Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Giro d'Italia Women
09. juli 2024 22:35Foto: Lapresse
af Christoffer Fischer

4. etape af Giro d'Italia minder om den foregående, men slutter med en endnu stejlere rampe op til målstregen. Med de større tidsforskelle i klassementet kan der også være stærke udbrydere, der vil forhindre, at favoritterne kører om endnu en etapesejr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Dagens etape:

Fra Imola til Urbino

Dato: 10. juli

Antal kilometer: 134

Etapestart: 10.40

Etapeafgørelse: Ca. 14.25

TV-dækning: Se oversigten her

 

Team SD Worx-Protime udnyttede deres overtal til perfektion på 3. etape af Giro d’Italia Women, da Niamh Fisher-Black kunne stikke afsted til en flot solosejr, mens holdkammeraten Lotte Kopecky spurtede sig frem til andenpladsen bagved. Dobbeltsejr til storholdet.

 

Med bonussekunderne fra andenpladsen er Kopecky nu kun 13 sekunder fra den førende Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), mens Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL) kun er 25 sekunder fra den lyserøde førertrøje. Løbet er altså stadig meget åbent efter de to første klassementsdueller.

 

Læs også
Oversigt: Disse ryttere stopper karrieren

 

Med sin kuperede profil har 4. etape gjort sig fortjent til arrangørens RCS Sports tre ud af fem stjerner i sværhedsgrad. Den første halvdel er fuldkomment flad, inden finalen byder på tre stigninger, heraf en i kategori 3 som udgør etapens målstreg. De to foregående stigninger er henholdsvist kategori 2 og 3, så en bjergetape er det dog heller ikke.

 

Ganske som på 3. etape kan finalestigningen opdeles i to sektioner: først en længere, ujævn og mindre stejl del fulgt af et nedadgående stykke, inden den bliver stejl på det allersidste, korte stykke op til selve målstregen. I dette tilfælde skal kampen om etapesejren udkæmpes på en rampe på kun 500 meter, men dog med helt op til 14 procents stigning, inden den ved målstregen dykker ned under 7 procent.

 

Annonce

 

Favoritterne

Under bjergtesten på 3. etape blev der besvaret en lang række svar om de forskellige rytteres form, mens der også blev skabt ganske store tidsforskelle. Status er nu, at over 130 ryttere befinder sig mere end fem minutter fra førertrøjen, så alle disse ryttere er altså ikke umiddelbare trusler, selv hvis de går i udbrud. Iblandt er der også flere profiler, som altså ikke ser ud til at kunne køre topklassement, men som derfor kun er endnu mere motiverede for at jagte etapesejre på en kuperet etape som denne.

 

Der bør altså være rigeligt med dygtige ryttere, der kan se idé i at forsøge sig fra udbrud på denne etape. Den rette konstellation kan opbygge et forspring og så være stærke nok i den kuperede finale til at holde hjem. Jeg tror dog, at etapens flade indledning skader chancerne for en udbrudssejr for meget. I så let terræn er der risiko for, at nogle mindre profilerede ryttere kan slå hullet på det flade, men så ikke kunne opretholde forspringet over stigningerne. Vi så dog også på 3. etape, at flere forskellige udbrud kan nå at blive etableret, så et svagere udbrud kan også blive erstattet af et stærkere.

 

I sidste ende tror jeg, at kampen om etapesejren skal udkæmpes mellem favoritterne, men denne gang i en større gruppe end på 3. etape. Stigningen op imod målstregen er ganske vist 11 kilometer lang, men har så lave stigningsprocenter, at væsentligt flere ryttere kan forvente at sidde med. Derfor vil vinderen skulle kunne spurte op ad den meget stejle rampe op til mål, men det er selvfølgelig ikke umuligt at komme denne spurt i forkøbet, sådan som Fisher-Black lykkedes med.

 

Efter 3. etape må en favorit i denne puncheurafslutning være Lotte Kopecky (Team SD Worx-Protime). Hun har nedtonet sine chancer i klassementet, men 3. etapes mindre bjerg klarede hun jo uden problemer, inden hun så slog alle sine konkurrenter i den ligeledes opadgående spurt. I endnu en direkte duel mod de andre favoritter burde hun stå mindst lige så godt og skal sandsynligvis heller ikke ”holde igen” af hensyn til en foranliggende holdkammerat. Som dobbelt vinder af Strade Bianche kan hun i hvert fald skære en italiensk murfinale.

 

Lotte Kopecky har sejrschancer i alle typer finale - også en rampe som denne. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux

 

Den store trussel må komme fra den førende rytter, Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek), der er en fremragende puncheur, og som tydeligvis er mødt op i storform. Efter sin sejr på enkeltstarten blev hun nummer fire på 3. etape, hvor hun ganske vist tabte spurten til Kopecky og Labous, men jo dog kunne følge dem begge på den stejle del af opløbet. Dermed var hun jo reelt en af dagens bedste i afslutningen, og så kan hun også vinde her. Så sent som i år blev hun nummer tre på ”muren” i La Flèche Wallonne, så hun kan altså på de stejle procenter.

 

Læs også
Medie: Outsider dropper OL med andet mål for øje

 

Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL) kan med rette være tilfreds med sin tredjeplads på 3. etape, hvor hun i afslutningen kørte lige op med både Kopecky og Longo Borghini. Franskmanden er mere specialist i etapeløb og længere bjerge, men kan altså også disse stejle puncheuropløb, i hvert fald i topform - som netop nu. I dysten mod konkurrenterne afviste hun Longo Borghini ved at kunne relancere sin spurt, og den slags ekstra energi kan være guld værd i så stejl en finale.

 

Den måske mest forbløffende spurt på 3. etape blev kørt af Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck). På den lange del af stigningen havde hun nemlig svært ved at hænge på og var altså presset, men hun formåede at komme tilbage på nedkørslen og herfra spurte sig til en femteplads. Dermed var hun jo sådan set fjerdebedst af favoritterne, da Fisher-Black allerede havde et forspring, og med det lettere indløb her bør hun kunne spurte med endnu friskere ben.

 

3. etapes helt store comeback - både på etapen og i sæsonen - stod Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) for med sin første top 10-placering siden januar. Dermed viste danskeren, at hun har formået at genfinde den form, der er udeblevet efter et slemt styrt i februar, og at hun igen kan køre op imod de bedste. På etapen blev hun hægtet af til sidst på den seje del af stigningen, men kom igen på nedkørslen og spurtede sig så altså frem til en ottendeplads. Hun spurter fremragende opad bakke, og da hun næppe vil få problemer inden afslutningen, kan hun opnå en topplacering her.

 

Etapesejren til Niamh Fisher-Black (Team SD Worx-Protime) var bestemt ikke kun et resultat af taktisk snilde - newzealænderen havde også et forrygende antrit i den stejle afslutning. Det var endda så forrygende, at man kan spekulere i, om hun kunne have fulgt topfavoritterne, og så har hun jo også chancer her. Efter sejren udtalte hun, at hun havde udset sig etapen på forhånd, og da denne minder så meget om, passer den selvfølgeligt også godt til hendes evner.

Annonce

 

To etapesejre i træk til Niamh Fisher-Black er ikke udelukket. Foto: Getty Images

 

Mavi García (Liv AlUla Jayco) førte meget længe op ad stigningen på 3. etape, men havde efterfølgende overskud til at angribe på nedkørslen. I finalen kunne hun ikke følge Fisher-Blacks acceleration, men havde altså forinden været generøs med sine kræfter, hvilket undskylder hendes manglende punch. Normalt er hun faktisk en fremragende puncheur, så hvis hun disponerer kræfterne anderledes, kunne hun meget vel klare sig bedre på denne etape.

 

Kometen Neve Bradbury (Canyon//SRAM Racing) slap fra 3. etape med en syvendeplads og et meget beskedent tidstab til klassementskonkurrenterne. Forinden havde hun siddet med uden problemer, men de otte sekunders tab på den afsluttende rampe vidner dog også om, at hun ikke havde det fornødne punch. Baseret på én styrkeprøve skal hun dog ikke afskrives, men hun har nok større styrke på lidt længere stigninger.

 

Under afgørelsen af 3. etape måtte Gaia Realini (Lidl-Trek) trække i arbejdstøjet for at holde García og Fisher-Black i snor, og det svækkede hendes egen spurt i finalen. Denne finalestigning er dog lettere, og så kan den 23-årige italiener klatrer håbe, at andre fra holdet kan kontrollere angrebene. Med flere kræfter i behold er den sølle 40 kilo tunge klatrer en glimrende puncheur, der bør kunne være i nærheden af de bedste.

 

Der er nok ikke mange, der har brugt det danske sprog til at sammensætte ”mauritisk” og ”cykelrytter”, men det har Kimberley (Le Court) Pienaar (AG Insurance-Soudal Team) givet mig anledning til med sin imponerende kørsel. Den mauritiske cykelrytter (der var den!) er brudt igennem i denne sæson med flere topplaceringer, men det var et nyt side af talentet med en tiendeplads på en Giro-bjergetape. Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad kvinden i den verdensmesterlignende mesterskabstrikot kan drive det til, så her skal hun ikke afskrives muligheden for en topplacering.

Annonce

 

Læs også
Dansker vinder polsk åbningsetape

 

Hvis der bliver kørt tilpas langsomt på den lange, seje del af målstigningen, kan der være muligheder for en sprintertype som Arlenis Sierra (Movistar Team). Den hurtige cubaner kører også godt opad og har hele tre top 5-placeringer i det benhårde Giro dell’Emilia, der også slutter på en stejl rampe. Derfor kan det være, at hun også har en chance for et topresultat her, hvis hun altså klarer første del af stigningen.

 

Fem van Empel (Team Visma | Lease a Bike) fik vist livstegn med et angreb på 3. etapes målstigning, inden hun forsvandt fra fronten igen og endte på en 39. plads. Dermed var stigningen alligevel for hård for crossstjernen, men denne er altså væsentligt lettere indtil det stejle opløb. Det giver hende chancer for at komme frem til finalen, og så hun en dygtig puncheur med en god spurt op ad bakke. Hun er også så tilpas langt bagude, at hun kunne forsøge sig fra udbrud.

 

Canyon//SRAM Racings to klassementsryttere kørte en flot 3. etape, men en anden af holdets profiler, Elise Chabbey , har et godt øje til denne 4. etape. På 3. etape ofrede hun sig for Bradbury og Antonia Niedermaier, men den lettere etapeprofil her kan åbne muligheder for, at den evigt angrebsivrige schweizer kan søge sin egen chance. Hun er nemlig en sublim puncheur og er aldrig nogensinde bleg for at gå i udbrud.

 

Stigningen var for lang for Ruth Edwards (Human Powered Health), der endte på en 37. plads. Formen fejler dog ikke noget, da hun kørte sig ind på en ottendeplads på enkeltstarten i dette løb efter at have vundet et større, tysk etapeløb for bare halvanden uge siden. I denne sæson har hun gjort comeback efter en pause som professionel, men inden pausen viste hun flere prøver på evner som skarp puncheur. I dette løb er hun nu på en afstand af førertrøjen, hvor udbrud kan være vejen frem.

 

3. etape var en resultatmæssig skuffelse for Silvia Persico (UAE Team ADQ), der efter en samlet ottendeplads sidste år allerede har tabt over syv et halvt minut. Derfor ser det allerede nu svært ud at opnå et fornuftigt klassementsresultat, så etapesejre kan være vejen frem. På papiret er hun i hvert fald en af de bedste puncheurs i dette felt, så hvis 3. etape blot var en offday, bør hun kunne blande sig her - eventuelt fra udbrud.

Annonce

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Lotte Kopecky
Elisa Longo Borghini, Juliette Labous
Pauliena Rooijakkers, Cecilie Uttrup Ludwig, Niamh Fisher-Black
Mavi García, Neve Bradbury, Gaia Realini, Kimberley (Le Court) Pienaar
Arlenis Sierra, Fem van Empel, Elise Chabbey, Ruth Edwards, Silvia Persico
INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia - Kvinder
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. juli 2024

Landevej
Norsk sejrherre fik indfriet særligt mål med dagens triumf
Landevej
Storhold skriver lang kontrakt med talent
Landevej
Johansen millisekunder fra triumf og førertrøje
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Her er overblikket over alt cykling ved OL
Landevej
Dansker vinder polsk åbningsetape
Landevej
Norsk mester snyder favoritterne på belgisk kongeetape – Dansker bliver firer
Udstyr og test
ABUS sikrer kvaliteten i Italien
Landevej
Oversigt: Disse ryttere stopper karrieren
INTERVIEW MTB
Eksklusivt interviewDansk MTB-stjerne ser frem til OL: Jeg har udviklet mig sindssyg meget
Landevej
Her er danskerne, der skal køre Tjekkiet Rundt
Landevej
Første Vuelta-hold udtaget
Landevej
Dødsfald har sat sig i kæmpetalent: Foretrækker at holde mig bagest i feltet

Annonce

Landevej
Få adgang til et annoncefrit Feltet.dk
Landevej
På én betingelse havde 41-årig legende fortsat et år mere
Landevej
”Nederlagene har givet ham mere styrke”
Landevej
UAE-sportsdirektør forklarer, hvorfor Pogacar ikke satser på Vueltaen
Landevej
Roglic afslører: Har brud på ryghvirvel
Udstyr og test
Test: Trek CarBack Radar Tail Light
Landevej
Italiener ramt af lastbil under træning

Tirsdag den 23. juli 2024

Landevej
Red Bull forlænger med belgisk profil

Annonce

Landevej
Pogacar afviser rygte
Landevej
Danskernes Tour-historie: Én udgik, da cykelskoene forsvandt
Landevej
Etapevinder vil gøre alt for at beholde førertrøjen på hård etape

Annonce

Landevej
Tidligere topsprinter vinder spansk endagsløb
Landevej
Stærk newzealænder tager både etapesejr og førertrøje i Belgien - Kron styrter i finalen
Landevej
Dansker leverer topplacering i Polen

Annonce

Landevej
Tourens bedste franskmand kørte uden cykelcomputer: Vil ikke gøre min cykel tungere
Landevej
Sjældent set: Tidsforskellene illustrerer Pogacars suverænitet
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Ny Garmin Edge 1050 med højttaler
Landevej
Fuglsang og Juul udligner Riis og Holm
Motion
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Landevej
Evenepoel har stort mål efter Tour-podie: Det er en realistisk drøm
Landevej
Kun tre sekunder adskiller Vingegaard og Pogacar efter 13.667 kilometer
Landevej
Her er Pogacars efterårsprogram
Landevej
Roglic er endnu ikke tilbage på landevejen – Vueltaen er i fare
Landevej
Tour-Tadej i tal: Pogacars vilde bedrifter
Landevej
Pogacar runder vild milepæl mens de danske stjerner falder tilbage
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over manglende OL-udtagelse
Landevej
Vingegaard beholder Tour-rekord

Mandag den 22. juli 2024

Landevej
Disse ryttere var mest i udbrud i årets Tour de France
Landevej
Belgisk kæmpetalent vinder sit tredje etapeløb i træk
Landevej
Pogacar skipper OL
Landevej
Belgisk sprinter tager overbevisende sejr - Kron i bjergtrøjen
Landevej
Medie: Alpecin må slippe kæmpetalent
Landevej
Tour de France-stjerneskud forlænger kontrakt
Landevej
Pogacar om rekorder: Det interesserer mig ikke
Landevej
Movistar-kaptajn har fået blod på tanden: Jeg vil vinde Vueltaen
Landevej
WorldTour-stjerner og danmarksmesteren: Brølstærkt landshold til Danmark Rundt
Landevej
Carapaz kom på podiet i Nice: Stolt over at bringe trøjen hjem
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFlyvende belgier sværger Remco og Wout troskab: Det er en ære
Landevej
Skuffet Van der Poel ser tilbage: Jeg har ikke været tæt på
Landevej
”Jeg måtte bare takke gud” - Ekstatisk sprinterstjerne holdt tårerne inde
Landevej
Historisk overblik: Sådan har danskerne klaret sig i Touren
Landevej
Stolt Van Aert lovpriser Vingegaard: Han er en mester
Landevej
Journalist: Ineos gør 29-årig historisk
Landevej
Total dominans: Så mange penge scorede Pogacar og UAE
Landevej
Stor oversigt: De varmeste transferrygter
Landevej
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”
Landevej
Fire danskere til start i Ethias-Tour de Wallonie

Søndag den 21. juli 2024

Landevej
Vingegaard afslører løbsprogram efter Tour de France
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort evaluerer på ”blandet” Tour de France
Landevej
Van Aert kritiserer: Nedkørslerne var forræderiske
Landevej
Pogacar om tredje Tour-sejr: I år gik alting perfekt
Landevej
Pogacar tager også sidste stik foran Vingegaard i sin tredje Tour-sejr
Landevej
Sådan kronede Pogacar Touren med sjette etapesejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrods corona: Mørkøv melder stærkt ud om OL
Landevej
Magtdemonstration: Hollandsk stjerne fuldender dominans
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul har færdiggjort sin syvende Tour: De ville nok have givet deres højre ben for det
Landevej
Mørkøv bekræfter: Cavendish stopper karrieren
Landevej
Emma Norsgaard viser storform før OL
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Vingegaard frygter ikke Evenepoel, men ”man kan tabe meget tid på den her rute”
Landevej
Optakt: 21. etape af Tour de France
Landevej
Starttiderne på 21. etape af Touren
Landevej
Dansker slutter på podiet i Østrig
Landevej
Deltag i efterårsmanagerspillet - Præmier til top 50
Landevej
Fuglsang styrter før sidste etape i Touren
VIS FLERE

Annonce