig siden nået tilsvarende højder. Han vil ikke kunne vinde, men i dette felt burde han i det mindste være en af de bedste. At betragte Korsæth som specialist vil være en overdrivelse, men han har været i storform på det seneste, og når det er tilfældet, er han ikke dårlig i kampen mod uret.

 

Niklas Larsen var som ungdomsrytter også specialist, men i år har han ikke kørt sine bedste enkeltstartsrytter. Det er klart, at niveauet her er alt for højt til, at han kan køre med om sejren. Potentialet er dog stort, og han kan måske overraske.

Annonce

 

Læs også
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg

 

Casper Folsach leverede en mindre sensation i 2012, hvor han blev nummer 5 på enkeltstarten i Kerteminde. Siden har han dog slet ikke været på samme niveau, og han har ikke udviklet sig til den specialist, man kunne have ventet. Han virkede imidlertid ganske godt kørende på dagens etape, og han drømmer helt sikkert om at levere endnu en sensation.

 

Blandt rytterne i toppen af klassementet er der stort set ingen specialister. Det er Pieter Weening heller ikke, men i 2009 fandt han pludselig benene, da han sikrede sig den samlede sejr i Polen Rundt. Siden da har han ikke leveret tilsvarende præstationer, og han har i det hele taget kun leveret gode enkeltstarter på kuperede ruter. Der er ingen chance for, at han kører med om sejren, men blandt rytterne i klassementet vil han være en af de bedste,

 

 

Feltet.dks vinderbud: Mads Pedersen

Øvrige vinderkandidater: Martin Toft Madsen, Matthias Brändle

Outsidere: Michael Valgren, Asbjørn Kragh Andersen, Casper Pedersen, Mathias Kriegbaum

Jokers: Dmitriy Gruzdev, Truls Korsæth, Jasper Stuyven, Niklas Larsen, Casper Folsach, Pieter Weening

INFO
Optakter
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

Annonce

Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce