Prøv vores nye app
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
23. april 2019 19:29Foto: BORA-hansgrohe / VeloImages
af Emil Axelgaard

Team Sky udnyttede klogt, at de havde to kort at spille i kongeetapens ukontrollerbare finale og kunne dermed tage et stort skridt mod samlet sejr ved at sejre ved Pavel Sivakov og vinde vigtig tid til løbets to stærkeste, Vincenzo Nibali og Rafal Majka. Dermed har de to Giro-stjerner nu ingen grund til at holde sig tilbage, når de onsdag får en stor chance for at hente noget af det tabte tilbage på en kort, intens bjergetape, der er skabt til offensivt og underholdende cykelløb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

I de seneste år er det blevet voldsomt populært at lave korte, intense bjergetaper, og naturligvis skal et bjergløb som Tour of the Alps også have en sådan. Derfor har man til onsdagen designet en kun godt 100 km lang rute, der måske ikke byder på store bjerge, men heller ikke meget fladt terræn. Det går op og ned det meste af dagen, inden der venter en jævn, ikke specielt svær stigning i den absolutte finale, hvor vi formentlig vil være vidner til endnu et opgør om klassementet i et uforudsigeligt løb, hvor alle muligheder skal udnyttes i jagten på den samlede sejr.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 106,3 km, der fører feltet fra Salurn/Salorno til Baselga di Piné. Fra start går det igennem fladt terræn igennem dalen mod sydvest, inden der venter den første af mange ikke-kategoriserede stigninger. Efter en lille nedkørsel drejer man derfra mod nordøst for at køre op ad en ganske lang bakke, der leder op til dagens indlagte spurt, som er placeret efter 23,8 km. Herefter snor man sig igennem ganske kuperet terræn mod nordøst, hvor det går op og ned det meste af tiden, og hvor vejen er ganske kringlet og snoet. Efter et kort fladt stykke drejer man mod syd for at køre op ad kategori 3-stigningen Brusago (4,7 km, 7,7%), der stiger med 9-15% over de første 2 km, men derefter blot stiger med mellem 4 og 7%, inden toppen rundes efter 54,6 km ca. midtvejs på etapen.

 

Efter stigningen venter løbets letteste fase, når det over de følgende kilometer falder let ned mod målbyen, hvor stregen krydses efter 63,3 km. Herfra består af resten af etapen af en omgang på en 43,0 km lang rundstrækning, der først falder mod sydvest og syd, inden man rammer dagens sværeste udfordring, kategori 2-stigningen Lago di Santa Colomba (5,6 km, 7,6%), der er en irregulær sag med en konstant vekslen mellem passager på 8-11% og stykker med 5-7%. Fra toppen resterer bare 26,5 km, der først består af en teknisk nedkørsel mod nord, inden man igennem fladt terræn kører mod øst og syd ned til den ikke-kategoriserede målbakke, der fører mod nord og nordøst.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

De sidste 10,0 km stiger med 4,4% i gennemsnit, men reelt rundes toppen med 4 km igen, hvor det over de forudgående 5 km er steget med mellem 6 og 9%. Derefter stiger det let over en kilometer, hvorefter det flader ud og igen stiger med 4,8% over 400 m op til den røde flamme. Her venter en stejl nedkørsel, der leder ned til et skarpt sving med 800 m igen. De næste 300 m stiger med 5-7%, hvorefter det går med 2-3% op til de sidste 100 m, der er flade. På de sidste 5 km er eneste skarpe sving det, der kommer med 800 m igen, hvorefter vejen kun bugter sig let.

 

Etapen byder på i alt 2708 højdemeter.

 

Baselga di Piné har ikke tidligere været målby for et stort cykelløb i dette årtusinde.

Annonce

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

 

 

Vejret                                                                                                          

Tirsdag blev en våd dag, og der er desværre ikke megen opmuntring at hente de kommende dage. Onsdag bliver nemlig også våd med relativt konstant regn, ikke mindst sidst på etapen. Temperaturen i mål vil nå 15 grader, og der vil være en jævn vind fra syd. Det giver modvind først på etapen og dernæst sidemedvind på stykket frem til bunden af første stigning. Herfra vil der være mod- og sidemodvind frem til rundstrækningen, hvor der vil være medvind på den lange stigning og derefter hovedsageligt modvind. Fran bunden af sidste stigning får man sidevind og til slut får man med- og sidemedvind på de sidste mere end 5 km.

 

Favoritterne

I vores optakt til løbet skrev vi, at årets Tour of the Alps ikke nødvendigvis ville blive vundet af stærkeste mand. I stedet så det ud til, at Sky og Astana med deres overtal formentlig ville sidde med en overhånd, som i de nogle ukontrollerbare finaler ville kunne udnytte til at sætte potentielt bedre klatrere skakmat. Det var derfor, at vi pegede på trek Sky-ryttere som vores favoritter til løbet, og derfor, at vi mente, at Vincenzo Nibali og Rafal Majka alene i kraft af nogle svage hold kunne få det svært.

Annonce

 

Dagens etape blev en bekræftelse af den profeti. Allerede i går så vi, at Majka og Nibali er løbets to stærkeste, og det viste sig også tydeligt at være tilfældet på dagens kongeetape. Alligevel må de to Giro-favoritter indse, at de nu har 39 sekunder at hente, hvis de vil vinde løbet samlet, da de til slut befandt sig i en håbløs situation mod fem mand fra Astana og to Sky-ryttere, der begge var trusler i klassementet. At de måske heller ikke brugte deres hjælpere, Hermann Pernsteiner og Pawel Poljanski, optimalt er selvfølgelig en del af forklaringen på, at det gik galt, men det var allerede inden løbet forventeligt, at noget sådant kunne ske.

 

Nu er det løbets to stærkeste, der har overhånden. I hvert fald er Pavel Sivakovs og Jan Hirts forspring ganske betydeligt, og de er samtidig omgivet af stærke hold. Heldigvis viste Majka og Nibali også, at de endnu ikke har givet op, og derfor er der lagt op til underholdende cykelløb de kommende tre dage.

 

Det starter allerede på onsdagens korte og eksplosive etape. Det er i hvert fald givet, at de to stjerner vil forsøge at udnytte terrænet til at gøre en forskel, for det er måske deres bedste chance i resten af løbet. Den afsluttende stigning er nemlig slet ikke let, og selvom det flader ud over de sidste 4 km, er det bestemt muligt at gøre en forskel på selve bakken. Når de kunne køre fra i dag, er det bestemt også muligt at gøre på morgendagens sværere stigning.

 

Derfor formoder vi også, at de vil gå efter en etapesejr. Det kan de imidlertid få deres hyr med. Etapen indbyder nemlig til angreb, og ligesom i dag forventer vi, at det kan tage nogen tid at få et udbrud etableret. Sky vil være fint tilfredse med, at bonussekunderne ryger ud af spillet, men vi forventer, at både Bahrain og Bora vil forsøge at jagte.

 

Spørgsmålet er, om de er stærke nok. Bora har i hvert fald ikke meget at skyde med i dette terræn, og da udbruddet formentlig vil være ret stærkt, er der reelt en chance for, at de holder hjem. Omvendt vil vi formode, at også Astana vil have en interesse i at gå efter sejren, og kasakkerne kan naturligvis sagtens skabe samling. Derfor tror vi igen, at favoritterne skal køre om det, selvom vi ikke helt udelukker en udbrudssejr.

Annonce

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Det store spørgsmål er herefter, om der allerede vil blive kørt cykelløb på Lago di Santa Colomba. Toppen kommer relativt langt fra mål, og selv hvis Nibali og Majka skulle køre væk, tror vi, at Sky og Astana vil være stærke nok til at køre dem ind igen. Risikoen ved offensiv kørsel er snarere, at de igen havner i en isoleret position, og det er derfor nok i højere grad Astana, der har en interesse i at få løbet til at eksplodere tidligt.

 

I dag var det i høj grad det forhold, at feltet knækkede på nedkørslen, der skabte den ukontrollerbare situation. I morgen må man formode, at Sivakov i finalen vil have Tao Geoghegan Hart og Chris Froome hos sig, og da klassementet nu har sat sig en anelse mere, må man formode, at briterne kører lidt mere målrettet for den unge russer. Da de har et brøkstærkt hold, formoder vi, at de vil være i stand til at skabe lidt mere orden i kaos og sikre, at det er relativt samlet i bunden af sidste stigning, også selvom Astana måske vil angribe i højre og venstre.

 

Det får os til at pege på Rafal Majka som vores favorit igen. I går virkede han som stærkeste mand, og i dag var det også ham og Nibali, der viste sig som de bedste. Polakken er hæmmet af sit svage hold, ender det som et opgør mellem favoritterne, vil han kunne lade benene tale. Sker det, kunne meget pege på, at det igen ender som et opgør mellem ham og Nibali. De bør i hvert fald være i stand til at køre væk på den ikke helt lette sidste stigning, og kan de finde ud af at samarbejde, bør de også kunne holde sig fri i den flade finale. I en spurt er der ingen tvivl om, at Majka er den hurtigste af de to, og derfor tror vi, at han får sin revanche ved at sejre på den etape, der er hans bedste chance for at komme hjem med en triumf.

 

Igen i dag viste Vincenzo Nibali stor styrke, men ligesom Majka måtte han sande, at hans hold var en hæmsko. Som sagt forventer vi lidt mere orden i kaos i morgen, og det burde alt andet lige være til Nibalis fordel. Får han det ønskede opgør på den sidste stigning, står han i hvert fald med ganske gode kort på hånden. Hans problem er bare, at han er så pokkers langsom i en spurt, og derfor skal han formentlig af med Majka, hvis han skal have en chance. Det virker til at blive en svær opgave, men umulig er den ikke. I hvert fald var det hans forcering, der i dag skabte udskilningen, og styrkeforholdet er så tæt, at man ikke kan udelukke, at en yderst velkørende Nibali kører alene hjem til sejr.

 

Vi så på 1. etape, at Pavel Sivakov ikke er stærkeste mand, men han udnyttede klogt holdets styrke til at bringe sig i førertrøjen. I morgen vil han få rigeligt at gøre med at forsvare den position, men han har et stærkt våben, der gør det muligt: hans hold. Selv hvis Majka og Nibali skulle kunne køre væk, vil han hos sig have både Froome og Geoghegan Hart, og de vil formentlig ofre sig totalt for den unge russer. Gør de det, kan der sagtens ske en form for samling igen på den flade del, og selvom Geoghegan Hart egentlig er den hurtigste af de tre, kan det meget vel blive Sivakovs lod at spurte efter bonussekunder. I direkte kamp mod Majka og Nibali, står han med gode kort på hånden, og derfor udelukker vi ikke endnu en gevinst til det russiske supertalent.

Annonce

 

Tao Geoghegan Hart er blandt løbets fire bedste klatrere den hurtigste, og derfor burde han egentlig have gode chancer for at vinde denne etape. Problemet er bare, at han meget vel kan blive tvunget til at ofre sig for sin holdkammerat og endda køre spurten for russeren, ganske enkelt på grund af bonussekunderne. Det er dog langt fra umuligt, at vi havner i en situation, hvor de bedste skal spurte, og hvor det alligevel bliver Geoghegan Harts opgave at gå efter sejren. Vi så på 1. etape, at han er en ganske stærk afslutter, og han er i hvert fald hurtigere end Majka, Sivakov og Nibali. Derfor står også han med gode muligheder for at sikre briterne deres hattrick.

 

Den største trussel mod Geoghegan Hart i en spurt må være Pello Bilbao. Spanieren er måske ikke så hurtig som tidligere, men blandt de bedste klatrere i dette løb er han en af de bedste afsluttere. Efter en skuffende 1. etape så han betydeligt bedre ud i dag, også selvom han så ud til at have nok at gøre med at følge Geoghegan Hart. Vi frygter derfor lidt, at morgendagens sværere stigning bliver for skrap kost for den lille spanier, men han kan glæde sig over, at det flader ud til slut. Lykkes det ham at komme med hjem i en lille gruppe, der skal spurte om sejren, er der i hvert fald gode chance for, at han vil vise sig som den hurtigste.

 

Mattia Cattaneo bekræftede i dag den fine form, han allerede havde vist på Sicilien, indtil han der blev sat ud af spillet af et styrt. Han måtte sande, at Sivakov og Hirt var en anelse for stærke, men han har vist, at han ikke mangler meget for at følge de bedste. I morgen er han derfor en af de ryttere, der virkelig kan profitere af den fladere finale, og da han blandt klatrerne bør være en af de mere spurtstærke, står han med en reel chance for at vinde etapen.

 

Manglen på kontrol kan blive et tema igen, og da Sky ikke vil være kede af at lade bonussekunderne smutte, er det værd at holde øje med ryttere, der har tabt tid og måske kan snige sig væk efter udskilningen på den svære stigning. Her er det naturligvis særligt Astana, der er interessante. Bilbao og Hirt får ingen frihed, men det kan især Andrey Zeits og Dario Cataldo få. Særligt loyale Zeits virker brølstærk i øjeblikket, og lader Sky ham køre væk, ligner han en mand, der kan gøre det færdigt. Cataldo har ikke samme overskud, men er god nok til at også at køre offensivt. Nikita Stalnov har vel aldrig været bedre, men om han får helt samme frihed, er nok tvivlsomt.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Meget formstærke Dayer Quintana er også en god kandidat. Colombianeren så meget stærk ud på 1. etape, hvor han vel var 5. bedste på sidste stigning, men i dag faldt han fra på nedkørslen. Det betyder til gengæld, at han nu har tabt lidt tid, og det gør ham til en mand, Sky godt kan lade køre væk i finalen. Med den fornemme kørsel, han har vist gennem hele sæsonen, er han helt sikkert stærk nok til at færdiggøre en sådan offensiv.

Annonce

 

Et andet bud på en lignende offensiv er stortalentet Davide Gabburo. Italieneren har imponeret med flot kørsel i terræn, der ellers burde være til den svære side, og dermed fortsætter han bare med at imponere. Han ligner en mand, der er klar til at overraske igen, som han senest gjorde det med sin offensive kørsel på kongeetapen i Tirreno. Og da han samtidig er lynhurtig i en flad spurt, er han et godt bud på en mand, der kan udnytte manglende kontrol til at tage en sejr.

 

Alexis Vuillermoz var en af dagens skuffelser, men nu betyder tidstabet til gengæld, at franskmanden kan få lidt ekstra frihed. Det kan han måske udnytte i en finale, der slet ikke burde passe ham dårligt. Ligesom Gabburo har han nemlig sin gode spurt som et stærkt våben, og selvom det har knebet med at følge de bedste, har han ingenlunde været dårligt kørende. Med de lovende takter, han viste først på sæsonen, er Vuillermoz på vej tilbage mod sit gamle niveau, og efterhånden som han genfinder løbsrytmen, burde han blive mere konkurrencedygtig.

 

En anden kandidat er Roland Thalmann. Schweizeren har altid været en god klatrer, men i dette løb har han nået et helt nyt niveau. Tredjepladsen på 1. etape viste, at han også har en hæderlig spurt, og det er et ganske stærkt våben i en flad finale. Det er klart, at han få svært ved at følge de bedste på stigningerne, men kan han udnytte manglen på kontrol til at få sig et forspring, kan man slet ikke udelukke, at han kan tage en enorm sejr til det lille Vorarlberg-hold. Han har i hvert fald aldrig været bedre end netop nu.

 

Endelig vil vi pege på Aleksandr Vlasov . Russeren måtte i dag sande, at han er et stykke under de bedstes niveau, men han er ikke langt efter. Også han kan ”glæde” sig over et lille tidstab i dag, for det vil åbne nogle muligheder, han ellers ikke har haft. Han skal i hvert fald forsøge sig med offensiv kørsel, men han er hæmmet af, at han ikke har samme spurtstyrke som flere af de ovennævnte. Fausto Masnada er en lignende kandidat, der har tabt tid og er stærk, men ikke specielt hurtig.

 

Endelig skal det bemærkes, at Jan Hirt naturligvis bør være med fremme, men da han ikke ejer skyggen af spurtstyrke, er det næsten umuligt for ham at vinde. Chris Froome og Hermann Pernsteiner er på opgaver for holdet og får næppe en chance for at vinde etapen.

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Rafal Majka

Øvrige vinderkandidater: Vincenzo Nibali, Pavel Sivakov

Outsidere: Tao Geoghegan Hart, Pello Bilbao, Mattia Cattaneo, Andrey Zeits, Dayer Quintana

Jokers: Dario Cataldo, Nikita Stalnov, Davide Gabburo, Alexis Vuillermoz, Roland Thalmann, Aleksandr Vlasov, Fausto Masnada

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce