Prøv vores nye app
Optakt: 3. etape af Tour of Oman
17. februar 2019 17:38Foto: Astana ProTeam 2019
af Emil Axelgaard

Efter en meget hektisk uge 7 bliver det bestemt ikke mindre travlt i den kommende uge, der med sine fire store etapeløb er kendt som den måske vigtigste forberedelsesuge i februar. En stribe af verdens bedste etapeløbsryttere skal i aktion i Spanien ved Vuelta a Andalusia, i Portugal ved Volta ao Algarve, i Mellemøsten ved Tour of Oman og i Frankrig ved Tour du Haut-Var og vil her lægge grundstenen til de kommende store opgaver i begyndelsen af marts. Hver dag vil vi have optakter til den kommende dags etaper.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mandag gælder det 3. etape af Tour of Oman, mens Vuelta a Andalusia og Volta ao Algarve først starter onsdag og Tour du Haut-Var fredag.

 

Tour of Oman - 3. etape

Ruten

Mens Tour of Oman altid har haft nogle eksplosive etaper med plads til klassikerryttere, har der som regel kun været én bjergafslutning på programmet i form af den klassiske kongeetape til Green Mountain. Den model ændrede man lidt på i 2016, hvor man som noget helt nyt introducerede et etapemål på en eksplosiv stigning i udkanten af byen Quriyat, hvor Edvald Boasson Hagen spurtede sig til sejr. Etapen blev genbrugt i 2017, hvor Søren Kragh højst overraskende tog karrierens dengang største sejr, og efter et års fravær gør den spændende finale i år comeback i det, der vil være den første alvorlige test for klassementsrytterne.

 

I alt skal der tilbagelægges hele 192,5 km på den forholdsvis lange etape, der fører feltet fra Shati al Qurum til målet på toppen af bakken i udkanten af Quriyat. Startområdet er placeret helt ude ved kysten i hjertet af Muscat, hvor man følger vandet mod øst, indtil man kører mod sydvest ud gennem hovedstadens forstæder. I udkanten af byen drejer man mod syd for at bestige den vanskelige Bousher Al Amerat-stigning (3,4 km, 8,8%), der vil spille en nøglerolle på 4. etape, og som har top efter 13 km. Nedkørslen fører mod sydøst videre ud i ørkenen, hvor man rammer mere fladt terræn. Efter at have passeret den første spurt efter 26,5 km fortsætter man mod sydøst i en længere periode, hvor terrænet kun er ganske let stigende, indtil et let kuperet stykke afløses af en nedkørsel, der fører ned til forplejningen efter 87 km.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Ved forplejningen rammer man en rundstrækning, der i finalen skal tilbagelægges i både en lang og en kort form. Først fortsætter man mod sydøst igennem let kuperet terræn ud til et vendepunkt, hvorefter man vender rundt for at køre tilbage mod Quriyat, som man er kørt syd om tidligere. Efter at have passeret dagens anden spurt efter 127,5 km, flader det ud, mens man følger kysten mod nordvest, indtil man drejer mod vest for for første gang at forcere Quriyat-stigningen (2,8 km, 6,5%), på hvis top målet er placeret.

 

Stregen krydses for første gang efter 150 km, og etapen afsluttes nu med en omgang på en 42,5 km lang rundstrækning, der indledes med, at man fortsætter mod nordvest via et let stigende stykke og en efterfølgende nedkørsel. Herefter rammer man atter forplejningszonen, hvor der drejes mod sydøst for atter at benytte den første del af rundstrækningen, der også blev tilbagelagt tidligere på etapen. Denne gang skærer man dog den fladeste del fra, idet man i udkanten af Quriyat drejer mod nord og derefter mod nordvest og siden vest for efter et helt fladt indløb at ramme stigningen for sidste gang. Den 2,8 km lange stigning er relativt regulær, men flader en anelse ud nær toppen, hvor sidste kilometer stiger med 5,2% i gennemsnit. Den har to hårnålesving tæt på den røde flamme, og derefter bugter vejen svagt mod venstre, inden rytterne når den 100 m lange opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 2375 højdemeter.

Annonce

 

Den sidste stigning gjorde debut i 2016 og viste sig at passe til et mix af puncheurs og klassementsryttere, der spurtede om sejren på bakken. Ni ryttere sluttede således i samme tid, og af dem var Edvald Boasson Hagen hurtigst foran Vincenzo Nibali og Greg Van Avermaet. Yderligere seks mand tabte 6 sekunder, mens 35 mand sluttede inden for et minut af vindertiden. I 2017 sejrede Søren Kragh foran Rui Costa og Ben Hermans på en dag, hvor 8 mand blev noteret for vindertiden, og hvor hele top 20 sluttede inden for 10 sekunder af Kragh.

 

Quriyat var også vært for løbet i 2014, hvor man sluttede inde i byen. Her vandt Alexander Kristoff en massespurt foran Leigh Howard og Tom Boonen.

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Vejret

Efter en skyet søndag vender den mellemøstlige sol tilbage på en flot mandag, der byder på enkelte skyer og en temperatur på 24 grader. Det vil til gengæld være temmelig blæsende med en frisk til hård vind fra nordvest. Det giver efter et kort sidevindsstykke medvind på hele turen frem til rundstrækningen. Her vil der hovedsageligt være med- eller modvind. Til slut vil der være sidemodvind på stigningen.

 

Favoritterne

En næsten uhørt lidt selektiv udgave af Al Bustan-etapen betød, at stort set alle de hårdføre sprintere sad med hjem. Desværre for dem viste det sig at være skønne spildte kræfter, da det for første gang i etapens lange historie lykkedes en rytter at køre alene væk på den sidste stigning, og med en meget smuk solosejr viste Alexey Lutsenko, at han efter sin træningslejr på Tenerife i den grad er klar til at forsvare sidste års sejr.

 

Det betyder også, at han har al mulig grund til at gå med optimisme ind til den første lille klassementsetape mandag. Mens der fortsat er stor tvivl om, hvorvidt han vitterligt kan matche Domenico Pozzovivo på Green Mountain på onsdag, passer Quriyat-stigningen perfekt til en eksplosiv fyr som Lutsenko. Finalen er ikke meget anderledes end den, der sidste år gav ham en fornem sejr i Tour of Turkey, og med udsigt til at kunne score 10 måske livsvigtige bonussekunder, er det klart, at både han og Astana skal sætte alt ind på at tage den anden sejr i træk.

 

Inden finalen venter en stressende dag. Mandag bliver blæsende, og da man skal tilbringe det meste af tiden i ørkenen, vil der helt sikkert være masser af nervøsitet. Der vil dog hovedsageligt være enten med- eller modvind, og derfor tvivler vi på, at det vil kunne splitte feltet. Uroen vil dog presse farten så meget i vejret, at et udbrud ikke har mange chancer, og da både Astana og CCC og måske også UAE kan tænkes at føre i feltet, ligner det en afgørelse mellem favoritterne på den sidste stigning.’

Annonce

 

På papiret kan det ligne en ret hård finale, men historien modbeviser det en anelse. Således er de to tidligere vindere, Boasson Hagen og Kragh, nogle temmelig store fyre, og det vidner om, at det er en afslutning mere for puncheurs end klatrere. Vincenzo Nibali har ganske vist været på podiet også, men særligt i et år, hvor der vil være en ret hård modvind, bliver det meget svært at gøre forskelle. Udskilningen vil formentlig ske via bagenden, inden der i selve spurten kan opstå huller. Omvendt er der ikke skræmmende stærke klatremandskaber til start, og mangler der kontrol, kan et smart angreb måske trods modvinden snyde de potentielt set temmelig isolerede favoritter.

 

Det store spørgsmål er graden af selektion. Som noget nyt skal man denne gang over stigningen to gange, og det vil naturligvis gøre etapen hårdere. Modvinden trækker dog kraftigt i den modsatte retning, og vi forventer derfor, at også ret store folk har en chance for at sidde med.

 

Efter dagens præstation er det dog svært at komme uden om, at Alexey Lutsenko er favorit. I dag kørte han fra alt og alle, og som sagt passer morgendagens etape ham endnu bedre. Ved at overspurte Diego Ulissi i Tour of Turkey sidste år viste han sine evner som puncheur, og i dette felt er der ikke mange, der matcher hans evner i denne type finale. Det er klart, at modvinden kan blive problematisk for formstærke Lutsenko, der har brug for et hårdt løb, men som udgangspunkt er der ingen, han ikke kan slå i en stigende spurt som denne. Derfor er han vores favorit.

 

Hans værste rival må være Greg Van Avermaet. Belgieren var en af taberne, da dagens etape endte som en uhørt lidt selektiv affære, og det må kun have skærpet motivationen inden det, der ligner hans bedste chance for at vinde en etape i løbet. Han blev nr. 3 for tre år siden og har dermed vist, at han sagtens kan køre denne finale, også selvom den på papiret er en anelse lang for ham. Modvinden bør dog sire, at han ikke kommer i problemer, og derefter er det op til ham at slå Lutsenko i spurten. Det gjorde han sidste år i puncheurfinalen på den nærliggende dæmning, og selvom Lutsenko står stærkere her, er det ikke umuligt for Van Avermaet, der i Valencia endelig viste sine gamle evner i en stigende spurt, hvor han var ganske suveræn.

 

Med en 2. plads for to år siden har Rui Costa vist sine evner i denne afslutning, og han vil være opsat på at bidrage til den succes, som UAE nyder overalt. Sæsonstarten har været lidt blandet for Costa, der med et tidligt angreb på kongeetapen i Valencia aldrig fik set, hvad han kunne i opgør med favoritterne. Som regel er han imidlertid i god form fra start, og i et relativt svagt felt er han blandt de bedste i en stigende spurt. Det viste han sidste år, hvor han på dæmningen sluttede mellem netop Van Avermaet og Lutsenko, og han bør have bedre chancer på denne længere bakke. Modvinden er til hans ugunst, men Costa bør være med fremme.

Annonce

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Det samme bør meget formstærke Jesus Herrada, der både på Mallorca og Valencia har kørt som en motorcykel. Mange husker hans forrygende sejr på en puncheuretape som denne i Dauphiné for nogle år siden, men desværre synes han forbedrede klatring at være kommet på bekostning af hurtigheden. Det er således sjældent, at han i dag blander sig i eksplosive finaler, men evnerne må være der et sted. Er man i tvivl, skal man godt gå på YouTube og se hans forrygende spurt fra hin junidag i Dauphiné. Her er det dog først og fremmest formen, der skal bringe ham langt.

 

Løbets helt store joker er Enrico Battaglin. Den evigt ustabile italiener viste i sidste års Giro nogle puncheuregenskaber, der får alle i dette felt til at blegne, men desværre er han kendt som en langsom starter. På Mallorca så han da heller ikke overbevisende ud, men i dag sad han trods alt med hjem. Om formen rækker til at vinde så hård en etape, er tvivlsomt, men modvinden giver ham i hvert fald bedre muligheder. En formstærk Battaglin ville i hvert fald være etapens naturlige favorit.

 

I dag fortsatte Ryan Gibbons det, der allerede har været lidt af en gennembrudssæson. Dermed har han al mulig grund til også at jagte et topresultat på denne etape, og klatrer han lige så godt som i Australien, bør han kunne sidde med i front. Han har stadig til gode at vise, at han også kan spurte op ad bakke, og det kan meget vel blive lidt for hårdt for ham. Omvendt hjælpes han af modvinden og et stærkt hold, og da vi hidtil har set store fyre vinde på denne stigning, kan Gibbons også.

 

Bliver det for svært for Gibbons, har Dimension Data Enrico Gasparotto. Sejren i Amstel Gold Race på Cauberg i 2012 er blot ét eksempel på hans evner som puncheur, og han ligner derfor en mand til denne finale. Hans form har virket fornuftig uden at være prangende, men han er en snu ræv, der ved, hvordan han skal time sin spurt i modvinden. Skal han ikke køre for Gibbons, står han med fine chancer.

 

Dimension Data har også et tredje kort i form af Tom-Jelte Slagter. I gamle dage havde denne finale været skræddersyet til den eksplosive hollænder, men desværre er han i de senere år gået fra skuffelse til skuffelse. En 10. plads på kongeetapen i Tour Down Under viser dog, at formen ikke er helt elendig, og i en finale med modvind burde han som minimum kunne være med fremme, hvis han ikke skal køre for Gibbons eller Gasparotto.

Annonce

 

Det er en skam, at Lutsenko er så velkørende. Efter sejren på 2. etape i Yorkshire sidste år kunne Magnus Cort ellers øjne en chance her, men nu skal han formentlig ofre sig for kaptajnen. I forvejen er stigningen dog nok også lidt for lang til Cort, men i modvind kunne den stadig mere klatrestærke danske måske gøre sig gældende. Han synes i hvert fald igen i år at være velkørende fra sæsonstart, og hans spurt i Yorkshire viser, at han kan begå sig også i kamp med Van Avermaet

 

Klarer Sonny Colbrelli den? Logikken siger nej, for en så lang stigning burde være for hård kost for den ellers så alsidige italiener. Omvendt har han vist helt forrygende form i Valencia, og selvom det ikke har kørt godt i spurterne her, er klatrebenene intakte. Modvinden giver ham i hvert fald en lille chance, og han er som bekendt en af verdens absolut bedste til at spurte op ad bakke, også selvom denne kan vise sig at være en anelse for stejl og lang.

 

En spændende outsider kunne være Elie Gesbert . Franskmanden var bestemt ikke i god form først på året, men nu synes han at have fundet benene. I dag var han anden mand på toppen af sidste stigning bag ensomme Lutsenko, og det vidner om et vist niveau. Han har også et rimeligt punch, og derfor kunne det være en god finale for ham.

 

Det samme er tilfældet for Eliot Lietaer, der efter sit skadesramte 2018 er på vej tilbage. Han kørte en overraskende god enkeltstart i Besseges og jagter et samlet topresultat her. Før sin skade var det netop i finaler som disse, at han ofte gjorde det godt, og med sin gode form burde han kunne bekræfte comebacket her, selvom han næppe vinder. Det samme gælder for Benjamin Declercq, Huub Duijn og Quentin Pacher, der også begge har et vist punch, men nok mangler den sidste topfart for at vinde.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Endelig er der Oliver Naesen og Iuri Filosi. Naesen skuffede på 3. etape i Valencia, men viste klar fremgang i dag. Alt peger i retning af, at stigningen her er for hård og lang, men han har tidligere i Dauphiné klatret overraskende godt. Klarer han sig med hjælp fra modvinden, er han en glimrende afslutter, som i øvrigt hans formstærke holdkammerat Silvan Dillier er det. Filosi har efter nogle meget svære år lagt stærkt ud og kørte en flot spurt i dag. Den tidlogere vinder af GP Lugano burde være god i en finale som denne, hvis han atter har fundet sig selv, også selvom den sidste topfart mangler.

Annonce

 

Det bør også bemærkes, at klatrere som særligt Domenico Pozzovivo, der faktisk ikke er helt uden punch, Jan Polanc, Ben O’Connor, Mathias Frank, Darwin Atapuma og Jesper Hansen alle kan gøre det hæderligt uden dog at kunne vinde.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexey Lutsenko

Øvrige vinderkandidater: Greg Van Avermaet, Rui Costa

Outsidere: Jesus Herrada, Enrico Battaglin, Ryan Gibbons, Enrico Gasparotto, Tom-Jelte Slagter

Jokers: Magnus Cort, Sonny Colbrelli, Elie Gesbert, Eliot Lietaer, Benjamin Declercq, Quentin Pacher, Oliver Naesen, Iuri Filosi

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Søren Kraghs sejr fra 2017 og Edvald Boasson Hagens sejr fra 2016.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

Annonce

Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce