Prøv vores nye app
Optakt: 3. etape af Tour de Luxembourg
16. september 2021 14:51Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Marc Hirschi markerede, at han er tilbage på den store scene med en fornem sejr på kongeetapen, hvor han også erobrerede førertrøjen, men inden for alvor skal ud i et forsvar på fredag, får han en chance for at puste ud. Torsdagen byder nemlig på løbets eneste sprinteretape, men i et løb med få sprintere, små hold og næsten 2500 højdemeter er det bestemt ikke sikkert, at et udbrud ikke kan snyde de hurtige folk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ UDEN AFBRYDELSER OG BINDING TIL KUN 99,-

 

Ruten

Tour de Luxembourg har aldrig haft mange sprinteretaper, men der plejer at være mindst én chance for de hurtige folk. Det er der også i år, hvor de kan ventes at komme til fadet på torsdagens 3. etape. På en dag med næsten 2500 højdemeter får man intet foræret, men skal de hurtige folk til fadet, er det på denne etape, hvor de kan se frem til 50 relativt flade kilometer til slut i området omkring den nye målby, Mamer.

 

I alt skal der tilbagelægges 189,3 km, der fører feltet fra Mondorf-les-Bains til Mamer. Starten er ikke alt for vanskelig, idet man lægger ud med at køre en omgang på en 18,5 km lang småkuperet rundstrækning, inden man når tilbage til startbyen, hvor den første spurt kommer efter 16,7 km (den første del af rundstrækningen er neutraliseret). Herfra kører man mod øst op og ned ad en bakke, inden man kører mod nord og nordøst igennem helt fladt terræn langs grænsen til Tyskland.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Den forlader man, når man drejer mod nordvest for at passere kategori 1-stigningen Cote de Kazebierg (3,4 km, 3,5%), der starter med en kilometer med 7,5%, men derefter er næsten flad frem mod toppen, som kommer efter 51,2 km. Nu snor man sig mod nordvest og nord igennem kuperet terræn, der blandt andet byder på en svær bakke (1,4 km, 7,7%) med top efter 67 km, inden det falder mod nord over et længere stykke. Herefter går det mod nordvest op ad kategori 1-stigningen Cote de Beaufort (3,7 km, 4,4%), der starter med en kilometer med 6,7%, men derefter er ganske let med 2-5% frem mod toppen, som rundes efter 86,9 km. En teknisk nedkørsel leder nu mod nordvest, inden det går fladt mod vest og herefter mod syd op ad Montée de Brouderbur (2,4 km, 6,3%), der er uden for kategori og stiger med 5-7% frem mod de sidste 400 m med 10,3%.

 

Toppen passeres efter 107,0 km, og nu bliver det lettere. Det er let faldende, mens man snor sig mod sydvest, hvorefter det går mod sydvest ad en let stigende vej over et længere fladt stykke. En nedkørsel leder kortvarigt mod øst, hvorefter det går mod øst op ad kategori 1-stigningen Montée de Mariendallerhaff (1,6 km, 6,8%), der starter med 500 m med 10,2%, men derefter stiger med 4-6% frem mod toppen, som passeres efter 143,6 km. Et plateau leder nu mod sydvest ned til den afsluttende rundstrækning, hvor man lægger ud med en nedkørsel og et let stigende stykke, inden man efter 157,7 km krydser stregen i forbindelse med den anden spurt.

 

Etapen afsluttes nu med to omgange på den 15,8 km lange runde. Den indledes med, at det stiger mod nordvest og nord, slutteligt med 3,1% over 1,8 km, inden man drejer mod sydøst ad en kort nedkørsel. Kort efter drejer man mod sydvest for at følge en let stigende vej ind mod Mamer, hvor man drejer mod nordvest for at køre frem til stregen. Med 3 km igen bliver det fladt, den næstsidste kilometer er let faldende og slutteligt stiger den sidste kilometer med 1,2% i snit. Finalen er ukompliceret, da en lige vej afbrydes af et sving i en rundkørsel med 1400 m igen, hvorefter en rundkørsel ved den røde flamme leder ind på den 6 m brede opløbsstrækning. Det er en tredje og sidste spurt ved næstsidste passage af målstregen.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 2433 højdemeter.

 

Mamer har kun to gange tidligere i dette årtusinde været vært for et stort cykelløb. Det var ved de luxembourgske mesterskaber i 2020, hvor Kevin Geniets vandt linjeløbet og Bob Jungels enkeltstarten, og i 2014, hvor Frank Schleck sejrede i linjeløbet og Laurent Didier på enkeltstarten.

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

 

 

 

Annonce

 

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ UDEN AFBRYDELSER OG BINDING TIL KUN 99,-

 

Vejret

Efter to dage med fugtigt vejr melder solen sig til de sidste tre dage. Det starter på en flot torsdag, der kun vil have ganske få skyer og en temperatur på 20 grader. Vinden vil være let (11-12 km/t) og komme fra nord, hvilket hovedsageligt giver mod og sidemodvind frem til bunden af Brouderbur og derefter hovedsageligt med- og sidemedvind frem til rundstrækningen. Her vil der være sidemodvind på første del og sidemedvind på anden del, indtil man får sidemodvind over de sidste 1,4 km.

 

Favoritterne

Bemærk: Grundet ugens uhyre store antal løb bliver favoritvurderingerne til etapeoptakterne i dette løb betydeligt mere skitseagtige end vanligt.

 

Efter to flotte klassementsdage er der udsigt til, at sprinterne kan få deres chance på løbets fladeste etape, mens klassementsrytterne sparer sig til de to afgørende etaper fredag og lørdag. Det er imidlertid langt fra givet, at vi får vores spurt torsdag eftermiddag. Der er nemlig flere forhold, der tilsiger, at det ikke bliver så enkelt endda.

 

For det første er ruten kuperet. Hele 2500 højdemeter skal forceres, og samtidig er der så store tidsforskelle, at sprinterholdene ikke får hjælp af klassementsholdene. For det andet er holdene små med bare seks ryttere, og vi så senest i England, at det kan gøre det ganske vanskeligt at kontrollere, når terrænet er svært. Endelig er der kun ganske få sprintere til start, og i dag mistede løbet endda en af de bedste, da Jon Aberasturi blev diskvalificeret.

Annonce

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Endnu mere kompliceret er det blevet af, at løbets bedste sprinter, Caleb Ewan, synes at være i krise. Det er ikke forklaret, hvad der er galt, men han er kommet i mål allersidst de første to dage. I dag blev han endda slæbt til mål hele 39 minutter efter vinderen - 21 minutter bag den nærmeste gruppe - og han synes derfor at være i en eller anden form for krise. Det er bare ganske mærkværdigt, når han tirsdag morgen lød ganske optimistisk i en samtale med Eurosport.

 

Derudover er løbets anden supersprinter, Bryan Coquard, tilsyneladende ikke kommet sig over styrtet i august. Også han har været langt efter de seneste dage, og han er bestemt ikke på toppen. Det efterlader os derfor med spørgsmålet, om de to førende sprinterhold, Lotto og B&B, overhovedet vil jagte.

 

Det er ikke sikkert, men der kan være andre. Jeg vil tro, at Rally er klar til at køre for Arvid de Kleijn, og derudover er det muligt, at Alpecin, Vini og Delko vil hjælpe, hvis de misser udbruddet. Det er dog næppe en hjælp, man kan regne med, og der burde derfor være en ganske god chance for, at et udbrud holder.

 

Der bør i hvert fald blive kamp om at komme afsted, og det kan sagtens tage en evighed, inden elastikken knækker. Derefter kan der ske tre ting. Enten kaster sprinterholdene håndklædet i ringen med det samme, og vi får en rolig dag, hvor UAE fører feltet hjem. Alternativet er, at vi ser en jagt, der kan gå to veje. Enten lykkes det at hente dem, eller også mislykkes det i det svære terræn, og vi får alligevel en udbrudssejr.

 

Jeg tror mindst på scenarium 1. Hvis Lottos deltagelse i løbet skal have mening, og hvis Ewan skal teste sig selv inden VM, er de nødt til at gå efter denne etape. Det er trods alt også stadig en stor chance for Coquard, og jeg vil derfor tro, at vi får en alliance mellem Lotto, B&B og Rally. Spørgsmålet er, om de er stærke nok til at skabe samling i dette svære terræn. Det er jeg langt fra sikker på.

Annonce

 

Jeg mener, at chancen for en spurt kontra et udbrud er nogenlunde 50-50, men måske kan Ewans svaghed også være de andre sprinteres chance. Der må være nogle af de mindre profilerede sprintere, der kan lugte chancen i et svagt sprinterfelt, når stjernen er svækket. Jeg vælger derfor at tro, at vi får vores spurt, også fordi starten er let og nemmere at kontrollere, men det kan lige så godt blive en udbrudssejr.

 

Får vi en spurt er det en enkel sag med bare ét sving med 1400 m igen. Positionering bliver derfor ikke afgørende, slet ikke i et felt, hvor antallet af sprintere er få. Samtidig er opløbet let stigende, og selvom det ikke er voldsomt, kan det gøre en forskel.

 

Jeg er nødt til at tro på Caleb Ewan. I Benelux Tour blev han også nummer chok på sidevindsetapen, men rejste sig alligevel med en suveræn sejr på den hårde Amstel-etape. Feltet her er svagt, og han er - særligt i en stigende spurt - i særklasse den hurtigste. Han er også kommet til løbet med hele sit tog med Harry Sweeny, Roger Kluge og Jasper de Buyst, og det er jo decideret overflod i et løb, hvor der ikke rigtigt er andre tog overhovedet. Jeg anser det derfor som svært usandsynligt, at Ewan bliver slået, hvis han kører spurten, og hvis vi får en spurt. Begge dele er trusler. Han kan være så mærket, at han bliver sat eller giver op, eller udbruddet holder hjem, men hans sejr i Benelux får mig til at tro, at formen burde være god nok til at vinde, hvis ikke han slet og ret er blevet syg. Er han ukampdygtig, kan Lotto køre for Jasper de Buyst, der i et stigende opløb i dette felt også har en god chance for at vinde.

 

Jeg vælger at pege på Arvid de Kleijn som nr. 2. Med sejren i Tyrkiet har han vist, at han kan vinde i dette felt, og han så meget formstærk ud i Danmark, hvor han blev nr. 7 i den hårde spurt i Sønderborg. Også hans 4. plads i Esbjerg viser, at stigende spurter passer ham fint. Han styrtede i Poitou-Charentes, hvilket skaber usikkerhed, men med den fart, han har haft i år, er han lige nu nok feltets næsthurtigste. Hans tog er svagt, men han har en lead-out man i Pier-André Cote og har vist sig fremragende i positionskampen på egen hånd.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Nr. 2 burde egentlig være Bryan Coquard, men også han er mærket af styrtet i Poitou-Charentes. Han spurtede slet ikke i Fourmies og har haft det svært de første dage. Allerede i Limousin så han formsvag ud, og han er åbenlyst ikke på toppen. I dette felt bør han dog stadig være en af de hurtigste, særligt i et opløb, der stiger. Hans tog er desværre relativt svagt, og han er positioneringssvag, men finalen er enkel og positionskampen i et sprintersvagt felt begrænset.

Annonce

 

Dernæst vil jeg pege på Andrea Vendrame. Han er egentlig stoppet med at spurte, og derfor er det meget muligt, at han skipper spurten, men det stigende opløb burde tiltale ham. Man kunne sagtens forestille sig, at Ag2r undervejs forsøger at gøre løbet hårdt, og kan de undervejs rydde lidt ud i sprinterne på bakkerne, burde han have en god chance. Formen har set god ud på det sidste, senest på 1. etape.

 

I den forbindelse er det også værd at pege på Anthony Turgis. Han er ikke sprinter, men han har kørt gode massespurter i år. Han blev senest nr. 4 i en spurt i Poitou-Charentes og nr. 9 i Paris under Touren. Særligt hvis løbet bliver hårdt, står han stærkt, også fordi toget med Edvald Boasson Hagen og Geoffrey Soupe ligner et af de bedste. Boasson Hagen er også en option, men i Touren kørte de oftest for Turgis.

 

Dette kunne være den store chance for Sacha Modolo. Han er nærmest den eneste rigtige sprinter, der ser formstærk ud, og han synes at være kommet godt ud af Vueltaen. Her skuffede han fælt i de to massespurter, han kørte, men i dette felt burde han komme langt. Han er også god i positionskampen, men holdet er svagt.

 

Jeg er lidt spændt på Arne Marit. Han har mest kørt som lead-out man i år, men han kørte et par gode spurter i august, inden han blev sat tilbage af sygdom. Hans fart burde række langt i dette felt, men han synes formsvag og knap så holdnar lige nu.

 

Egentlig er Eduard Grosu på papiret en af de hurtigste, og han vil kunne lide det stigende opløb, men han har skuffet meget i år. Senest kom han tomhændet hjem fra et svagt besat løb i Rumænien, og han har slet ikke vist holdbarhed i år. Han kunne være et offer på bakkerne undervejs, men sidder han med hjem, burde han i dette felt være med fremme, også fordi han er god i positionskampen.

Annonce

 

Uden Aberasturi har Caja Rural stadig Orluis Aular. Han er dog ikke en klassisk sprinter, og han er bedst i hårdere finaler, som vi så med 2. pladserne i Occitanie og Andalusien. Denne finale er stigende, hvilket hjælper, men næppe nok til, at han kan vinde. Derudover synes han formsvag.

 

Det er svært at se andre vindere af en spurt. Det er klart, at man burde nævne Jakub Mareczko , men på en dag med 2500 højdemeter? Det virker ikke sandsynligt, at han kommer med hjem. Som alternativ gar Vini den ligeledes tunge Riccardo Stacchiotti, men også han får det formentlig for svært. Arkea vil måske prøve med Kevin Ledanois eller Romain Hardy, Burgos har Manuel Penalver, der dog ligesom Mareczko får det meget svært i dette terræn, og Bingoal har Luc Wirtgen, men de kan ikke vinde. Skulle Ag2r eller Total gøre det meget hårdt undervejs, er det muligt, at Joao Almeida og Marc Hirschi spurter efter bonus, men de bør ikke kunne vinde en spurt.

 

Som sagt har et udbrud en fremragende chance, men med en flad start er det et lotteri at komme afsted. Selve etapen er dog hård, og vi skal derfor se i retning af stærke og gerne hurtige ryttere, der har tabt tid. Andrea Vendrame er det første navn, der falder mig ind, men jeg vil også fremhæve Anthony Perez, Jack Bauer, Alex Kirsch, Benoit Cosnefroy, Luc Wirtgen, Eduard Prades, Kenneth van Rooy, Kevin Ledanois og Edvald Boasson Hagen

 

Feltet.dks vinderbud: Caleb Ewan

Øvrige vinderkandidater: Arvid de Kleijn, Bryan Coquard

Outsidere: Jasper de Buyst, Andrea Vendrame, Anthony Turgis, Sacha Modolo

Jokers: Arne Marit, Eduard Grosu, Orluis Aular, Edvald Boasson Hagen, Manuel Penalver, Jakub Mareczko, Riccardo Stacchiotti

 

Kandidater til et udbrud: Andrea Vendrame, Anthony Perez, Jack Bauer, Alex Kirsch, Benoit Cosnefroy, Luc Wirtgen, Eduard Prades, Kenneth van Rooy, Kevin Ledanois, Edvald Boasson Hagen

Annonce

 

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ UDEN AFBRYDELSER OG BINDING TIL KUN 99,-

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Caleb Ewan
Arvid de Kleijn, Bryan Coquard
Jasper de Buyst, Andrea Vendrame, Anthony Turgis, Sacha Modolo
Arne Marit, Eduard Grosu, Orluis Aular, Edvald Boasson Hagen, Manuel Penalver, Jakub Mareczko, Riccardo Stacchiotti
Anthony Perez, Jack Bauer, Alex Kirsch, Benoit Cosnefroy, Luc Wirtgen, Eduard Prades, Kenneth van Rooy, Kevin Ledanois, Edvald Boasson Hagen
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce