Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Circuit Cycliste Sarthe
11. april 2019 20:55Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Mathieu van der Poel måtte som frygtet sande, at det ikke lod sig gøre for hans svage Corendon-hold at kontrollere kongeetapen, og derfor blev det i stedet Ag2r, der med en genfødt Alexis Gougeard tog et stort skridt mod den samlede sejr. Inden han kan krones som samlet vinder, skal han dog overvinde en uforudsigelig og ganske kuperet sidste etape, hvor en kuperet rundstrækning lægger op til angreb og ukontrollerbar kørsel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Løbet er ofte sluttet med en relativt kuperet etape, der har kunnet gøre forskelle i klassementet, men i de seneste to år er man endt med endnu en næsten helt flad etape. I år ser det dog ud til, at man igen har lagt flere udfordringer ind på en rundstrækning, der bestemt ikke er flad og har en stigende finale. Alt er således ikke afgjort endnu, idet både bonussekunder og sidevinden også kan ændre på klassementet til allersidst på en etape, der ser god ud for puncheurs og stærke sprintere.

 

I alt skal der tilbagelægges 183,3 km med både start og mål i Sillé-le-Guillaume. Etapen kan inddeles i to dele, og indledes med en omgang på en stor rundstrækning i det let kuperede område nord for byen. Først kører man mod øst og siden nord igennem relativt fladt terræn forbi den første spurt, der kommer efter 30,5 km. Efterhånden når man frem til det nordligste punkt, hvor man krøller sig lidt rundt for at ramme et par bakker. Efter 48,5 og 65,5 km skal man over hhv. St Leonard (3,0 km, 3,9%) og Calvaire (2,6 km, 2,9%), og indimellem har vi den anden spurt, der passeres efter 56,2 km. Herfra går det tilbage mod syd igennem relativt fladt terræn forbi den tredje spurt, der kommer efter 87,3 km.

 

Efter 95,7 km rammer man rundstrækningen, og kører herefter næsten en hel omgang. Stregen krydses efter 108,3 km, og etapen afsluttes nu med seks omgange på den 12,5 km lange runde. Den er placeret i området nord for byen, hvor der er mål i den nordlige udkant. Efter en flad start, der fører mod øst, falder det mod nordøst, inden det igennem fladt terræn går mod syd og siden vest. I byens centrum rammer man den stele Sillé-le-Guillaume-stigning (700 m, 7,8%), der har top 4,3 km fra stregen. Herefter falder det mod nord og siden syd, inden de sidste 1500 m går mod nord via en lille bakke, hvor der er mål på toppen. Finalen er teknisk med to helt skarpe sving på de sidste 500 m, det sidste umiddelbart inden stregen. Der er bjergpoint på stigningen på 1. omgang.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

Etapen byder på i alt 2820 højdemeter.

 

Sillé-le-Guillaume var senest målby i 2010, hvor Anthony Ravard slog Luis Leon Sanchez og Julien Simon i en reduceret massespurt i den stigende finale. I 1999 sejrede Cedric Vasseur og sikrede sig derved også den samlede sejr.

 

Annonce

 

 

 

Vejret

Det generelt pæne vejr fortsætter helt frem til slutningen med en forrygende flot fredag, der ikke byder på en eneste sky og temperaturer på op til 15 grader. Der vil være en let vind fra nordøst, hvilket først giver sidemod- og siden sidemedvind på den store rundstrækning. På den sidste rundstrækning vil der først være mod- og så sidemedvind, inden man får sidevind på stigningen. I den kringlede finale vil der primært være sidemodvind, herunder på den sidste kilometer.

 

Favoritterne

Selv Mathieu van der Poel måtte sande, at der er grænser for, hvad man kan klare uden et stærkt hold. Selvom den hollandske mester gjorde et behjertet forsøg på at sætte efter den stærke nimandsgruppe, der slap fri allerede ved første passage af Avaloirs-stigningen, var der intet at stille op, og heller ikke FDJs intense jagt til fordel for en overraskende stærk Marc Sarreau førte nogen vegne. I stedte var det Alexis Gougeard, der kunne udnytte Ag2rs overtal til at bringe sig i en fremragende position til at tage den samlede sejr.

 

For at gøre arbejdet færdigt skal han dog overleve sidste etape. Det er altid vanskeligt at aflæse upræcise løbsbøger, og det er derfor uklart, hvor stejl målbakken reelt er. Den kategoriserede stigning kommer dog så tæt på mål, at det kan blive en ganske hård finale, der i hvert fald bør være for hård for de klassiske sprintere. Det kunne ligne en etape for de hårdføre afsluttere og måske også puncheurtyper, og der burde i hvert fald være garanti for, at Gougeard kommer under angreb.

 

Heldigvis kan han glæde sig over, at han støttes af et af løbets absolut stærkeste hold, og er der nogen, der kan kontrollere denne rundstrækning, ligner Ag2r et godt bud. Samtidig kan de med sindsro lade et udbrud køre langt væk og sikre sig bonussekunderne, og man kan derfor slet ikke udelukke, at det tidlige udbrud faktisk kunne have en chance.

 

Læs også
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet

 

Der er dog en del hold med interesse i at jagte. Det gælder særligt Corendon med Van der Poel, men Vital Concept kan bestemt heller ikke have opgivet chancen for enten at vinde etape eller måske sætte den lidt tunge Gougeard under pres på de sidste stigninger. Derfor forventer vi os, at de to hold sammen vil sikre, at det tidlige udbrud køres ind.

 

På selve rundstrækningen forventer vi et aggressivt løb, hvor en helt stribe hold har en interesse i at true Gougeard. Som sagt tror vi dog, at Ag2r kan holde snor i tingene. Den største trussel er vel i virkeligheden, at Van der Poel viser sig så stærk, at han kører fra alt og alle på en dag, der trods alt har næsten 3000 højdemeter. For at tage den samlede sejr skal det ske fra distancen, men helt utænkeligt er det ikke.

 

Mest sandsynligt er det dog, at det skal afgøres på de to bakker på sidste omgang efter et ret selektivt løb, hvor højt tempo og de mange højdemeter vil have slidt på folk. Derfor giver vi heller ikke sprinterne mange chancer og forventer i stedet et opgør mellem de hårdføre afsluttere og puncheurs i den stigende og ganske tekniske finale.

 

Derfor er det også svært at komme udenom, at Mathieu van der Poel er storfavorit. I dag gik den ikke, men i morgen har han større chance for at havne i en situation, hvor han kan køre om etapesejren. Det skulle ikke undre, om han er så god, at han slet og ret kører fra alt og alle på den sidste stejle bakke, men selv hvis det mislykkes, står han stærkt. I en stigende spurt er der nemlig ikke mange, der kan matche den yderst formstærke hollænder, der tillige kan glæde sig over den tekniske finale. Derfor tror vi, at Van der Poel tager sin revanche efter dagens skuffelse.

Annonce

 

Hans værste moral må være Bryan Coquard. Den lille franskmand har altid været ekspert i stigende spurter, og han synes at være i storform. I dag var han således en af de få, der kunne matche Van der Poels angreb, og han melder da også selv om superben. Det er klart, at den stejle bakke kan blive lidt af en prøvelse, men når han klarede Avaloirs-stigningen i dag, burde han også kunne være med i morgen. Et stigende opløb som dette passer i hvert fald formstærke Coquard. Og falder han fra, har Vital Concept en stærk plan B i Patrick Müller, der selv er en glimrende afslutter, mens finalen nok er for let for Quentin Pacher.

 

Egentlig har vi en vis tro på, at Clement Venturini kan true Van der Poel. I år har franskmanden nemlig vist sin klasse i stigende spurter, både i Tour of Oman og i Tirreno-Adriatico. Desværre skal Ag2r først og fremmest kocentrere sig om Gougeard, og på de små seksmandshold kan det tvinge Venturini i arbejdstøjet. Får han lov at spare sig, ligner denne finale imidlertid en gave til den formstærke Venturini.

 

Det burde også være en god afslutning for Andrea Vendrame. Den stærke italiener er nemlig en sand puncheur, der sidste år vandt favoritgruppens spurt på Avaloirs-stigningen, hvor der var mål i 2018. Denne finale burde derfor passe ham næsten perfekt, og han viste sin fine form ved i dag at sidde med de bedste hjem. Da Francesco Gavazzi samtidig vist svag form, må det være Vendrame, der skal gå efter et resultat for Androni.

 

Hvordan står Justin Jules i en stigende spurt? Han har ikke mange resultater i den slags afslutninger, men efter hans flotte kørsel i Limburg synes alt at være muligt. I dag vandt han da også feltet spurt, og han har derfor vist sin hurtighed og sin form. Nu skal han bare vise, at han også har samme hurtighed, når der skal afsluttes på en bakke. Som backup har holdet den formstærke Eliot Lietaer, der også er en hæderlig puncheur.

 

Det kunne også være en god afslutning for Maurits Lammertink. Hollænderen var i 2016 en glimrende puncheur, der endda slog Philippe Gilbert i Tour de Luxembourg. Hos Katusha gik han i stå, og han er da heller ikke på samme niveau endnu. Han har dog vist klare tegn på fremgang, og dette kunne være hans store chance for at rejse sig igen. Holdet har også hurtige Nick van der Lijke, men han lider lidt under sygdom og må formodes at køre for Lammertink.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

Det kunne det også være for Julien Simon. Cofidis-rytteren er nemlig også altid været bedst i puncheurfinaler. Desværre har han i de seneste år ikke været på samme niveau som i 2017, og han synes heller ikke nu at have sin bedste form. Som regel er han dog altid blandt de bedste franskmænd i afslutninger som disse, og det bør han også være i morgen.

 

Sidste års nr. 2 Xandro Meurisse har også altid været en god afslutter. Desværre har han ikke sin allerbedste form i år, men det burde være en finale, der passer ham fint. Særligt den stejle bakke burde være god, da den kan slide lidt på de hurtigere folk. Spørgsmålet er bare, om målbakken ikke bliver en anelse for let.

 

Det skal også blive interessant at se Anthony Maldonado i denne afslutning. I dag viste han i hvert fald, at han er en yderst holdbar sprinter, og han har også i Ardeche- og Drome-løbene vist punch på mindre bakker. Han er stadig lidt uprøvet i disse afslutninger, men han har potentiale til at være med helt i front.

 

Løbets to jokere er Marc Sarreau og Thomas Boudat. Begge overraskede positivt ved at sidde med de bedste i dag, og derfor er de ikke helt uden chance. I dag kunne de dog lukrere på, at stigningen kom langt fra mål, men der i morgen stilles større krav til deres punch på bakker i finalen. Vi har vores tvivl, om det er godt nok, men helt afskrives kan de ikke.

 

Endelig er der et par ganske hurtige og klatrestærke folk i Romain Hardy, Laurent Pichon, Thomas Sprengers og Kevin Deltombe . Vi har dorg vores tvivl om, hvorvidt deres fart rækker til faktisk at vinde etapen-

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Mathieu van der Poel

Øvrige vinderkandidater: Bryan Coquard, Clement Venturini

Outsidere: Andrea Vendrame, Justin Jules, Maurits Lammertink, Julien Simon, Xandro Meurisse

Jokers: Patrick Müller, Anthony Maldonado, Marc Sarreau, Thomas Boudat, Eliot Lietaer

INFO
Optakter
Nyheder
Circuit Cycliste Sarthe
Nyheder Profil Startliste Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Annonce

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf

Annonce

Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)

Annonce

Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar

Annonce

Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
VIS FLERE

Annonce