Prøv vores nye app
Optakt: 3. etape af ZLM Tour
10. juni 2022 15:30Foto: Jumbo Visma
af Emil Axelgaard

Jakub Mareczko viste overraskende styrke i sidevinden, men en deklassering betød, at det alligevel blev Olav Kooij, der tog endnu et skridt mod den samlede sejr med endnu en gevinst. Hollænderen går nu ind til sin voldsomste udfordring, når det fredag gælder løbets kongeetape, for selvom turen ind gennem Amstel-bakkerne i Limburg plejer at ende i en spurt, kan man forvente, at i hvert fald Ineos vil forsøge at ændre lidt på manuskriptet i et løb, der ellers let kan ende i fem spurtafgørelser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 Livestream Criterium du Dauphiné og Tour de Suisse uden afbrydelser

 Sæt dit managerhold Tour de Suisse og vind flotte præmier

 

Ruten                                                         

Siden 2013 har fredagens etape været afviklet på en kuperet rute omkring byen Buchten i Limburg-provinsen, hvor man år efter år har taget en tur ind i områdets kendte bakker, inden en flad finale har ledt ind til mål, hvor der ofte har været en reduceret massespurt. I 2019 droppede man bakkerne, men i år vender etapen til sit oprindelige format. Oftest er det endt i en spurt, men da det denne gang er den eneste etape med stigninger, er der måske en chance for, at en mere aggressiv tilgang kan ændre på det udkomme.

 

I alt skal der tilbagelægges 192,5 km, der fører feltet Heythuysen til Buchten, som ligger lige nord for Amstel-bakkerne omkring Maastricht i den kuperede Limburg-provins, og den kan inddeles i tre dele. Startbyen ligger lige nord for målbyen, og man lægger ud med at køre mod sydvest igennem fladt terræn frem til Buchten, hvor stregen krydses første gang allerede efter 28,1 km.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Herefter består anden del af en 140,8 km lang rundstrækning, der sender rytterne ned i bakkerne og tilbage igen. I starten er det fladt, når man kører mod sydvest ned langs en kanal på grænsen til Belgien frem til udkanten af Maastricht, hvor man kører en omgang på en rundstrækning i bakkerne. Det bliver mere kuperet, når man efter 51,1 km passerer byens lufthavn, og herfra snor man sig ind til Valkenburg, hvor man efter 65,9 km når toppen af ikoniske Cauberg (800 m, 6,0%). Umiddelbart herefter skal man over endnu en Amstel-stigning i form af Geulhemmerweg (1,2 km, 4,0%), der passeres efter 70,3 km, inden det gælder den tredje af de tre finalestigninger fra Amstel, nemlig Bemelerberg (900 m, 4,1%), på hvis top dagens første spurt kommer efter 78,0 km.

 

Herefter bliver det fladere, mens man kører mod sydøst ned til grænsen til Belgien, hvor man skal over yderligere et par Amstel-stigninger i form af Loorberg (1,7 km, 4,6%) og Camerig (1,9 km, 6,8%), hvis toppe passeres efter hhv. 94,5 km og 100,0 km. Derfra falder det mod nordvest frem til den stejle Amstel-stigning Eyserbosweg (1,0 km, 7,0%) på hvis top den sidste spurt kommer efter 114,8 km. Herfra resterer 67,7 km, og det bliver nu meget lettere, når man følger småkuperet terræn igennem Valkenburg og forbi Maastrichts lufthavn, inden det er helt fladt, når man kører ad samme vej som tidligere fra udkanten af Maastricht tilbage til Buchten, hvor stregen krydses for anden gang efter 168,9 km.

 

Etapen afsluttes nu med omgange på to forskellige rundstrækninger omkring Buchten, hvor det er helt fladt. Den første af disse er 15,8 km lang og sender rytterne mod sydvest ned langs samme kanal som tidligere og tilbage igen, inden man krydser stregen for tredje gang efter 184,7 km. Den sidste rundstrækning er derefter blot 7,8 km lang og er en forkortet udgave af den første. Også den er helt flad og slutter med en kringlet finale med skarpe sving med 2600 m, 2000 m, 1200 m og 800 m igen, hvorefter vejen bugter sig kraftigt til venstre.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 1217 højdemeter.

 

Buchten er som sagt blevet besøgt hvert år siden 2013. Ved det første besøg vandt Marcel Kittel spurten foran André Greipel og Mark Cavendish, mens Greipel lod lead-out man Greg Henderson stikke af i de sidste sving i 2014, hvor newzealænderen vandt foran Tyler Farer og Greipel selv. Greipel tog selv sejren i 2015 foran Moreno Hofland og Edward Theuns, mens Dylan Groenewegen var hurtigst både i 2016 og 2017, først foran Timothy Dupont og Sean de Bie og dernæst foran Greipel og Hofland. I 2019 var etapen uden stigninger, og her blev det til spurtsejr til Groenewegen igen, denne gang foran Caleb Ewan og lead-out man Mike Teunissen, der med bonussekunder overtog førertrøjen. Byen var frem til 2012 også næsten uden undtagelse målby i Olympia’s Tour, endda flere gange for mere end én etape i samme udgave.

 

 

 

 

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

 Livestream Criterium du Dauphiné og Tour de Suisse uden afbrydelser

 Sæt dit managerhold Tour de Suisse og vind flotte præmier

 

Vejret

Efter nogle blæsende dage i Zeeland venter en roligere dag i Limburg. Det vil hovedsageligt være overskyet med kun få solstrejf, men temperaturen vil være pæn med 23 grader. Vinden vil være let til jævn (16-18 km/t) og komme fra sydvest. Det giver sidemodvind ned til bakkerne, hvor der primært vil være sidevind, og sidemodvind tilbage til Buchten. På finalerundstrækningen vil der først være modvind, så kortvarigt sidevind og siden medvind, indtil der over de sidste 2 km vil være sidemodvind.

 

Favoritterne

Bemærk: Grundet de mange løb i de kommende to uger bliver denne optakt betydeligt mere skitseagtig end vanligt.

 

Efter to dage, hvor vinden var truslen, er det nu bakkerne, der skal forhindre en massespurt. Bakkerne kendes fra Amstel Gold Race og er rigeligt hårde til at køre cykelløb, men de kommer alle langt fra mål. Historisk er der igen kommet samling ind mod Buchten til en massespurt, også for tunge sprintere, men det var i år med den efterfølgende kongeetape i Belgien. I år er det eneste chance for klassikerrytterne til at angribe, og det kan måske snyde sprinterne med mere aggressiv kørsel, end vi plejer at se på en etape, der altså er vundet af tunge folk som Marcel Kittel og André Greipel tidligere.

Annonce

 

Nøglen til løbet er Ineos. Jeg skrev i optakten inden løbet, at deres taktik ville blive bestemt af, hvordan de to første etaper gik. Nu står det klart, at Elia Viviani får svært ved at vinde, og derfor må forventningen være, at briterne kommer blæsende med alt, hvad de har. Med den form, han viste både i Norge og Bruxelles, er Magnus Sheffield skræmmende god lige nu, og vi så i Amstel, hvor stærk Ben Turner er i dette terræn. Jhonatan Narvaez virker træt efter Giroen, men i dette felt kan han stadig lave rav i den.

 

Igen vil jeg forvente en hård kamp om at ramme udbruddet, og vi kan sagtens igen få etableret en stor gruppe. Sidevinden skabte store forskelle, og for Jumbo vil det ideelle være, at udbruddet holdt hjem. De er dog formentlig nødt til at holde dem i snor, og jeg vil tro, at Ineos er klar på at hjælpe, hvis det bliver nødvendigt.

 

I bakkerne forventer jeg, at Ineos vil gå til stålet, og jeg vil tro, at vi på et eller andet tidspunkt får etableret en gruppe med de tre Ineos-esser. Det vil også betyde, at udbruddet formentlig bliver hentet tidligt, og så vil den vilde jagt gå. Det kan være ret afgørende, om Jumbo får en mand med i front. Får de det, vil det være svært for Ineos at slæbe ham med hele vejen, men det er usikkert, om hollænderne kan. Den bedste klatrer er Tosh van der Sande, der er på vej tilbage fra en skade, og Van Dijke-brødrede kan få det svært mod Ineos-trioen.

 

Ineos hjælpes af medvinden, men jeg tror, at de får det svært. Deres problem er, at feltet er så svagt, at de meget vel kan ende med at være ret alene. Man skal lede længe efter ryttere, der kan gå med trioen, uden at Jumbo også sidder der, og mit bud vil derfor være, at gruppen enten bliver for stor til, at det er brugbart, eller så lille, at Jumbo med hjælp fra alle de andre hold får skabt samling.

 

Denne gang vil vinden være for svag til at skabe ravage, og mit gæt er derfor, at vi får en spurt, som vi plejer. Jeg vil dog også tro, at vi kan få mere udskilning end vanligt, for Ineos har potentialet til at sætte gang i så hårdt et forfølgelsesløb, at vi aldrig får den helt store regruppering, som vi før har fået.

Annonce

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Jeg ender derfor med at pege på Olav Kooij igen. Igen i dag viste han, at han er Elia Viviani overlegen på fart, og det er sandsynligt, at de potentielt hurtigere, Jakub Mareczko og Sam Welsford, er sat af. Det bliver Kooij ikke, men vi så også i dag, at toget fungerede overraskende dårligt, hvad de også gjorde i går. Det er et problem i denne meget kringlede finale, men i et mindre felt skal det gå galt, hvis ikke de får bragt Kooij frem, så han med sin fart kan vinde. Holdet har dog også optioner til et hårdt løb. Både Tosh van der Sande, Tim van Dijke og Mick van Dijke har en chance for at gå med Ineos og efter en hel dag på hjul, bliver de tre hurtige folk svære at slå i en spurt.

 

Igen i dag så vi en bekymrende fart fra Elia Viviani, men vi så til gengæld for anden dag i træk, at toget med Magnus Sheffield og Ben Turner er det bedste. Det er en gave i denne kringlede finale, og derfor må det stadig være Viviani, der har den bedste chance for at slå Kooij, særligt fordi de hurtigste meget vel kan være faldet fra. Han skal dog vinde på sit tog og ikke sin fart. Holdets bedste chance for at vinde er dog, hvis vi undgår en spurt. Som nævnt ovenfor regner jeg med, at Sheffield, Turner og Jhonatan Narvaez kan køre fra alt og alle og indlede et holdløb ind mod Buchten. Her vil de alle kunne vinde, når de begynder at lege med overtallet, men som den hurtigste vil Turner havde den bedste chance, mens formstærke Sheffield har den bedste mulighed for at køre alene.

 

Jeg peger dernæst på Sam Welsford, men jeg tror, at han får svært ved at komme med hjem. Han er meget lidt holdbar, og det var ikke lovende, at han kiksede i sidevinden i dag. Sidder han der, bør han dog have farten. Han var hurtig i Tyrkiet, og i går gik det galt, fordi han blev bremset i sidste sving. Nils Eekhoff kørte i går det bedste lead-out, og det giver ham en god chance, hvis han kommer så langt. Falder han fra, vil, Eekhoff formentlig spurte, men han slår næppe Kooij. Holdets bedste chance for at vinde er, at John Degenkolb eller Eekhoff kan være med Ineos på bakkerne, men det ser svært ud. Degenkolb er nok bedste bud, da han synes mest formstærk.

 

I dag så vi igen, at Jakub Mareczko stadig har en forrygende topfart, og måske er han feltets hurtigste lige nu. Problemet er bakkerne. Den skal i den grad gå i stå, hvis han skal i spil, og det vil Ineos næppe tillade. Han viste dog i dag, at han er i chokerende god form, og hvis Ineos ikke kan gøre forskellen, kan vi godt ende med et let løb. Den kringlede finale er en katastrofe for hans positionering, men i går havde han held til at sidde rigtigt, og det kan have igen. Holdets alternativ er Simon Dehairs, men han klatrer ikke meget bedre end Mareczko, og Scott Thwaites har ikke farten.

 

Arvid de Kleijn ryger formentlig også af, men overlever han, står han godt. Han har en god fart, men i dag så vi også, at han efter en hård dag ikke kan matche de bedste. Han skal satse på et lidt lettere løb, hvo hele hans tog kommer med hjem. Får han det, så vi i går, at toget var fremragende, og med samme styrke kan de måske i denne finale køre De Kleijn til sejr. Det mere holdbare alternativ er Colin Joyce eller måske den ligeledes tunge Matthew Gibson, men de vinder næppe.

Annonce

 

Holland satser igen på Bram Welten. Han er tung, men han klatrer bedre end de tre ovennævnte. Han er positioneringssvag, men har i det mindste en vis støtte i Raymond Kreder, hvis han overlever. Han har en god fart, der rækker langt i dette felt, men i den kringlede finale skal han have heldet med sig. Falder han fra, kan Jeroen Meijers måske gå efter en top 10.

 

Timothy Dupont synes efterhånden helt uden holdbarhed, men han klatrer bedre end Marezcko-typerne. Han har skuffet i år, men i et mellemhårdt løb vil han have en bedre chance end de allertungeste. Han plejer at være god i positionskampen, men det har i år knebet med både positionering og fart. Som et mere holdbart alternativ har Bingoal Tom Paquot samt måske Karl Patrick Lauk.

 

Riwal har imponeret med Alexander Salby, der har vist, at han har en konkurrencedygtig fart og er god i positionskampen. Der er dog en vis sandsynlighed for, at bakkerne kan sætte ham under pres. Det danske hold har også to af de bedste bud på ryttere, der kan gå med i en Ineos-offensiv i form af Jacob Eriksson of Lukas Eriksson, men de får svært ved at slå de hurtigere og stærkere Ineos-ryttere.

 

Sport Vlaanderen har Arne Marit, der dog stadig synes helt fra den. Hans fart burde stadig føre et stykke, men om han overlever og positionerer sig, er tvivlsomt. Som et mere holdbart alternativ har de Milan Fretin, men han mangler fart, og den hurtigere Jules Hesters får det svært på bakkerne.

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Jeg tror ikke meget på Burgos. Mihkel Raim får det formentlig svært på bakkerne, og han har heller ikke spurtet godt på det sidste. Mere holdbare er Jesus Ezquerra og Angel Fuentes, men de mangler fart. På kontinentalholdene er det svært at finde en, der kan gå med Ineos på bakkerne, men særligt Joren Blom og måske Tomas Kopecky bør være god efter en hård dag. Andre kandidater til en spurt er Jordy Bouts, tunge Yoeri Havik, Leo Bouvier og Daan Sintmaartensdijk.

Annonce

 

 

Feltet.dks vinderbud: Olav Kooij

Øvrige vinderkandidater: Elia Viviani, Sam Welsford

Outsidere: Jakub Mareczko, Ben Turner, Magnus Sheffield, Jhonatan Narvaez, Arvid de Kleijn

Jokers: John Degenkolb, Nils Eekhoff, Tosh van der Sande, Mick van Dijke, Tim Van Dijke, Bram Welten, Timothy Dupont, Alexander Salby, Arne Marit, Joen Bloem, Milan Fretin, Mihkel Raim, Tom Paquot

 

 Livestream Criterium du Dauphiné og Tour de Suisse uden afbrydelser

 Sæt dit managerhold Tour de Suisse og vind flotte præmier

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Olav Kooij
Elia Viviani, Sam Welsford
Jakub Mareczko, Ben Turner, Magnus Sheffield, Jhonatan Narvaez, Arvid de Kleijn
John Degenkolb, Nils Eekhoff, Tosh van der Sande, Mick van Dijke, Tim Van Dijke, Bram Welten, Timothy Dupont, Alexander Salby, Arne Marit, Joen Bloem, Milan Fretin, Mihkel Raim, Tom Paquot
Colin Joyce, Matthew Gibson, Simon Dehairs, Scott Thwaites, Jeroen Meijers, Karl Patrick Lauk, Jacob Eriksson, Lukas Eriksson, Jules Hesters, Jesus Ezquerra, Angel Fuentes, Tomas Kopecky, Jordy Bouts, Yoeri Havik, Leo Bouvier, Daan Sintmaartensdijk
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce