Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
23. april 2019 19:29 af Emil AxelgaardFoto: BORA-hansgrohe / VeloImages

Team Sky udnyttede klogt, at de havde to kort at spille i kongeetapens ukontrollerbare finale og kunne dermed tage et stort skridt mod samlet sejr ved at sejre ved Pavel Sivakov og vinde vigtig tid til løbets to stærkeste, Vincenzo Nibali og Rafal Majka. Dermed har de to Giro-stjerner nu ingen grund til at holde sig tilbage, når de onsdag får en stor chance for at hente noget af det tabte tilbage på en kort, intens bjergetape, der er skabt til offensivt og underholdende cykelløb.

Ruten

I de seneste år er det blevet voldsomt populært at lave korte, intense bjergetaper, og naturligvis skal et bjergløb som Tour of the Alps også have en sådan. Derfor har man til onsdagen designet en kun godt 100 km lang rute, der måske ikke byder på store bjerge, men heller ikke meget fladt terræn. Det går op og ned det meste af dagen, inden der venter en jævn, ikke specielt svær stigning i den absolutte finale, hvor vi formentlig vil være vidner til endnu et opgør om klassementet i et uforudsigeligt løb, hvor alle muligheder skal udnyttes i jagten på den samlede sejr.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 106,3 km, der fører feltet fra Salurn/Salorno til Baselga di Piné. Fra start går det igennem fladt terræn igennem dalen mod sydvest, inden der venter den første af mange ikke-kategoriserede stigninger. Efter en lille nedkørsel drejer man derfra mod nordøst for at køre op ad en ganske lang bakke, der leder op til dagens indlagte spurt, som er placeret efter 23,8 km. Herefter snor man sig igennem ganske kuperet terræn mod nordøst, hvor det går op og ned det meste af tiden, og hvor vejen er ganske kringlet og snoet. Efter et kort fladt stykke drejer man mod syd for at køre op ad kategori 3-stigningen Brusago (4,7 km, 7,7%), der stiger med 9-15% over de første 2 km, men derefter blot stiger med mellem 4 og 7%, inden toppen rundes efter 54,6 km ca. midtvejs på etapen.

 

Efter stigningen venter løbets letteste fase, når det over de følgende kilometer falder let ned mod målbyen, hvor stregen krydses efter 63,3 km. Herfra består af resten af etapen af en omgang på en 43,0 km lang rundstrækning, der først falder mod sydvest og syd, inden man rammer dagens sværeste udfordring, kategori 2-stigningen Lago di Santa Colomba (5,6 km, 7,6%), der er en irregulær sag med en konstant vekslen mellem passager på 8-11% og stykker med 5-7%. Fra toppen resterer bare 26,5 km, der først består af en teknisk nedkørsel mod nord, inden man igennem fladt terræn kører mod øst og syd ned til den ikke-kategoriserede målbakke, der fører mod nord og nordøst.

 

De sidste 10,0 km stiger med 4,4% i gennemsnit, men reelt rundes toppen med 4 km igen, hvor det over de forudgående 5 km er steget med mellem 6 og 9%. Derefter stiger det let over en kilometer, hvorefter det flader ud og igen stiger med 4,8% over 400 m op til den røde flamme. Her venter en stejl nedkørsel, der leder ned til et skarpt sving med 800 m igen. De næste 300 m stiger med 5-7%, hvorefter det går med 2-3% op til de sidste 100 m, der er flade. På de sidste 5 km er eneste skarpe sving det, der kommer med 800 m igen, hvorefter vejen kun bugter sig let.

 

Etapen byder på i alt 2708 højdemeter.

 

Baselga di Piné har ikke tidligere været målby for et stort cykelløb i dette årtusinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vejret                                                                                                          

Tirsdag blev en våd dag, og der er desværre ikke megen opmuntring at hente de kommende dage. Onsdag bliver nemlig også våd med relativt konstant regn, ikke mindst sidst på etapen. Temperaturen i mål vil nå 15 grader, og der vil være en jævn vind fra syd. Det giver modvind først på etapen og dernæst sidemedvind på stykket frem til bunden af første stigning. Herfra vil der være mod- og sidemodvind frem til rundstrækningen, hvor der vil være medvind på den lange stigning og derefter hovedsageligt modvind. Fran bunden af sidste stigning får man sidevind og til slut får man med- og sidemedvind på de sidste mere end 5 km.

 

Favoritterne

I vores optakt til løbet skrev vi, at årets Tour of the Alps ikke nødvendigvis ville blive vundet af stærkeste mand. I stedet så det ud til, at Sky og Astana med deres overtal formentlig ville sidde med en overhånd, som i de nogle ukontrollerbare finaler ville kunne udnytte til at sætte potentielt bedre klatrere skakmat. Det var derfor, at vi pegede på trek Sky-ryttere som vores favoritter til løbet, og derfor, at vi mente, at Vincenzo Nibali og Rafal Majka alene i kraft af nogle svage hold kunne få det svært.

 

Dagens etape blev en bekræftelse af den profeti. Allerede i går så vi, at Majka og Nibali er løbets to stærkeste, og det viste sig også tydeligt at være tilfældet på dagens kongeetape. Alligevel må de to Giro-favoritter indse, at de nu har 39 sekunder at hente, hvis de vil vinde løbet samlet, da de til slut befandt sig i en håbløs situation mod fem mand fra Astana og to Sky-ryttere, der begge var trusler i klassementet. At de måske heller ikke brugte deres hjælpere, Hermann Pernsteiner og Pawel Poljanski, optimalt er selvfølgelig en del af forklaringen på, at det gik galt, men det var allerede inden løbet forventeligt, at noget sådant kunne ske.

 

Nu er det løbets to stærkeste, der har overhånden. I hvert fald er Pavel Sivakovs og Jan Hirts forspring ganske betydeligt, og de er samtidig omgivet af stærke hold. Heldigvis viste Majka og Nibali også, at de endnu ikke har givet op, og derfor er der lagt op til underholdende cykelløb de kommende tre dage.

 

Det starter allerede på onsdagens korte og eksplosive etape. Det er i hvert fald givet, at de to stjerner vil forsøge at udnytte terrænet til at gøre en forskel, for det er måske deres bedste chance i resten af løbet. Den afsluttende stigning er nemlig slet ikke let, og selvom det flader ud over de sidste 4 km, er det bestemt muligt at gøre en forskel på selve bakken. Når de kunne køre fra i dag, er det bestemt også muligt at gøre på morgendagens sværere stigning.

 

Derfor formoder vi også, at de vil gå efter en etapesejr. Det kan de imidlertid få deres hyr med. Etapen indbyder nemlig til angreb, og ligesom i dag forventer vi, at det kan tage nogen tid at få et udbrud etableret. Sky vil være fint tilfredse med, at bonussekunderne ryger ud af spillet, men vi forventer, at både Bahrain og Bora vil forsøge at jagte.

 

Spørgsmålet er, om de er stærke nok. Bora har i hvert fald ikke meget at skyde med i dette terræn, og da udbruddet formentlig vil være ret stærkt, er der reelt en chance for, at de holder hjem. Omvendt vil vi formode, at også Astana vil have en interesse i at gå efter sejren, og kasakkerne kan naturligvis sagtens skabe samling. Derfor tror vi igen, at favoritterne skal køre om det, selvom vi ikke helt udelukker en udbrudssejr.

 

Det store spørgsmål er herefter, om der allerede vil blive kørt cykelløb på Lago di Santa Colomba. Toppen kommer relativt langt fra mål, og selv hvis Nibali og Majka skulle køre væk, tror vi, at Sky og Astana vil være stærke nok til at køre dem ind igen. Risikoen ved offensiv kørsel er snarere, at de igen havner i en isoleret position, og det er derfor nok i højere grad Astana, der har en interesse i at få løbet til at eksplodere tidligt.

 

I dag var det i høj grad det forhold, at feltet knækkede på nedkørslen, der skabte den ukontrollerbare situation. I morgen må man formode, at Sivakov i finalen vil have Tao Geoghegan Hart og Chris Froome hos sig, og da klassementet nu har sat sig en anelse mere, må man formode, at briterne kører lidt mere målrettet for den unge russer. Da de har et brøkstærkt hold, formoder vi, at de vil være i stand til at skabe lidt mere orden i kaos og sikre, at det er relativt samlet i bunden af sidste stigning, også selvom Astana måske vil angribe i højre og venstre.

 

Det får os til at pege på Rafal Majka som vores favorit igen. I går virkede han som stærkeste mand, og i dag var det også ham og Nibali, der viste sig som de bedste. Polakken er hæmmet af sit svage hold, ender det som et opgør mellem favoritterne, vil han kunne lade benene tale. Sker det, kunne meget pege på, at det igen ender som et opgør mellem ham og Nibali. De bør i hvert fald være i stand til at køre væk på den ikke helt lette sidste stigning, og kan de finde ud af at samarbejde, bør de også kunne holde sig fri i den flade finale. I en spurt er der ingen tvivl om, at Majka er den hurtigste af de to, og derfor tror vi, at han får sin revanche ved at sejre på den etape, der er hans bedste chance for at komme hjem med en triumf.

 

Igen i dag viste Vincenzo Nibali stor styrke, men ligesom Majka måtte han sande, at hans hold var en hæmsko. Som sagt forventer vi lidt mere orden i kaos i morgen, og det burde alt andet lige være til Nibalis fordel. Får han det ønskede opgør på den sidste stigning, står han i hvert fald med ganske gode kort på hånden. Hans problem er bare, at han er så pokkers langsom i en spurt, og derfor skal han formentlig af med Majka, hvis han skal have en chance. Det virker til at blive en svær opgave, men umulig er den ikke. I hvert fald var det hans forcering, der i dag skabte udskilningen, og styrkeforholdet er så tæt, at man ikke kan udelukke, at en yderst velkørende Nibali kører alene hjem til sejr.

 

Vi så på 1. etape, at Pavel Sivakov ikke er stærkeste mand, men han udnyttede klogt holdets styrke til at bringe sig i førertrøjen. I morgen vil han få rigeligt at gøre med at forsvare den position, men han har et stærkt våben, der gør det muligt: hans hold. Selv hvis Majka og Nibali skulle kunne køre væk, vil han hos sig have både Froome og Geoghegan Hart, og de vil formentlig ofre sig totalt for den unge russer. Gør de det, kan der sagtens ske en form for samling igen på den flade del, og selvom Geoghegan Hart egentlig er den hurtigste af de tre, kan det meget vel blive Sivakovs lod at spurte efter bonussekunder. I direkte kamp mod Majka og Nibali, står han med gode kort på hånden, og derfor udelukker vi ikke endnu en gevinst til det russiske supertalent.

 

Tao Geoghegan Hart er blandt løbets fire bedste klatrere den hurtigste, og derfor burde han egentlig have gode chancer for at vinde denne etape. Problemet er bare, at han meget vel kan blive tvunget til at ofre sig for sin holdkammerat og endda køre spurten for russeren, ganske enkelt på grund af bonussekunderne. Det er dog langt fra umuligt, at vi havner i en situation, hvor de bedste skal spurte, og hvor det alligevel bliver Geoghegan Harts opgave at gå efter sejren. Vi så på 1. etape, at han er en ganske stærk afslutter, og han er i hvert fald hurtigere end Majka, Sivakov og Nibali. Derfor står også han med gode muligheder for at sikre briterne deres hattrick.

 

Den største trussel mod Geoghegan Hart i en spurt må være Pello Bilbao. Spanieren er måske ikke så hurtig som tidligere, men blandt de bedste klatrere i dette løb er han en af de bedste afsluttere. Efter en skuffende 1. etape så han betydeligt bedre ud i dag, også selvom han så ud til at have nok at gøre med at følge Geoghegan Hart. Vi frygter derfor lidt, at morgendagens sværere stigning bliver for skrap kost for den lille spanier, men han kan glæde sig over, at det flader ud til slut. Lykkes det ham at komme med hjem i en lille gruppe, der skal spurte om sejren, er der i hvert fald gode chance for, at han vil vise sig som den hurtigste.

 

Mattia Cattaneo bekræftede i dag den fine form, han allerede havde vist på Sicilien, indtil han der blev sat ud af spillet af et styrt. Han måtte sande, at Sivakov og Hirt var en anelse for stærke, men han har vist, at han ikke mangler meget for at følge de bedste. I morgen er han derfor en af de ryttere, der virkelig kan profitere af den fladere finale, og da han blandt klatrerne bør være en af de mere spurtstærke, står han med en reel chance for at vinde etapen.

 

Manglen på kontrol kan blive et tema igen, og da Sky ikke vil være kede af at lade bonussekunderne smutte, er det værd at holde øje med ryttere, der har tabt tid og måske kan snige sig væk efter udskilningen på den svære stigning. Her er det naturligvis særligt Astana, der er interessante. Bilbao og Hirt får ingen frihed, men det kan især Andrey Zeits og Dario Cataldo få. Særligt loyale Zeits virker brølstærk i øjeblikket, og lader Sky ham køre væk, ligner han en mand, der kan gøre det færdigt. Cataldo har ikke samme overskud, men er god nok til at også at køre offensivt. Nikita Stalnov har vel aldrig været bedre, men om han får helt samme frihed, er nok tvivlsomt.

 

Meget formstærke Dayer Quintana er også en god kandidat. Colombianeren så meget stærk ud på 1. etape, hvor han vel var 5. bedste på sidste stigning, men i dag faldt han fra på nedkørslen. Det betyder til gengæld, at han nu har tabt lidt tid, og det gør ham til en mand, Sky godt kan lade køre væk i finalen. Med den fornemme kørsel, han har vist gennem hele sæsonen, er han helt sikkert stærk nok til at færdiggøre en sådan offensiv.

 

Et andet bud på en lignende offensiv er stortalentet Davide Gabburo. Italieneren har imponeret med flot kørsel i terræn, der ellers burde være til den svære side, og dermed fortsætter han bare med at imponere. Han ligner en mand, der er klar til at overraske igen, som han senest gjorde det med sin offensive kørsel på kongeetapen i Tirreno. Og da han samtidig er lynhurtig i en flad spurt, er han et godt bud på en mand, der kan udnytte manglende kontrol til at tage en sejr.

 

Alexis Vuillermoz var en af dagens skuffelser, men nu betyder tidstabet til gengæld, at franskmanden kan få lidt ekstra frihed. Det kan han måske udnytte i en finale, der slet ikke burde passe ham dårligt. Ligesom Gabburo har han nemlig sin gode spurt som et stærkt våben, og selvom det har knebet med at følge de bedste, har han ingenlunde været dårligt kørende. Med de lovende takter, han viste først på sæsonen, er Vuillermoz på vej tilbage mod sit gamle niveau, og efterhånden som han genfinder løbsrytmen, burde han blive mere konkurrencedygtig.

 

En anden kandidat er Roland Thalmann. Schweizeren har altid været en god klatrer, men i dette løb har han nået et helt nyt niveau. Tredjepladsen på 1. etape viste, at han også har en hæderlig spurt, og det er et ganske stærkt våben i en flad finale. Det er klart, at han få svært ved at følge de bedste på stigningerne, men kan han udnytte manglen på kontrol til at få sig et forspring, kan man slet ikke udelukke, at han kan tage en enorm sejr til det lille Vorarlberg-hold. Han har i hvert fald aldrig været bedre end netop nu.

 

Endelig vil vi pege på Aleksandr Vlasov. Russeren måtte i dag sande, at han er et stykke under de bedstes niveau, men han er ikke langt efter. Også han kan ”glæde” sig over et lille tidstab i dag, for det vil åbne nogle muligheder, han ellers ikke har haft. Han skal i hvert fald forsøge sig med offensiv kørsel, men han er hæmmet af, at han ikke har samme spurtstyrke som flere af de ovennævnte. Fausto Masnada er en lignende kandidat, der har tabt tid og er stærk, men ikke specielt hurtig.

 

Endelig skal det bemærkes, at Jan Hirt naturligvis bør være med fremme, men da han ikke ejer skyggen af spurtstyrke, er det næsten umuligt for ham at vinde. Chris Froome og Hermann Pernsteiner er på opgaver for holdet og får næppe en chance for at vinde etapen.

 

Feltet.dks vinderbud: Rafal Majka

Øvrige vinderkandidater: Vincenzo Nibali, Pavel Sivakov

Outsidere: Tao Geoghegan Hart, Pello Bilbao, Mattia Cattaneo, Andrey Zeits, Dayer Quintana

Jokers: Dario Cataldo, Nikita Stalnov, Davide Gabburo, Alexis Vuillermoz, Roland Thalmann, Aleksandr Vlasov, Fausto Masnada

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Ingen Langvad til start – men gode danske MTB-præstationer

LIVE nu: Hvem vinder søndagens miniudgave af Il Lombardia?

ColoQuick raser over Folsach-straf: Klassementet er væk

Pinot smadrede konkurrenterne i Tour de l’Ain

Yates overrasket over mandsopdækning: Jeg er jo langt efter

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Nibali havde ikke den bedste følelse i benene

Vakoc tilfreds med sin egen præstation i Stavanger

Optakt: 3. etape af Tour de l’Ain

Optakt: GP Marcel Kint

Giro-arrangører fjerner Passo Gavia grundet lavinefare

Riwal satser på sejr i B-finalen i Hammer Series

Optakt: 15. etape af Giro d’Italia

Forgæves danskerangreb i Frankrig - sejr til Hayter

Geniez glad for comebacksejr i Tour de l'Ain

Majka: Der var perfekt balance i dag

Sunweb med kun fire ryttere: Oomen ude af Giroen

Giro d'Italia-analyse: Når nu kaptajnerne ikke kan...

Longo Borghini snyder Spratt for sejren i Spanien

Deceuninck-Quick Step sejrer i Hammer Sprint

AG2R-dominans giver Geniez etapesejren og førertrøjen

Den lyserøde trøje er en drøm i opfyldelse for Carapaz

Richard Carapaz kørte sig til sejr på dagens etape og er nu i den lyserøde førertrøje

Imponerende Carapaz vinder både etapen og førertrøjen

Se 2. 'etape' i Hammer Classic lige her

Van der Poel sejrede i Tjekkiet

Engels: Primoz må køre fornuftigt

Mancebo: Forandring holder mig motiveret

Teunissen efter Jumbo-Visma-sejr i Hammer Climb: En rigtig holdbedrift

Folsach i top ti for ColoQuick efter 1. etape af fransk etapeløb

Nibali fortsætter krig mod Roglic: Jeg vil vise dig min trofæsamling

Angrebsivrige Landa: Jeg så nogle svagheder hos mine rivaler

Nedtur for Yates: Vi er her ikke for at lave undskyldninger

Manzana Postobón lukker efter to positive dopingprøver

FREDAG

Optakt: 2. etape af Tour de l’Ain

Vingegaard og Jumbo-Visma overvinder vanvittige Bennett i Hammer Climb

Optakt: 14. etape af Giro d’Italia

Giro d'Italia-analyse: Tak for invitationen!

Test: Canyon Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL

Zakarin overrasket over imponerende solosejr

Se Hammer Stavanger Climb LIVE lige her

Schweizer vinder 1. etape i Frankrig - Mads Würtz i top ti

Juul-Jensen: Cykling er en sport, hvor det er kontant afregning, hvis man ikke har benene

Mikel Landa: Gårsdagens etape var sværere end i dag

Amerikaner overrasker stjernerne i Spanien - Spratt fører samlet

Flot etape-sejr til Zakarin – Polanc tabte tid i den samlede stilling

Zakarin tog flot etapesejr - Roglic og Nibali tabte tid

Marsal om sit farvel til DCU: Jeg vil ikke forlade cykelsporten

Riis om watt og vægt: Det var indlysende, at Armstrong ikke havde en chance mod Contador i bjergene

Riis fortæller anekdote om sin søns møde med Nairo Quintana

Worre om slovensk dopingmistanke: Jeg tror ikke, at vi har set det sidste

Riis forudsiger kaos og drama på 13. etape

Giro d’Italia 2019 - Udgåede ryttere

Evenepoel forud for Hammer Series: Jeg forbereder mig på en krig

Irriteret Nibali: Alle arbejdede på nær Roglic

Polanc trods doping-postyr: Jeg er stolt af at være slovener

Roglic: Jeg følte mig ikke så godt kørende

TORSDAG

Astana-sportsdirektør: Resultatet havde været endnu bedre uden uheld

Medie: Quintana forhandler med franskmænd

Optakt: 1. etape af Tour de l’Ain

Optakt: Tour de l’Ain

Optakt: Hammer Series Stavanger

Caruso: Mine ben krampede lidt i spurten

Optakt: 13. etape af Giro d’Italia

Spratt: Fantastisk at have verdens bedste cykelrytter som hjælper

Brambilla ikke tilfreds med bjergtrøje: Målet var at vinde etapen

Giro d'Italia-analyse: Slavens sejr og en iskold skihopper

Kampklar Landa: Vigtigt at vise mig frem

Spratt stærkest på andendagen i Emakumeen Bira

Benedetti vandt for første gang i karrieren: Havde været glad for sekundær placering

Polanc: Det var holdets plan at komme i udbrud

Benedetti tager etapen, mens Polanc er ny mand i den lyserøde førertrøje

BORA-italiener vandt, Polanc tog trøjen og favoritduo tog tid

Dejligt tilbageblik på Baks Giro-sejr i 2012: Det er det største, jeg har prøvet

Riis om Valgrens højdetelt: Ikke godt for parforholdet

Optimistisk Riis om Valgrens sæson: Hans talent er jo ikke bare lige forsvundet

Lars Bak om holdets skuffende forår: Vi skal til at ud over stepperne

Medie: Bora-hansgrohe forbereder et kontrakttilbud på Viviani

Babysitteren fra helvedet: Danny MacAskill er Danny Daycare

Mads Würtz til start ved Tour de l’Ain

Riis: Fignon var med til at ændre min karriere